۲۹ آبان ۱۳۹۷، ۱۳:۰۵
کد خبر: 83106593
T T
۰ نفر

سلطه دلار آمريكا در جهان رو به افول است

۲۹ آبان ۱۳۹۷، ۱۳:۰۵
کد خبر: 83106593
سلطه دلار آمريكا در جهان رو به افول است

كوالالامپور- ايرنا-كارشناسان معتقدند جنگ تجاري تمام عيار آمريكا با چين به عنوان يكي از بزرگترين اقتصادهاي جهان از يك سو و تصميم برخي از كشورها به تجارت با ارز ملي و غير از دلار زمينه افول هرچه بيشتر سلطه دلار را در جهان فراهم كرده است.

به گزارش ايرنا هم اكنون بيش از 60 درصد از ذخاير ارزي جهان با دلار است كه ادامه جنگ تجاري آمريكا با قدرت هاي بزرگ اقتصادي جهان باعث شده كه تضميني براي ادامه سلطه دلار آمريكا هرچه بيشتر كمرنگ شود.
برخي اقتصادهاي بزرگ جهان قراردادهايي با يكديگر بسته اند كه در آنها از دلار آمريكا استفاده نمي شود. اين تغيير، تاثير بسزايي بر آينده اقتصاد آمريكا خواهد گذاشت.
تحولات اقتصادي آسيا حاكي است بسياري از ارزهاي منطقه درسال جاري ارزش خود را در برابر دلار آمريكا از دست داده‌اندكه علت اصلي آن، جنگ تجاري ميان آمريكا و چين ارزيابي شده است.اما، تحليل گران بر اين باورند كه سياست‌گذاران آسيايي ركود اقتصادي كنوني را بهتر از گذشته مديريت مي كنند و فرصت ها را براي تسريع روند افول سلطه دلار از جهان غنيمت مي شمارند.
براي نمونه، چين، هند، اندونزي و ميانمار، از آغاز سال 2018 شاهد افت ارزش ارزهاي خود بوده اند. روپيه‌ي هند در ماه ژوئن، پايين‌ترين نرخ برابري ارز را در تاريخ خود تجربه كرد و يوان چين تا ماه ژوئن، 2/3 درصد ارزش خود را در برابر دلار آمريكا از دست داد.
روپيه اندونزي در سالجاري نيز شاهد افت 10 تا 12 درصدي در برابر دلار آمريكا بود كه اين امر در 20 سال گذشته بي سابقه بوده است.
فيليپين نيز از ديگر كشورهاي جنوب شرق آسياست كه درپي بروز جنگ تجاري آمريكا عليه چين با كاهش نرخ ارز ملي خود روبه رو شد.
'سونگ سنگ وونگ'، اقتصاددان بانك CIMB سنگاپور با ابراز نگراني در مورد تحولات اقتصادي امسال درگفت وگو با يك شبكه تلويزيوني آسيايي گفت:به طور ساده بايد بگويم كه همه آنچه از گذشته و حال موجب نگراني مي‌شد، اكنون دست به دست هم داده‌اند.
به گفته وي، آسياي جنوب شرقي يكي از مناطقي است كه شكل‌گيري بحران‌هاي ارزي در آن پيش بيني مي‌شود، زيرا از يك سو، اقتصاد كشورهاي اين منطقه بيش از هر چيز وابسته به سرمايه‌گذاري خارجي است و از سوي ديگر، رشد اقتصادي چين به عنوان نيروي محرك اقتصاد منطقه، كُند شده است.
كشورهاي آسياي جنوب شرقي اكنون از اين واهمه دارند كه كاهش نقدينگي جهاني و محدوديت‌هاي بيشتر در بازارهاي مشترك، بار ديگر به اقتصاد آنها آسيب برساند.
يكي از سياست هاي كشورهاي آسيايي براي كاهش آسيب پذيري در برابر بحران هاي ارزي، افزايش ذخاير ارزي مستقل بود. طي سالهاي 1997 تا 2012 ميلادي ذخاير ارزي خارجي كشورهاي عضو اتحاديه جنوب شرق آسيا 'آسه‌آن' از 200 ميليارد دلار به 800 ميليارد دلار افزايش يافت.
