۲۲ آبان ۱۳۹۷، ۱۱:۴۹
کد خبر: 83097912
T T
۰ نفر
ظریف: تحریم ها تاثیری بر سیاست های ما نمی گذارد

تهران – ایرنا- 'محمد جوادظریف' وزیر خارجه ایران در گفت و گو با پایگاه خبری 'العربی الجدید' تاكید كرد، تحریم ها اثراتی اقتصادی خواهند داشت اما تأثیری بر سیاست های ما نمی گذارند.

به گزارش روز سه شنبه العربی الجدید، ظریف در این گفت وگو با اشاره به توانایی ایران در صادرات نفت برای تامین نیاز بازار جهانی، تاكید كرد كه دولت های اروپایی برای پرداخت بهای اقتصادی برای حفظ برجام آماده نیستند .

** تحریم ها مردم ایران را هدف قرار گرفت

ظریف در پاسخ به این سوال كه آیا تحریم های اخیر آمریكا همان طور كه 'حسن روحانی' رئیس جمهور ایران می گوید هیچ تاثیری در اقتصاد كشورتان نداشته واگر چنین است چرا به دنبال شركای اقتصادی ای هستید كه تحریم ها را رد می كنند، پاسخ داد: طبیعتا تحریم ها تأثیرات اقتصادی ای خواهند داشت اما تأثیری در سیاست های ما نمی گذارند. ما تبعات تحریم ها را در شش ماه گذشته یعنی وقتی كه آمریكا از برجام خارج شد و حتی از اكتوبر سال گذشته میلادی زمانی كه فعالان اقتصادی دریافتند كه 'دونالد ترامپ' رئیس جمهور ایالات متحده می خواهد چنین تصمیمی را بگیرد، درك كردیم. اما این تحریم ها مردم ایران را هدف قرار گرفت. آمریكا امید دارد تحریم ها باعث شود مردم به دولت فشار بیاورند تا سیاست های خود را تغییر دهد و یا حتی كل نظام به خطر بیافتد.
ظریف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینكه چرا با گذشت 5 نوامبر (13 آبان) خبری از اعلام سازوكار اتحادیه اروپا برای ادامه همكاری اقتصادی با ایران نشد و تا كی به این قصد اروپا اعتماد می كنید، پاسخ داد: نیاز است كه برجام حفظ شود تا ایران نتایج از اقتصادی آن را بهره برد. اروپایی ها هم تعهدات خود را با جدیت اجرا كردند و بسیاری توقع این موضع گیری اروپا در قبال آمریكا را نداشتند. اما در مرحله اجرا، اروپایی ها با مشكلاتی مواجه هستند. و همان طور كه می دانیم كه دولت های اروپایی آمادگی اجرای تعهد سیاسی به همراه پرداخت بهای اقتصادی را ندارند و آن ها ترجیح می دهند كه دستارودها را بدون پرداخت بهای آن حفظ كند. این سیاست در بلند مدت به نفع اروپا نیست و آنها بهایی بالاتر پرداخت خواهند كرد. با این وجود ما همچنان با شركای خود در اروپا، چین و روسیه در ارتباط هستیم و تلاش می كنیم كه راه هایی برای مقابله با تحریم بیابیم و تبعات آن را به حداقل برانیم. درست است كه ایالات متحده قدرت اقتصادی بزرگی است اما اما تمام كشورهای دنیا در مقابل تحریم های آمریكا می ایستند با وجود آن كه برخی شركت ها همچنان از تبعات تحریم ها می ترسند.
ظریف در پاسخ به این سوال گزارش گر كه آیا روابط شما با چین، تركیه و هند برای در امان ماندن اقتصاد ایران كافی است؟ تاكید كرد كه اقتصاد ایران قدرت پیشرفت و تحول دارد و ارتباط با این كشورها یكی از عوامل است و ما توانایی های داخلی، انسانی ، طبیعی، علمی داریم و تمام این موارد بر آینده اقتصاد ایران تأثیرگذار خواهد بود. روابط خارجی مهم است اما تنها عامل پیشرفت زیرساخت های اقتصادی نیست. و این تفاوت ایران با دیگر كشورهای منطقه است كه بدون ارتباط با دیگر كشورها نمی تواند ادامه دهند. این امر نه تنها كمك می كند كه ما با تحریم ها مقابله كنیم كه باعث می شود از حریم ها عبور كنیم.
سوال دیگر العربی الجدید از وزیر خارجه كشورمان این بود كه آیا معافیت های موقتی هشت كشور از تحریم های نفتی ایران را كافی می دانید؟
ظریف در پاسخ به این سوال گفت: همان طور كه پیشتر گفتیم آمریكا نمی تواند صادرات نفتی ایران را به صفر برساند و همچنین نمی تواند میزان آن را به شكل قابل توجهی كاهش دهد. ایران قدرت صادرات فنت خود را دارد و بازار جهانی به آن احتیاج دارد و ایران به همگان ثابت خواهند كرد كه با قدرت در این بازار حضور خواهد داشت.
این پایگاه خبری با اشاره به توقف سوخت رسانی به هواپیماهای ایرانی در لبنان و قبل از آن در تركیه این سوال را مطرح كرد كه حقیقت فشارهای آمریكا در این زمینه چیست و تا كی می توانید از این ممنوعیت ها عبور كنید؟
ظریف در پاسخ به این سوال گفت: ماه راه های بی شماری برای انجام سفرهای هوایی خود داریم از این راه ها استفاده خواهیم كرد. آمریكایی ها نمی توانند سفرهای هوایی و یا دریایی ما را متوقف كنند.
گزارشگر در ادامه پرسید:آیا این بدان معنا است كه شما تحریم ها را دور خواهید زد؟ و ظریف پاسخ داد: از روش های مختلفی استفاده می كنیم و نه فقط دور زدن تحریم ها.

