به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، موزه ملی علوم و فناوری از امروز تا 25 آبان و همزمان با هفته جهانی علم در خدمت صلح و توسعه، میزبان چهارمین جشنواره ملی علم برای همه با موضوع سلامت مواد غذایی و عنوان سفره سلامتی خانواده من است.
این جشنواره با هدف افزایش سواد علمی و فناورانه درباه سلامتی و تغذیه در چهار محور به سلامتی اهمیت بدهیم، استانداردها و نشانگرها را بشناسیم، از منابع و رسانه ها درست استفاده كنیم و هر چیزی را نخوریم برپاست و كارشناسان موزه هر روز از ساعت 8 صبح تا 8 شب در محل موزه ملی علوم و فناوری در خیابان سی تیر برای اطلاع رسانی و تعامل با مردم با محوریت جشنواره یادشده، میزبان علاقمندان هستند.
روز جهانی علم برای صلح و توسعه با هدف ایجاد ارتباط بیشتر میان علم و اقشار مختلف جامعه از سال 1391 و با پیگیری انجمن ترویج علم ایران، در مناسبتهای تقویم رسمی كشور ثبت شد.
این روز فرصتی برای موسسات علمی، اجتماعات مدنی و دانشمندان فراهم می كند تا در مورد صلح و توسعه كه از اساسی ترین مفاهیم اجتماعی است، به بحث و تبادل نظر بپردازند.
* ترویج علم در صدر اهداف موزه
معاون پژوهش و فناوری موزه ملی علوم و فناوری نیز در این مراسم توضیحی از فعالیت های موزه ارائه كرد و گفت: جشنواره علم برای همه یكی از برنامه های مهم سالانه ماست كه هر سال با یك موضوع مشخص برگزار می شود.
وی با اشاره به موضوع سال گذشته جشنواره یعنی همزیستی با زلزله ادامه داد: امسال این جشنواره با موضوع استانداردهای سلامت غذایی و شناخت نشانگرهای مواد غذایی برگزار می شود.
سیامك خادمی ادامه داد: موزه غیر از سایت اصلی در خیابان سی تیر یك شعبه هم در پارك رازی دارد، گالری سیاری داریم كه در مكان های مختلف در سطح شهر تهران یا دیگر شهرها و استان ها تاكنون مستقر شده و مفاهیم علمی را به نمایش گذاشته است؛ ضمن اینكه به دنبال تاسیس شعبه های جدیدتر در تهران هستیم.
وی كنفرانس های علمی 'سار' را در آخرین جمعه هر ماه و نشست های تخصصی در حوزه موزه و موزه داری را از دیگر برنامه های موزه ملی علوم و فناوری برشمرد و گفت: چند عنوان كتاب در زمینه ترویج علم به زودی از سوی موزه چاپ و منتشر می شود؛ همچنین با استفاده از فناوری اطلاعات گالری های موجود در موزه ملی علوم و فناوری را به سمع و نظر مخاطبان برسانیم.
***در زمینه استانداردسازی در منطقه رتبه اول را داریم
همچنین دبیر علمی این جشنواره با تاكید بر اهمیت استاندارد گفت: توسعه استاندارد در همه كشورها موجب توسعه پایدار اقتصادی می شود.
غلامرضا امینی با اشاره به اسناد بالادستی اظهار داشت: در برنامه ششم توسعه كشور نیز بر ضرورت انطباق استاندارد ملی كشور بر نظام های استاندارد بین المللی تاكید شده است اما سازمان استاندارد نمی تواند به تنهایی متولی نظام استاندارد در جامعه باشد و به همین دلیل قانون جدیدی تحت عنوان تقویت و توسعه نظام استاندارد تدوین و ارائه شده است.
وی ادامه داد: در كشور در مجموع 33 هزار استاندارد ملی داریم كه از این تعداد 3500 مورد به مواد غذایی می پردازد و بر اساس آمارهای سازمان جهانی استاندارد در منطقه در زمینه استانداردسازی رتبه اول و در جهان رتبه بیست و دوم را داریم.
