۶ آذر ۱۳۹۷، ۹:۰۲
کد خبر: 83113819
T T
۰ نفر
رنگ و بوي توليد در هپكو و آذرآب اراك پس از يك دوره ركود

اراك - ايرنا - توليد در واحدهاي توليدي هپكو و آذرآب پس از يك دوره ركود اكنون رنگ و بوي ديگري به خود گرفته و كارگران با همت و تلاشي مضاعف چرخ صنعت و اقتصاد كشور را به گردش در مي آورند.

به گزارش ايرنا، كارخانه هاي هپكو و آذرآب اراك كه در روزگاري نه چندان دور قطب توليدات ماشين آلات راهسازي و تامين قطعات پالايشگاه ها و پتروشيمي هاي كشور و خاورميانه بودند، پس از واگذاري به بخش خصوصي با تنگناهاي مختلفي روبرو شدند.
چرخ هاي توليد و اشتغال در 2 شركت مادر تخصصي هپكو و آذرآب پس از گذران از تنگناهاي مختلف، بار ديگر با تدبير مسئولان و حمايت دولت تدبير و اميد از اقتصاد صنعتي با قوت بيشتر به گردش درآمده است و تلاشگران سنگر توليد در اين دو واحد صنعتي با عزمي راسخ و روحيه اي مضاعف مصمم به تحقق مولفه هاي اقتصاد مقاومتي در سال توليد و اشتغال هستند.
شركت هپكو در سال 1351، با سرمايه‌گذاري بخش خصوصي در شهر صنعتي اراك در زميني به وسعت 90 هكتار با هدف مونتاژ ماشين‌آلات راهسازي تاسيس شد و از سال 1354 با همكاري شركت‌هاي اينترناش، پوكلين، ساكايي، دايناپاك و لوكومو از كشورهاي آمريكا، فرانسه، ژاپن، سوئد و فنلاند به صورت رسمي شروع به فعاليت كرد.
در سال 1357 و با پيروزي انقلاب اسلامي ايران، شركت هپكو تحت پوشش سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران (ايدرو) قرار گرفت و ازسال 1363 طرح توسعه هپكو مطرح شد كه پس از 6 سال اين طرح تحت ليسانس شركت هاي ليبهر آلمان و ولوي سوئد، توليد انواع لودر، بيل مكانيكي، بلدوزر و انواع غلتك وارد مراحل عملياتي شد.
در سال 1369 سالن ساخت به وسعت 60 هزار متر مورد بهره برداري قرار گرفت و پيشرفته ترين ماشين آلات توليدي در بخش هاي عمليات اوليه، جوشكاري سبك وسنگين، ماشين كاري سبك و سنگين و رنگ قطعات در فضاي جديد، نصب و راه اندازي شد.
يكي از پيشرفته ترين سيستم هاي نرم افزاري مهندسي محصول، برنامه ريزي، توليد و خدمات پس از فروش ازشركت ليبهر به هپكو منتقل و راه اندازي شد و در سال 1374 با هدف گذاري براي توسعه محصول، بازار و منابع انساني گام طراحي و توليد محصولات گريدر، بيل و غلطك آغاز شد.
در مرحله اول اين طرح و از اوايل دهه 70 و به منظور استفاده بهينه از ظرفيت هاي بالقوه مهندسي و ظرفيت هاي خالي تجهيزات توليدي، مشاركت در ساخت و انجام پروژه هاي بزرگ كشور در زمينه نفت، گاز و انرژي در شركت هپكو آغاز شد.
به طوري كه قبل از واگذاري اين واحد مادر تخصصي به بخش خصوصي، نقش ارزنده اي در توليد و نصب انواع تجهيزات منحصر به فرد در كشور داشته است و دريافت لوح طلايي از مركز تحقيقات هسته اي اروپا (Cern) به دليل انجام به موقع و با كيفيت پروژه ها در بين 36 كشور گواهي بر اين مدعاست.
كارخانه هپكو در اوج پيشرفت و بالندگي در سال 1385 به دنبال سياست هاي اصل 44 به بخش خصوصي واگذار شد و سرمايه گذار اصلي شركت فعاليت خود را از سال 1386 در اين شركت آغاز كرد.
بيش از 61 درصد از سهام كارخانه هپكو اراك به سهامدار اصلي كارخانه واگذار شد كه سهامدار در سال هاي اخير حدود يك سوم از اين مبلغ را پرداخت كرد و اين در حالي است كه انبارهاي مسقف و رو باز كارخانه مملو از ماشين آلات ساخته شده بود.
