۳۰ آبان ۱۳۹۷، ۸:۵۱
کد خبر: 83107468
T T
۰ نفر
سایه روشن های باشگاه های ورزشی

قزوین - ایرنا - كارشناسان و دست اندركاران حوزه ورزش در میزگرد ایرنا اذعان كردند كه نبود یك ساختار نظام مند در بین باشگاه های ورزشی یك مشكل اساسی است، اما باشگاه داری مجموعه هایی چون شهرداری ها و برخی صنایع روزنه و افق های خوبی را در زمینه باشگاه داری پیش روی ورزش قرار داده است.

به گزارش ایرنا، بسیاری از باشگاه های ورزشی كشور از جمله در استان قزوین كه در مسابقات لیگی حضور دارند از چارچوب حرفه ای و ساختار نظام مند بی بهره هستند و به این دلیل و همچنین نداشتن منبع درآمد از عمر كوتاهی برخوردار بوده و یا در حالت بیم و امید به فعالیت می پردازند.
درآمدزا نبودن، عدم تفكیك مالكیت و مدیریت، نداشتن امكانات و زیرساخت های لازم مانند فضای ورزشی و دفتر اداری، فقدان چارت تشكیلاتی وجه مشترك خیلی از باشگاه های ورزشی قزوین كه در مسابقات لیگ های كشوری حضور دارند به شمار می رود با این وجود تیمداری نهادهایی چون شهرداری قزوین در رشته های مختلف و دارای ورزشكاران مستعد در لیگ های كشوری را به شرط استمرار می توان افقی مناسب و گامی رو به جلو در حوزه باشگاه داری در این استان دانست.
خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) قزوین با هدف بررسی مسایل و مشكلات باشگاه های ورزشی میزگردی را با حضور افسانه حسن نایبی معاون ورزشی اداره كل ورزش و جوانان قزوین، پرویز معمارزاده باشگاه دار و از مربیان والیبال و شهرام صفری باشگاه دار و مدرس دانشگاه در رشته تربیت بدنی ترتیب داد كه گفت وگوهای انجام شده در ادامه آمده است.

** باشگاه ورزشی حرفه ای در قزوین وجود ندارد
افسانه حسن نایبی، معاون ورزشی اداره كل ورزش و جوانان قزوین در این میزگرد از فعالیت 553 باشگاه ورزشی در استان قزوین خبر داد و گفت: بیشتر این باشگاه ها در رشته بدنسازی و پرورش اندام فعالیت می كنند و باشگاه های رزمی و فوتبال در ردیف های بعدی قرار دارند.
این مسئول با بیان اینكه متاسفانه باشگاه ورزشی حرفه ای در استان وجود ندارد، اظهار داشت: یكی از دلایل این موضوع عدم مشاركت صنعت قزوین در حوزه باشگاه داری و تیمداری است.
وی ادامه داد: در گذشته به طور مقطعی شاهد باشگاه داری صنایع قزوین در حوزه ورزش بودیم اما اكنون كه اوضاع صنعت زیاد مناسب نیست و آنها نیز از تیمداری عواید و سودی دریافت نمی كنند، ترجیح می دهند به این حوزه ورود پیدا نكنند.
معاون ورزشی اداره كل ورزش و جوانان قزوین گفت: در شرایط فعلی می توان با در نظر گرفتن تسهیلات و مشوق های ویژه صنایع را به تیمداری و باشگاه داری در لیگ های حرفه ای كشور راغب كرد در غیر این صورت به سختی می توان رضایت صاحبان صنعت را برای كمك به ورزش حرفه ای و كمك به حضور تیم ها در جرگه لیگ های كشور جلب نمود.
حسن نایبی افزود: ارایه تسهیلات ارزان قیمت و با سود پایین و بخشودگی مالیاتی می تواند انگیزه خوبی برای سرمایه گذاران و صاحبان صنعت به منظور حمایت از ورزش قهرمانی باشد كه متاسفانه چنین چیزی تاكنون حداقل در استان قزوین وجود نداشته و مشاهده نشده است و امیدواریم با دستور مسئولان ارشد استان بویژه استاندار گشایشی در این زمینه حاصل شود.
وی كه به عنوان سرمربی سابقه حضور در لیگ برتر بسكتبال بانوان باشگاه های كشور را داشته است، یكی دیگر از ضعف های باشگاه داری در قزوین در سطح كلان خود را اتكای تیم های حاضر در مسابقات لیگ های كشوری به اشخاص و نه یك مجموعه و دستگاه دانست و گفت: در چنین رویه ای با تغییر مدیریت یك مجموعه شاهد توقف فعالیت های یك تیم ورزشی بوده ایم كه نمونه های زیادی در استان قزوین داشته است.

