گفتني است بنا به اظهار نظر روانشناسان دلايل متعدد را مي توان در شكلگيري پديده تكديگري موثر دانست كه اصلي ترين آن كسب درآمد از روش هاي بدون دردسر است، چرا كه طبق تحقيقات به عمل آمده بسياري از متكديان از نظر مالي با مشكل چنداني مواجه نيستند، بلكه تنها به دليل كسب درآمد بدون دردسر و زحمت به اين كار روي مي آورند. نداشتن سرپرست يا بدسرپرست بودن را مي توان از ديگر دلايل گرايش افراد به انجام تكدي گري عنوان كرد، چرا كه امروزه بسياري از خانواده هايي كه داراي سرپرست نيستند و يا بنا به دلايلي چون اعتياد و از كارافتادگي سرپرست مناسبي ندارند نميتوانند به راحتي تحت پوشش سازمان هاي كمك كننده مانند بهزيستي قرار بگيرند و براي اثبات اين مهم بايد زمان طولاني را صرف كنند كه در صورت تاييد سازمان تنها از كمك ناچيزي برخوردار مي شوند كه بهطور حتم كفاف هزينه هاي زندگي آنها را نمي دهند.
از اين رو در برخي از موارد ديده شده است كه خانواده براي تامين هزينه هاي خود مجبور به اين است كه كودكان خود را به تكدي گري وادار كند يا اينكه كودك خود را به برخي از افراد براي انجام تكدي گري اجاره دهد. از اين راه بتواند هزينه هاي زندگي را تا حدودي تامين كند كه البته طبق آمار موجود تعداد اين گونه از متكديان چندان بالا نيست كه البته علت روي آوردن اين افراد به تكدي گري را مي توان در ضعيف عمل كردن دولت در حمايت از افراد نيازمند جستوجو كرد.
برخي از متكديان را افراد سالمند تشكيل مي دهد، چرا كه امروزه حمايت مالي چنداني از افراد سالمند نمي شود و اين افراد كه با بالا رفتن هزينه هاي آنها نيز افزايش يافته است، مجبور به انجام تكدي گري در خيابان ها و بر سر چهار راهها ميشوند كه اين خود مي تواند چهره نامناسبي از كشور به ديگران نشان دهد، چرا كه دولتي كه نتواند به طور كامل و شايسته از سالمندان خود مراقبت كند به طور حتم داراي مشكلات عديده اي است.
**بررسي دلايل تكدي گري
تظاهر به نيازمندي را مي توان از اصليترين دلايل انجام تكديگري دانست، چرا كه در بيشتر موارد افراد تنها تظاهر به نيازمندي مي كنند و با سوء استفاده از احساسات مردم در پي كسب درآمد ميليوني هستند و به هيچ وجه حاضر به ترك اين كار نيستند، چرا كه درآمد اين كار در بيشتر موارد با حقوق ماهيانه چند كارمند برابري مي كند. سوء استفاده از عقايد ديني و مذهبي افراد نيز در زمره ديگر دلايل انجام تكدي گري قرار دارد، چرا كه بسياري از افراد تنها با نشانه گرفتن اعتقادات مردم سعي بر كمك گرفتن از آنها مي شوند كه البته طبق آمار موجود تكدي گري به اين دليل با آمار بالايي مواجه است، چرا كه بسياري از متكديان در پي جمعآوري صدقه يا نذورات افراد هستند و از اين طريق كسب درآمد مي كنند.
از اين رو كارشناسان معتقد هستند كه در مرحله نخست كمك كردن به اين افراد تحت عناويني چون دادن صدقه يا مواردي از اين دست نه تنها امر درستي نيست، بلكه مي تواند به آمار متكديان نيز افزايش دهد بنابراين توصيه مي شود كه مردم كمك هاي خود را به سازمان ها يا NGOهاي شناخته شده و رسمي اهدا كنند تا از اين طريق شاهد گدا پروري در جامعه نباشيم. هر چند در اين مجال بايد متذكر شد كه بايد اقدامات لازم براي اعتماد از دسته رفته مردم به اين سازمان ها صورت گيرد. فقر يا نامناسب بودن شرايط اقتصادي افراد را مي توان از ديگر دلايل گرايش به تكدي گري عنوان كرد، چرا كه بنا به اظهار نظر جامعه شناسان هرگاه شرايط اقتصادي در كشور نامطلوب باشد و اينكه آمار بيكاري رو به افزايش باشد، افزايش تكديگري امري مسلم است. به عبارت سادهتر بسياري از افراد نيازمند تنها به دليل نداشتن شغل مجبور به انجام تكدي گري هستند.