** ایران سیاستی منطقی تر و واقعی تر از غرب نسبت به منطقه دارد

العربی الجدید افزود: شما مخالفانی حتی در میان طرف های اروپایی دارید. برخی از كشورهای اروپایی معتقدند كه شما به خاطر اقدامات منطقه ای خود و اصرار بر پرونده موشكی، كار اروپا را در برخورد با سیاست خارجی آمریكا سخت كرده اید. حتی 'امانوئل مكرون' رئیس جمهور فرانسه كه به برجام پایبند است به تهران نیامد. چه پیامی برای آن ها دارید؟ آیا فكر نمی كنید كه این سیاست ها، روابط شما با اروپا را با مشكل روبه رو كرده است؟
ظریف در پاسخ به این سوال گفت: ما در برخی از موارد با اروپا اختلاف نظر داریم. در موضوع منطقه ای از آن جا كه ما جزئی از منطقه هستیم، سیاستی منطقی تر و واقعی تر از غرب داریم. اگر به تاریخ نگاهی افكنیم پاسخ بسیاری از سوالات را می یابیم. چه كسی از 'صدام حسین' دیكتاتور سابق عراق حمایت كرد؟ و چه كسی مجبور شد در مقابل او بایستد؟ چه كسی از گروه تروریستی'القاعده' حمایت كرد ؟ كدام كشورها 'طالبان' را به رسمیت شناختند؟ كدام كشورها به گروه تروریستی 'داعش' و 'النصره' كمك كردند و كدام كشورها قطر را محاصره كردند؟ ایران در مقابل تمام این پرونده های نقشی مثبت ایفا كرد. در نتیجه، این سیاست های ما نیست كه در منطقه مشكل ایجاد كرده بلكه سیاست های دوستان آمریكا و غرب مشكل ساز بوده است. در زمینه نظامی نیز كافی است كه به آمارهای موسسات بین المللی نگاهی افكنیم. امارات به مبلغ 22 میلیارد دلار و عربستان مبلغ 67 میلیارد دلار سلاح خریداری كرده و موشك هایی با برد 2500 كیلومتر دارد اما بودجه نظامی ایران بین 12 تا 16 میلیارد است و برد موشك های ما از 2000 كیلومتر تجاوز نمی كند. آمریكا منطقه را به مخزن سلاح ضد مردم بی گناه یمن بدل كرده. آیا این سلاح ها غربی نیستند؟ كسی كه باید سیاست های خود را تغییر دهد غرب یا ایران؟
العربی الجدید با اشاره به طرح آمریكا موسوم به 'ناتوی عربی' برای محاصره ایران كه پس بحران خلیج فارس وقتل 'جمال خاشقچی' روزنامه نگار منتقد آل سعود با مشكل روبه رو شد، این سوال را مطرح كرد: آیا از این طرح نمی هراسید یا بی توجهی شما به این امر جزئی از دیپلوماسی شما در جنگ روانی ضد دشمنان است ؟
وزیرخارجه كشورمان در پاسخ به این سوال گفت: ما ضد هیچ كس جنگ روانی راه نمی اندازیم و نظرات خود را با توجه به واقعیت منطقه عنوان می كنیم. ما معتقدیم كه این سیاست ها به نفع منطقه و امنیت آن نیست. پیش تر هم پیشنهادهایی برای تشكیل یك مجمع گفتگوی منطقه ای و همكاری میان كشورهای منطقه مطرح كردیم اما متاسفانه برخی كشورها می خواهند كه امنیت را خریداری كند غافل از آن كه امنیت خریدنی نیست.

