به گزارش ايرنا، سكته مغزي، دومين عامل مرگ و مير در جهان محسوب ميشود و امروز به يك بيماري شايع تبديل شده است كه در هر سال بيش از 17 ميليون نفر به آن دچار مي شوند و از اين تعداد، حدود 6 ميليون نفر مي ميرند و پنج ميليون دچار درجاتي از ناتواني مي شوند.
همچنين براساس آمار اعلام شده از سوي انجمن سكته مغزي ايران، در هر پنج دقيقه يك نفر دچار سكته مغزي ميشود به عبارتي سالانه 100 هزار نفر در ايران دچار اين عارضه مغزي ميشوند.
كارشناسان معتقدند، 90 درصد سكته ها مربوط به 10 عامل فشار خون، چربي بالا، ديابت، استعمال سيگار، وزن زياد، عدم تحرك، بيماري قلبي، استرس، مصرف الكل و رژيم غذايي نادرست در جوانان است.
با توجه به اين نكته كه فردي كه دچار سكته مغزي مي شود در هر دقيقه 12 كيلومتر راه عصبي آن و يا به عبارتي دو ميليون سلول عصبي اش از بين مي رود بايد اهميت درمان به موقع بيمار سكته مغزي ناديده گرفته نشود.
از سوي ديگر درمان به موقع برخي بيماري ها از جمله فشارخون در پيشگيري از بروز سكته مغزي بسيار موثر است.
متخصصان مغز و اعصاب بر اين نكته تاكيد دارند كه بايد از طريق خود مراقبتي با تغيير سبك غلط زندگي به پيشگيري از ابتلا به اين بيماري اقدام شود.
آنها بر اين باورند كه حتما بيماران بايد با پزشك خانواده يا متخصص مربوطه مشاوره و براساس توصيه ها و دستورات آنها از خودشان مراقبت كنند و همچنين نبايد بطور دائم پزشك خود را عوض كنند زيرا بدليل نبود پرونده و سابقه بيماري آنها، درمان درست صورت نخواهد گرفت.
**شيوع سكته حاد مغزي در مردها و بروز آن در زنان بيشتر است
مدير گروه بيماريهاي مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشكي اصفهان گفت: شيوع سكته حاد مغزي در مردها بيشتر است ولي بروز اين بيماري در زنان با شدت بيشتري خود را نشان مي دهد.
به گرزارش ايرنا، ايران پس از اوكراين، بالاترين ميزان شيوع به سكته هاي مغزي را طبق تحقيقات انجام شده در بين كشورهاي جهان دارد.
محمد سعادت نيا در گفت و گو با ايرنا ، شايع ترين فاكتور خطر در سكته هاي مغزي را بيماري فشار خون به عنوان قاتل خاموش دانست كه با تاثير روي عروق مغزي و قلبي، باعث تسلب شرايين مي شود.
وي، ديابت، چربي خون، عدم تحرك، استرس، چاقي، سيگار و استعمال مواد مخدر را از ديگر فاكتورهاي خطر در اين بيماري ذكر كرد و افزود : بيماريهاي قلبي و عروقي قوي ترين فاكتور خطر سكته هاي حاد مغزي است زيرا اختلالات ريتمي قلب احتمال سكته مغزي را افزايش مي دهند.
مدير گروه بيماريهاي مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشكي اصفهان ادامه داد : سكته هاي مغزي شامل دو نوع خونريزي دهنده و غير خونريزي دهنده است كه سكته هاي خونريزي دهنده زماني رخ مي هد كه شريانهاي مغزي پاره شده و خون داخل مغز و پرده هاي آن پخش مي شود و كمتر از 15 درصد از سكته هاي مغزي را تشكيل مي دهند.
وي خاطرنشان كرد : در سكته هاي غير خونريزي دهنده نيز لخته خون رگ را بسته و خونرساني به ديگر محدوده هاي مغزي دچار اختلال شده كه اين مورد 85 درصد از سكته هاي مغزي را شامل مي شود.
وي با تاكيد بر اينكه در صورت مشاهده علايم سكته مغزي بايد هرچه سريعتر با اورژانس 115 تماس گرفته شود، گفت از دست دادن ناگهاني تعادل، از دست دادن بينايي در يك يا هر دو چشم، غير متقارن به نظر رسيدن صورت، ضعيف شدن يا بي حس شدن دست يا پا، ايجاد مشكل در صحبت كردن يا سردر گم به نظر رسيدن فرد از علايم اصلي سكته مغزي است.
سعادت نيا، امكان درمان سكته حاد مغزي را با تزريق دارو ممكن دانست و گفت: در اين روش اگر بيمار را در كمتر از يك و نيم ساعت اول و زمان طلايي به بيمارستان هاي مجهز به درمان سكته حاد مغزي برسانند، از هر چهار نفر يك نفر بهبود مي يابد.
وي ادامه داد : اگر بيمار را در زير سه ساعت اول به بيمارستان برسانيم از هر هشت نفر يك نفر امكان بهبودي دارد و اگر بيمار در كمتر از چهار ساعت و نيم اول به بيمارستان رسانده شود از هر 14 نفر يك نفر بهبود مي يابد.
