به گزارش ایرنا، بانوان زیادی از توانمندی لازم برای مشاركت در فعالیت های اقتصادی و كمك به گرداندن چرخ اقتصاد كشور برخوردار هستند و با تلاشی مستمر حتی از مردان نیز در عرصه كارآفرینی و اشتغال زایی جلوتر گام برمی دارند.
با این وجود برای فعالیت زنان كارآفرین در جامعه موانع، محدودیت ها و مشكلاتی وجود دارد كه حل آنها نیازمند نگاه ویژه مسئولان است.
در استان قزوین به تازگی كمیته ای به نام توسعه و تعاون بانوان كارآفرین تشكیل شده كه حل مسایل و مشكلات بانوان فعال در عرصه اقتصادی و همچنین آموزش و توانمندسازی به سایر بانوان علاقه مند به فعالیت در حوزه كارآفرینی را در دستور كار قرار داده است.
به همین منظور و با هدف بررسی وضعیت و مسایل و مشكلات بانوان كارآفرین، میزگردی با حضور مدیركل بانوان و خانواده استانداری و تنی چند از اعضای كمیته یاد شده توسط ایرنا قزوین برگزار شد كه مشروح گفت وگوهای انجام شده در ادامه آورده شده است.
**كمیته بانوان كارآفرینی، تشكیلاتی برای تقویت توانمندی بانوان قزوینی
مدیركل امور بانوان و خانواده استانداری قزوین در این میزگرد گفت: كمیته توسعه و تعاون بانوان كارآفرین از كمیته هایی است كه ذیل شورای فرهنگی و اجتماعی زنان در جهت برون سپاری خدمات به جامعه زنان به صورت خودجوش تشكیل شد و خوشبختانه در عرض 10 ماه گذشته با همكاری این كمیته ها اتفاقات خوبی در حوزه زنان رقم خورد.
معصومه مرادیان با بیان اینكه این كمیته با هدف حل مسایل و مشكلات بانوان كارآفرین و توانمندسازی زنان در عرصه های اقتصادی فعالیت خود را آغاز كرده است، افزود: این كمیته ها با عناوینی چون رسانه، ورزش، بهداشت و سلامت، حقوقی و توسعه و تعاون بانوان كارآفرین تشكیل شده اند كه می توان گفت فعال ترین كمیته در این شورا همین كمیته توسعه و تعاون بانوان كارآفرین است.
وی با اشاره به شكل گیری شورای توسعه و تعاون زنان كارآفرین در سازمان صنایع كوچك و شهرك های صنعتی، گفت: خاطرنشان كرد: گرچه در برنامه ششم توسعه، زنان به طور ویژه دیده نشده اند اما خوشبختانه دست اندركاران این سازمان در این جهت اقدامات ارزنده ای داشته اند و با تشكیل شورای توسعه و تعاون تلاش كرده اند تا زنان كارآفرین را شناسایی و برای استفاده بهتر از توانمندی هایشان آنان را گردهم بیاورند.
مرادیان ادامه داد: شورای توسعه و تعاون بانوان كارآفرین در گام بعد پس از برقراری تعامل بین بانوان فعال در عرصه های اقتصادی، راه ها و مسیر همكاری و هماهنگی زنان كارآفرین در بخش خصوصی با بخش دولتی را فراهم می كند تا زمینه حمایت دولت از زنان كارآفرین فراهم شود.
وی همچنین گفت: عمده حمایت ها از این زنان شامل خدمات ویژه شركت شهرك های صنعتی با روش هایی چون در اختیار گذاشتن زمین، ارایه تسهیلات بانكی و تخفیف ها و معافیت های مالیاتی به همراه وصل نمودن این زنان به بازارهای فروش است.
مرادیان، فروش محصولات و داشتن بازار فروش را از دغدغه های مهم بانوان كارآفرین برشمرد و گفت: شورای توسعه و تعاون بانوان كارآفرین با گرد هم آوردن تمام ظرفیت های بخش دولتی و خصوصی می تواند به اینگونه فعالیت ها سمت و سو دهد.
وی اظهار داشت: این شورا حتی می تواند در جهت شناسایی و توانمندسازی زنانی كه پتانسیل و سرمایه دارند اما راهكار ورود به بازار كار را نمی دانند و دارایی آنها همچنان با دریافت سودهای كم در بانك مانده است به طور موثری عمل كند.