از سال 1390 به بعد توليد و فعاليت در كارخانه هپكو به تدريج رو به كاهش گذاشت به طوري كه از سال 1393 به بعد هيچ ماشيني در هپكو ساخته نشد و از اوايل سال 1395 نيز حقوق و مزاياي كاركنان هپكو معوق شد.
بعد از اين شرايط كارخانه در اواخر سال 1395 به شركت هيدرو اطلس ساوه واگذار شد اما اين سهامدار جديد نيز به دلايل مختلف از جمله كمبود پشتوانه مالي نتوانست گامي در جهت توليد برداشته و هر روز به ميزان اعتراضات كارگران نيز بيشتر مي شد.
در نهايت با پيگيري هاي مسئولان و همراهي كارگران هپكو، مسئولان وزارتخانه خرداد ماه امسال اين شركت از سهامدار اصلي به سازمان خصوصي سازي بازگردانده شد و سازمان خصوصي سازي نيز زمام امور اين شركت را به يك هيات مديره جديد واگذار كرد.
شركت صنايع آذرآب نيز از سال 1363با انتقال فناوري ازشركت IHI ژاپن در زمينه طراحي و مهندسي، ساخت، نصب و راه اندازي بويلرهاي با سيستم گردش طبيعي و ‌سوخت گاز، گازوئيل و مازوت شامل، بويلرهاي پكيج با ظرفيت 20 تا 200 تن بخار در ساعت، بويلرهاي صنعتي با ظرفيت 50 تا 350 تن بخار در ساعت، بويلرهاي نيروگاهي با ظرفيت 390 تا 2200 تن بخار در ساعت فعاليت خود را آغاز كرد كه هر سال تنكولوژي و عوامل توليد خود را بر اساس نيازهاي داخلي ارتقاء مي داد.
در حدود سال هاي 79 و تا پايان دهه 80 اين شركت در اوج موفقيت به سر مي برد به طوري كه علاوه بر فعاليت 2 هزار و 500 نفر پرسنل رسمي و قراردادي شركت، بيش از يك هزار نفر نيز در قالب شركت حمايت از بيماران كليوي فعاليت هاي خدماتي اين شركت را انجام مي دادند.
در پايان دهه 80 بيش از چهار هزار نيروي انساني در سه شيفت كاري در اين شركت فعاليت مي كردند و طراوات و شادابي در كارخانه به خوبي قابل لمس بود.
در سال 1393 اما اين شركت به بخش خصوصي واگذار شد و از همان سال اول مشكلات شركت آغاز شد و سهامدار جديد شركت كمبود سرمايه در گردش و همچنين نبود اعتبارات مالي لازم براي خريد مواد اوليه را اساس مشكلات شركت مي دانست.
شرايط شركت آذرآب هر روز بدتر از ديروز مي شد تا اينكه از سال 95 پرداختي هاي كارگران با تنگنا روبرو شد.
مهرماه سال گذشته اما با مداخله مديريت ارشد استان و نماينده ولي فقيه استان مجمع اين شركت تشكيل و مديريت اين شركت به يك گروه جديد واگذار شد و هر روز شرايط اين شركت بهتر از روز گذشته مي شود.
نماينده ولي فقيه در استان مركزي گفت: بازگردان كارخانه هپكو از بخش خصوصي به دولت و همچنين تغيير كادر مديريتي در آذرآب بهترين راه ممكن بود با تحقق اين مهم توليد در اين 2 شركت مادر تخصصي از سرگرفته شد.
آيت الله «قربانعلي دري نجف آبادي» افزود: رفع تنگناهاي هپكو و آذرآب نه تنها آرامش كاركنان و خانواده هاي آنها را به دنبال داشته بلكه بنيان هاي اقتصادي كشور را مستحكم كرده است.
وي بيان كرد: كارگران و كاركنان هپكو آذرآب بيشتر از اينكه دغدغه حقوق و دستمزد خود را داشته باشند دغدغه بيكاري و مرگ تدريجي كارخانه هاي خود را داشتند كه اين روحيه مقدس ستودني است و مسئولان استان نبايد اجازه دهند كه يك واحد توليدي شرايط 2 سال گذشته هپكو و آذرآب كارخانه را تجربه كنند.
امام جمعه اراك اظهار داشت: واگذاري هپكو و حتي آذرآب نمونه غلط واگذاري صنايع به بخش خصوصي است كه متاسفانه نه تنها اهليت صنعتي افراد در نظر گرفته نشده است بلكه بنيه و پشتوانه مالي افراد نيز براي اداره كارخانه مورد ارزيابي قرار نگرفته بود.