** در روابط خارجی مسقط دخالت نمی كنیم

گزارش گر این پایگاه خبری با اشاره به سفر 'بنیامین نتانیاهو' نخست وزیر رژیم صهیونیستی به عمان افزود: برخی معتقدند كه انتقاد ایران به نسبت به این موضوع نرم بود. نظر شما در این باره چیست؟ چه اطلاعاتی درباره نقش مسقط در معامله قرن دارید؟
ظریف در پاسخ به این سوال تاكید كرد كه ما دیدگاه های خود را در مورد كشورهای همسایه با شفافیت ابراز می كنیم. ایران اطمینان دارد كه طرح آمریكا موسوم به 'معامله قرن' نتیجه بخش نخواهد بود چرا كه در آن به حقوق فلسطینیان توجهی نشده است. موضع ما در این باره مشخص است و آن را به كشورهای همجوار بدون هیچ تعارفی می گوییم و در مورد بررسی پرونده ایران میان عمان و رژیم صهیونیستی، مطمئنا تل آویو می خواهد سیاست های خود را تحمیل كند و میان ایران و كشورهای عربی دشمنی افكند و دولت های عربی باید این موضوع را در تصمیمات خود در نظر بگیرند.
وزیر خارجه ایران تاكید كرد: اما عمان كشور همسایه و شریك استراتژیك ما است و ما در روابط خارجی مسقط دخالت نمی كنیم همان طور كه تركیه و روسیه هم با رژیم صهیونیستی روابطی دارند.
سوال دیگر العربی الجدید این بود: آیا ممكن است عمان در آینده میان شما و ایالات متحده میانجی گری كند؟ اگر ترامپ شروط شما را بپذیرد پای میز مذاكره می روید؟
ظریف در پاسخ به این سوال گفت: همان طور كه قبلا گفتیم هر مذاكره ای مشروط به احترام متقابل است این احترام از طرف مقابل و التزام او به تعهدات خود آغاز می شود. هرگاه كه آمریكا این موارد را رعایت كند، آن گاه می توان مذاكره كرد. اما اكنون بر سر چه با آمریكا مذاكره كنیم؟ ما ساعت ها با ایالات متحده بر سر میز مذاكره نشستیم و به توافق هسته ای رسیدیم اما اكنون تضمین نمی كنیم كه آمریكا دوباره از تعهدات خود شانه خالی نكند.

** از طرح عربستان برای ترور مقامات ایرانی اطلاع داشتیم

وزیر خارجه كشورمان در پاسخ به سوال این پایگاه خبری درباره وجود طرح‌های سعودی برای ترور مقامات ایرانی تاكید كرد: تهران از قبل درباره این طرح‌های سعودی اطلاعاتی دقیق داشت.
وی افزود: عربستان سال ها است كه از گروه های تروریستی در ایران حمایت می كند. ریاض پیشتر رسما اعلام كرده بود كه جنگ را به داخل خاك ایران خواهند می كشاند و پس از آن نیز شاهد افزایش فعالیت گروه‌های تروریستی در شرق ایران و حمله داعش به مجلس بودیم. عربستان سعی می كند بر منطقه تسلط یابد و این اقدام آل سعود ناقض ادعاهای خود درباره دخالت ایران در امور كشور های منطقه است.
ظریف در ادامه افزود: آنچه روزنامه 'نیویورك تایمز' درباره طرح عربستان برای ترور مقامات ایرانی فاش كرد، گوشه ای كوچك از اقدامات عربستان ضد ایران است. امید است همگان شاهد اقدامات عربستان از جمله محاصره قطر، بمباران یمن، بازداشت 'سعد الحریری'نخست‌وزیر لبنان و قتل وحشیانه روزنامه‌نگار منتقد سعودی باشند.
به گزارش ایرنا، دو روز پیش نیویورك تایمز به نقل از سه مقام آگاه نوشت كه مقام های اطلاعاتی نزدیك به محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سال گذشته با گروهی از تاجران درباره ترور مقام های ایرانی توسط شركت های خصوصی صحبت كرده اند.
این بحث ها زمانی میان مقام های سعودی انجام شده كه بن سلمان به عنوان جانشین ولیعهد و وزیر دفاع عربستان مشغول تحكیم قدرت خود و توسعه عملیات نظامی و اطلاعاتی سعودی ها در خارج از كشورشان بود.
خاورم**3224*1049
۰ نفر