به گزارش ايرنا، همه ما به ياد داريم كه روزگاري در دوران كودكي و يا نوجواني در محله هاي خود كتابفروشي هايي بودند كه از كتاب مدرسه گرفته تا داستان هاي قديمي و رمان هاي عاشقانه اما حالا ديگر اثري از آنها نيست.
در شرايط كنوني وضعيت اقتصادي نگراني هايي هم در زمينه فعاليت ناشران و هم كتابفروشان وجود دارد و بطورطبع آثار خودش را در اين حوزه نشان مي دهد.
افزايش قيمت مواد اوليه از جمله كاغذ و ساير اقلام مورد نياز در نشر كتاب به طور قطع در زمينه افزايش قيمت محصولات حوزه نشر تاثير مي گذارد كه اين خود در كاهش سرانه مطالعه اثرگذار است.
با توجه به وضعيت قيمت كتاب و ضعف توان اقتصادي مردم، اولين محصولي كه از سبد خريد خارج مي شود، كتاب است، زيرا بسياري از كتابخوان ها داراي توان مالي مناسب نيستند و از نظر آنها، كتاب گران است به تعبيري با گران شدن قيمت كتاب و كاهش مشتري كار كتابفروشي نيز از رونق مي افتد.
به طور معمول سرمايه گذاري روي انتشار يك كتاب مراحلي مختلفي را طي مي كند به عنوان مثال نويسنده كتاب را مي نويسد، ناشر براي انتشار آن سرمايه گذاري مي كند و از قيمت پشت جلد كتاب را يا به صورت نقدي و يا در شكل تعدادي كتاب به نويسنده تحويل مي دهد.
يا اين كه نويسنده كتاب را مي نويسد، خود براي چاپ آن سرمايه گذاري مي كند و ناشر در مقابل دريافت مبلغي شامل هزينه هاي كتابخانه ملي، اخذ شابك، اخذ مجوز از وزارت ارشاد اسلامي و حق الزحمه يا حق نام انتشارات خود از نويسنده دريافت مي كند سپس نويسنده مي داند با كتاب خود.
روش ديگر اين است كه ناشر يا ناشران كتاب را پس از تاليف يا ترجمه از صاحب اثر خريداري كرده و به ازاي هر صفحه از كتاب مبلغي به وي مي پردازند و از آن به بعد اين كتاب با تمام حقوق آن متعلق به آن سازمان است و نويسنده حق هيچگونه ادعايي بر كتاب ندارد.
توزيع و فروش كتاب در استان هرمزگان نيز هم چون ساير استان ها با مشكلات اقتصادي مواجه است تا جايي كه طبق گفته كارشناسان حوزه كتاب و كتابفروشي، تعداد كتابفروش ها كاهش يافته و يا جاي خود را به برخي به لوازم التحريري داده اند.
**مردم كتاب مي خوانند
مدير كتاب فروشي پنج استاد در بندرعباس اظهار داشت: مردم ما اهل كتاب، دانايي و آگاهي هستند اما شرط آن توليد و ارائه كتاب و محتواي خوب، به موقع و از سوي نويسنده هاي خوب است.
حسين استاد افزود: اگر كتاب مناسب حال مردم وجود داشته باشد و بتوانيم به آنها معرفي كنيم، من قول مي دهم كه مردم كتاب بخوانند.
وي وضعيت كتابفروشي را نامناسب توصيف كرد و ابراز داشت: شغل اصلي من كتابفروشي نيست و از جاي ديگر درآمد دارم و اگر مي توانستيم اجاره بدهيم و يا بفروشيم بطورقطع مي رفتيم، كتابخانه ها و كتاب فروشي ها واقعا بيمار هستند علت اين است كه مسوولان به فكر آن ها نيستند.
اين كتابفروش نبود حمايت و اعتبار مناسب را يك ضعف جدي در اداره كل فرهنگ و ارشاد دانست و بيان داشت: متولي فرهنگ اين استان كه خود اعتبار نداشته باشد چه انتظاري مي رود كه با دست خالي از كتابفروش ها در نمايشگاه ها حمايت كند.