این مسئول یادآور شد: یكی از اهداف این شورا آموزش است اما باید نگاه آن قدری وسیع تر باشد و در جهت جذب و هدایت و كانالیزه كردن زنانی كه تحصیلات مرتبط داشته و سرمایه و انگیزه لازم را دارند عمل كند.
مرادیان افزود: تمام این فعالیت ها نه به صورت یكباره بلكه به شكلی بطئی و تدریجی در آینده به طور قطع اثرات بسیار بزرگی بر حوزه اشتغال بانوان خواهد داشت.
مدیركل امور بانوان و خانواده استانداری قزوین افزود: خوشبختانه در قزوین هم تعداد بانوان فعال در كارآفرینی رو به افزایش است و انگیزه های لازم برای جذب این زنان ایجاد شده است.
وی با اشاره به فعالیت حدود750 زن كارآفرین در كشور گفت: در قزوین نیز 20 بانوی كارآفرین فقط در بخش صنعت وچود دارد كه البته آمار آنها در بخش های مختلف بیش از این ها است.
مرادیان گفت: این افراد بیشتر در تولید محصولات غذایی و بهداشتی، بسته بندی و صنایع غذایی فعالیت می كنند.
مدیركل امور بانوان و خانواده استانداری قزوین همچنین با اشاره به برنامه های شورای فرهنگی و اجتماعی بانوان قزوین در روستاها، گفت: به منظور آشنایی با دغدغه ها و نیازهای بانوان روستایی، این شورا با حضور اعضای تمام كمیته های خود به طور آزمایشی روستای قدیم آباد را مورد توجه قرار داد.
وی افزود: پس از احصای نیازها و مشكلات این اهالی قرار شد برنامه های كوتاه مدت آموزشی و مشاوره ای با موضوعات بهداشت و سلامت، كارآفرینی، مشاوره های حقوقی ، تجهیز روستا به امكانات ورزشی برای بانوان و كودكان در این روستا انجام شود اما متاسفانه اهالی روستا حتی مكانی برای این فعالیت ها اختصاص ندادند.
مرادیان گفت: گرچه رسیدگی به امور مردم وظیفه دولت است اما نمی توان تمام نارسایی ها و مشكلات را به گردن دولت انداخت به طوری كه گاهی خود مردم زمینه و همكاری لازم برای همكاری با دولت ندارند و فقط منتظر حمایت های دولتی هستند.
مشاور استاندار و مدیركل امور بانوان و خانواده استانداری قزوین گفت: اعضای كمیته های مختلف شورای فرهنگی و اجتماعی زنان، عمدتا بانوان ذی نفوذ دستگاه های متبوع خود هستند و می توانند برای پیشبرد اهداف كمك كنند اما ما نیازمند هماهنگی تمام شوراهای روستاها، دهیاران و بخشداران هستیم تا اهداف ترسیم شده از جمله تقویت كارآفرینی در بین بانوان به منصه ظهور برسد.
***از توانمندی زنان در نشست های اقتصادی باید استفاده شود
مدیركل امور بانوان و خانواده استانداری قزوین گفت: حوزه زنان و كسب و كار بانوان نیازمند نگاه ویژه تمام سیاست گذاران است و اگر این دیدگاه جدی نباشد این افراد با مشكل و مانع روبرو می شوند.
مرادیان ادامه داد: با این شرایط، انگیزه ای كه در زنان كارآفرین برای خدمت در عرصه های اقتصادی وجود دارد شاید به خاطر عدم همراهی مسئولان بالادستی افول كند.
این مسئول در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: به منظور فراهم كردن مكانی برای بازار فروش محصولات بانوان موضوع راه اندازی بازارچه دایمی بانوان فعال در حوزه كارآفرینی در قزوین با جدیت پیگیری می شود.
وی با بیان اینكه با توجه به توانمندی های بانوان در حوزه كارآفرینی و تولید باید زمینه حضور این افراد در نشست های اقتصادی نیز فراهم شود،گفت: با همه تعاریف و شعارهایی كه در راستای حمایت از زنان داده می شود اما هنوز آن باور اصلی برای حمایت از این افراد در مردان جامعه ما به ظهور نرسیده است.
