به گزارش ايرنا، سوريه در جنوب غرب آسيا در سواحل شرقي مديترانه واقع شده و اين كشور از شمال با تركيه، از شرق با عراق، از غرب با لبنان و درياي مديترانه و از جنوب با اردن همسايه است.
با آغاز بحران در سوريه (اسفند 1389) روابط اين كشور با همسايگان كاهش پيدا كرد و حتي برخي رابطه ها به طور كامل قطع شد.
گروه هاي مسلح در طول بحران جنگ در سوريه مورد حمايت كشورهاي همسايه قرار گرفتند كه اين امر سبب گسترش نا امني در اين كشور شد.
در طول بحران حدود هشت ساله در سوريه تروريست ها از خاك كشورهاي همسايه به ويژه لبنان، تركيه و اردن وارد اين كشور شدند.
دمشق نيز بارها از كشورهاي همسايه از جمله تركيه، لبنان و اردن خواستار رعايت حسن همجواري و جلوگيري از نفوذ افراد مسلح تروريست از طريق اين كشورها به خاك سوريه شد.
در طول بحران، برخي از كشورهاي همسايه سوريه نه تنها اقدامي در اين ارتباط انجام نداده بلكه با ايجاد پايگاهي ضمن آموزش افراد مسلح و تروريست و سازماندهي از ورود و نفوذ آنان به سوريه نيز حمايت كردند.
جمهوري اسلامي ايران با آغاز بحران سوريه با تشكيل جبهه مقاومت توانست در برابر اقدامات تروريستي در منطقه ايستادگي كند و با همكاري روسيه به پيروزي هاي چشم گيري در سوريه دست پيدا كنند.
شكست تروريسم پس از حدود هشت سال جنگ سبب شد تا كشورهاي همسايه سوريه در دور جديد پسا بحران از سياست هاي گذشته خود فاصله گرفته و به دنبال ايجاد روابط در تمام زمينه ها با اين كشور شوند.
لبنان نخستين كشور همسايه سوريه بود كه در حال گسترش روابط خود با اين كشور است و اين امر در سفرهاي ماه هاي گذشته سه وزير لبناني به دمشق شدت گرفته است.
اردن نيز از سوي ديگر با آزاد سازي استان درعا هم مرز با كشورش به دنبال ايجاد روابط با سوريه است و از سياست هاي قبلي خود فاصله گرفته به طوري كه با بازگشايي گذرگاه مرزي ' نصيب- جابر' اكنون شاهد رفت و آمد مسئولان و شهروندان دو كشور هستيم.
تركيه نيز كه بارها كشورش دستخوش تحولات و نا امني ها شده با نشست هاي سه جانبه(ايران، روسيه و تركيه)به دنبال ايجاد روابط با سوريه از طريق دوستان خود است.
كشور عراق هم همانند سوريه سال ها درگير جنگ با تروريسم بوده كه اين امر سبب كاهش روابط اقتصادي شده كه با سفر ماه گذشته ابراهيم الجعفري وزير وقت امور خارجه اين كشور شكل جديدي به خود گرفت.
عراق و سوريه درخصوص سركوب تروريست ها در كشورهاي خود ارتباط زيادي داشتند اما در موضوع روابط اقتصادي در هفته هاي گذشته پرونده جديدي را بازگشايي كردند.
كشورهاي همسايه سوريه در طول بحران اين كشور كه از گروه هاي مسلح حمايت مي كردند، ضربات زيادي از تروريسم متحمل شدند به طوري كه قطع اين روابط حتي به اقتصاد و امنيت كشورهايشان صدمه زده است.
روابط سوريه با كشورهاي همسايه به ويژه اردن و لبنان مي تواند كمك بزرگي به اقتصاد منطقه كند و اين مثلث راه ارتباطي زميني اين كشور سبب مي شود، لبناني ها از بن بست جاده اي خارج شوند.
اكنون حدود يك و نيم ميليون آواره سوري در لبنان حضور دارند و مقام هاي اين كشور نخستين همسايگان سوريه بودند كه به بهانه بازگشت آوارگان زمينه سازي براي آغاز روابط ميان دو كشور را نيز فراهم كردند.
طي ماه هاي اخير تماس ها ميان نهادهاي امنيتي لبنان، سوريه و روسيه براي بازگشت تعداد بيشتر آواره به وطن خود صورت گرفته است كه اين خود نشان از تحول جديد در برقراري روابط دمشق - بيروت است.
**تاثير بازگشايي گذرگاه نصيب بر اقتصاد سوريه و اردن
بازگشايي گذرگاه مرزي 'نصيب - جابر' آغازي براي تحول اقتصادي و سياسي سوريه و اردن بعد از پسابحران(جنگ حدود هشت ساله در سوريه) شده به طوري كه اين روابط با حضور هيات هاي تجاري و اقتصادي دو كشور شكل جديدي به خود گرفته است.