**خريد كتاب مطالبه مردمي مي خواهد
سرپرست اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي هرمزگان در اين زمينه گفت: كتابخواني موضوع بسيار مهم و جدي است و تمام كساني كه مي توانند در اين زمينه كمك كنند بايد به شكل علمي و برنامه ريزي شده وارد عرصه فرهنگ شوند.
علي بندرعباسي با بيان اين كه در موضوع كتابخواني هرجا نگاه دولتي بوده با مشكل مواجه شديم، افزود: براي كتابخواني و خريد كتاب از سوي مردم بايد كاري كرد كه خانواده ها كتاب را به عنوان كالاي اساسي در سبد خانوار خود داشته باشند.
وي اثر اين كار را مطالبه مردم از دولت براي ايجاد كتابخانه و كتابفروشي ها دانست و ادامه داد: به عنوان مثال وقتي كتابخانه فرودسي بندرعباس مملو از جمعيت است، دولت مجبور است به مطالبات مردم پاسخ بدهد.
به گفته سرپرست اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي هرمزگان، تا زماني كه مردم اين احساس را نداشته باشند دولت نيز زياد ورود پيدا نمي كند.
بندرعباسي ياد آور شد: مردم كتاب را به عنوان يك نياز اصلي اگر نگاه كردند خود به خود به سمت آن مي آيند ما بايد اين فرهنگ سازي را در جامعه نهادينه كنيم.
اين مسوول در حوزه فرهنگي با اشاره به اين كه حدود 44 كتابفروشي در سطح استان داريم، اظهارداشت: سالانه براي حمايت از ناشران استان حدود يك ميليارد ريال كتاب از آنها خريداري مي كنيم.
وي افزود: همچنين در بحث مجوزهاي چاپ كتاب و كمك هاي تشويقي به نويسندگان نيز در طول سال به طور متوسط بين 70 تا 100 مجوز كتاب صادر مي شود.
سرپرست ارشاد اسلامي هرمزگان در خصوص برنامه هاي هفته كتاب و كتاب خواني اين اداره كل به ديدار و گفت وگو با پيشكسوتان فرهنگ و هنر، بازديد و اهداي كتاب به مدرسه ها، برگزاري به مناسبت چهلمين سالگرد انقلاب برگزاري ويژه برنامه چهل جشن كتاب در چهل شهر با حضور محمدرضا يوسفي نويسنده ونظريه پرداز كودك و نوجوان اشاره كرد.
بندرعباسي، راه اندازي ايستگاه مطالعه در سطح شهر، رونمايي از كتاب هاي نويسندگان درفرهنگسراي غدير و طوبي، اجراي برنامه هاي هفته كتاب در محله هاي دوهزار، ششصد دستگاه و كمربندي بندرعباس را بخش ديگري از برنامه هاي هفته كتاب و كتاب خواني از سوي ارشاد و اداره كل كتابخانه ها ذكر كرد.
**كتاب ها گران است
استاد در خصوص وضعيت كتابفروشي ها به لحاظ فروش بيان داشت: يك زمان هايي من هرسال 20 مرداد با يك دسته چك 100 ميليون تومان از تهران كتاب هاي مهرماه فروشگاهم را مي خريدم درحالي كه امروز بايد يك و نيم ميليارد تومان همراهم باشد تا بتوانم 80 درصد كتاب هايم را بخرم.
وي با بيان اين كه امروزه سرمايه در گردش اجازه نمي دهد بسياري از كتابفروشي ها مثل سابق فعاليت كنند، تصريح كرد: به عنوان مثال در گذشته اعتباري به ما مي دادند درحالي كه امروزه برخي از انتشارات بويژه در حوزه كتاب هاي دانشگاهي ها بايد نقد خريدار شود كه بسياري از سرمايه نقدي ندارند.
