رييس جمهوري سريلانكا پارلمان را منحل كرد
دهلي نو-ايرنا- ماتريپيلا سريسينا در دستوري پارلمان 225 عضوي اين كشور را منحل و اعلام كرد انتخابات پارلماني اين كشور در تاريخ 5 ژانويه 2019 (15 دي 97) برگزار خواهد شد.
به گزارش روز شنبه ايرنا، به نقل از شبكه خبري 'ان دي تي وي'، به اين ترتيب انتخابات سريلانكا دو سال زودتر از موعد مقرر برگزار خواهد شد. تصميم رييس جمهوري سريلانكا براي لغو پارلمان اين كشور زماني انجام شد كه ماهيندا راجاپاكسا به عنوان نخست وزير انتخابي وي حمايت اكثريت اعضاي پارلمان اين كشور را به دست نياورد.
يك مقام سريلانكايي گفت: سريسينا بر اين عقيده است كه لغو پارلمان به نخست وزير انتخابي اين فرصت را خواهد داد تا حمايت بيشتري عليه ويكرام سينگه نخست وزير فعلي به دست آورد.
سريسينا اعلام كرده است كه پارلمان جديد اين كشور در تاريخ 15 ژانويه(25 دي) تشكيل خواهد شد.
راجاپاكسا و ويكرام سينگه از دو هفته پيش براي به دست آوردن پست نخست وزيري سريلانكا با يكديگر مبارزه مي كنند. ويكرام سينگه با حكم بركناري خود توسط سريسينا مخالفت كرده است.
يك وزير در دولت سريلانكا كه نخواست نامش فاش شود گفت: پارلمان سريلانكا از نيمه شب جمعه ملغي شد. سريسينا قبل از انجام اين كار، وزراي بيشتري را در كابينه راجاپاكسا قرار داد.
جبهه آزادي خواه مردمي سريلانكا كه يك حزب مخالف دولت در اين كشور است اين اقدام رييس جمهوري سريلانكا را غير قانوني خواند.
تيلوين سيلوا رهبر جبهه آزادي خواه مردمي سريلانكا(JVP) گفت: لغو پارلمان در اين زمان غير قانوني است و مخالف قانون اساسي سريلانكا است. سريسينا قصد دارد قدرت خود را تثبيت كند.
ساير احزاب مخالف سريلانكا نيز اعلام كردند كه رييس جمهوري اين كشور به دنبال زمان بيشتر براي كسب حمايت لازمه از راجاپاكسا است. تعداد زيادي از نمايندگان پارلمان اعلام كرده اند كه به آنها پيشنهاد ميليون دلاري شده تا از راجاپاكسا حمايت كنند و تاكنون حداقل 8 نماينده اين پيشنهاد را پذيرفته اند.
ويكرام سينگه كه از زمان بركناري خود دفتر و محل رسمي سكونت نخست وزيري سريلانكا را ترك نكرده است تاكيد مي كند كه اين اقدام سريسينا غير قانوني است و احزاب وابسته به او مي توانند اكثريت را در پارلمان به دست آورند.
سريسينا كه از سوي سازمان ملل، آمريكا و اتحاديه اروپا براي احياي پارلمان تحت فشار قرار گرفته است تاكنون 3 بار با درخواست احياي پارلمان موافقت كرده است اما هر بار نظر خود را تغيير داده است.
اتحاديه اروپا روز جمعه پيش از لغو شدن پارلمان سريلانكا اعلام كرد كه بحران سياسي اين كشور تصوير سريلانكا را خدشه در كرده است.
اتحاديه اروپا به همراه كشورهاي نروژ و سوئيس خواهان تشكيل فوري پارلمان و برگزاري راي اعتماد به نخست وزير سريلانكا شده اند.
بر اساس قانون اساسي سريلانكا، رييس جمهوري نمي تواند نخست وزير اين كشور را بركنار كند حتي اگر رياست جمهوري قدرتمند ترين فرد سريلانكا باشد.
با اين وجود رييس جمهوري سريلانكا، رانيل ويكرام سينگه نخست وزير اين كشور را در حالي كه وي در پايتخت سريلانكا حضور نداشت از كار بركنار كرد و به سرعت ماهيندا راجاپاكسا را به عنوان جانشين ويكرم سينگه منسوب كرد.
در دو هفته گذشته ده ها هزار حامي رانيل ويكرام سينگه و همچنين راجاپاكسا در خيابان هاي كلمبو پايتخت راهپيمايي كرده اند.