اين گذرگاه مرزي 23 مهر ماه سال جاري بعد از سه سال تعطيلي با حضور جمعي از مسئولان اقتصادي و خبرنگاران سوريه و اردن رسما كار خود را آغاز كرد.
گذرگاه نصيب در نقطه صفر مرزي ميان اردن و سوريه قرار دارد و نقش اساسي در حمل و نقل كالا ميان دو كشور بازي و كشورهاي منطقه بازي ميكند.
گذرگاه مهم و استراتژيك نصيب پس از سال ها اشغال از سوي تروريست ها، آزاد شده و اين معبر هم اينك سرآغاز دوباره تحول اقتصادي دو كشور و حتي منطقه شده است.
اين معبر قبل از بحران سوريه به دليل عبور كالاها و محصولات اردن، لبنان، سوريه و كشورهاي عربي حوزه خليج فارس فعال ترين گذرگاه هاي مرزي دو كشور به شمار مي رفت كه ادامه فعاليت جديد آن مورد تاكيد مسئولان سوري و اردني است.
پس از بازگشايي گذرگاه 'نصيب - جابر' در مرز سوريه و اردن روزانه دو هزار و 100 مسافر از اين معبر عبور مي كنند.
پيش از آغاز بحران سوريه روزانه حدود 6 هزار و 300 دستگاه كاميون از هر طرف اين گذرگاه عبور مي كرد.
** از سرگيري فعاليت راه آهن دمشق - امان
مدير راه آهن استان درعا نيز در ارتباط با از سرگيري روابط بين دو كشور گفت كه پس از بازگشايي گذرگاه مرزي سوريه به اردن، فعاليت خط راه آهن دمشق - امان نيز از سرگرفته مي شود.
'نعيم القراعزه' افزود: اين سازمان پس از آزادسازي استان درعا از وجود تروريست ها، براي تعمير و بازسازي اين خط ريلي ميان دو كشور سوريه و اردن تلاش مي كند.
وي اظهار داشت: تروريست ها به تاسيسات زيربنايي راه آهن در سوريه آسيب وارد كردند كه بيشترين مشكل در ايستگاه استان درعا است.
وي اضافه كرد: ايستگاه هاي المسميه، خبب، جباب و خربه غزاله در سوريه نيز به شكلي كمتر آسيب ديده اند.
مدير راه آهن درعا ادامه داد: اين محور در سال هاي پيش از بحران نقش مهمي در حمل و نقل كالا داشته است.
وي افزود: كميته هاي فني ويژه اي براي بازسازي راه آهن دمشق - امان تشكيل شده است.
**ديدار وزير وقت خارجه عراق با رئيس جمهوري سوريه
ابراهيم الجعفري وزير وقت خارجه عراق هم ماه گذشته در دمشق با بشار اسد رئيس جمهوري سوريه ديدار و گفت و گو كرد.
رئيس جمهوري سوريه در اين ديدار ارتقا و گسترش روابط تاريخي با عراق را مهم توصيف كرد و افزود: پيروزيهاي سوريه و عراق در برابر تروريسم، مشترك است، زيرا دو كشور در يك ميدان هستند و خون قهرماناني كه اين پيروزيها را در دو كشور رقم زدند، با هم در آميخته است.
اسد با اشاره به اهميت توسعه روابط تاريخي دو كشور تاكيد كرد و گفت: با وجود شرايط امنيتي و تلاشهاي خارجي براي جلوگيري از توسعه روابط خارجي، دو كشور همواره در عالي ترين سطح هماهنگي هستند و در مورد قضاياي منطقه اي و جهاني نيز ديدگاه و درك مشتركي وجود دارد.
وزير وقت خارجه عراق هم در اين ديدار اظهار داشت كه شرايط منطقهاي و بين المللي به سمت آنچه در سوريه و عراق رخ داده، تغيير مثبتي داشته است.
وي، سوريه را داراي ميراث تاريخي و تمدني دانست و گفت كه اين كشور پس از نزديكي پيروزي بر تروريسم، نقش بيشتري از گذشته در منطقه ايفا خواهد كرد.
از نگاه كارشناسان سياسي هماهنگي در خصوص برخي مواضع درباره تحولات و رويدادهاي منطقه غرب آسيا، حضور و فعاليت پراكنده تروريست ها در مناطق شرقي سوريه و غربي عراق، حضور برخي قدرت هاي بيگانه در مناطق مرزي مشترك، توسعه روابط تجاري و اقتصادي بين دو طرف به دنبال از بين بردن تروريست ها، توسعه بيش از پيش مناسبات سياسي بين دو كشور از مهم ترين محورهاي گفت و گو ميان مقام هاي سوريه و عراق بوده است.