**اساسنامه ای برای باشگاه های حرفه ای وجود ندارد
وی با بیان اینكه فقدان اساسنامه ای برای باشگاه های حرفه ای در ورزش كشور و استان قزوین به خوبی احساس می شود، اظهار داشت: تهیه و تدوین چنین اساسنامه ای به باشگاه های ورزشی كمك می كند و به وضعیت آنها ثبات می بخشد چرا كه اكنون باشگاه های ما با وجود این خلاء یك وضعیت بیم و امید به فعالیت می پردازند.
این مسئول گفت: باید قوانین و مقرراتی بر باشگاه های ورزشی حاكم باشد تا آنها برای دوره های زمانی مشخص ملزم به فعالیت باشند نه اینكه با تغییر و تحول مدیریتی شاهد حذف آنها از چرخه ورزش حرفه ای باشیم.
حسن نایبی افزود: در حوزه تیم های شهرداری قزوین كه در لیگ های كشوری حاضر هستند تا حدودی موفق شده ایم به وضعیت تیم ها ثبات ببخشیم كه در قدم اول اقدام قابل توجهی بوده است.
وی با اشاره به حضور تیم هایی از قزوین در لیگ باشگاه های دسته اول كشور، گفت: امسال با حمایت و مساعدت شهرداری تیم های فوتسال، بسكتبال و والیبال بانوان و آقایان در مسابقات لیگ یك كشور حضور پیدا كرده اند.
حسن نایبی با بیان اینكه تیم فوتبال كاسپین نیز همچون سال های قبل با حمایت شهرداری قزوین در لیگ دسته دوم باشگاه های كشور حضور پیدا كرده است، اظهار داشت: در شرایط دشوار اقتصادی كه حامیان مالی كمتر در حوزه ورزش سرمایه گذاری و اقدام به تیمداری می كنند باید از شهرداری و شورای اسلامی شهر قزوین بابت حمایت از ورزش قهرمانی استان قدردانی كرد.

** اقدامی برای تربیت مدیران باشگاهها نشده است/ مالكیت و مدیریت باشگاه 2 مقوله جداست
معاون ورزشی مدیركل ورزش و جوانان قزوین همچنین در این میزگرد در پاسخ به اینكه یا اقدامی برای تربیت مدیران باشگاه های ورزشی انجام شده یا خیر گفت: متاسفانه در این حوزه ورود و اقدامی انجام نشده اگر چه توجه به این موضوع به نظر ضروری می رسد و باید همان گونه كه ما تربیت ورزشكار، مربی و داور داریم در این خصوص نیز آموزش های لازم و تخصصی داشته باشیم.
وی اظهار داشت: بسیاری از مدیران باشگاه های ورزشی از دانش و تخصص لازم برای اداره باشگاه خود برخوردار نبوده و علم مدیریتی لازم را برای فعالیت ندارند به همین جهت از پس حل مسایل و مشكلات باشگاه خود برنیامده و در نهایت قید فعالیت را می زنند، البته باید توجه داشت كه مالكیت و مدیریت باشگاه ورزشی 2 مقوله جداست كه در بسیاری اوقات به شكل اشتباه به هم تنیده می شود.

