۱۸ آبان ۱۳۹۷، ۸:۲۴
کد خبر: 83092987
T T
۰ نفر
چای ایرانی در انبارها رسوب نمی كند

تهران- ایرنا- رئیس سازمان چای كشور گفت: استقبال مردم از چای ایرانی در سالهای اخیر سبب شده تمامی چای تولید داخل در كشور به مصرف برسد و یا حتی صادر شود و بنابراین همانند سالهای گذشته با رسوب این كالا در انبارها مواجه نیستیم.

«حبیب جهان ساز» روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: امسال 25 هزار و 366 تن چای خشك از برگ سبز تولید داخل استحصال شده كه به دلیل كیفیت بالا بخش عمده آن به مصرف بازار داخلی و بخشی به بازارهای صادراتی عرضه شده است.
وی با اعلام اینكه چای ایرانی تنها یك چهارم از سرانه مصرف چای در كشور را در بر می گیرد، توضیح داد: در دهه های گذشته مردم آشنایی چندانی با چای ایرانی نداشتند و بیشتر جامعه از چای وارداتی استفاده می كردند اما اكنون با تولید كیفی این محصول و فرهنگ سازی، مصرف آن در داخل كشور افزایش پیدا كرده تا جایی كه اكنون چای ایرانی روی دست چایكاران و تولیدكنندگان چای خشك باقی نمی ماند.
وی تصریح كرد: طبق آمارها اكنون نیاز چای كشور بیش از 105 هزار تن است كه نزدیك 25 هزار تن آن از محل تولید داخل و بیش از 75 هزار تن آن از محل واردات تامین می شود.
رئیس سازمان چای كشور بر این باور است كه چای خشك تولید داخل همانند سایر محصولات دیگر همچون برنج به دلیل پتانسیل اقلیمی مناطق، ظرفیت باغ ها، سطح زیركشت و محدودیت منابع آبی نمی تواند به طور 100 درصد در داخل كشور تولید شود.
«واردات چای خارجی جلوی تولید چای ایرانی را نگرفته بلكه ظرفیت تولید داخل به همین میزان است؛ سازمان چای برنامه افزایش تولید در واحد سطح را در دستور كار دارد زیرا امكان توسعه اراضی سطح زیركشت باغ های چای وجود ندارد.»
جهان ساز افزود: طرح افزایش تولید در واحد سطح باغ های چای، اصلاح و توسعه زنجیره تولید صنعت چای، اعتبار، مكانیزاسیون، اصلاح باغ ها، برندسازی، بازار، اصلاح و بازسازی كارخانجات چای و صندوق توسعه حمایت مالی، تامین منابع مالی و تولید پایدار زنجیره چای تهیه شده است تا توجیه اقتصادی داشته باشد.
«اكنون سطح زیركشت باغ های چای شمال كشور 25 هزار و 200 هكتار است كه نمی توان بیش از این افزایش داد.»
رئیس سازمان چای گفت: دولت با خرید تضمینی برگ سبز چای و پرداخت به موقع پول در سال های اخیر توانسته سبب رونق تولید این محصول شود تا جایی كه سهم دولت كه 126.7 میلیارد تومان بود، به حساب چایكاران واریز شد و حتی 86 درصد از طلب كارخانجات چای نیز پرداخت شده است.
به گفته جهان ساز، 10 تا 12 میلیارد تومان بدهی سازمان چای به كارخانجات باقی مانده كه پرداخت خواهد شد.
وی گردش مالی صنعت چای كشور را بیش از 2 هزار میلیارد تومان عنوان كرد و ادامه داد: امسال نزدیك 9 هزارتن چای خشك صادر شده كه قیمت هر كیلوگرم آن حداقل بین 1.5 تا دو دلار است و می تواند بیش از 20 هزار دلار ارزآوری داشته باشد.
وی درباره تبلیغ رایگان چای ایرانی در صدا و سیما برای گرایش بیشتر به مصرف آن گفت: اكنون چای ایرانی روی دست تولیدكنندگان باقی نمی ماند كه نیازمند تبلیغ رایگان باشد؛ در صورت تبلیغ باید تولید را افزایش بدهیم كه این امر میسر نیست.
«البته همه به دنبال تبلیغ رایگان هستند و اگر صدا و سیما پتانسیل تبلیغ و ترویج تولید، مصرف، سلامت همه تولیدهای داخلی را داشته باشد، می توانیم فرهنگسازی مصرف كالای ایرانی را داشته باشیم.»
وی درباره وضعیت كارخانجات نیز گفت: اكنون 151 كارخانه تولید چای خشك در شمال كشور فعال است كه چای را با حداقل 30 نشان تجاری در بازار عرضه می كنند بنابراین شرایط كارخانجات تولید كننده چای خشك نیز وضعیت مناسبی برخوردارند.
به گزارش ایرنا، چای ایرانی یكی از طبیعی ترین چای های تولیدی جهان است كه به دلیل شرایط اقلیمی و آب و هوایی، كشت در اراضی شیبدار، بارش زیاد، زمستان های سرد و یخبندان (با از بین رفتن آفات) از هیچ نوع سمی برای مبارزات شیمیایی در تولید آن استفاده نمی شود.
بوته چای برای نخستین بار در چین و حدود پنج هزار سال پیش شناخته شد كه به تدریج خواص درمانی آن كشف و علاوه بر آن برای مصارف رنگ‌آمیزی نیز استفاده می‌شد.
«محمدمیرزا كاشف‌السلطنه» مشهور به چایكار در سال 1274 هجری شمسی به عنوان ژنرال كنسولی ایران وارد بمبئی شد و در زمان بازگشت خود در سال 1285 شمسی مقداری تخم چای را به همراه چهار هزار گلدان چای، قهوه، تخم كنف، دارچین، فلفل، میخك، هل، انبه، گنه گنه، كافور، ریشه زردچوبه، زنجبیل تهیه و به ایران وارد كرد.
كاشف السلطنه در آن زمان تخمین زد كه كشت چای نه تنها كشور را در مدت 10 تا 12 سال می‌توانست در تولید این محصول خودكفا كند، بلكه یك محصول بهادار برای تحول اقتصاد ایران بود.
كاشف السلطنه نخستین مردی بود كه كشت چای را در ایران رواج داد به همین دلیل «پدر چای ایران» خوانده شد.
همچنین برای تقویت صنعت چای كشور در سال 1337 سازمان چای كشور تاسیس شد اما به دلایل مختلف برای مدتی این سازمان منحل و به طور مجدد در سال 1389 برای احیای صنعت چای كشور راه اندازی شد.
اقتصام**9186*2025
۰ نفر