اين در حالي است كه مي توان با ايجاد اشتغال تا حدي شاهد كاهش آمار متكديان در جامعه بود. وجود اختلافات خانوادگي يا طلاق نيز از ديگر دلايل گرايش افراد به تكديگري محسوب مي شود، چرا كه در برخي از موارد به علت طلاق يا وجود تنش هاي متعدد در خانواده افراد به اين پديده ناهنجار اجتماعي روي مي آورند. هر چند در اين مجال بايد متذكر شد كه احتمال اينكه فرزندان طلاق به دليل برخوردار نبودن از شرايط اقتصادي مناسب يا نداشتن سرپرست مناسب به اجبار گرايش به تكدي گري پيدا مي كنند.
**اختلالات رواني از ديگر دلايل تكديگري
اختلالات رواني نيز از ديگر دلايل گرايش به تكدي گري شناخته شده است، چرا كه بنا به اظهار نظر روانشناسان برخي از افرادي كه به گدايي روي ميآورند از نظر روحي يا رواني با مشكل مواجه هستند. بديهي است امروزه بنا به دلايل متعدد شاهد انواع تكدي گري در جامعه هستيم كه در ادامه به آن اشاره مي شود. يكي از ابتداييترين انواع تكدي گري شامل تكدي گري آشكار است كه منظور تكدي گري افراد در خيابان ها و بر سرچهار راهها و با لباس مندرس و ظاهري آشفته است، اما ديگر نوع تكدي گري شامل تكدي گري پنهان است كه در اين نوع از تكدي گري افراد بيشتر با فال گيري، رمالي و مواردي از اين دست قصد پول گرفتن از مردم را دارند.
هر چند در اين ميان بايد به شكل نوين تكديگري نيز اشاره كرد كه در اين نوع تكدي گري كه امروزه به وفور و با اشكال مختلف با آن مواجه هستيم. در اين نوع از تكديگري افراد با ظاهري مرتب و تنها با عنوان كردن اين موارد كه در راه ماندهاند يا نياز فوري دارند يا حتي كمك گرفتن در شبكههاي مجازي به اين كار روي مي آورند كه البته طبق شواهد موجود اين نوع از تكدي گري امروزه با استقبال مواجه است و همچنين مردم به اين افراد بيشتر و راحتتر كمك ميكنند.
**بررسي آسيب هاي اجتماعي تكدي گري
طبق بررسي هاي به عمل آمده تكدي گري آثار منفي متعدد را بر اجتماع بهجاي مي گذارد، چرا كه در سايه تكدي گري شاهد رواج فحشا، فروش و اجاره كودكان هستيم. به عنوان مثال برخي از باندهاي متكديان دختران جوان كه البته بيشتر دختران فراري يا دختران خانواده هاي بي بضاعت هستند، مجبور به برقراري رابطه با ديگران تنها در ازاي پول مي كنند يا اينكه براي كسب درآمد بيشتر كودكاني كه حاصل ازدواج رسمي نيستند و حتي كودكان خانواده هاي نيازمند را خريداري مي كنند و از اين طريق به درآمدهاي چشمگير دست مي يابند.
**فروش موادمخدر ديگر آسيب تكديگري
فروش مواد مخدر را مي توان از ديگر آسيب هاي اجتماعي تكدي گري دانست، چرا كه طبق بررسي هاي به عمل آمده در برخي از موارد متكديان تنها در قبال دريافت مبلغي ناچيز و به صورت خواسته و ناخواسته به جابه جايي و فروش مواد مخدر روي مي آورند كه اين آينده افراد بيشتري را محكوم به تباهي كند. فروش اعضاي بدن را مي توان يكي ديگر از آسيب هاي اجتماعي تكدي گري عنوان كرد، چرا كه در برخي از موارد باندهاي تكدي گري به دليل سود بالاي تجارت اعضاي بدن به اين كار روي مي آورند.
**تكدي گري بازتاب وضعيت جامعه
وجود متكديان و آمار بالاي آنها خود گوياي نامناسب بودن شرايط اقتصادي و يا اجتماعي جامعه است، چرا كه اگر جامعهاي از نظر اقتصادي در حالت ثبات باشد و بهطور نسبي از وضعيت مناسبي برخوردار باشد، به طور حتم گدايان آن جامعه نه تنها افزايش نخواهد يافت، بلكه به مرور زمان نيز تعداد متكديان كاهش خواهد يافت. از طرف ديگر وجود مشكلات عديده در بطن جامعه ميتواند عاملي براي افزايش آمار متكديان شود. از اينرو جامعه شناسان بر اين باور هستند كه آمار متكديان رابطه مستقيمي با آسيب هاي اجتماعي دارد؛ به اين معنا كه هر گاه آسيب هاي اجتماعي افزايش يابد به طور حتم شاهد افزايش آمار متكديان نيز خواهيم بود و بالعكس.