مدير گروه بيماريهاي مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، افزود: ميانگين سني بروز سكته حاد مغزي در ايران 10 سال زودتر از ميانگين دنيا است.
سعادت نيا اعلام كرد: وزارت بهداشت طرح جامعي را طراحي كرد كه شامل درمان حاد بيماري در زمان طلايي به وسيله تزريق داروي حل شونده لخته خون و برطرف كردن اختلال خونرساني به مغز است.
**كنترل بيماري ها و رژيم غذايي موجب پيشگيري از ابتلا به سكته مغزي مي شود
رئيس اداره بيماريهاي معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكي اصفهان گفت: با كنترل بيماري هايي از جمله ديابت، فشار خون و مشكلات قلبي و عروقي و همچنين با رژيم غذايي سالم و ورزش هاي سبك مي توان به راحتي از ابتلا به سكته مغزي پيشگيري كرد.
شهربانو مظاهري در گفت و گو با ايرنا از ديگر مراقبت ها براي مبتلا نشدن به سكته مغزي را كنترل چربي خون، درمان بيماري قلب، ترك سيگار، قليان، الكل، كنترل وزن و استرس برشمرد.
وي يادآور شد : اكنون در شهر اصفهان پنج بيمارستان 724 با نام هاي كاشاني، الزهرا، شريعتي، امين و غرضي آماده خدمت رساني به بيماران سكته حاد مغزي هستند.
مظاهري ادامه داد : در شهرستان هاي مباركه، لنجان، فلاورجان، نجف آباد، خميني شهر و شاهين شهر امكان درمان بيماران سكته حاد مغزي فراهم شده و همچنين بيمارستان هاي شهيد منتظري نجف آباد، شهيد اشرفي و ساعي خميني شهر، امام خميني فلاورجان، شهداي لنجان و بيمارستان محمد رسول الله مباركه مجهز به امكانات درماني بيماران سكته حاد مغزي شده است.
رئيس اداره بيماريهاي معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكي اصفهان اضافه كرد : راه اندازي مراكز و واحدهاي مراقبت سكته حاد مغزي از اهداف مهم وزارت بهداشت است كه به ساير استان هاي ابلاغ شده است.
وي اين بيمارستان ها را مجهز به داشتن تيم استروك مغزي (متخصصان نورولوژي و طب اورژانس)، سي تي اسكن و شرايط تزريق داروي ترومبوليتيك، ذكر كرد و گفت: بهترين زمان طلايي از زمان ورود بيمار به بيمارستان هاي 724 تا شروع درمان بايد مساوي يا كمتر از يك ساعت باشد كه خوشبختانه در حال حاضر كمتر از 50 دقيقه است.
**سكته حاد مغزي قابل درمان است
مدير درمان معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكي اصفهان گفت: بيماري سكته حاد مغزي امروز قابل درمان است و بايد مردم اين نگراني و ترس را كه با سكته حاد مغزي بدن دچار فلج مي شود و قابل درمان نيست را از ذهن خود دور سازند.
حميد گنجي در گفت و گو با ايرنا افزود: درمان سكته حاد مغزي يك زمان طلايي دارد كه بايد در كمتر از سه ساعت بيمار را به 11 بيمارستان نزديك برسانند تا بتوانيم با تزريق دارو لخته خون را خارج و بيمار را از ناتواني و فلجي نجات دهند.
مدير درمان معاونت درمان دانشگاه علوم پزشكي استان اصفهان با اشاره به داروي حل كننده لخته خون يا داروهاي ترومبوليتيك اشاره كرد و افزود : در موقعي كه سكته مغزي رخ مي دهد در 85 درصد موارد به اين علت است كه با مكانيزم هايي يك لخته خون در عروق مغزي شكل مي گيرد.
وي يادآور شد : اكنون استان اصفهان در زمينه درمان سكته حاد مغزي در كل كشور پيش رو است و در اين زمينه اقدامات خوبي صورت گرفته است.
وي با اشاره به اينكه در هر منطقهاي از استان يك بيمارستان به عنوان قطب براي درمان و رسيدگي به بيماران سكته مغزي وجود دارد، گفت: براي اين منظور فعاليت اورژانس هاي پيش بيمارستاني به گونه اي تنظيم شده است كه به موقع اين بيماران را در بيمارستانهاي مجهز برسانند.
گنجي يادآور شد : همچنين تيم فعال 24 ساعته پرستاري و پزشكي در بيمارستان ها آماده هستند تا در هر زمان و به محض رسيدن بيمار، اقدامات لازم را براي آنها به عمل آورند.
/6026/6994
اصفهان - ايرنا - سالانه بر اساس آمار موجود يكصد هزار نفر در ايران دچار سكته مغزي مي شوند، بيماري شايعي كه براي جلوگيري از خسارت هاي فراوان جاني و مالي نيازمند شناخت، پيشگيري و درمان بموقع است و بايد در زمينه آگاهي بخشي جامعه نسبت به اين موضوع و تحقق راهبرد خود مراقبتي تدابيري ويژه اي اتخاذ كرد.