**كمیته زنان كارآفرین قزوین به دنبال كمك به رونق اقتصادی استان و كشور
رییس كمیته توسعه و تعاون بانوان كارآفرین نیز در این میزگرد گفت: شورای توسعه و تعاون زنان كارآفرین در تلاش است تا روند ارتقای فرهنگ خوداشتغالی و كارآفرینی با هدف كاهش نرخ بیكاری و كمك به رشد اقتصادی، رفع موانع ساختاری ارتقای جایگاه زنان كارآفرین و اصلاح نگرش عمومی نسبت به كارآفرینی زنان را به ثمر برساند.
فاطمه غفوری به موانع مختلف كارآفرینی بانوان اشاره كرد و با بیان اینكه این موانع در هر بخش به شكلی خاص ظهور می كنند، گفت: زنان علاوه بر موانع عمومی اشتغال كه فارغ از جنسیت برای همگان وجود دارد با برخی موانع و مشكلات دیگر نیز چه از نظر حقوقی و فرهنگی و چه به خاطر تجربه كم و محدودیت های ناشی از حضور همزمان در اداره امور منزل و شغل خود مواجه هستند.
فاطمه غفوری افزود: مسایلی چون هدایت سرمایه و جذب مشتری و ورود به بازار، تبعیض های جنسیتی، ترس از شكست، تلاقی امور شركت زن در اجتماع و خانواده، وجود قوانین دست و پاگیر و بروكراسی های موجود و مشكل در تامین نقدینگی لازم از جمله محدودیت ها و موانع در مسیر كارآفرینی و اشتغال زنان است.
این فعال حوزه صنعت به برخی مشكلات در حوزه توانمندسازی بانوان روستایی اشاره كرد و گفت: در بخش روستایی آمایش درستی از فعالیت های اقتصادی و ظرفیت های روستاها نداریم در حالی كه با داشتن چنین طرح جامعی می توان به نتایج و خروجی موثری برای توانمندسازی زنان دست یافت.
غفوری افزود: گرچه اداره امور روستایی استانداری تسهیلاتی را برای توانمندسازی اهالی روستاها در اختیار دارد اما كاش اینگونه تسهیلات بعد از شناسایی ظرفیت ها و در شرایط بهتری به افراد متقاضی پرداخت شود.
وی، اجرای طرح هایی كه قبل از مطالعه انجام شود را از معضلات مهم در بخش روستایی عنوان كرد و گفت: برنامه های ما در روستای قدیم آباد كه به طور پایلوت می خواست اجرا شود صرفا به منظور آموزش اهالی نبود بلكه در نظر داشتیم با حضور اساتید مجرب به طرح های كسب و كاری برسیم كه توجیه اقتصادی در منطقه داشته باشند اما متاسفانه به خاطر عدم استقبال و همكاری اهالی تاكنون موفق به آغاز برنامه های خود نشده ایم.
غفوری اضافه كرد: البته بخشی از این عدم همكاری ناشی از دلخوری و بی اعتمادی به برنامه های قبلی بوده و ما باید در درجه اول وظیفه سنگین اعتماد سازی را برای اهالی انجام دهیم.
وی همچنین گفت: اینكه چه كاری در كدام روستا بازدهی دارد موضوعی است كه در قالب یك هیات سه نفره از شورای توسعه و تعاون بانوان كارآفرین خارج از انتظار است و كاش كه از قبل طرح های مطالعاتی و آمایشی از روستاها شكل بگیرد تا بتوانیم با برنامه ریزی درست در زمان مناسب به خروجی های موثری دست یابیم.
غفوری اظهار داشت: در خصوص روستاها خیلی ضعیف عمل شده و اگر قرار است تسهیلاتی داده شود ابتدا باید طرح آمایش آن انجام شود.
وی ادامه داد: به دلیل نداشتن طرح آمایشی، در دوره های گذشته تسهیلاتی برای طرح های خود اشتغالی پرداخت شد كه به خاطر نبود مطالعات درست بعد از مدتی كوتاه بدون هیچ حاصل و نتیجه ای بسیاری از صنایع كوچك و كارگاه های روستایی را تبدیل به بدهكاران بانكی كرد.