با اوج گرفتن بحران سياسي در سريلانكا كه در بالاترين سطوح حكومتي جريان دارد، ناظران سياسي نسبت به احتمال وقوع 'حمام خون' در اين كشور هشدار داده اند.
تحليلگران امور شبه قاره، بحران جاري در اين كشور را در واقع انتقام گيري هند از سران سريلانكا در انتخاب چين به عنوان حامي خود و همچنين جبران شكست در صحنه سياسي و انتخابات مالديو در برابر پكن ارزيابي مي كنند.
چين به اتهام دخالت در اين بحران سياسي واكنش نشان داده و اعلام كرده است كه صرفا يك ناظر و نه شركت كننده در وقايع جاري اين كشور است.
تنش سياسي در سريلانكا كه از مدتها پيش طليعه آن ظاهر شده است پس از آن به بحران تبديل شد كه 'سيريسِينا' به عنوان رئيس جمهور سريلانكا در تاريخ 26 اكتبر(4 آبان) در تصميمي عجيب رانيل ويكرام سينگه، رئيس دولت اين كشور را از كار بركنار و ماهيندا راجاپاكسا، سياستمدار كهنه كار و مرد قدرتمند سابق اين جزيره را به جاي وي منصوب كرد. آقاي راجاپاكسا بين سالهاي 2005 تا 2015 رياست دستگاه اجرايي سريلانكا را بر عهده داشت و در طول دوران نسبتا طولاني زمامداري خود موفق شد با استفاده از قدرت نظامي به جنگ داخلي با شبه نظاميان جدايي طلب اين كشور موسوم به ببرهاي تاميل پايان دهد.
وي اعلام كرد كه با اين تصميم كه به ملاقات اعضاي كابينه با نخست وزير جديد انجاميد مشكل تنش سياسي در كشور را حل كرده است. از آن به بعد اعضاي اتحاديه هاي بازرگاني به نخست وزير جديد معرفي شدند و راجاپاكسا وزراي كابينۀ قبلي را از ورود به وزارت خانه هايشان منع كرد.
راجاپاكسا در حضور رئيس جمهوري سوگند ياد كرده و اعلام آمادگي كرده كه به زودي دولت خود را تشكيل دهد. وي همچنين در نخستين واكنش به اين بحران رقيب خود را به «فروش اموال و دارايي شكرت هاي دولتي به شركت هاي خارجي» متهم كرده است.
ويكرام سينگه همچنين خواستار نشست فوري اعضاي پارلمان شده است كه تا بتواند ثابت كند هنوز از حمايت اكثريت نمايندگان برخوردار است.
به گزارش ايرنا، رئيس پارلمان سريلانكا پس از بركناري جنجال برانگيز نخست وزير به مسئولان اين كشور در يك هشدار صريح ، اعلام كرد كه بحران سياسي در سريلانكا كه مسئولان بالاترين سطوح دولتي در اين كشور را مقابل يكديگر قرار داده اگر با پادرمياني پارلمان حل نشود اين پتانسيل را دارد كه «حمام خون» دراين كشور به راه بياندازد.
رئيس پارلمان سريلانكا در واكنش به اين بحران و امكان گسترش يافتن دامنه آن روز جمعه به خبرنگاران گفت: ما بايد اين بحران را از طريق پارلمان حل كنيم اما اگر اين اختلاف به خيابان كشيده شود حمام خون بزرگي به راه خواهد افتاد.
از سوي ديگر واشنگتن از رئيس جمهوري سريلانكا خواست كه هر چه سريعتر اعضاي پارلمان را دعوت به يك نشست فوق العاده كند تا نمايندگان بتوانند از اين طريق ديدگاه خود را در باره بحران قانوني موجود ابراز و به حل مشكل كمك كنند. بحران ياد شده در حالي اين جزيره واقع در جنوب آسيا را درگير يك آشفتگي سياسي كرده كه بر اساس گزارش منابع ديپلماتيك، هند، قدرت منطقه اي و همسايه پرنفوذ اين كشور نيز خواستار حل اين مناقشه از طريق نشست فوق العاده پارلمان شده است.
تنش و ناآرامي سياسي در سريلانكا در حالي كه هنوز ابتداي راه را طي مي كند دست كم يك كشته برجاي گذاشته است.
آساق*267*1424
دهلي نو-ايرنا- ماتريپيلا سريسينا در دستوري پارلمان 225 عضوي اين كشور را منحل و اعلام كرد انتخابات پارلماني اين كشور در تاريخ 5 ژانويه 2019 (15 دي 97) برگزار خواهد شد.