**جاي خالي قوانين در برخورد با متكديان
پرواضح است كه جاي خالي قوانين بازدارنده براي تكدي گري در جامع بيش از هر زمان ديگري احساس مي شود. هر چند در اين مجال بايد متذكر شد كه قوانين موجود نيز از كارآيي چنداني برخوردار نيست كه دليل اين ادعا مي تواند آمار بالاي متكديان در سطح شهر باشد. از اين رو انتظار مي رود كه مسئولان امر با استفاده از نظرات كارشناسان قوانين موجود را دست خوش تغيير و اصلاح كنند، چرا كه امروزه در صورت برخورد قانوني و بازداشت متكديان باز هم اين افراد به سطح خيابان ها باز خواهند گشت و البته با تجارب بيشتر كه اين خود مي تواند زمينهساز بروز مشكلات و آسيب هاي جدي تر در جامعه شود.
**بررسي راهكارهاي مقابله با تكدي گري
شايان ذكر است كه مردم و پرداخت كمك هاي كم و زياد آنها باعث افزايش آمار متكديان در سطح جامعه شده است. از اين رو بايد اين فرهنگ سازي براي مردم انجام شود كه تحت هيچ شرايطي به افراد به ظاهر نيازمند خيابان ها هيچ گونه كمكي نداشته باشند، چرا كه بنا به گفته برخي از متكديان دستگير شده اگر مردم كمك نكنند به مرور زمان گدايان نيز بساط خود را از سطح خيابان ها جمع خواهند كرد، اما تا زماني كه مردم به راحتي به اين افراد كمك مي كنند جمع كردم اين افراد هيچ فايده اي نخواهد داشت.
آموزش دادن به افراد براي چگونگي برخورد با متكديان را مي توان از ديگر راهكارهاي مقابله با رواج تكدي گري در جامعه نام برد، چرا كه روانشناسان بر اين باور هستند كه اگر مردم برخورد مناسبي با اين افراد داشته باشند هم مي توان شاهد كاهش آسيب هاي اجتماعي تكدي گر شد و هم اينكه آمار متكديان نيز كاهش خواهد يافت. ايجاد اشتغال يكي از اصليترين روش هاي مقابله با تكدي گري در جامعه است، چرا كه تجربه ثابت كرده است كه در بيشتر موارد مي توان با ايجاد اشتغال مناسب افراد را از تكدي گري منصرف كرد كه شاهد اين ادعا شهر تبريز و يزد است.
**تكديگري باعث افسردگي جامعه ميشود
استاديار دانشگاه فرهنگيان لرستان اظهار كرد: پديده تكدي گري مسبب تكدر رواني فضاي شهرها و القاي انرژي و هيجانات منفي در جامعه ميشود. شجاع عربان با بيان عوامل اصلي تكدي گري در جامعه، ادامه داد: فقر، بيكاري، از كار افتادگي، معلوليت، رخوت و سستي، مهاجرت، بالا بودن هزينه زندگي، ضعف فرهنگ و اجتماعي و اعتياد از عوامل اصلي رواج تكدي گري در جامعه هستند. به گزارش فارس، او بابيان اينكه علاوهبر مشكلات ذكر شده در بالا بايد به اختلالات رواني افراد نيز در اين حوزه توجه كرد، تصريح كرد: افرادي پير در صورتيكه مورد توجه خانواده قرار نگيرند بهسوي تكديگري حركت ميكنند. تكديگري در جامعه به شكلهاي مختلفي ديده ميشود؛ طبق آييننامه ساماندهي متكديان مديريت اين قشر در شهرهايي كه جمعيتي كمتر از 500 هزار نفر داشته باشند، بر عهده شهرداري است، البته براي اقداماتي كه در اين حوزه صورت ميگيرد، ابلاغ فرماندار لازم است. در اصل مهمترين عاملي كه باعث افزايش جمعيت متكديان شده، مسائل فرهنگي است كه زمينه كمك مردم به اين گونه افراد را فراهم ميكند، بنابراين براي كاهش اين آسيب اجتماعي بايد رسانهها به آگاه سازي مردم بپردازند.
منبع: روزنامه آرمان؛ 1397،9،3
گروه اطلاع رساني**2059**2002
تكدي گري يكي از معضلات جدي آسيب هاي اجتماعي است كه مي تواند تاثيرات منفي را بر جامعه تحميل كند. امروزه به رغم وجود برنامه هاي دولت براي جمع آوري و سامان دهي متكديان باز هم شاهد حضور پررنگ متكديان در سطح شهرها هستيم متكدياني كه خود ميتواند عامل رواج فحشا، دزدي و فروش مواد مخدر باشند.