غفوری افزود: این بودجه ها باید با درایت بیشتری پرداخت می شد و اكنون به خاطر فضای ناشی از همان برنامه های ضعیف یك سری از بسترها خراب شده و ما باید با صرف انرژی بیشتری این مسایل را ترمیم كنیم.
***طرح خوشه صنایع دستی در حوزه بانوان
رییس كمیته كارآفرینی و اشتغال بانوان استان قزوین از ارایه طرح خوشه صنایع دستی خبر داد و گفت: این خوشه به عنوان یك راهكار كارآمد در ساماندهی مشاغل صنایع دستی بانوان مطرح است و بانوان در عرصه صنایع دستی توانمندی های بسیاری دارند كه به واسطه این مدل می توان توانمندی های آنان را ارتقا بخشید.
غفوری افزود: حل مشكلات بانوان كارآفرین از جمله در بخش صنایع دستی تنها با برگزاری یك دوره آموزشی محقق نمی شود بلكه با اجرا كردن طرح خوشه صنایع دستی با حمایت اداره كل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری و اداره كل بانوان و خانواده استانداری می توان گام های بلندتری در این زمینه برداشت.
وی با بیان اینكه این طرح یك مدل سه ساله است كه در صورت بومی سازی دستاوردهای قابل توجهی خواهد داشت، اضافه كرد: مهم ترین دستاورد این طرح، شبكه سازی در حوزه زنان كارآفرین عرصه صنایع دستی است كه موجب اعتمادآفرینی و ظرفیت سازی میان جامعه در این زمینه خواهد شد.
این فعال حوزه زنان ادامه داد: با توجه به ظرفیت های قزوین در بخش صنایع دستی این طرح به میراث فرهنگی و صنایع دستی ارایه شده و گرچه دیر بازده است اما نتایج بسیار موثری خواهد داشت.
غفوری افزود: با اجرایی شدن این خوشه، خروجی آن در نهایت منجر به تشكیل كنسرسیوم صادراتی و حضور بازارهای بین المللی خواهد شد كه امیدواریم با حمایت های مسئولان و اداره كل میراث فرهنگی عملیاتی شود.
وی، ارتقا و پیشبرد توانمندسازی امور بانوان را مستلزم حمایت مدیران دانست و گفت: تا زمانی كه حمایت های مستمر و مداوم حتی در كوچكترین و بدیهی ترین مسایل از این فعالیت ها صورت نگیرد امكان پیشرفت در این حوزه فراهم نخواهد بود.
غفوری یادآور شد: كمیته توسعه و تعاون بانوان كارآفرین خدمات مشاوره ای خود را از همان اولین روز تشكیل برای زنانی كه متقاضی ایجاد كسب و كار هستند آغاز كرده اما نكته مهم این است كه برای تقویت این فعالیت ها و حمایت ها از سوی متقاضیان باید هم استقبال لازم صورت گیرد.
وی اظهار داشت: برای رسیدن به این هدف به خاطر بی اعتمادی و سرخوردگی از فعالیت ها و وعده های گذشته باید اول از هر چیز اعتمادسازی شود.
**طرح اتاق كارآفرینی مدارس اجرا می شود
رییس كمیته توسعه و تعاون بانوان كارآفرین قزوین گفت: این كمیته هم در جهت تقویت كسب و كار فعلی، هم ایجاد كسب و كار جدید و هم آینده كسب و كار، برنامه ها و ایده های مختلفی پیش بینی كرده كه طرح اتاق كارآفرینی مدارس یكی از آنها است.
غفوری افزود: طرح دوره سواد مالی نیز از دیگر برنامه های مورد نظر این كمیته به شمار می رود، چون سواد و دانش مالی مساله بسیار مهمی است كه در جامعه ما به خوبی به آن پرداخته نشده و خانواده ها به خاطر نداشتن این دانش در مدیریت اقتصاد خانواده، دچار ضرر و زیان می شوند.
وی اضافه كرد: دوره جامع كسب و كار برای زنانی كه در صدد شروع كسب و كار هستند نیز از دیگر برنامه های پیش بینی شده است كه در مدت 120 ساعته اجرایی می شود.
غفوری افزود: همچنین كمیته توسعه و تعاون بانوان كارآفرین موضوع استارت اپ ویكند ها را هم به منظور شناسایی ایده های خلاقانه كارآفرینی با جدیت دنبال می كند كه البته پیشبرد این اهداف مستلزم حمایت های دولتی است.
