احمدرضا لاهيجان زاده چهارشنبه در گفت وگو با ايرنا در واكنش به انتشار نامه عيسي كلانتري در روزهاي اخير در فضاي مجازي، اظهار داشت: اين نامه قانوني بوده و در قالب تفويض اختيار به ادارات كل استان ها بوده است.
در روزهاي اخير نامه اي توسط شوراي هماهنگي تشكل هاي محيط زيست و منابع طبيعي خوزستان منتشر شد كه در آن عيسي كلانتري خطاب به مديران كل خوزستان و كهگيلويه و بويراحمد گفته است: «با توجه به نظريه سازمان آب و برق خوزستان طرح گردشگري تنگه تاكاب را اجرا كنيد و هيچ نيازي به تهران (سازمان) و ديگر معاونت ها نداريد شما دستور فوق را اجرايي كنيد». شوراي هماهنگي تشكل هاي محيط زيست خوزستان اين نامه را غيرقانوني دانسته و ديروز عليه سازمان حفاظت محيط زيست به دادستاني كل كشور اعلام جرم كرده است.
مديركل حفاظت محيط زيست خوزستان همچنين گفت: مجوز ارزيابي زيست محيطي طرح گردشگري تنگه تكاب در منطقه حفاظت شده خائيز بعد از بررسي هاي اين سازمان كه با حساسيت زياد همراه بوده و حدود 2 سال طول كشيده، صادر شده و با ضوابط زيست محيطي مغايرتي ندارد.
وي با بيان اينكه طرح اوليه براي بيش از يكصد واحد ويلاسازي تعديل شده است، افزود: در حال حاضر مجوز «اكولاژ» در قالب اين طرح گردشگري صادر شده است كه شامل اقامتگاه و پياده رو و پيست دوچرخه سواري است و بيش از 10 پيش شرط نيز بايد اجرا شود.
لاهيجان زاده در ادامه درباره روند صدور مجوز طرح گردشگري «تنگه تكاب» در منطقه حفاظت شده خائيز در شهرستان بهبهان توضيح داد: اين طرح اواخر سال 95 با عنوان طرح نمونه گردشگري از سوي اداره كل ميراث فرهنگي خوزستان ارائه شد كه طبق معمول نقشه و طرح مورد بررسي قرار گرفت و بازديد ميداني انجام شد كه در آنجا مشخص شد طرح در منطقه حفاظت شده خائيز قرار دارد.
وي افزود: منطقه حفاظت شده خائيز از نظر جغرافيايي در محدوده خوزستان (بهبهان) و از نظر حفاظتي تحت نظر اداره كل حفاظت محيط زيست كهگيلويه و بويراحمد است، بر همين اساس هر 2 استان آن را بررسي كردند.
لاهيجان زاده اضافه كرد: بر اساس قانون، برخي فعاليت ها و ساخت و سازها در مناطق حفاظت شده قابل انجام است كه مستثنيات (اراضي داراي مالك و سند) جزو آن هستند و طرح گردشگري تنگه تكاب (بر اساس بررسي مدارك) نيز از آن جمله بوده است.
وي با بيان اينكه طرح گردشگري تنگه تكاب در كارگروه گردشگري خوزستان نيز تصويب شده است اظهار داشت: با توجه به ضرورت تهيه گزارش ارزيابي زيست محيطي، اين فرآيند نيز طي شده است و جلسه ارزيابي آن در تاريخ 11 دي ماه 96 در خوزستان برگزار شد.
به گفته وي، با وجودي كه سازمان حفاظت محيط زيست بيش از يك سال پيش 29 فرآيند صدور مجوز ارزيابي زيست محيطي (از جمله اين طرح) را به استان ها تفويض كرده بود، طرح گردشگري تنگه تكاب، علاوه بر جلسات استاني، سه جلسه ارزيابي را نيز در سازمان حفاظت محيط زيست طي كرده و تمام جوانب آن بررسي شده است كه در نهايت به تاييد كميته ارزيابي اين سازمان رسيد.