اين رقم مي تواند ارز مورد نياز هر يك از اين كشورها را براي هفت تا هشت ماه تامين كند.اين در حالي است كه ذخاير ارزي اين كشورها در سال 1997 فقط براي چهار ماه كفايت مي كرد.
افزون بر اين، اغلب كشورهاي عضو آسه‌آن، نظام نرخ ارز شناور را پذيرفتند. بدين معنا كه ارزش ارز اين كشورها بر اساس ارزش آنها در بازار جهاني تعيين شود.
اين در حالي است كه در سال 1997، اغلب اين كشورها، ارزش ارز خود را ثابت و براساس برآوردهاي دولت خود محاسبه مي كردند. اين كشورها در هنگام بروز بحران وادار شدند تا بطور ناگهاني، ارزش جهاني ارز خود را بپذيرند و همين امر، موجب كاهش شديد ارزش ارز آنها شد.
از آنجا كه ذخاير ارزي آنها نيز اغلب به پول رايج كشور خودشان بود، اين ذخاير به سرعت به اتمام رسيدند و اين كشورها را با كمبود شديد نقدينگي روبرو كردند.
اما در كنار مشكلات ساختاري و تلاش مديران اقتصادي اين كشورها براي مقابله با بحران هاي ارزي، همواره يك گرايش آشكار و پنهان در ذهن سياستمداران اين كشورها براي گريز از سلطه دلار آمريكا وجود داشته است.
بر اساس برخي گزارش هاي رسانه اي، امروزه بيش از 60 درصد ذخاير ارزي جهان با دلار آمريكا است ، اما با جنگ تجاري تمام عياري كه واشنگتن عليه چين و بسياري از كشورهاي ديگر جهان راه انداخته ،تضميني براي ادامه سلطه‌ دلار آمريكا در جهان وجود ندارد.
برخي اقتصادهاي بزرگ جهان قراردادهايي با يكديگر بسته اند كه در آنها از دلار آمريكا استفاده نمي شود. اين تغيير، تاثير بسزايي بر آينده اقتصاد آمريكا خواهد گذاشت.
گزارش هاي اقتصادي حاكي از آن است كه اقتصاد چين در سال 2016 ميلادي از نظر اندازه، بزرگتر از اقتصاد آمريكا شد و پيش بيني مي شود كه تا سال 2040 (24 سال بعد) سه برابر بزرگتر از اقتصاد آمريكا شود. اين پرسش نه فقط براي چيني‌ها بلكه براي اقتصاددانان جهان مطرح است كه اگر اقتصاد چين بزرگترين اقتصاد جهان خواهد شد، چرا بايد دلار آمريكا همچنان بر جهان سلطه داشته باشد.
چين مدتهاست كه مي‌كوشد در تبادلات تجاري با كشورهاي آسياي جنوب شرقي از يوان چين و يا پول رايج دوكشور طرف قرارداد بهره بگيرد. از سوي ديگر، چين با روسيه نيز قراردادهاي متعددي بدون استفاده از دلار آمريكا منعقد كرده اند.
نگاهي به وضعيت نفوذ بسيار گسترده چين در اقتصادهاي آسيايي به ويژه جنوب شرق آسيا نيز نشان مي دهد كه هر تلاطم شديد مانند جنگ تجاري امريكا در سيستم اقتصادي پكن آنها را نيز گرفتار خواهد كرد و به همين دليل آنها نيز براي رهايي از اين وضعيت استفاده از ارزهايي غير از دلار را در كنار ساير اقدامات در روابط تجاري خود با چين به عنوان يك نوشدارو مد نظر قرار مي دهند.
چين تقريبا از اكثر كشورهاي طرف قرارداد خود خواسته استفاده از ارزهاي رايج دو كشور را در بخشي از معاملات خود مورد توجه قرار دهند.
