۲۱ آبان ۱۳۹۷، ۷:۵۴
کد خبر: 83096143
T T
۰ نفر
25 هكتار باغ گردوی پیوندی در خراسان شمالی ایجاد شد

بجنورد- ایرنا- مدیر امور باغبانی سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی گفت: 25 هكتار باغ الگویی گردوی پیوندی به منظور اصلاح و نوسازی باغ های گردوی سنتی در این استان ایجاد شد.

محمدعلی شریكیان روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: محصول گردو خشكبار و دارای شرایط نگهداری و فراوری است كه ارزش اقتصادی خوبی برای باغداران استان دارد.
وی افزود: از گذشته تنها روش تكثیر و توسعه باغ های گردو كاشت مستقیم بذر در خاك بوده است كه در این روش قسمت عمده ای از صفات مطلوب پایه مادری نظیر مقاومت به سرما، باردهی بالا، نسبت بالای مغز به پوست، سفیدی مغز، نازكی پوست به نهال جدید حاصل از رویش بذر انتقال نمی یافت، بنابراین باغ های توسعه یافته با منشا بذری برای ساخت باغ های تجاری و یكپارچه توجیه اقتصادی ندارد.
وی گفت: بیشتر باغ های گردوی استان با منشا بذری است كه مشكلات عمده ای نظیر ناهمرسی گل ها، سختی عملیات داشت و برداشت، نبود امكان برداشت مكانیزه و عملكرد پایین محصول را دارد.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی اظهار داشت: توسعه ارقام تجاری گردو پیوندی سبب افزایش و بهبود كیفیت این محصول می شود و تاخیر در گل دهی و فرار از سرمای دیررس بهاره، هم رسی، امكان برداشت مكانیزه، افزایش كمی و كیفی تولید از مهم ترین خصوصیات مطلوب باغ های ایجاد شده با نهال گردوی پیوندی است.
وی افزود: اصلاح و نوسازی باغ های گردو با هدف افزایش كمی و كیفی تولید و افزایش بهره وری از نهاده های تولید یكی از برنامه های اقتصاد مقاومتی در بخش باغبانی است، در این راستا در سه سال گذشته باغ های الگویی گردوی پیوندی با ارقام چندلر، روند، فرنور و فرانكت توسعه یافته است.
شریكیان اظهار داشت: همچنین كارگاه های آموزشی سرشاخه كاری گردو برای كارشناسان، باغداران و تولید كنندگان نهال به تعداد 250 نفر روز برگزار و عملیات سر شاخه كاری 150 درخت در 12 نقطه استان انجام شده است.

*تولید2100 اصله نهال گردوی پیوندی
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی گفت: دو هزار و 100 اصله نهال گردوی پیوندی در این استان تولید شده است.
شریكیان اظهار داشت: در سال جاری با بهره گیری از دانش فنی مركز تحقیقات كشاورزی، كارشناسان و تجارب ارزنده تولید كننده های نهال گردوی پیوندی از ارقام چندلر، Z63 ، B21 در استان تولید شده است و در سال آتی تولید 10 هزار اصله نهال گردو پیوندی هدف گذاری شده است.
وی افزود: هم اكنون یكسری از ارقام جدید به عنوان گردوهای پیوندی در استان كشت و توسعه یافته كه از نظر جثه كوچك اما پر محصول است.
وی با بیان اینكه گردوهای استان بیشتر به شكل توده و بومی است گفت: این گردو ها نیاز به جایگزینی و اصلاح دارند.
وی از بهره برداران خواست تا گردوی پیوندی را جایگزین درختان با بهره وری كم كنند و اظهار داشت: در این زمینه كلاس های آموزشی نیز برای بهره برداران و كارشناسان گذاشته شده است.
شریكیان با بیان اینكه یكی دیگر از روش های اصلاح و نوسازی باغ های گردو سرشاخه كاری است گفت: در این عملیات گردو هایی كه محصول كم دارند یا مغز های آنان سفید نیست و مقاومت به سرما ندارند سرشاخه های آنان با عمل پیوند اصلاح خواهد شد.
وی اظهار داشت: سطح زیر كشت گردو در این استان دو هزار و 905 هكتار است كه میانگین عملكرد نیز در واحد سطح دو تن است.
وی افزود: هرساله از این سطح پنج هزار و 117 تن گردو برداشت می شد اما امسال به علت سرمای دیر رس در اواخر فروردین و اردیبهشت پیش بینی می شود دو هزار و 500 تن گردو تولید شود.
شریكیان بر ایجاد تنوع ارقام نیز اشاره ای كرد و گفت: با توجه به شرایط هر منطقه باید نهال های سازگار در آنجا كشت شود.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد كشاورزی خراسان شمالی افزود: 6.5 درصد باغ های این استان و 2درصد تولید مربوط به گردو است.
وی بیشترین سطح زیر كشت گردو در این استان را مربوط به شیروان با یكهزار و 285 هكتار ذكر كرد و گفت: بجنورد، اسفراین، مانه و سملقان از دیگر مناطق دارای گردو است.
شریكیان گردوی تولیدی استان را با كیفیت بالا دانست و گفت: بیشتر گردو های تولیدی این استان به سایر استان ها حمل و همچنین صادر می شود.
وی افزود: هم اكنون یك واحد بسته بندی و پوست گیری گردو نیز در این استان وجود دارد.
وی با بیان اینكه محصول گردوی این استان سالم است افزود: به علت اینكه درخت های گردو در سطح این استان بسیار بزرگ هستند عملیات سمپاشی نیز انجام نمی شود.
وی گفت: هر 100 گرم مغز گردو حاوی 654 كیلو كالری انرژی و سرشار از موادمعدنی از جمله فسفر، روی، منیزیوم، منگنز است كه بخش زیادی از نیاز بدن به مواد معدنی را تامین می كند، این مغز دانه حاوی چربی غیر اشباع است كه باعث كاهش كلسترول بد و افزایش كلسترول خوب بدن، كاهش فشار خون و پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی می شود.
وی اظهار داشت: در سبد غذایی آجیل ها گردو دارای بیشترین سطح آنتی اكسیدان است. متخصصین تغذیه مصرف دو عدد گردو در روز جهت افزایش امگا3 ، سلامت استخوان و اسكلت بدن توصیه می كنند.
بر اساس آمار فائو كشورهای چین، آمریكا، ایران، تركیه به عنوان بزرگترین تولید كننده های گردو در جهان هستند.
استان خراسان شمالی رتبه بیستم سطح زیر كشت كشور را به خود اختصاص داده است.
خراسان شمالی دارای 344 هزار هكتار اراضی كشاورزی است كه از این میزان 40 هزار باغ است كه سالانه بیش از 200 هزار تن انواع محصولات باغی تولید می شود.
3007/ 6042