لاهيجان زاده ادامه داد: معاونت محيط طبيعي سازمان حفاظت محيط زيست نيز بعد از بازديد ميداني و بررسي موافقت خود را با اين طرح اعلام كرده است.
وي تاكيد كرد: نامه كلانتري رئيس سازمان حفاظت محيط زيست (كه در فضاي مجازي منتشر شده) جزو آخرين مراحل صدور مجوز طرح گردشگري بوده و بعد از تاييديه سازمان آب و برق خوزستان، ابلاغ شده كه در راستاي تفويض اختيار به استان ها بوده است.
مديركل حفاظت محيط زيست خوزستان در حالي ادعاي بررسي يك ساله پرونده طرح گردشگري در منطقه حفاظت شده خائيز را مطرح مي كند كه مرداد ماه امسال، چند مسئول در اين اداره كل در پاسخ به پيگيري خبرنگار ايرنا، از روند بررسي اين طرح اظهار بي اطلاعي كرده و مسئوليت آن را با اداره كل كهگيلويه و بوير احمد عنوان كرده بودند. در زمان تهيه گزارش ايرنا خوزستان كه مرداد ماه امسال با عنوان «پرونده ويلاسازي غيرمجاز درمنطقه حفاظت شده خائيز دادگاهي شد» منتشر شده بود، همچنين رئيس اداره حفاظت محيط زيست دهدشت (كهگيلويه و بويراحمد) گفته بود كه اين طرح فاقد مجوز ارزيابي زيست محيطي است و تا كنون هيچ مجوزي براي آن صادر نشده است.
منطقه حفاظت شده خائيز با مساحتي بيش از 33 هزار هكتار در سال 1377 به عنوان منطقه حفاظت شده ثبت شد. اين منطقه در فاصله 15 كيلومتري بهبهان است و در حوزه جغرافيايي استان هاي خوزستان و كهگيلويه و بوير احمد قرار دارد. بر اساس آخرين سرشماري، اين منطقه بيش از يك هزار راس كل و بز دارد كه به دليل وجود درياچه سد مارون و چشمه ها تمركز آن در تنگ تكاب است، همچنين وجود چند غار طبيعي، گونه هايي چون پلنگ و كاراكال و پرندگان با ارزشي مانند جغد شاخدار و جغد ماهيخوار به اهميت اين منطقه افزوده است.
طرح گردشگري منطقه «تنگ تكاب بهبهان» (روستايي به همين نام در منطقه حفاظت شده خائيز) يكي از 30 منطقه نمونه گردشگري در خوزستان است كه قرار است با سرمايه گذاري 100 ميليارد توماني بخش خصوصي اجرا شود. طرح اوليه آن ساخت 140 واحد ويلا بوده كه با اعتراض شديد فعالان محيط زيست بهبهان و شوراي هماهنگي تشكل هاي محيط زيست خوزستان روبه رو بوده است.
بر اساس گزارش و مستندات فعالان محيط زيست خوزستان ساخت و ساز در اين منطقه بيش از يك سال پيش (قبل از صدور مجوز) آغاز شده و با وجود گزارش هاي متعدد، در اين مدت ادارات كل محيط زيست خوزستان و كهگيلويه و بويراحمد هيچ ممانعتي از اجراي طرح نكرده اند.
9754/6002
اهواز - ايرنا - مديركل حفاظت محيط زيست خوزستان، غيرقانوني بودن نامه رئيس اين سازمان درباره مجوز طرح گردشگري در منطقه حفاظت شده خائيز را رد كرد و گفت: طرح گردشگري «تنگه تكاب» در منطقه حفاظت شده خائيز غيرقانوني نبوده و مجوز ساخت آن مرداد ماه امسال از سوي سازمان حفاظت محيط زيست صادر شده است.