'ويكتوريا كراومبرگ'،روزنامه نگار آمريكايي در تارنماي اقتصادي ' دوكاسكوپي' سوييس، با توجه به اقدامات اقتصادي پكن با كشورهاي مختلف و برخي تحولات مهم اقتصادي در ديگر كشورها 10 دليل زير را علت افول تسلط دلار آمريكا در جهان مطرح كرده است:
1- چين و ژاپن براي تجارت ميان خود از ارزهاي اين دو كشور بهره مي گيرند. بر اساس اين توافق بزرگ ميان اقتصادهاي دوم و سوم جهان، شركت هاي چيني و ژاپني مي توانند مستقيما ارز كشورهاي خود را به يكديگر تبديل كنند. هم اكنون اين شركت ها، پرداخت هاي ارزي را ابتدا به دلار آمريكا و سپس به ارز رايج خود تبديل مي كنند كه هزينه آور است.
2- كشورهاي عضو پيمان بريكس شامل چين، روسيه، برزيل، هند و آفريقاي جنوبي، براي بهره گيري از ارزهاي داخلي خود به جاي دلار آمريكا برنامه ريزي كرده اند. با اجراي دو توافق نامه كه به زودي امضا خواهد شد، تبادلات بازرگاني اين 5 كشور كه تاكنون رشد 28 درصدي داشته، به شكل چشمگيري افزايش خواهد يافت.
3- چين و روسيه توافق كرده اند براي تبادلات بازرگاني ميان خود از ارز رايج ملي استفاده كنند. رهبران اين دو كشور سالهاست كه نياز به وجود يك ارز جهاني ديگر به جاي دلار را اعلام كرده اند.
4- استفاده از يوان چين براي تبادلات بازرگاني در آفريقا گسترش يافته است. در سال 2009 چين با پيشي گرفتن از آمريكا، بزرگترين شريك تجاري آفريقا شد و اينك مي كوشد تا استفاده از ارز خود را در آفريقا افزايش دهد.
در سال 2015، استاندارد بانك، بزرگترين بانك آفريقا اعلام كرد كه قراردادي به مبلغ 100 ميليارد يوان بين چين و كشورهاي آفريقايي منعقد كرده است. هم اكنون 70 هزار شركت چيني در تراكنش هاي بين المللي خود از يوان چين استفاده مي كنند.
5- چين حتي توانسته با كشورهاي نزديك به آمريكا مانند امارات نيز به توافق برسد تا از ارز اين دو كشور براي تبادلات بازرگاني خود استفاده كنند. امارات كشوركوچكي است اما اين توافق دلارهاي نفتي را به خطر مي اندازد.
6- هند براي خريد نفت از ايران برنامه اي غير از دلار دارد.
7- عربستان، ديگر هم پيمان آمريكا نيز چاره اي جز پذيرفتن پيشنهاد چين براي مبادله با ارزهاي دو كشور ندارد، زيرا چين بزرگترين خريدار نفت اين كشور است. چين به تازگي خود را آماده احداث يكي از بزرگترين پالايشگاه هاي نفت در عربستان مي كند.
8- سازمان ملل با توجه به خطرات اقتصادي اتكا به دلار آمريكا به عنوان تنها واحد ذخيره ارزي، از كشورها خواسته است تا براي شكل گيري يك واحد جديد ذخيره ارزي در جهان تلاش كنند.
9- صندوق جهاني پول، وجود يك ارز جديد براي ذخاير ارزي جهان را ضروري دانسته است. اين نهاد حتي نام اين ارز جديد را 'بانكور' اعلام و اعلام كرده كه يك بانك مركزي جهاني بايد بر نقل و انتقالات اين ارز نظارت داشته باشد.
10- بسياري از كشورهاي جهان از آمريكا بيزارند. احساس جهانيان نسبت به آمريكا در دهه هاي اخير به شدت تغيير كرده و منفي شده است.
طبق گزارش اين تارنما، آمريكا كه دهه ها پيش از كشورهاي مقبول جهان بود، اينك در شمار كشورهاي منفور جهان قرار گرفته است.
گردشگران آمريكايي حتي در اروپا نيز اين احساس بيزاري را حس كرده اند و بسياري از آنان در سفرهاي خود پرچم كوچك كانادا را روي لباس هاي خود سنجاق مي كنند.
آساق** 1599**1600