وي اظهار داشت: هدف اصلي واگذاري صنايع بر اساس اصل 44 قانون اساسي ايجاد رونق و رقابت در توليد است نه اينكه امروز يك واحد توليدي واگذار شود و فردا سهامدار به دنبال دريافت تسهيلات باشد.
آيت الله دري نجف آبادي افزود: اكنون نيز زمزمه خصوصي سازي پالايشگاه اراك به صدا در مي آيد كه دفتر نماينده ولي فقيه در استان تا كنون با اين اقدام مقابله كرده و به هيچ عنوان اجازه اين كار داده نمي شود چرا كه مردم استان مركزي تاوان بسياري در نتيجه خصوصي سازي بي برنامه داده اند و ديگر قصد تجربه يك اقدام بي برنامه ديگر را ندارند.
استاندار مركزي نيز گفت: حمايت از توليد داخل، كارآفريني و اشتغال مهمترين برنامه مديريت ارشد استان است و در اين مسير خطير تمامي مديران دستگاه هاي اجراي نيز با استانداري همراه شده اند.
سيد «علي آقازاده» افزود: هدف استانداري ابتدا تلاش براي راه انداختن چرخه توليد در واحدهاي توليدي مشكل دار و سپس تلاش براي جذب اعتبارات و تسهيلات براي راه اندازي طرح هاي صنعتي نيمه كاره است كه تا كنون اقدامات مهمي در اين زمينه انجام شده است.
وي افزود: شركت هاي توليدي هپكو و آذرآب اراك بخشي از نشان تجاري استان مركزي هستند كه تعطيلي اين صنايع به مثابه تعطيلي صنعت در اين استان است.
استاندار مركزي بيان كرد: از زمان آغاز فعاليت مديريت ارشد استان مركزي حل مشكلات هپكو و آذرآب در دستور كار قرار گرفت و هر هفته يك يا 2 نشست تخصصي با مسئولان و وزاري مرتبط با اين مهم در تهران برگزار مي شود.
وي ادامه داد: پس از پيگيري هاي مختلف مديريت ارشد استان و نامه نگاري و ملاقات هاي حضوري نماينده ولي فقيه، معاون اول و وزاري مختلف شركت آذرآب سال گذشته و شركت هپكو خرداد ماه امسال به 2 كادر مديريتي توانمند واگذار شد و امروز بخش مهمي از مشكلات اين 2 شركت با جذب قراردادهاي مختلف حل شده و بخشي نيز به زودي مرتفع مي شود.
آقازاده گفت: سال گذشته كارگران هر 2 شركت هپكو آذرآب بيش از 6 ماه حقوق معوق داشتند اما هم اكنون هر 2 شركت حقوق شهريور ماه را پرداخت كرده اند و شركت هپكو نيز اعلام كرده كه تا پايان آذرماه حقوق پرسنل به روز مي شود.
رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزي گفت: با حمايت دولت و سياستگذاري هاي وزارت صنعت ، معدن و تجارت توليد در شركتهاي آذراب و هپكو اراك كه چالشها و مشكلات كارگري اش سال گذشته بارها خبر ساز شده بود دوباره رونق گرفت.
«محمد رضا حاجي پور» افزود: اين 2 واحد توليدي در زمره شركتهاي بزرگ و مادرتخصصي كشور هستند كه متاسفانه سال گذشته با بحران جدي و در مقاطعي با تعطيلي روبرو شدند.
وي اظهار داشت: با پيگيري هاي به عمل آمده جلسات متعددي جهت حفظ اشتغال و توليد اين واحدها در استان و پس از آن در سطح ملي برگزار كرديد كه از آن جمله مي توان به نشست كارگروه ملي تسهيل و رفع موانع توليد با حضور وزير صنعت ، معدن و تجارت و با دستور كار رسيدگي به مسائل و مشكلات اين شركتها اشاره نمود .
رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزي بيان كرد: يكي از مشكلات عمده اين واحدها واگذاري غير اصولي، سو مديريت و نداشتن اهليت برخي از سهامداران بود و به همين دليل اجراي بسياري از مصوبات با مشكلاتي مواجه مي شد و برخورد ناصحيح برخي از مديران اين واحدهاي توليدي با اعتراضات صنفي كارگران زحمتكش نيز مشكلات را 2 چندان مي كرد.
وي اضافه كرد: اكنون كه شرايط اين 2 واحد توليدي رو به بهبودي است و روند فعاليت اين شركت ها و به خصوص برنامه ها و عملكرد هيات مديره به طور مستمر مشكلات ارزيابي مي شود و به هيچ عنوان اجازه بروز مشكل به اين 2 واحد توليدي داده نمي شود.
