به گزارش ایرنا، «بسام راضی» سخنگوی ریاست جمهوری مصر پیش از این دیدار در صفحه فیس بوك خود نوشته بود، دیدار بن سلمان از قاهره در چارچوب شراكت راهبردی مصر و عربستان انجام می شود و دو طرف به بررسی پرونده های سیاسی مورد علاقه و راه های تقویت مناسبات دوجانبه می پردازند.
مقام های مصر پیش از این دیدار نوعی آماده باش در فرودگاه قاهره اعلام كرده بودند و السیسی رئیس جمهوری این كشور در فرودگاه قاهره به صورت رسمی از بن سلمان استقبال كرد. السیسی برای دومین بار با زیر پا گذاشتن پروتكل های تشریفاتی در خصوص استقبال از مقام های خارجی، به پای پله های هواپیما رفت و از بن سلمان زمان پیاده شدنش از هواپیما استقبال كرد.
** ششمین دیدار بن سلمان از مصر
این ششمین دیدار بن سلمان از قاهره و دومین دیدار او از مصر از زمان تعیین شدنش به عنوان ولیعهد سعودی است. بن سلمان سال 2015 سه دیدار از مصرانجام داد؛ نخست در ماه آوریل 2015 كه آن زمان وزیر دفاع و مشاور و مخصوص شاه بود . در ماه جولای هم دیداری از این كشور به عنوان جانشین ولیعهد و وزیر دفاع داشت و سومین دیدار او از مصر در این سال در ماه دسامبر 2015 انجام شد.
بن سلمان در سال 2016 یك بار از مصر دیدار كرد كه طی آن 21 توافقنامه و یادداشت تفاهم میان مصر و عربستان به امضا رسید كه ایجاد منطقه آزاد در «سینا» از جمله این توافق ها بود و پنجمین دیدار او از مصر در ماه مارس گذشته بود و اكنون نیز در حال ششمین دیدار خود از این كشور آفریقایی است.
** تلاش سفارت عربستان برای با اهمیت جلوه دادن دیدار بن سلمان
سفارت عربستان در قاهره پیش از این دیدار، هشتگی با عنوان «دیدار بن سلمان از كشور دوم خود مصر» در جهت تبلیغات برای این دیدار به راه انداخته بود و سعی داشت این دیدار را بسیار مهم و خواسته همه مردم مصر نشان دهد، هر چند رسانه های رسمی این كشور به پوشش دیدار بن سلمان و تعریف و تمجید از روابط دو كشور پرداختند، اما این دیدار مخالفانی هم داشت.
** مخالفت مصری ها با دیدار بن سلمان از كشورشان
هرچند رسانه های مصری تلاش می كنند همه مصر را طرفدار دیدار بن سلمان از قاهره نشان دهند، اما برخی احزاب و گروه ها و شخصیت های مصری با روش های مختلف، مخالفت خود را با این دیدار اعلام كرده اند. چند روز پیش 100 روزنامه نگار مصری با امضای بیانیه ای مخالفت خود را با دیدار ولیعهد سعودی از كشورشان اعلام و تاكید كردند به دلایل انسانی، حرفه ای و ملی مخالف ورود بن سلمان به مصر هستند.
در این بیانیه آمده بود، نظام حاكم بر عربستان اهمیتی برای ارزش های انسانی و از جمله حق حیات برای عربستانی ها و مصری ها و شهروندان دیگر كشورها كه در عربستان شاغل هستند، قائل نیست، این كشور قانون دستگاه قضایی مستقل و مورد اعتماد برای اجرای عدالت ندارد و قانون نیز در این عربستان حكمفرما نیست .
روزنامه نگاران مصری قتل فجیع «جمال خاشقچی» به دستور مقام های سعودی را یكی از دلایل مخالفت خود با این دیدار اعلام و تاكید كردند، رژیم حاكم بر ریاض مسئول این جنایت است و به همین دلیل روزنامه نگاران در مصر و همه جهان باید سیاست های شاه عربستان و ولیعهدش را كه دشمن آزادی بیان هستند، محكوم كنند.
امضا كنندگان این بیانیه از سكوت اتحادیه روزنامه نگاران مصر در خصوص دیدار متهم نخست جنایت قتل خاشقچی از كشورشان را نیز محكوم كردند و گفتند، این تصادفی نیست كه رئیس جمهوری آمریكا و نخست وزیر رژیم صهیونیستی آشكارا از جنایت های آل سعود دفاع می كنند، جنایت های عربستان و متحدانش در یمن نیز بر كسی پوشیده نیست و به این دلیل روزنامه نگاران مصری می گویند، جای بن سلمان در زندان پس از محاكمه شدن در دادگاه های بین المللی است، نه در قاهره.
از سوی دیگر «جنبش مدنی دمكراتیك مصر» شنبه گذشته در بیانیه ای كه در صفحه فیس بوك خود منتشر كرد و در رسانه ها بازتاب زیادی داشت، با ابراز ناخرسندی از دیدار ولیعهد سعودی از مصر، مخالفت خود را با این دیدار اعلام و تاكید كرد، بن سلمان از جمله افرادی است كه دو جزیره «تیران و صنافیر» را از چنگ مصر بیرون آورد و امنیت ملی مصر را به خطر انداخت.
