۱۵ آبان ۱۳۹۷، ۹:۵۰
کد خبر: 83090801
T T
۰ نفر
نسبت تعداد مساجد پس از انقلاب با رشد جمعیت ایران

تهران- ایرناپلاس- كشور 34 میلیونی ایران در سال 57، نزدیك به بیست و هفت هزار مسجد داشته است و حالا این رقم بعد از چهار دهه با 80 میلیون جمعیت، به هشتاد هزار رسیده است.

حجت‌الاسلام والمسلمین مجتبی صداقت، معاون فرهنگی و اجتماعی مركز رسیدگی به امور مساجد در نشست خبری نمایشگاه تخصصی «مدیریت مسجد» با بیان اینكه در انقلاب اسلامی تعداد مساجد در كل كشور سه برابر شده، گفته تعداد مساجد كل كشور به بیش از 80 هزار مسجد رسیده است.

معاون فرهنگی و اجتماعی مركز به دلیل حضور در نمایشگاه و مشغله نتوانست آمار دقیقی از این تعداد در اختیار ما قرار دهد اما در سایت این مركز، آمار جالب توجهی دیده می‌شود.

**بیشترین و كمترین مساجد در كدام مناطق تهران؟

استان تهران به هفده ناحیه تقسیم شده و هر كدام از این نواحی شامل مناطق یا شهرهایی می‌شود. بیشترین تعداد مساجد در تهران متعلق به ناحیه «شهید محلاتی» است كه شامل مناطق 12،14 و 15 می‌شود. این ناحیه 465 باب مسجد دارد. بعد از ناحیه «شهید محلاتی»، ناحیه «شهید نواب صفوی» شامل مناطق 10،11،16 و 19 با 372 باب مسجد در رده دوم قرار دارد.این ناحیه به لحاظ جغرافیایی، پهناورترین این نواحی است. كمترین تعداد مساجد نیز به ناحیه « شهید مدرس» تعلق دارد كه شامل شهر پیشوا و بخش جلیل‌آباد با 51 باب مسجد می‌شود.

**عدد عجیب برای تهران

استان تهران با در نظر گرفتن هفده ناحیه، نزدیك به 3500 باب مسجد دارد. این عدد با توجه به جمعیت نزدیك به سیزده و نیم میلیونی استان تهران، عجیب و البته اندك است. جمعیت تهران سهم تقریباً هفده و نیم درصدی از جمعیت كل ایران را دارد، اما سهمش از مساجد كل كشور كمتر از 5 درصد است. نزدیك به هفتاد و پنج هزار مسجد در بقیه استان‌های كشور بین تقریباً هشتاد و سه درصد جمعیت ایران تقسیم شده است.

این در حالی است كه در سالهای اخیر در شهر تهران مساجد زیادی ساخته شده كه باید دید در آمار دیده شده است یا نه.

**از آمار مسجد تا آمار نمازگزار

گرچه تعداد مساجد تقریبا متناسب با جمعیت كشور رشد كرده، اما به نظر مساجد آباد و باشكوه زیادی در سالهای بعد از انقلاب اسلامی در نقاط مختلف كشور ساخته شده است. با این حال مهمتر از آمار مساجد، آمار نمازگزارانی است كه آبادی اصلی مساجد به حضور آنهاست.

**فرصتی كه می‌توان بهتر از آن بهره برد

فارغ از اینكه افزایش سه برابری تعداد مساجد در این چهل سال، كافی بوده یا نه، نكته مهم‌تر این است كه از همین هشتاد هزار مسجد چه استفاده‌ای می‌شود؟ چه ساعت‌هایی از شبانه روز این مساجد باز هستند و چه خدماتی در آنها ارائه می‌شود؟ البته این تعداد مساجد هزینه‌های خود را دارد كه با توجه به درآمدزا نبودن آن، باید بودجه متناسب مردمی برایش اختصاص یابد.

استفاده از تمامی ظرفیت‌های مساجد برای مراسم و جشن‌ها و تبدیل آنها به مراكز فرهنگی و هنری مؤثر و البته غیرجناحی، خواسته زیادی نیست. اختصاص كتاب‌های بدون مخاطب و فیلم‌های بی‌كیفیت و ضعیف به این مراكز با عنوان گزینش كالاهای فرهنگی، نتایج خوب و درستی نخواهد داشت. مساجد به همه مردم تعلق دارد و نباید در اختیار طبقه یا قشر خاصی قرار بگیرد. بازتعریف نقش مساجد و بازنگری در رفتار ائمه جماعات و مسئولان مساجد با جوانان و زنان می‌تواند كلید موفقیت‌های بیشتر و بهتری شود و آنها را به كانونهای مهم فرهنگی تبدیل كند.

گزارش از سیدمهدی موسوی‌تبار

**اداره كل اخبار چندرسانه‌ای**ایرناپلاس**
۰ نفر