۲۳ آبان ۱۳۹۷، ۶:۰۸
کد خبر: 83098867
T T
۰ نفر

ايران اينترنشنال زير چتر حمايتي عربستان

۲۳ آبان ۱۳۹۷، ۶:۰۸
کد خبر: 83098867
ايران اينترنشنال زير چتر حمايتي عربستان

روزنامه نسل فردا روز چهارشنبه در ستون سر مقاله خود مطلبي را با عنوان ' ايران اينترنشنال زير چتر حمايتي عربستان ' به قلم مريم عمادي منتشر كرد

در اين مطلب آمده است: شبكه‌اي ماهواره‌ اي ايران اينترنشنال اين روز‌ ها با حواشي فراواني رو به‌ رو شده است. از يك طرف ايران از اين شبكه شكايت كرده است و از طرف ديگر اخيرا روزنامه گاردين گزارشي از پشت پرده آن منتشر كرده كه جنجالي شده است. سعيد كمالي دهقان خبرنگار گاردين در توئيتي نوشت: ' مي توانم تاكيد كنم كه جمال خاشقچي به اين دليل كشته شد كه صبح 26سپتامبر از استانبول با من تماس گرفت و فاش كرد كه محمد بن سلمان و سعود القحطاني، شبكه ايران اينترنشال در لندن را تامين مالي مي كنند. ' گفتني است بودجه 250 ميليون دلاري اين شبكه تلويزيوني را عربستان تامين مي كند.
البته توضيحات مديران شبكه هم نشان مي‌دهد سعودي ‌ها در هدايت آن نقش دارند. از همان ابتدا سوال‌ هاي فراواني درباره منابع مالي آن مطرح شد، اما اين شبكه هيچ توضيحي تاكنون در اين باره ارائه نكرده است. سوال‌ هايي كه درباره پشت پرده شبكه 'من و تو' هم مطرح است و آن‌ ها نيز هيچ گاه در اين باره توضيحي ارائه نكرده اند. بايد گفت شبكه تلويزيوني ايران اينترنشنال كه دفتر آن در منطقه چيزيك واقع در غرب لندن است، مديريت آن بر عهده شركتي به نام گلوبل مديا سيركوليتينگ است كه يك تبعه عربستان سعودي به نام عادل العبدالكريم مالك آن است. قبل از انتخابات رياست جمهوري سال 96، اين شبكه تلويزيوني كار خود را شروع كرد و آن زمان بيان شد كه مي‌خواهد روي انتخابات تاثير بگذارد. اما چون شبكه كم رمقي بود و محتواي زيادي هم نداشت، در آن مقطع نتوانست روي فرايند انتخابات تاثير بگذارد. البته تجربه بي‌ بي‌ سي و رسانه‌ هاي مشابه آن هميشه اين است كه قبل از انتخابات فعاليت ‌هاي خود را شروع مي‌ كنند. بي‌ بي ‌سي فارسي در نيمه دوم سال 87 و قبل از انتخابات رياست جمهوري در سال 88 آغاز به كار كرد و ايران اينترنشنال نيز از همين الگو پيروي كرد؛ فقط زمان ديرتر ي به نتيجه رسيد؛ چرا كه زماني كه فعاليت خود را آغاز كرد، خيلي نزديك به انتخابات بود و از اين جهت نمي‌ توانست اقبال زيادي روي مخاطب به وجود آورد .از همان ابتدا مشخص بود كه ايران اينترنشنال دو خط موازي را ترغيب مي‌ كند. خط اول آن حمايت از سياست ‌هاي سعودي در منطقه است و سياست‌ هاي ضد ايراني كه ريشه در تفكر سعودي دارد مثل مسائلي كه در سوريه و عراق و افغانستان اتفاق مي‌ افتد را دنبال مي‌ كرد و خط دوم هم پمپاژ كردن اتفاق ‌هاي داخلي در آينده جمهوري اسلامي. يعني ما احتمالا درباره اين حرف بزنيم كه جمهوري اسلامي چه وضعيتي پيدا مي ‌كند و بازيگر هاي سياسي و غير سياسي ‌اش چه كساني هستند؟ و ... شبكه ‌اي مثل من و تو و بي ‌بي ‌سي وارد اعتراض‌ هاي كوچك و مختصر نمي ‌شوند و سطح مناقشه خود را در جاي ديگري تعريف كرده‌ اند. از اين حيث اگر الان مشاهده مي شود ايران اينترنشنال در بحث‌ هاي مربوط به تحريم فعاليت‌ هاي زيادي دارد،‌ ماحصل و نتيجه فعاليت ‌هاي يكسال و نيم گذشته آن است. البته شبكه ايران اينترنشنال به طور شتاب زده و عجول كار مي ‌كند. اين در حالي است كه شبكه من و تو براي اينكه بتواند در ماجراي اغتشاشات خياباني فعال باشد نزديك به 7 سال فعاليت كرد و بعد وارد اين دعوا شد، اما ايران اينترنشنال در كمتر از 7 ماه خود را به بازي سياسي انداخته و مشخص است كه اعتبار لازم را به دست نمي ‌آورد و جايگاه مناسبي هم ندارد.