وی ادامه داد: كمیته توسعه و تعاون بانوان كارآفرین برای موفقیت و تداوم فعالیت خود نیازمند بودجه و حمایت های مالی است وگرنه بسیاری از طرح ها و ایده های خلاقانه آن اجرایی نخواهد شد.
غفوری افزود: حتی برگزاری یك نشست آموزشی نیازمند در نظر گرفتن هزینه هایی چون رفت و آمد مدرسه و مشاور، پذیرایی و اسكان است كه نباید آنرا از نظر دور داشت.
وی افزود: انتظار می رود در این میان مشاوران امور بانوان دستگاه ها تنها در حد یك پست نمادین نباشند و با حضور زنان توانمند دستگاه ها در این مسئولیت، بتوان نیازها و مسایل مربوط به كارآفرینی زنان را تقویت كرد.
**شناسایی 260 بانوی كارآفرین
نایب رییس كمیته توسعه تعاون بانوان كارآفرین نیز در این میزگرد گفت: با توجه به ضرورت وجود اطلاعات موثق از فعالیت های بانوان، كمیته توسعه و تعاون بانوان در اولین گام، تهیه بانك اطلاعاتی از زنان كار آفرین، بازرگان، كشاورز، خود اشتغال و دارای مشاغل خانگی را در دستور كار قرار داد.
محبوبه منفرد افزود: تاكنون 260 نفر در قالب فرم های مربوطه در این بانك اطلاعاتی ثبت شده اند كه به تفكیك 20 نفر در بخش صنعت، 25نفر در بخش كشاورزی و دامداری، 62 نفر در بخش بازرگانی و خدمات، 190 نفر در بخش صنایع دستی و 30 نفر نیز در سایر مشاغل یعنی مشاغل خانگی هستند.
وی با بیان اینكه این آمار به طور مستمر و مداوم در حال تكمیل است،اضافه كرد: در جمع آوری و شناسایی این بانوان ابتدا اطلاع رسانی های لازم انجام و از مشاوران امور بانوان دستگاه ها نیز خواسته شده در جهت شناسایی و معرفی این بانوان همكاری كنند.
منفرد خاطرنشان كرد: در صنعت و همچنین سایر بخش ها از جمله كشاورزی، خدمات و مشاغل خانگی و صنایع دستی زنان توانمند زیادی داریم كه برنامه های آنها می تواند با حمایت های دولتی به پیشرفت های زیادی برسد.
منفرد كه خود از تولیدكنندگان و كارآفرینان برتر كشوری نیز هست، گفت: برای توسعه و ارتقای كارآفرینی زنان و ورود بانوان به صنعت و اشتغال باید ابتدا اعتماد بخش دولتی به این حوزه جلب شود و فرهنگ سازی درستی از این موضوع صورت گیرد.
وی افزود: كارآفرینی به معنای واقعی نیازمند داشتن دانش و مهارت های ویژه است كه باید از همان ابتدا آموزش داده شود اما در كشور ما بدون در نظر گرفتن چنین موضوعی شاهدیم كه دانش آموزان و دانشجویان ما پس از طی سال های تحصیل هنوز نمی دانند چه كاری را باید راه بیاندازند و یا در چه رشته ای تحصیل كنند.
**برگزاری نمایشگاه های توانمندی بانوان از دغدغه های جدی شورای بانوان كارآفرین
دبیر كمیته توسعه و تعاون بانوان كارآفرین قزوین نیز در این میزگرد در خصوص نحوه تشكیل این كمیته گفت: كمیته توسعه و تعاون بانوان كارآفرین به پیشنهاد مشاور امور بانوان سازمان شهرك ها و صنایع كوچك به 31 استان كشور ابلاغ شده و در قزوین نیز پس از برگزاری چند نشست در سال 96 ، در نهایت از اردیبهشت ماه سال جاری با انتخاب اعضای هیات رییسه فعالیت خود را با نام كمیته توسعه و تعاون بانوان كارآفرین آغاز كرد.