این جنبش افزود، دیدار این شاهزاده سعودی از مصر برای «بزك كردن» تصویر زشت او به دلیل جنایتهایش و از جمله قتل خاشقچی است، همه شواهد و قرائن حاكی از آن است كه او شخصا دستور كشتن خاشقچی را داده بود. جدا از این، او از جمله مهم ترین حامیان رژیم صهیونیستی است و می خواهد كار فلسطین را یكسره كند، ترامپ در مورد نظام سعودی گفته است، اگر عربستان نبود، «اسراییل» در تنگنای سختی گرفتار می شد.
جنبش مدنی دمكراتیك مصر در ادامه، بزرگترین جنایت بن سلمان را جنگ یمن دانست و تاكید كرد كه این اقدام باعث یك فاجعه بشری بزرگ شده و اكنون میلیون ها یمنی با مشكلات وحشتناكی مانند گرسنگی و بیماری های مختلف دست و پنجه نرم می كنند و ده ها هزار نفر نیز در این كشور كشته شده اند و به این دلایل به بن سلمان خوش آمد نمی گوییم.
«كمیته ملی مقاومت در برابر عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی» نیز دیدار بن سلمان از مصر را خطرناك دانست و اعلام كرد كه این دیدار در شرایطی انجام می شود كه عربستان دوست رژیم صهیونیستی می خواهد وضعیت خود را در منطقه بهبود بخشد .
این كمیته افزود كه به هیچ عنوان موافق دیدار این مقام سعودی از مصر نیست زیرا نظام حاكم بر عربستان اكنون اجرا كننده سیاست های آمریكا در منطقه است .
حزب «فردای انقلاب» مصر نیز مخالفت خود را با دیدار بن سلمان از قاهره اعلام و از مصری ها و عرب های آزاده خواست با آن مخالفت كنند، زیرا هدف از این اقدام تبرئه بن سلمان از جنایتهایش است، كسی كه دستانش به خون بیگناهان زیادی آلوده شده است.
این حزب بن سلمان را سارق ثروت های مصر، قاتل برادران مصری ها و غصب كننده پست و مقام ها در عربستان و حامی خشونت و تروریسم و مزدوری برای اسراییل دانست.
«جمال عید» فعال سیاسی و حقوقدان مصری نیز با اشاره به مخالفت مردم كشورهای مختلف با دیدار بن سلمان از قاهره در صفحه توییتر خود با لحنی تمسخر آمیزنوشت كه وقتی مردم «اره» ( بن سلمان ) را نمی خواهند، نظام حاكم باید به این خواسته مردم پاسخ مثبت دهد.
وی افزود، ممكن است حكام در برخی كشورها از بن سلمان استقبال كنند، اما آن ها باید بدانند نمی توانند با پول باعث شوند مردم به آن ها احترام بگذارند.
عید در مورد دیدار بن سلمان از مصر نیز نوشت، از ملت بزرگ عذرخواهی می كنیم، از خاشقچی و همه قربانیان بن سلمان جنایتكار عذرخواهی می كنیم كه نتوانستیم مانع دیدار او از مصر شویم ، نظام سركوبگر و پلیسی چنین اجازه ای به ما نداد.
** امضای توافقنامه های تجاری میان مصر و عربستان
هرچند به نظر می رسد بن سلمان بیشتر برای شكستن انزوای سیاسی خود و كاستن فشارها بر خود به دلیل جنایتهایش در یمن و همچنین قتل خاشقچی، اقدام به انجام چند دیدار از كشورهای عربی می كند، اما برخی رسانه ها از امضای چند توافقنامه در دیدار از مصر خبر داده اند.
«عبدالله بن محفوظ» رئیس شورای كارگزاری عربستان - مصر در این خصوص گفت، طی این دیدار، توافقنامه های بزرگی میان مصر و عربستان و از جمله توافقنامه ای میان دو شركت «آرامكو» و «سابك» با شركت های پتروشیمی مصری به امضا می رسد و دو كشور توافقنامه هایی در حوزه معادن و كشاورزی نیز به امضا می رسانند.
با اینكه رسانه های سعودی تلاش می كنند این دیدارها را در چارچوب روابط دوجانبه عربستان با كشورهای مختلف معرفی كنند، اما شواهد و قرائن حاكی از آن است كه هدف اصلی بن سلمان شكستن انزوای سیاسی خود است و در این میان فعالان حقوقی در كشورهای مختلف و از جمله تونس، الجزایر و مصر نیز دست به كار شده و اقدام به رسوا كردن مقام های سعودی به دلیل نقش منفی آن ها در منطقه كرده اند.
خاورم **2041**1651
الجزیره - ایرنا - «محمد بن سلمان » ولیعهد سعودی دیروز (دوشنبه) در چارچوب دیداری دو روزه وارد قاهره شد و مورد استقبال «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهوری مصر قرار گرفت، ولی بسیاری از مصری ها با راه انداختن كمپین هایی، مخالفت خود را با این دیدار اعلام كرده بودند.