به گزارش ايرنا،مردم شهرستان گچساران كه به دليل وجود منطقه سقلاتون بلندترين نقطه نفتخيز كشور بام نفتي ايران ناميده مي شود در پاييز سال 1357 روزهاي به يادماندني و تاريخي را در اعتصاب كاركنان صنعت نفت پشت سر گذاشته بودند در قيام خونين نوزدهم آبان نشان دادند تا پاي جان براي آرمان هاي ملي مقاومت مي كند.
كارشناسان مي گويند: شهرستان گچساران در قطع شريان اقتصادي كشور در پاييز سال 1357 نه تنها كمر رژيم طاغوتي را شكست بلكه اتاقهاي فكر انگليس و آمريكا را به كما بردند.
آن روزها از فروش ميليونها بشكه نفت ايران تنها سهم ناچيزي عايد كشورمان ميشد و كشورهاي بيگانه در حال غارت ثروت ملي ايران بودند.
هر چند پيروزي انقلاب اسلامي ايران دستاورد پويشي فراگير در تمام نقاط كشور و مربوط به همه اقشار جامعه است اما نمي توان از نقش اعتصاب كارگران صنعت نفت در پيروزي آن به سادگي گذشت.
**موقعيت گچساران
ميدان نفتي گچساران دومين ميدان بزرگ نفتي ايران است كه با مركزيت شهرستان گچساران در استان هاي كهگيلويه و بويراحمد ،خوزستان ،بوشهر و فارس قرار دارد.
شركت بهرهبرداري نفت و گاز گچساران زيرمجموعه شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب است و در زمينه استخراج، پالايش و انتقال نفت خام، گاز طبيعي و توليد ميعانات گازي فعاليت ميكند.
** جنبش هاي قبل از نوزدهم آبان
در زمان مبارزات انقلاب اسلامي مساجد صاحب الزمان، بيت العباس و شهيدان (جامع) هم محل تجمع مردم بودند.
نيمه هاي ماه رمضان سال ۱۳۵۷ با پخش پيام هاي امام خميني (ره) و سردادن شعارهاي الله اكبر،لا اله الا الله و نهضت ما حسيني است رهبر ما خميني است، در گچساران ساواك به وحشت افتاد.
مقاومت مردم به اندازه اي بود كه نيروهاي نظامي از استان هاي خوزستان و فارس به گچساران آمدند تا اوضاع را كنترل كنند.
در روز عيد فطر ۱۳۵۷ جمعيت زيادي براي اقامه نماز عيد در مسجد صاحب الزمان(عج) شهر دوگنبدان جمع شدند و عده اي از نيروهاي مسلح ضد شورش مسجد را محاصره كردند تا مانع حركت جمعي مردم شوند.
در چنين شرايطي نماز عيدفطر برگزار و جمعيت شروع به شعار دادن كردند و نيروهاي نظامي با تعقيب جمعيت و تيراندازي هوايي مردم را متفرق كردند.
پس از اين رخدادها،۲ نفر از فرهنگيان مبارز كه يكي از آنها بهرام تاجگردون بود دستگير و به زندان كميته مشترك تهران اعزام شدند.
در يك روز پاييزي مردم براي چندمين بار جهت برپايي تظاهرات فراخوانده شدند.
در مسجد صاحب الزمان(عج) و بيرون از آن جمعت زيادي از مردم آماده حركت شدند.
عوامل ساواك مسلحانه حمله و بلندگوي مسجد را خاموش كردند.
در اين ميان شهيد بلاديان با شور و هيجان خاصي شعار مي داد و مردم را به ايستادگي فرا ميخواند. گاز اشك آور پرتاب و چند نفر از جوانان مورد ضرب و شتم ماموران قرار گرفتند.
**نوزدهم آبان نقطه عطف مبارزات انقلابي در گچساران
تجمع 50 نفري هواداران حكومت مستبد پهلوي كه در نخستين ساعتهاي روز 19 آبان سال 1357 انجام شده بود باعث واكنش انقلابي مردم گچساران شد.
با ادامه واكنشهاي مردمي و تلاش شخصيتهاي برجسته انقلابي اين شهرستان نظير بهرام تاجگردون، محمد زيد بهبهاني، ابراهيم شريعتي، نصريان، مختاري و رمضان اسماعيلي تجمع مردمي جلوي مسجد شهيدان شكل گرفت و مردم به بيانيههاي ضد رژيم گوش فرا ميدادند.
درگيري از ساعت 15 در محل مسجد جامع شهر دوگنبدان كه بعد از اين حادثه خونين به نام مسجد شهيدان نام گرفت، آغاز شد.
حكومت مستبد ساواك در برابر اين اقدام آرام ننشست و مردم را به گلوله بست.
مردم در واكنش به خاك و خون كشيدن جوانان انقلابي خود را به خيابان اصلي شهر رساندند و با بشكههاي نفت سياه به طرف بانكها و برخي اماكن ديگر هجوم بردند.
در ساعتهاي پاياني 19 آبان سال 1357 شهردوگنبدان پر از آتش، دود و گلوله شد و ساعتها درگيري ادامه داشت.
نكتهاي كه مردم شهرستان گچساران همواره از آن ياد ميكنند باز بودن درب خانههاي مردم بود كه پناه جوانان گريخته از دست مأموران ساواك بود.
در آن درگيري دهها نفر از مردم انقلابي گچساران زخمي و 6 جوان به شهادت رسيدند.
در روز نوزدهم آبان سال 1357 شهيدان سيد نجف بلاديان از طبقه بازاريان، اميرحسين كيامرثي و شهيد غريب پرويزي از طبقه كارگر، شهيد سيد مذكور پارسي دانشجو، شهيد محمد فراشبندي دانش آموز و شهيد حسين اميني دانش آموز به شهادت رسيدند.
بزرگ مرداني كه نام آنان اكنون زينت بخش خيابان هاي اصلي شهر دوگنبدان است.
دلاورمرداني كه آرامگاه آنان در گلزار شهداي شهر دوگنبدان زيارتگاه عاشقان حسيني است.
شهرستان 124 هزار نفري گچساران در جنوب غربي كهگيلويه و بويراحمد 359 شهيد تقديم نظام جمهوري اسلامي ايران كرده است.
8143/6110
گچساران - ايرنا -روز نوزدهم آبان سال 1357 كه 6 نفر از جوانان گچساراني در قيام خونين مسجد شهيدان به شهادت رسيدند از روزهاي تاريخي و جاودانه كشورمان است.