مدير كتاب فروشي پنج استاد در بندرعباس از ديگر مشكلات حوزه كتابفروشي ها به گران شدن بخشي از كتاب هاي دولتي و وسايل جانبي كتاب اشاره كرد و افزد: يك بند كاغذ كه زماني 40 هزار ريال بود امروز به 2ميليون ريال رسيده يا يك بسته كاغذ به 400 هزار ريال رسيده است.
وي با اشاره به پرداخت ماهيانه 200 ميليون ريال دستمزد كارگر، ماهي 40 ميليون ريال پول بيمه آن پرداخت مي كنم، گفت: اين درحالي است كه سالي 3 ميليارد ريال بايد درآمد داشته باشم.
استاد در اين رابطه بيان داشت: در چهار راه سازمان و گلشهر بندرعباس شايد فروش كتاب هاي عمومي، روانشناسي و كتاب هاي نوجوانان بيشتر از كتاب هاي كنكور باشد زيرا يك كتاب كنكور قيمت آن 99 هزار تومان درج شده است و يك كتاب تيزهوشان براي ورودي به دانشگاه ها 99 هزار تومان است.
**گراني كتاب كتابفروش ها را بي رونق مي كند
مديركل كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان هرمزگان ادامه داد: دسترسي كودكان و نوجوانان به كتاب بايد آسان تر شود يك خانواده با قدرت درآمدي پايين نمي تواند براي خريد و مطالعه خود هزينه هاي گزافي را پرداخت كند.
ناهيد سليماني احمدي ياد آور شد: با توجه به هزينه اندك تاليف و هزينه بالاي چاپ در كشور اين روزها شاهد رونق ترجمه كتاب در بازار هستيم، لذا محتواي غيربومي بي كيفيت براي كودكان را خطر ساز كرده و وضعيت كتاب خواني را پيچيده تر مي كند.
وي اضافه كرد: نويسندگان جوان نيز از دانش كافي براي توليد محتوا برخوردار نيستند كه نيازمند حمايت متوليان حوزه كودك و نوجوان در راستاي دانش افزايي هستند.
وي ادامه داد: نمي توان به بهانه حمايت از نويسندگان هركتابي وي را خريداري و به خورد جامعه داد؛ اين روش ناديده گرفتن تلاش هاي كساني است كه در اين حوزه با سختي هاي زياد كتاب خود را به چاپ مي رسانند.
مديركل كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان هرمزگان خواستار مديريت منسجم از سوي متوليان امر كتابخانه ها و كتابفروشي ها شد.
**دولت از كتابفروشي ها حمايت كند
استاد از مجموعه انتشاراتي كتاب ايران و نوپردازان به عنوان 2 كتابفروشي مهم در استان هرمزگان نام برد كه بيش از 100 كارگر داشتند و با داشتن سرمايه اي بالاي چند ميليارد تومان به علت ورشكستگي تعطيل شده اند و هم اكنون داراي يك مجموعه كوچك با 2 كارگر دارند.
وي هم چنين از نبود امكانات و زيرساخت هاي مناسب و كمبود اعتبار به نمايشگاه انتقاد كرد و ادامه داد: تا زماني كه كتاب ها در راستاي اهداف دولتي تهيه باشد، كتابفروشي ها مضرر خواهند بود.
اين معلم بازنشسته با بيان اين كه مشكلات اقتصادي و تعطيل شدن كتابفروشي ها فقط مربوط به استان هرمزگان نيست، گفت: در سطح كشور كتابفروشي هاي زيادي در خطر جدي تعطيلي قرار دارند و تا امروز برخي ها مثل ما خودشان را به زور سرپا نگه داشته اند.
9887 /6048
بندرعباس- ايرنا- كتاب از ديدگاه بسياري از كارشناسان و مسوولان اين حوزه كالاي اساسي به شمار مي رود كه اين روزها با قيمت بالايي در كتابفروشي ها به فروش مي رسد و اين موضوع نگاه ويژه مسوولان را مي طلبد.