حاجي پور افزود: شركت آونگان نيز پس از سال ها تعطيلي با مصوبه جديد كارگروه ملي تسهيل و رفع موانع توليد مبني بر موافقت با واگذاري اين واحد توليدي به سهامدار جديد به زودي از سر گرفته مي شود.
مديرعامل شركت هپكو اراك نيز گفت: تنوع و كيفيت بخشي در توليد و پرداخت معوقات كارگران، مبناي فعاليت مديريت جديد اين واحد است.
«غلامرضا صادقيان»افزود: تك محصولي و محدوديت در توليدات يكي از مشكلات اصلي اين واحد توليدي محسوب مي شود كه براي اصلاح اين شرايط، برنامه ريزي تنوع توليدات مبناي كاري مديريت جديد اين شركت است.
وي ادامه داد: هپكو اراك يكي از واحد هاي توليدي صاحب نام در كشور و خاورميانه است و برنامه ريزي هاي مدون و كارشناسي براي احياي اين واحد توليدي تدوين شده است.
مديرعامل هپكو اراك اظهار داشت: تعلق خاطر و عشق كارگران به اين شركت قابل تحسين است و اينكه كارگران در چنين شرايطي دست از كار برنداشته اند، نشان از ذات پويا و بالنده اين واحد توليدي دارد.
وي اضافه كرد: من خود به عنوان عضوي كوچك از خانواده بزرگ هپكو مي دانم و براي احياي اين شركت كه آرزو و آرمان اصلي كارگران است، تلاش خواهم كرد.
صادقيان بيان كرد: مديريت جديد هپكو پل ارتباطي سازمان خصوصي سازي، وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت اقتصاد و دارايي با كاركنان خدوم اين شركت است و با بهره گيري از ظرفيت كاركنان هپكو را در مسير توسعه و بالندگي قرار مي دهيم.
وي افزود: تخصص و توانمندي قابل توجهي در هپكو وجود دارد كه براي تنوع محصولات و افزايش كيفيت، به روز رساني تجهيزات و عوامل توليد احساس مي شود.
مديرعامل هپكو اظهار كرد: صنعت و توليد در خط مقدم جبهه اقتصادي قرار دارد و ظرفيت لبيك گويي به نداي رهبر معظم انقلاب به اندازه كافي در هپكو وجود دارد كه بايد با بهره گيري صحيح از اين ظرفيت در راستاي تحقق اقتصاد مقاومتي گام برداشت.
وي يادآوري كرد: اعضاي هيات مديره جديد هپكو نيز پنج نفر از كارآمد ترين و متخصص ترين صنعتگران كشور با هدف احياي اين شركت انتخاب شده اند و با حمايت و پشتيباني خانواده دولت در استان مركزي و همت مضاعف كارگران به زودي اين مهم محقق مي شود.
صادقيان اضافه كرد: پرداخت معوقات كاركنان هپكو يكي از اولويت هاي راهبري اين واحد توليدي است و حقوق كارگران تا پايان آذرماه امسال به روز مي شود.
وي ادامه داد: حقوق شهريور ماه كاركنان هپكو پرداخت شده و حقوق مهرماه نيز به زودي پرداخت مي شود و تا پايان آذرماه مشكل پرداخت حقوق اين واحد توليدي حل و فصل مي شود.
مديرعامل هپكو اراك ادامه داد: بر اساس مصوبه ستاد تسهيل كشور مقرر شده بود كه 900 ميليارد ريال تسهيلات در اختيار شركت هپكو قرار گيرد كه در حال حاضر 170 ميليارد ريال از محل اعتبارات بانك ملي در اختيار اين شركت قرار گرفته است.
وي با بيان اينكه اين ميزان اعتبار را بلافاصله وارد چرخه توليد كرديم، افزود: مواد اوليه براي ساخت 20 دستگاه گريدر خريداري شده كه در اين راستا نيز طبق توافق قرارداد ساخت 60 گريدر با سازمان راهداري نهايي شده است.
صادقيان گفت: در شرايط كنوني نياز است وابستگي كشور به منابع نفتي كاهش يابد و با انسجام و همدلي، سطح توليد داخلي كشور را كيفيت بخشيم و تدابير ويژه‌اي در راستاي صادرات غيرنفتي و افزايش رونق توليد در كشور انديشيده شود.
