به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری، درگیری «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا با برخی رسانه های منتقد از همان ابتدای دوره ریاست جمهوری وی آغاز شد و به تدریج شدت یافت. یكی از آخرین موارد اوج گرفتن درگیری كاخ سفید با شبكه خبری 'سی.ان.ان' است كه به اخراج خبرنگار این شبكه تلویزیونی از نشست خبری رئیس جمهوری آمریكا و ابطال مجوز ورود وی به كاخ سفید منتهی شد. این موضوع شكایت این شبكه خبری و خبرنگار آن از كاخ سفید را به همراه داشت و سرانجام مقام های دفتر ریاست جمهوری ایالات متحده مجبور شدند براساس دستور قاضی دادگاه، اجازه این خبرنگار برای پوشش اخبار كاخ سفید را دوباره صادر كنند.
نكته جالب در تنش اخیر میان ترامپ و رسانه ها این است كه بسیاری از رسانه ها و شخصیت هایی كه حامی رئیس جمهوری آمریكا به شمار می آیند هم از آزادی فعالیت رسانه ها و خبرنگار سی.ان.ان حمایت كرده اند. تارنمای شبكه خبری «فاكس نیوز» در این زمینه نوشت: با وجود رقابت طولانی میان دو شبكه خبری سی.ان.ان و فاكس نیوز اما آن ها اكنون در یك جبهه علیه اقدام دولت ترامپ می ایستند. علاوه بر این ده ها نشریه و رسانه خبری دیگر آمریكا هم در مورد اخراج یك خبرنگار از كاخ سفید در كنار سی.ان.ان قرار گرفته اند.
این رسانه های خبری كه در بین آن ها نام های مطرحی همچون اسوشیتدپرس، فاكس نیوز، سی.بی.اس، ان.بی.سی، نیویوروك تایمز، پلتیكو، واشنگتن پست و ... به چشم می خورد در یك بیانیه مشترك خواستار آزادی خبرنگاران در مطرح كردن پرسش های خود در كاخ سفید شدند.
**درگیری ادامه دار ترامپ با رسانه ها
«جیمی كاستا» یكی از خبرنگاران شبكه سی.ان.ان در كاخ سفید در متن درگیری تازه ترامپ با رسانه ها قرار گرفت كه البته با محكومیت ریاست جمهوری آمریكا همراه بود. روز 7 نوامبر در جریان اولین كنفرانس خبری ترامپ پس از انتخابات میاندوره ای ایالات متحده، درگیری لفظی شدیدی میان كاستا و ترامپ در زمینه كاروان مهاجران آمریكای مركزی به خاك آمریكا در گرفت. در خلال این نشست و حتی قبل از آن، سیاست های ترامپ به علت انتشار یك تبلیغ ضدمهاجرتی، «نژادپرستانه» توصیف شد و خبرنگار سی.ان.ان خواستار پاسخ صریح ترامپ شده بود.
در بخش دیگر این نشست كاستا سوال هایی را در مورد روند تحقیقات از دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریكا مطرح كرد كه این بار ترامپ عصبانی شد و از كاركنان كاخ سفید خواست تا میكروفون را از این خبرنگار بگیرند. این عمل با مقاومت خبرنگار روبرو شد.
كاخ سفید پس از آن، فیلمی را از این نشست خبری با صحنه هایی از هُل دادن كارمند كاخ سفید از سوی كاستا منتشر كرد. بررسی كارشناسان رسانه ای نشان داد كه در این فیلم دست برده شده است و با استفاده از ترفندهای سینمایی كاخ سفید تلاش می كند تا ادعای كاخ سفید واقعی جلوه داده شود.
همین جدال لفظی باعث شد تا كارت خبرنگاری و اجازه ورود كاستا به كاخ سفید از سوی مقام های دولتی باطل شود. بعد از شكایت سی.ان.ان از كاخ سفید، قاضی دادگاهی در واشنگتن در حُكمی به كاخ سفید دستور داد تا تصمیم خود را علیه این خبرنگار باطل كنند و اجازه ورود وی به كاخ سفید را بار دیگر برقرار سازند. كارشناسان این اقدام دولت آمریكا را مانع آفرینی در فرایند انجام وظایف خبرنگاری و مغایر با اصل آزادی بیان در آمریكا دانسته اند.
البته دونالد ترامپ حتی از پیش از انتخابات سال 2016 هم رابطه خوبی را با رسانه ها نداشت و با بسیاری از آن ها درگیری لفظی داشت. علت عمده این رفتار وی نیز تاكید و تبلیغ این رسانه ها در حتمی دانستن پیروزی هیلاری كلینتون رقیب دموكرات ترامپ در انتخابات بود. در دوره رقابت های انتخاباتی برخی سخنان و خط مشی های پیشین ترامپ هم زیر ذره بین رسانه ها قرار گرفت و انتقادهای تندی علیه ترامپ به عمل می آمد. از این رو رسانه ها ترامپ را فردی مناسب برای ریاست جمهوری آمریكا نمی دانستند.
