۱۴ آبان ۱۳۹۷، ۱۰:۲۲
کد خبر: 83089521
T T
۰ نفر

«كالدونیای جدید» مستعمره بودن را ترجیح داد

۱۴ آبان ۱۳۹۷، ۱۰:۲۲
کد خبر: 83089521
«كالدونیای جدید» مستعمره بودن را ترجیح داد

تهران - ایرنا - مردم مجمع الجزایر كالدونیای جدید در اقیانوس آرام كه از سال 1853 تحت قیمومیت دولت فرانسه بود دیروز در یك همه پرسی به عدم خروج از قیمومیت فرانسه رای دادند.

همه پرسی كه از ساعت 8 صبح (1 و 30 دقیقه بامداد به وقت تهران) یكشنبه 13 آبان آغاز و تا 6 عصر (11 و 30 دقیقه به وقت تهران) ادامه یافت، در 284 صندوق در پایتخت این مجمع الجزایر 'نومو' و استان های آن برگزار شد.
از جمعیت 270 هزار نفری كالودونیا در این كشور بسیار دور افتاده از كشور متروپل در جنوب شرق آسیا در شمال شرق استرالیا در اقیانوس آرام 175 هزار نفر واجد رای دادن بودند كه از این تعداد 86 درصد پیشتر نام نویسی كرده بودند و سرانجام با مشاركت 73،68 درصدی پای صندوق های رای آمدند و از این تعداد 60 درصد با انداختن برگه «نه» در صندوق‌ها، مخالفت خود را با جدائی این سرزمین از فرانسه و استقلال آن اعلام كردند.
این درصد 15 درصد بیش از انتخابات استانی سال 2014 بود و در واقع مشاركت به قدری بالا بود كه برخی از صندوق ها تا 1 ساعت بیش از وقت تعین شده نیز مشغول رای گیری بودند.
در واقع 36 درصد از این رای دهندگان معتقدند كه كالدونیا باید هرچه زودتر مستقل شود، اما امسال زمان مناسبی برای كسب استقلال از فرانسه نیست.
در عین حال تا به امروز 36 درصد این جمعیت نیز هیچ اعتقادی به استقلال ندارند.
این مجمع جزیره از سال 1853 تا كنون 165 سال است كه مستعمره فرانسه است و براساس قراردادی كه در سال 1998 (1377) میان ساكنان كالودونیا با نماینده دولت فرانسه امضا شد قرار است در صورت تمایل اكثریت مردم آن در هر یكی از همه پرسی ها از استقلال خودشان برخوردار شوند كه در این امر در این همه پرسی محقق نشد.
در همه پرسی سال 1989 (1366 بود كه 98 درصد از ساكنان آن به عدم استقلال از فرانسه رای داده بودند. البته در آن انتخابات جنبش استقلال خواهی كالدونیا، آن همه پرسی را تحریم كرده بود.
این افراد در دهه 190 بارها اعتراض خود را به شكل های مسالمت آمیز و غیر مسالمت آمیز نسبت به وابستگی به فرانسه اعلام كردند.
با این وجود پیش بینی می شود این نتیجه موجب بروز تنش هایی میان جمعیت سفید پوست مهاجر و قوم كاناك این كشور نیمه مستقل باشد كه 39 درصد جمعیت آنرا در بر می گیرند.
در واقع كالدونیا مجمع‌الجزایری دراقیانوس آرام است كه فرانسوی‌ها آن را به زور تصاحب كرده و به قلمرو خود افزودند، چرا كه این سرزمین برای فرانسه اهمیت اقتصادی زیادی دارد، زیرا دارای معادن ارزشمند نیكل است.
در واقع یك چهارم كل ذخایر نیكل جهان در كالدونیای جدید وجود دارد و فرانسه به همین دلیل پنجمین صادركننده این فلز درجهان محسوب می‌شود. از نیكل به ویژه در برای تهیه فولاد استفاده می‌شود.
این مجمع‌ الجزایر از نظر راهبردی نیز برای فرانسه مهم است، زیرا همواره به عنوان پایگاهی برای مقابله با برتری‌ جویی چین در منطقه اقیانوسیه مورد استفاده فرانسه قرار گرفته است.
استقلال ‌طلبان كالدونیا كه سرزمین خود را «كاناكی» می‌خوانند، سیاستمداران فرانسوی را به اعمال نفوذ و تبلیغ برای رأی نیاوردن استقلال متهم می‌كنند اما با این حال به نظر می رسد بیشتر ساكنان این منطقه خواستار آن هستند كه همچنان در حاكمیت فرانسه باقی بمانند.
موافقان استقلال كالدونیای جدید بر این باورند كه فرانسوی‌ها در هنگام اشغال سرزمین آنها به زور متوسل شده و اقدام به «نسل‌كشی» كرده‌اند لذا باید دو همه پرسی دیگر در سال های 2020 و 2022 در این مجمع الجزایر برگزار شود.
براساس این نظر سنجی، 52 درصد از كاناك ها به استقلال رای دادند كه 59 درصد مرد و 45 درصد زن بودند.
امانوئل ماكرون، رئیس جمهوری فرانسه پیشتر از رای دهندگان خواسته بود به 'فرانسوی بودن ' خود ادامه داده و با استقلال این منطقه مخالفت كنند.
وی دیروز ساعت 11 به وقت پاریس یك نطق عمومی در باره این همه پرسی از كاخ الیزه ایراد كرد و فرانسه را «آخرین كشور اروپایی حاضر در اقیانوس آرام» نامیده است.
فرانسه سالانه 1.5 میلیارد دلار در اختیار این منطقه قرار می دهد اما از درآمدهای اصلی آن فروش نیكل، گردشگری است.
در واقع براساس برآورد باستانشناسان بومیان این جزیره موسوم به كاناك ها 3 هزار سال قبل در این جزیره ساكن بودند اما با سفر فرمانده جیمز كوك فرانسه به این مجمع الجزایر در سال 1774، او آنها را كالدونیا نامید.
در طول 4- سال از 1878 تا 1917 جنگ های متعددی میان بومیان بی سلاح و استعمارگران تا دندان مسلح فرانسوی در این مجمع الجزایر رخ داد كه هزاران بومی را به كام مرگ برد.
گزارش: علی نصیری
آساق**1378**1663**
۰ نفر