** مشكل اهالی ورزش در جذب اسپانسر و حامی مالی
حسن نایبی یكی دیگر از مشكلات موجود در حوزه باشگاه ها را مشكل اهالی ورزش در جذب اسپانسر و حامی مالی دانست و گفت: حفظ اسپانسرها در حوزه ورزش مهم است اما بسیاری از دست اندركاران این حوزه هنر لازم را در این خصوص ندارند و پس از مدتی شاهد فرار سرمایه گذاران از تیمداری هستیم.
وی اظهار داشت: متاسفانه عدم تیمداری در رشته های مستعد نیز باعث می شود تا بازیكنان با استعداد یا در خارج از استان فعالیت خود را دنبال كنند و یا قید فعالیت حرفه ای در رشته مورد علاقه شان را بزنند.
معاون ورزشی اداره كل ورزش و جوانان قزوین، نبود خواست عمومی برای تیمداری را نیز از دلایل فقدان باشگاه های حرفه ای در استان دانست و گفت: شاهد حمایت چندانی از سوی جامعه برای فعالیت باشگاه ها در سطح استان نیستیم و مطالبه خاصی در این زمینه وجود ندارد و یا اگر هم باشد ملموس نبوده و به گونه ای نیست كه مسئولان و دست اندركاران ارشد استان را مجاب به كمك برای تیمداری در رشته های ورزشی كند.

** سودآوری پایین باشگاه های ورزشی
شهرام صفری باشگاه دار و مدرس دانشگاه در رشته تربیت بدنی نیز در این میزگرد گفت: سازوكار باشگاه های ورزشی كشور و استان قزوین بویژه در سطح كلان و آن دسته از باشگاه ها كه در لیگ های كشوری حضور دارند به گونه ای است كه سود پایینی داشته و یا اصلا از سود و درآمد برخوردار نیستند.
وی اظهار داشت: تیمداری و باشگاه داری حرفه ای هزینه های بالا و گزافی را نیازمند است و وقتی تدبیر و تمهیدات لازم برای كسب درآمد و سود در این بین وجود نداشته باشد در نتیجه فعالیت ها در این حوزه مقطعی، كوتاه و غیرمستمر خواهد بود.
صفری با اشاره به حضور تیم هایی با حمایت شهرداری قزوین در لیگ های دسته اول و دوم كشور، گفت: در شرایطی كه اوضاع باشگاه داری در كشور و استان خوب نیست این موضوع را باید به فال نیك گرفت و یك گام رو به جلو دانست كه البته باید استمرار داشته باشد و می توان از این طریق زمینه را برای جذب مجموعه های توانمند دیگر برای كمك به ورزش جلب كرد.

**دخل و خرج باشگاه ها با هم نمی خواند
این مدرس دانشگاه در رشته تربیت بدنی با بیان اینكه وضعیت دشوار اقتصادی تاثیر منفی خود را در حوزه باشگاه داری نیز گذاشته است، افزود: معتقدم تا وقتی كه باشگاه های ما درامدزایی نداشته و دخل و خرجشان با هم نخواند نمی توانیم انتظاری برای داشتن باشگاه های حرفه ای داشته باشیم.
وی اظهار داشت: اگر طی سال های اخیر باشگاه موفقی در زمینه مسابقات لیگ های كشوری وجود داشته باید انرا مدیون حمایت ها و كمك های دولتی دانست وگرنه در زمینه باشگاه های بخش خصوصی مشكلات بسیار زیاد بوده و عملا مانع موفقیت آنها شده است.

**فقدان چارت تشكیلاتی و چشم انداز مشخص توسط باشگاه های ورزشی
صفری با بیان اینكه متاسفانه خیلی از باشگاه های ورزشی در كشور و همچنین قزوین فاقد چارت تشكیلاتی و سازوكار و چشم انداز مشخص برای خود هستند كه این یك ضعف بزرگ برای آنها به شمار می رود، افزود: دورنمای خیلی از باشگاه ها معلوم نیست و آنها به شكل روزمره به فعالیت می پردازند.
وی اضافه كرد: خیلی از مدیران باشگاه ها نیز دانش و صلاحیت لازم برای این كار را ندارند و در حوزه كاری خود بیشتر احساسی عمل كنند.