**افق روشن در روابط اقتصادي سوريه و لبنان
روابط اقتصادي بيروت و دمشق هم در دور جديد پسا بحران در سوريه قوت گرفته است به طوري كه هياتي بلند پايه از كشور لبنان، شهريور امسال براي شركت در شصتمين نمايشگاه بين المللي دمشق به پايتخت اين كشور سفر كرده است.
جنگ در سوريه سبب شد تا بر روابط ميان اين كشور و لبنان اثر منفي بگذارد و اين امر بر اوضاع امنيتي، اقتصادي و سياسي لبنان هم تاثير گذاشته است.
در حالي كه برخي در لبنان به ويژه حزب الله، جنبش امل، حزب مسيحي «جريان ملي آزاد» و نزديكان « ميشل عون » رئيس جمهوري خواهان احياي روابط دو كشور هستند، برخي ديگر از جمله حزب «المستقبل»، «نيروهاي لبناني» و نزديكان «سعد الحريري» نخست وزير اين كشور نسبت به آن يا مخالفت يا با محافظه كاري برخورد مي كنند.
بيشترين مرز لبنان با كشورهاي همسايه از طريق دريا و تنها با سوريه و رژيم صهيونيستي مرز زميني دارد. لبنان داراي 375 كيلومتر مرز مشترك با سوريه و 79 كيلومتر مرز با رژيم صهيونيستي به عنوان دشمن لبنان و مردم منطقه است و توسعه روابط سوريه - لبنان مي تواند تاثير بسزايي بار ديگر در معادلات سياسي و اقتصادي منطقه داشته باشد.
اين موقعيت مرز زميني لبنان با سوريه قطعا مي تواند كمك بزرگي براي اقتصاد دو كشور به ويژه در حمل و نقل داشته باشد.
سوريه تاثير گذار در رشد اقتصادي لبنان بوده و تنها مسير ترانزيت زميني بيروت به سوي ديگر كشورهاي عربي است.
حضور وزراي كشاورزي، صنعت و گردشگري لبنان در ماه هاي اخير در سوريه سبب شده تا يخ روابط بين دو كشور آب شود به طوري كه اين وزرا با تعداد زيادي از مسئولان ارشد سوري در دمشق ديدار و گفت و گو كردند.
روابط سوريه با كشورهاي همسايه مي تواند پل ارتباطي ميان ديگر كشورها از اين مسير باشد زيرا موقعيت اين كشور براي همسايگان بسيار تاثير گذار است.
دمشق نيز از گسترش روابط با همسايگان خود راضي است زيرا شركت هاي سوري با ارتباط گيري با تجار و بازرگانان كشورهاي اطراف خود به اقتصاد سوريه كه سال ها به دليل حضور تروريسم آسيب ديده، كمك مي كنند.
به گفته علي حمود وزير حمل و نقل سوريه، براساس ارزيابي هاي اوليه، تروريست ها چهار ميليارد و 500 ميليون دلار تنها به بخش حمل و نقل مناطق آزاد شده سوريه خسارت وارد كرده اند.
كشورهاي همسايه براي ايجاد روابط اقتصادي ابتدا بايد به حمل و نقل سوريه كمك كنند تا بتوانند از اين مسير زميني بهره مند شوند.
براساس برخي آمارها، بيش از 360 هزار تروريست از 120 كشور جهان در بيش از 100 گروه تروريستي در جريان بحران سوريه حضور داشتند، ولي نتوانسته اند تاكنون به اهداف مورد نظر حاميان خود برسند و بر اساس اخبار موجود اكنون 146 هزار تروريست در مناطق مختلف سوريه از جمله ادلب در شمال غرب اين كشور از 60 مليت مختلف حضور دارند.
اين گروه هاي تروريستي از كشورهاي مختلفي از جمله عربستان، امارات، آمريكا و تركيه تامين مالي و نظامي مي شوند. درعين حال به دليل اختلافات اهداف اين كشورها در سوريه، گروه هاي تروريستي در اكثر مواقع با يكديگر درگير و غيرنظاميان را مورد هدف قرار مي دهند.
تروريست ها در طول بحران حدود هشت ساله در سوريه، بيشتر زيرساخت هاي اين كشور را تخريب كردند.
گزارش از حسينعلي راشكي
خاورم**8005*1436*
دمشق - ايرنا - سوريه هم اينك در حال پيروزي هاي بزرگ عليه تروريسم در جنگ حدود هشت ساله در اين كشور است و اين امر سبب شده كشورهاي جهان به ويژه همسايگان در روابط سياسي، اجتماعي و اقتصادي خودشان همانند قبل از بحران تجديد نظر كنند.