فاطمه حسن نایبی افزود: ریاست این شورا یا كمیته بر عهده مدیر كل امور بانوان، دبیری آن بر عهده مشاور امور بانوان شركت شهرك های صنعتی بوده و اعضای آن را نیز مشاوران امور بانوان فرمانداری ها، اداره كل تعاون كار و رفاه اجتماعی، صنعت معدن و تجارت، نماینده خانه صنعت و معدن، صندوق كارآفرینی امید، فنی و حرفه ای، صنایع دستی و میراث فرهنگی، دانشگاه علوم پزشكی، جهاد كشاورزی و شهرداری تشكیل می دهند.
وی اضافه كرد: كارهای این كمیته بیشتر در همان سطح هیات رییسه در قالب جلسات هفتگی بوده و جلسات فصلی آن نیز با ریاست مدیركل امور بانوان به طور فصلی برگزار می شوند.
حسن نایبی كه خود مشاور امور بانوان شركت شهرك های صنعتی قزوین نیز هست،افزود: سازمان ملی صنایع كوچك هر ساله نمایشگاهی را در روز ملی صنایع كوچك برگزار می كند كه در سال جاری با توجه به وضعیت سخت اقتصادی با تصمیم سازمان مركزی فقط یك نمایشگاه سراسری در تهران برگزار شد.
وی همچنین گفت: حدود 80 واحد تولیدی از قزوین نیز در این نمایشگاه شركت كردند كه 10 واحد از این تعداد به زنان كارآفرین استان اختصاص داشت.
حسن نایبی با بیان اینكه شركت شهرك های صنعتی به طور 100 درصد یارانه شركت در نمایشگاه را برای واحدهای تولیدی شركت كننده پرداخت كرد،اضافه كرد: یكی از تورهای صنعتی كمیته توسعه و تعاون بانوان كارآفرین نیز بازدید از همین نمایشگاه بود.
مشاور امور بانوان شركت شهرك های صنعتی قزوین برپایی نمایشگاه دستاوردهای بانوان را از دغدغه های جدی این كمیته عنوان كرد و گفت: شركت شهرك های صنعتی به تنهایی نمی تواند چنین نمایشگاه هایی را برگزار كند و لازمه آن همكاری سایر دستگاه های دولتی است تا بتوانیم نمایشگاهی فاخر و كیفی برگزار كنیم.
**تقاضای هشت بانوی قزوینی برای سرمایه گذاری در بخش صنعت
مشاور امور بانوان شركت شهرك های صنعتی قزوین گفت: با توجه به مشوق هایی كه شركت شهرك های صنعتی برای شروع كسب و كار بانوان كارآفرین گذاشته است در 2 ماه اخیر تعداد زنانی كه درخواست زمین برای استقرار در شهرك ها داشته اند افزایش یافته و در همین رابطه حدود هشت زن تقاضای زمین كرده اند.
حسن نایبی افزود: تقاضای چهار تن از این بانوان پذیرش و منجر به عقد قرارداد شده و سایر نیز در حال بررسی است.
وی اضافه كرد: درخواست های استقرار زمین در شهرك های صنعتی پس از بررسی های لازم از نظر سرمایه گذاری و هزینه ها، سود دهی، نوع فناوری، میزان مصرف انرژی و مواردی از این دست مورد پذیرش قرار می گیرند.
به گفته وی با نظر سازمان صنایع كوچك و شهرك های صنعتی ایران، بانوان كارآفرین و فعال در شهرك ها و یا نواحی صنعتی مشوق و تسهیلات دریافت می كنند.
حسن نایبی افزود: همه زنان كارآفرین میتوانند از آموزشهای رایگان، تورهای صنعتی، مشاوره كارآفرینی، عارضهیابی، ارتقای فناوری و خدمات صندوق حمایت از صنایع كوچك بهرهمند شوند.
7388*3013
در میزگرد ایرنا قزوین مطرح شد
زنان كارآفرین و نقش آفرینی در حركت چرخ های اقتصادی كشور
۲۲ آبان ۱۳۹۷، ۸:۰۴
کد خبر:
83097544
قزوین - ایرنا - زنان كارآفرین با تلاش مستمر و گاه شبانه روزی در چرخاندن چرخ های اقتصاد كشور نقش آفرین هستند با این وجود برای تاثیرگذاری بیشتر در عرصه های اقتصادی به نگاه و حمایت ویژه مسئولان نیازمند هستند.