**باشگاه برند در قزوین وجود ندارد
وی در بخش دیگری از صحبت های خود با بیان اینكه باشگاه ورزشی برند در قزوین وجود ندارد، افزود: برند كردن باشگاه ها همچون قهرمانی كاری بس دشوار است.
صفری گفت: در بین باشگاه های ورزشی قزوین كه در گذشته برای خود برندی دست و پا كرد باید به تیم آبگینه در رشته والیبال اشاره كرد كه هنوز نیز زبانزد است اما پس از آن به دلایل مختلف تیم و یا باشگاهی كه به برند تبدیل شود را مشاهده نكرده ایم.
این كارشناس حوزه ورزش افزود: به نظر می رسد مشكلات استان قزوین در زمینه باشگاه داری حرفه ای بیش از سایر استان هاست چرا كه تاكنون مدیران ارشد استان اولویت های خود را به سایر موضوعات اختصاص داده اند و در زمینه ورزش قهرمانی آنچنان كه باید تمركزی نداشته اند.

**ضرورت ایجاد نظام جامع باشگاه داری
صفری با بیان اینكه ایجاد نظام جامع باشگاه داری ورزشی در كشور ضروری است، گفت: داشتن این نظام می تواند به وضعیت باشگاه های ورزشی سروسامان و نظم ببخشد و ساختار باشگاه ها را نظام مند كند.
وی با بیان اینكه مدیریت مالی باشگاه های ورزشی ما دچار مشكل و ایرادات اساسی است، افزود: در حال حاضر باشگاه های به اصطلاح حرفه ای ما 90 درصد هزینه های خود را صرف پرداخت قرارداد بازیكنان می كنند در حالی كه این رویه اشتباه است و انها در ادامه كار با مشكلات زیادی مواجه می شوند.
این كارشناس حوزه ورزش گفت: باشگاه ها باید با برنامه فعالیت های خود را پیش ببرند در غیر این صورت دیر و یا زود به بن بست رسیده و شكست می خورند.
وی فقدان حمایت لازم از سوی مدیران بالادستی نسبت به ورزش را یكی از مسایلی دانست كه موجب ضعف باشگاه ها شده و گفت: در خیلی از استان ها یك مدیر ارشد مانند استاندار موجب شده تا تیم و باشگاهی تشكیل و در سطح اول حرفه ای به فعالیت بپردازد بنابراین سیاست گذاری از جانب مدیران در این زمینه می تواند مفید واقع شود.
صفری با بیان اینكه باشگاه های ورزشی در خدمت نشاط و سلامت جامعه هستند و باید مورد حمایت دولت و مسئولان قرار بگیرند، افزود: این در حالی است كه باشگاه داران برای گرفتن تسهیلات با مشكل روبرو هستند و هیچ تفاوتی برای آنها با افراد معمولی كه متقاضی گرفتن وام هستند وجود ندارد.
این باشگاه دار ورزشی گفت: باشگاه داران از افراد متمول جامعه نیستند اما وقتی برای توسعه كار خود طلب تسهیلات می كنند بانك ها از آنها وثایق سنگین مالی می خواهند و یا شرایطی پیش پای آنها می گذارند كه متقاضی از درخواست خود منصرف می شود.

** خلاء حمایت دولت و مجلس از باشگاه های ورزشی
پرویز معمارزاده باشگاه دار و از مربیان والیبال در این میزگرد گفت: در زمینه قوانین و مقررات شاهد حمایت خاصی از جانب دولت و مجلس از باشگاه ها و تیم های ورزشی حاضر در مسابقات لیگ های كشوری نیستیم.
معمارزاده ادامه داد: اگر حمایت ها و مشوق هایی از سوی دولت در این خصوص در نظرگرفته شود، وضعیت اسپانسر و حامیان مالی در حوزه ورزش با تحول زیادی روبرو خواهد شد.
وی با استقبال از باشگاه داری شهرداری قزوین در رشته های مختلف از جمله والیبال، گفت: این موضوع در شرایطی كه با وضعیت سخت اقتصادی اسپانسرها به سختی در حوزه ورزش جذب می شوند، خوشحال كننده و گامی رو به جلوست.