یكی از جدی ترین و نخستین نشانه های آشكار از درگیری ترامپ با رسانه ها فایل ساختگی یك درگیری ترامپ با لوگوی شبكه سی.ان.ان بود كه وی پس از متهم كردن این شبكه خبری به تقلب منتشر ساخت. در این فایل نشان داده می شد كه وی در كنار رینگ ورزش كشتی كج با این شبكه درگیر شده و لوگوی سی.ان.ان را به شدت هدف مشت های خود قرار می دهد.
** شكست ترامپ در مقابله با آزادی بیان
اگرچه كاخ سفید مجبور به عقب نشینی از اقدام خود در مورد كاستا شد اما ترامپ خبرنگاران را تهدید كرد در صورت تكرار چنین رویه ای وی نشست های خبری را ترك می كند. با این حال بسیاری از كارشناسان تحولات اخیر را شكست دیگری برای كاخ سفید و موفقیتی بزرگ برای رسانه ها ارزیابی می كنند. یكی از مدیران اتحادیه آزادی های مدنی آمریكا نیز این اقدام كاخ سفید را تلاشی برای ساكت كردن رسانه ها تفسیر كرد كه در نهایت نتیجه عكس داشت زیرا اخراج یك خبرنگار تهدیدها در مورد اهداف واقعی كاخ سفید را برجسته تر ساخت.
روزنامه «شیكاگو تریبون» آورده است: قاضی منصوب ترامپ به نفع سی.ان.ان رای داد. تیموتی كلی نشان داد كه این اقدام ترامپ اشتباه بوده است. وضعیت در این پرونده به اندازه ای علیه دولت بود كه قاضی محافظه كاری همچون كلی نیز تنها قانون را دنبال كرده و توجهی به موقعیت ترامپ نداشته است.
بر همین اساس كاخ سفید در حال تدوین دستورالعملی برای رسانه ها با عنوان «Decorum» است تا نظارت بیشتری را بر فعالیت رسانه ها داشته باشد.
روزنامه «واشنگتن پست» در تحلیل تنش اخیر ترامپ و رسانه ها عنوان داشت دستور قاضی تیموتی كلی به كاخ سفید در واقع یك پیروزی برای رسانه ها و دسترسی های آن است. اتحادیه آزادی های مدنی، چنین حكمی را اثبات این نكته عنوان كرد «هیچ فردی و حتی رئیس جمهوری بالاتر از قانون در آمریكا نیستند. به طور قطع كاخ سفید امیدوار بود كه اخراج یك خبرنگار، آن ها را از مطرح كردن برخی سوال ها باز دارد اما رای دادگاه تاثیری خلاف این امر را داشت».
روزنامه «گاردین» نیز دستور دادگاه به ترامپ را ضربه مهم دیگری به دولت وی ارزیابی كرد و معتقد است این ماجرا ادامه خواهد داشت زیرا قاضی در حكم خود اعلام كرد بازگشت سریع خبرنگار به كاخ سفید دستوری موقتی است و پرونده در جریان خواهد ماند.
قاضی پرونده با بی اساس و نادرست خواندن ادعاهای سخنگوی كاخ سفید، به صورت تلویحی حتی سی.ان.ان را برنده نهایی این دعوای حقوقی عنوان كرد. جالب اینجاست كلی در حكم خود اشاره ای به متمم نخست قانون اساسی آمریكا كه به آزادی بیان می پردازد اشاره ای نكرد بلكه به متمم پنجم این قانون استناد كرد كه به موضوع رسیدگی به ادعاهای حقوقی علیه افراد در دادگاه های آمریكا می پردازد كه بیشتر از همه به ادعاهای كاخ سفید در مورد رفتار كاستا در این نشست خبری مربوط می شود.
رسانه های آمریكایی این پرونده را در وزارت دادگستری ایالات متحده، موضوعی سخت برای دادرسی و در چارچوب تضاد با قانون اساسی ایالات متحده می دانند و همین امر موجب مخالفت بسیاری از ناظران سیاسی و رسانه ای در آمریكا شده است. روزنامه واشنگتن پست آورده است: ترامپ در این پرونده در زمینه مرعوب ساختن خبرنگاران بازنده شد. مانند اتفاقی كه در مورد توئیتر هم رخ داد مشخص شد وی قادر نیست هر اقدامی را دوست دارد انجام دهد. اینكه رئیس جمهوری آمریكا آشكارا دشمنی خود با خبرنگاران را نشان داد مهمتر از هر نكته دیگری است. حال هر بار كه دادگاه به موضوع دموكراسی در قوه مجریه آمریكا بپردازند با یك رئیس جمهوری بی قانون مواجه خواهند شد.
پژوهش**9130 **1552
تهران- ایرنا- درگیری حقوقی دولت «دونالد ترامپ» در رابطه با اخراج خبرنگار 'سی.ان.ان' از كاخ سفید شكستی دیگر برای دولت آمریكا رقم زد و به اعتقاد تحلیلگران هدف رئیس جمهوری آمریكا مرعوب ساختن رسانه ها در زمینه انتقاد از اقدامات كاخ سفید بود كه با رای دادگاه متوقف شد.