اين روزها هم به شدت جريان پهلوي‌ ها و سلطنت طلب ‌ها در اين شبكه فعال شده و ايران اينترنشنال تبليغ آنها را مي ‌كند. به نظر مي ‌آيد شتاب زدگي ‌اش براي اعمال سياست‌ هايي كه پول ‌هايش را مي ‌دهند حتما به حيثيت آنها ضربه خواهد زد. تيمي هم كه اين شبكه از ابتدا با خود آوردند، تيمي است كه توسط بي ‌بي‌ سي ساخته شده بود و از خروجي ‌هاي آن استفاده مي‌شود. به طور كلي آنها آمدند تا رسانه‌اي تقريبا صريح‌تر و اثرگذارتر از بي‌بي‌سي يا من و تو را براي وضعيت دشوار اقتصادي كشور به وجود بياورند. چون بي‌ بي ‌سي محدوديت ‌هايي دارد و رسانه رسمي دولت انگليس است و در برخي مواقع بايد يكسري محدوديت ‌هايي را رعايت كند. اما در ايران اينترنشنال چنين چيزي نيست. براي مثال در ماجراي ترور اهواز‌، ايران اينترنشنال حاضر نشد اين حمله را يك حمله تروريستي معرفي كند و در مورد خاشقچي طرف سعودي ايستاد و سياست ‌ها و بيانيه ‌هاي آنها را تبليغ كرد. در ادامه و در راستاي كمكهاي سعودي ها به شبكه اينترنشنال بايد گفت سعودي ‌ها فكر مي‌ كنند مي‌ توانند روي افكار عمومي مردم ايران تاثير بگذارند، سال ‌هاست كه آنها و انگليسي ‌ها تجربه رسانه‌ هاي مشابه را طي مي ‌كنند و بر همين اساس حدود 15 سال قبل فيلم و سريال ‌‌هايي را توليد كردند كه زيرنويس فارسي داشت و دو بله‌ هاي فارسي را درست كردند و بعد به سراغ تلويزيون ‌هاي تركيبي و در نهايت تلويزيون ‌هاي خبري رفتند. يعني آنها فرايندي 15 ساله را در تلويزيون و برنامه ‌سازي طي كردند و فكر مي ‌كنند كه با اتكاء به اين فضا سازي مي ‌توانند روي افكار عمومي مردم ايران تاثير بگذارند. سعودي پول نفت را روي خيلي از درگاه ‌هاي رسانه ‌اي خرج مي‌ كند. خريد بخشي از سهام توئيتر، بخشي از سهام فيسبوك و اينستاگرام و ... بخشي از آنها است. در هر صورت آنها در تلاشند تا روي افق فكري دنيا سهام ‌دار شود و اثر بگذارد.
آنها در آن مجموعه بزرگ رسانه ‌اي با تعداد زيادي كاربر و كنش ‌گرهاي مختلف، زير ساخت‌ هاي وسيعي را در فضاي رسانه‌ اي دستكاري مي‌ كنند و چون كه فكر مي‌ كنند الجزيره و رسانه ‌هاي قطري از آنها جلو افتاد‌ه ‌اند، مي ‌خواهند در اين زمينه جلو بروند. علت ديگر تاسيس اين شبكه و سرمايه ‌گذاري سعودي در آن در اين جمله عادل الجبير نهفته است كه درباره ايران گفته بود: ' اگر به جاي 100 ميلياردي كه در سوريه خرج كرديم، 10 ميليارد در ايران خرج مي‌ كرديم برايمان مفيدتر بود.' يعني آنها فكر مي ‌كنند آن ميزاني كه در جنگ سخت به طور مستقيم هزينه كردند و شكست خوردند، ‌اگر آن را در جنگ نرم خرج كرده و استفاده كنند، حتما آثار مفيدتر ي برايشان خواهد داشت و اگر اين روزها مشاهده مي شود سرمايه گذاري ‌ها يشان را به سمت فضاي رسانه‌ اي هدايت مي‌ كنند به همين دليل است.
7141/6026/