** نداشتن دفتر و سالن اختصاصی از مشكلات مهم باشگاه ها
معمارزاده، نداشتن دفتر، تشكیلات اداری و سالن اختصاصی را از مهم ترین مشكلات باشگاه های ورزشی عنوان كرد و گفت: این موضوع موجب شده تا فعالیت باشگاه های ورزشی كه در لیگ های كشوری تیم دارند به شكل مقطعی و كوتاه مدت باشد.
وی كه سابقه هدایت تیم های والیبال در لیگ های باشگاه های كشور را داشته است، گفت: در حال حاضر خیلی از تیم های باشگاهی در سالن های نامناسب ورزشی تمرینات خود را دنبال می كنند و صاحب یك مكان اختصاصی نبوده و در فضاهای استیجاری به فعالیت می پردازند در حالی یكی از شاخص های باشگاه های حرفه ای داشتن فضای اداری و ورزشی اختصاصی است.
معمارزاده همچنین پیشنهاد داد تا مدیران ارشد استانی زمینه استفاده حداكثری از اماكن ورزشی دستگاه های اجرایی را فراهم كنند چرا كه بعضی فضای ورزشی بعضی دستگاه ها بدون استفاده چندانی خاك می خورد در حالی كه خیلی از باشگاه ها با كمبود سالن برای تمرینات خود مواجه هستند.
وی به تجربه خود از مربیگری در تیم والیبال سپهرالكتریك در لیگ دسته اول باشگاه های كشور كه پس از صعود به لیگ برتر به دلیل مشكلات مالی از شركت در این رقابت انصراف داد اشاره كرد و گفت: پس از رایزنی با مالك باشگاه وی را متقاعد به ساخت یك سالن اختصاصی كردیم و در نامه ای به هیات والیبال به عنوان سرمایه گذار درخواست ارایه زمین كردیم اما متاسفانه به این نامه اهمیتی داده نشد و حتی به اداره كل ورزش و جوانان نیز برای اطلاع ارایه نشد.
معمارزاده اظهار داشت: این قبیل مسایل وعدم حمایت جدی مسئولان استان مالك و سرمایه گذار باشگاه را دلسرد كرد و موجب شد تا پس از صعود به لیگ برتر از حضور در این رقابت ها بازبمانیم.
این مربی افزود: وقتی انگیزه لازم را برای سرمایه گذار و اسپانسر ایجاد نكنیم نباید توقعی برای فعالیت وی در زمینه باشگاه داری و تیمداری داشته باشیم.
وی این را هم گفت كه به دلیل عدم رعایت مسایل حرفه ای بیشتر لیگ های طراز اول باشگاهی كشور نه با حضور باشگاه ها بلكه با شركت تیم ها برگزار می شود كه این نقیصه در سطح استان ها از جمله قزوین نیز مشاهده می شود.

** نبود صنایع بزرگ و رابطه آن با نداشتن باشگاه های قوی در قزوین
معمار زاده در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: قزوین در زمینه صنعت قابلیت های زیادی دارد اما باید توجه كنیم كه صنایع بزرگ دسته اولی مانند پتروشیمی و فولاد در سطح استان وجود ندارد كه به لحاظ مالی آنقدر توانمند باشند كه بخواهند در زمینه تیمداری فعال باشند.
وی ادامه داد: صنایع متوسط از پس هزینه های تیمداری در لیگ های برتر برنمی آیند و اگر هم بربیایند این موضوع مقطعی است و دنباله دار نخواهد بود.
معمارزاده با بیان اینكه صنایع متوسط برای تیم داری و باشگاه داری به كمك های دولتی نیازمند هستند، گفت: نمی توان كتمان كرد كه بخش خصوصی با انگیزه كسب سود ولو در دراز مدت اقدام به حمایت مالی از بخش ورزش و یا باشگاه داری می كند و اگر خواسته های آن تامین نشود بدون شك او از حمایت خود دست برمی دارد.
3013
۰ نفر