مدتي قبل مسوول يكي از استارت آپ هايي كه مجوز فعاليت خود را از اتحاديه كشوري كسب و كارهاي مجازي دريافت كرده بود، به دادگاه احضار شد و در حال حاضر به قيد وثيقه آزاد است. به همين بهانه با «رضا الفت نسب» در خصوص فعاليت اتحاديه، مشروعيت و نيز چگونگي تاسيس آن گفت و گو كرديم.
ايرنا: اتحاديه كشوري كسب و كارهاي مجازي چگونه كار را آغاز كرد؟
الفت نسب: تا قبل از شروع كسب و كارهاي مجازي كسي براي دريافت مجوز مراجعه نمي كرد و به همين دليل خلاء وجود اين اتحاديه خيلي احساس نمي شد. اما پس از مراجعع تعدادي از متقاضيان به مركز هيات عالي نظارت در وزارت صنعت، معدن و تجارت، نياز به وجود يك اتحاديه به شدت احساس شد. بحث هايي بين دستگاه هاي دولتي و خصوصي با اين محوريت كه كدام يك اتحاديه اي تشكيل دهند و از اين كسب و كارهاي نوپا حمايت كنند، شكل گرفت. در نهايت تصميم بر اين شد كه فراخواني براي تشكيل اتحاديه كشوري كسب و كارهاي مجازي توسط مركز امور اصناف و بازرگانان برگزار شود. بعد از برگزاري انتخابات و راي به افرادي كه در اين فراخوان شركت كرده بودند، اتحاديه كشوري كسب وكارهاي مجازي شكل گرفت.
ايرنا: هدف اصلي براي راه اندازي اتحاديه چه بود؟
الفت نسب: كسب و كارهاي مجازي براي فعاليت و دريافت مجوز گاه بايد به چند اداره و وزارت خانه مراجعه مي كردند و اين كار آنها را خيلي سخت مي كرد. ما اتحاديه را تاسيس كرديم تا اين صنعت نوپا بتواند در حاشيه امني حركت كند و پيش برود. در حال حاضر هر شخصي كه كسب و كار اينترنتي دارد مي تواند از هر نقطه ايران درخواست مجوز را به شكل آنلاين براي ما ارسال كند. بعد از مدت مشخص و پس از بررسي مدارك، جواب درخواست براي او پست مي شود.
ايرنا: مشكلي براي يكي از كسب و كارهايي كه شما به آن مجوز داديد پيش آمد و كار به دادگاه كشيد. با توجه به اين كه مي گوييد كار شما قانوني است، چرا اين اتفاق رخ داد؟
الفت نسب: سايت مورد نظر در انتظار دريافت مجوز از سوي اتحاديه كسب و كارهاي مجازي بود كه وزارت بهداشت از او شكايت كرد. اين اتفاق كمي تعجب برانگيز بود، خصوصا از سوي وزارت خانه اي كه هميشه كمك كننده است و از تكنولوژي حمايت مي كند. موضوع بيشتر شبيه سوتفاهم بود، ما چند جلسه با وزارت بهداشت داشتيم و آن ها قول مساعد دادند كه شكايت را پس بگيرند. من اميدوارم شرايطي پيش بيايد كه پاي هيچ كس بابت نوآوري و خلاقيت به دادگاه باز نشود.
ايرنا: اتفاق مشابهي قبلا هم رخ داده بود؟
الفت نسب: خير. البته اين را بگويم كه از نظر من اين واكنش تا حدودي طبيعي است. گاهي اوقات افراد از سر ناآگاهي احساس مي كنند تكنولوژي قرار است كسب و كار آها را به مخاطره بيندازد و به همين دليل ممكن است فضا را كمي متشنج كنند در حالي كه اين طور نيست. زماني كه يك سايت يا اپليكيشن به عنوان پلتفرم فعاليت مي كند، در واقع نقش رابط و تسهيل كننده بين متقاضي و مراكزي را ايفا مي كند كه خدمات ارائه مي دهند. مثلا زماني پلتفرم هاي خشكشويي آنلاين شروع به كار كردند. در همان روزهاي اول واكنش هايي در اين خصوص ديده شد، در حالي كه اين پلتفرم ها باعث شدند متقاضي به مغازه هاي فيزيكي خشك شويي وصل شوند و حتي كسب و كار اين قشر رونق گرفت.
اما برخي در شروع كار اين تصور را داشتند كه اين كسب و كارهاي مجازي قرار است لباس را به صورت آنلاين از مردم بگيرند، خودشان بشويند، خشك كنند و تحويل مشتري دهند. آن ها رابط هستند و طبق قانون مي توانند با مجوز اتحاديه به فعاليت خودشان ادامه دهند. علاوه بر اين ناآگاهي، برخي اوقات هم ممكن است عده اي به صورت عامدانه شروع كنند به شانتاژ كردن افراد ديگر و مسموم كردن فضا. چون با جان گرفتن كسب و كارهاي مجازي، ديگر نمي توان هر جنس و خدمتي را خارج از چارچوب قيمت ها و قوانين ارائه كنند و آب از آب تكان نخورد. در كسب و كارهاي مجازي، همه چيز شفاف است و خب اين به نفع خيلي ها نيست.
ايرنا: برخي عقيده دارند، اتحاديه شما به شكل غيرقانوني فعاليت مي كند، چرا كه مجوز كسب و كارهاي مجازي بايد از طريق نظام صنفي رايانه اي صادر شود؟ برخي ديگر هم مي گويد براي كسب و كار مجازي قانون خاص وجود دارد و همين مسئله ايجاد اتحاديه را غيرقانوني مي كند؟
الفت نسب: اتحاديه ما طبق آيين نامه ماده(87) قانون نظام صنفي مشتمل بر(25) ماده و (19) تبصره _كه توسط اتاق اصناف ايران با همكاري دبيرخانه هيات عالي نظارت، وزارت اطلاعات و وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات تهيه و در يك صد و دوازدهمين و يك صد و سيزدهمين جلسه هيات عالي نظارت تاييد و در تاريخ 01/12/1395به تصويب وزير صنعت، معدن و تجارت رسيده است_ تشكيل شده و مي تواند براي تمام كسب و كارهاي آنلاين حقيقي و حقوقي مجوز صادر كند. در حال حاضر در كشور حدود 8هزار و 400 اتحاديه داريم كه بر اساس همين قانون تشكيل شده و در حال فعاليت هستند. مي توان گفت تمام آن ها غيرقانوني فعاليت مي كنند و نبايد به زيرمجموعه هاي شان خدمات بدهند.
علمي*م.ش* 2017
تهران- ايرنا- «اتحاديه كشوري كسب و كارهاي مجازي»نزديك به يك سال است كار را در حوزه اعطاي مجوز به كسب و كارهاي اينترنتي با هدف تسهيل كسب و كارها در بستر فضاي مجازي شروع كرده است. عده اي مرجعيت اين اتحاديه را غيرقانوني مي دانند، اما مدير آن خلاف اين نظر را دارد.