مدیركل دفتر نظارت بر استانداردهای صنایع غذایی، آرایشی، بهداشتی و حلال این سوال را مطرح كرد: وجود این میزان قانون در زمینه استانداردسازی این سوال مطرح است كه همه اقشار جامعه با این استانداردها آشنا هستند؟ آیا به نشانگرها یا لیبل ها روی مواد غذایی توجه می كنند؟
وی نتیجه گرفت: برگزاری جشنواره ای مانند جشنواره علم برای همه كه با مردم عادی به ویژه كودكان و نوجوانان سروكار دارد می تواند یكی از راه های آشنایی مردم با وظایف استاندارد و انواع آن باشد.
***برنامه های متفاوت جشنواره علم برای همه
دبیر اجرایی این جشنواره نیز به توضیح در مورد بخش های مختلف آن پرداخت و گفت: كمیته جشنواره هرساله موضوعی را برای آن انتخاب و در ادامه اتاق فكری با همكاری مسئولان و شخصیت های علمی مرتبط با آن تشكیل می دهد.
صونا آقابابایی افزود: بعد از اینكه تصمیم گرفتیم موضوع سلامت مواد غذایی را برای این جشنواره انتخاب كنیم، روی موضوع مصرف تمركز كردیم و حدود 20 جلسه با اعضای اتاق فكر داشتیم تا به چهار محور مشخص رسیدیم.
وی ادامه داد: اهمیت دادن به سلامتی، شناخت نشانگرهای مواد غذایی و علائم استاندارد ملی و بین المللی مانند ایزو و نظایر آن، استفاده درست از منابع و رسانه ها و آخرین محور اینكه هر چیزی را نخوریم.
وی در مورد دیگر بخش های این جشنواره یادآور شد: غیر از غرفه های مختلفی كه سازمان های شركت كننده در جشنواره در محل موزه تدارك دیده اند، بازی های مختلفی را برای مخاطبان در سنین مختلف با موضوع امنیت غذایی تدوین كرد ایم، همچنین مواد غذایی ملل مختلف همراه با مزایا و معایب آن روی استندهای بزرگ ترسیم شده و كارشناسان موزه از روی این استندها به بازدیدكنندگان در مورد این رسوم و سنن غذایی كشورهای گوناگون توضیح می دهند.
آقابابایی یادآور شد: نشست های علمی تخصصی هر روز در مورد موضوعاتی چون مكمل های تغذیه، مواد تراریخته، محصولات ارگانیك، رتبه بندی محصولات كشاورزی، وظیفه رسانه ها در این حوزه و نظایر آن برنامه ریزی شده كه مردم می توانند بعد از سخنان كوتاه فرد متخصص سوالات خود را بپرسند و تئاتر عروسكی كه با عناوین مرتبط هر روزه برای مخاطبان كودك و نوجوان اجرا می شود.
هفته جهانی علم و صلح/ international week of peace and science اولین بار در سال 1986 به عنوان بخشی از مراسم سال جهانی صلح در برنامه ها گنجانده شد. مجمع عمومی سازمان ملل متحد مصوبه ای را در دسامبر 1988 تصویب كرد كه به موجب آن هفته جهانی علم و صلح در هفته ای برگزار می شود كه 11 نوامبر یكی از روزهای آن است و امسال این هفته از 9 تا 14 نوامبر (19 تا 24 آبان) تعیین شده است.
روز جهانی علم برای صلح و توسعه با هدف ایجاد ارتباط بیشتر میان علم و اقشار مختلف جامعه از سال 1391 و با پیگیری انجمن ترویج علم ایران، در مناسبتهای تقویم رسمی كشور ثبت شد.
این روز فرصتی برای موسسات علمی، اجتماعات مدنی و دانشمندان فراهم می كند تا در مورد صلح و توسعه كه از اساسی ترین مفاهیم اجتماعی است، به بحث و تبادل نظر بپردازند.
امسال برنامه های هفته جهانی علم در خدمت صلح و توسعه با برنامه های مختلف انجمن ترویج علم، اعطای جوایز علمی به شخصیت های فعال در زمینه ترویج مفاهیم علمی، همچنین باز بودن درهای دانشگاه ها به روی عموم مردم همراه است.
علمی9157**2017
تهران- ایرنا- جشنواره ملی علم برای همه با موضوع سلامت ایمنی مواد غذایی در موزه ملی علوم و فناوری با همكاری نهادهای مرتبط آغاز به كار كرد.