وي بيان كرد: شرايط كار در هپكو فراهم است و وزير جديد صنعت، معدن و تجارت نيز نگاه ويژه اي به اين شركت دارد و به زودي شرايط هپكو به شكلي مي شود كه بايد نيروي كار جديد در هپكو استخدام شود.
مديرعامل شركت آذرآب اراك نيز در گفت و گو با ايرنا گفت: مديريت جديد اين واحد توليدي از پاييز سال گذشته فعاليت خود را آغاز كرد كه اقدامات موثري در طول يكسال گذشته در اين شركت افتاده است.
«علي شيخ زاده» درآمدهاي عملياتي اين شركت در نيمه نخست امسال 15 هزار ميليارد ريال عنوان كرد و افزود: دستيابي به اين موفقيت به معناي عبور از مرحله زيان و رسيدن به سوددهي و حاصل اصلاح روندها، شيوه هاي مديريت پروژه و عمليات اجرايي بود كه افزايش توليد را به دنبال داشت.
مديرعامل شركت آذرآب اراك بيان كرد: ميزان توليدات شركت به بيش از يك هزار تن در ماه رسيده و برنامه ريزي براي افزايش اين رقم تا يك هزار و 500 تن نيز تدوين شده است.
وي افزود: بيش از 40 طرح صنعتي بزرگ در اين واحد توليدي كليد خورده كه ارزش ريالي اين قراردادها بيش از 10 هزار ميليارد ريال است.
شيخ زاده افزود: ساخت انواع بويلر و مخازن پتروشيمي اصفهان، مبدل هاي پتروشيمي كنگان، بويلرهاي پتروشيمي گچساران و بويلرهاي نيروگاه 500 مگاواتي عسلويه از مهمترين طرح هاي شركت صنايع آذرآب اراك است.
وي ادامه داد: شركت آذرآب اراك از واحد هاي پيمانكار مادر و تجهيزات ساز است كه با اجراي اين طرح ها علاوه بر تامين نياز كليدي صنايع كشور به تجهيزات تخصصي با استفاده از توان داخلي، در سودآوري و تضمين حفظ اشتغال نيز نقش آفريني كرده است.
مديرعامل شركت صنايع آذرآب اراك بيان كرد: عمليات ساخت 2 برج بزرگ پالايشگاه جفير اهواز به طول 50 متر هفته قبل در اين شركت پايان يافت و براي نصب در اين واحد مهم نفت و گاز كشور تحويل شد.
وي اظهار داشت: عمليات ساخت اين برج ها بيش از 18 ماه به طول انجاميد و ساخت هركدام از اين تجهيزات در آذرآب بيش از يك ميليون دلار صرفه جويي ارزي به همراه داشت.
شيخ زاده گفت: همچنين قراردادي با نيروگاه بوشهر در دست انعقاد است كه بيش از پنج سال فعاليت شركت آذرآب را تضمين مي كند و فصل جديدي از فعاليت هاي اين شركت را رقم خواهد زد.
شركت صنايع آذرآب اراك از صنايع پيمانكاري عمده كشور است كه در سال 1364 در اراك آغاز به كار كرد.
اين شركت مادر تخصصي در حوزه طراحي، ساخت و نصب انواع بويلرهاي نيروگاهي و صنعتي ،مخازن تحت فشار، مبدل هاي حرارتي و تجهيزات نفت، گاز، پتروشيمي، فولاد، صنايع قند، شكر و سيمان فعاليت دارد.
شركت صنايع آذرآب اراك از صنايع پيمانكاري عمده كشور است كه در سال 1364 در اراك آغاز به كار كرد.
اين شركت مادر تخصصي در حوزه طراحي، ساخت و نصب انواع بويلرهاي نيروگاهي و صنعتي ،مخازن تحت فشار، مبدل هاي حرارتي و تجهيزات نفت، گاز، پتروشيمي، فولاد، صنايع قند، شكر و سيمان فعاليت دارد.
اين شركت در سال 1389 به بخش خصوصي واگذار شده و هم اكنون به 16 هزار و 400 سهم تقسيم شده است.
شركت هپكو در سال 1351 در زميني به وسعت 90 هكتار با هدف مونتاژ ماشين آلات راه سازي تاسيس و از سال 1354شروع به فعاليت كرد.
شركت هپكو اراك در حال حاضر 25 نوع ماشين آلات راه سازي از جمله گريدر، لودر و غلتك توليد مي كند كه هشت نوع محصولات آن تحت ليسانس كشورهايي از جمله ژاپن، آلمان، سوئد توليد مي شود.
گزارش از: مصطفي مجللي نسب
3017/3975