۶ آذر ۱۳۹۷، ۱۱:۵۳
کد خبر: 83114052
T T
۰ نفر

تبدیل حرف به عمل ، مطالبه تهران از بروكسل

۶ آذر ۱۳۹۷، ۱۱:۵۳
کد خبر: 83114052
تبدیل حرف به عمل ، مطالبه تهران از بروكسل

تهران - ایرنا - چهارمین دور از گفت و گوهای سطح بالای ایران و اتحادیه اروپا و سومین سمینار همكاری های صلح امیز هسته ای دیروز- دوشنبه - در بروكسل برگزار شد وعملیاتی شدن موضع گیری های سیاسی به نفع برجام مطالبه دیپلماتهای ایرانی از طرف اروپایی و سایر شركای برجام بود.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا ، چهارمین دور گفت وگوهای بلندپایه سیاسی میان جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا و سومین سمینارهمكاری های صلح آمیزهسته ای درشرایطی برگزار شد كه دو طرف طی ماه های اخیر فشارهای زیادی را برای توقف روند توسعه مناسبات دوجانبه متحمل شده اند.
آمریكای معتاد به تحریم از چهارم نوامبر دور تازه تحریم ها علیه ایران را اعمال كرده و همزمان متحدان اروپایی خود را هم در معرض فشار و تهدید قرار داده است تا روابط خود با تهران را كاهش دهند.
گذشته از فشارهای آمریكا، اتحادیه اروپا با چالش های زیادی دست و پنجه نرم می كند؛ از پروژه برگزیت و خروج انگلیس از اتحادیه اروپا،تا تظاهرات در فرانسه، و همچنین عدم همراهی كامل كشورهای كوچك بویژه در شرق اروپا با فرایند منطقه گرایی اروپایی مسائلی است كه به نظر می رسد اولویت های بروكسل را در ماه های اخیر جابجا كرده باشد.با این حال نشست های روز گذشته بروكسل نشان داد كه عزم دو طرف برای غلبه بر چالش های توسعه روابط كماكان جدی است.

** دستوركار گفت و گوهای سطح بالا
تهران و بروكسل دستوركار گسترده ای برای توسعه مناسبات دوجانبه دارند؛ دیروز هم طرفین ضمن بررسی عملكرد سال گذشته در حوزه های كشاورزی، آموزش و تحقیقات، تجارت، انرژی و تغییرات آب و هوا، حمل و نقل، مساﺋل بانكی، پناهندگان، مواد مخدر، بلایای طبیعی، حقوق بشر مبارزه با تروریسم درباره نحوه پیشبرد برنامه های آتی هم توافق كردند.
بخش دوم این دور از گفت وگوها به تبادل نظر در مورد مساﺋل منطقه ای اختصاص داشت كه برای طرفین هم از بابت همسایگی منطقه ای و هم از بابت فشارهای افكار عمومی از اهمیت بسیاری برخوردار است.

**مطالبه این روزهای تهران از بروكسل
« تبدیل حرف به عمل» مطالبه ای است كه تهران این روزها از اتحادیه اروپا دارد و در گفت و گوهای روز گذشته دیپلمات های دو طرف هم مورد تاكید طرف ایرانی قرار گرفت. اگرچه مقامات اتحادیه اروپا در مقاطع مختلف بر اهمیت حفظ برجام و نقش آن در امنیت جهانی تاكید كرده اند.با این حال راستی آزمایی این اظهارات در گرو عملیاتی شدن راهكارهایی است كه بر اساس آن ایران بتواند از منافع قید شده در توافق هسته ای بهره مند شود.
میگل آریانس كانیته كمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا روز گذشته و در این نشست خبری مشترك با علی اكبر صالحی اظهار داشت كه «برجام بر اساس اهدافی كه برای آن مشخص‌شده، كار می‌كند و اطمینان حاصل می‌كند كه برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است» با این حال ما به ازای این اطمینان برای بروكسل انتظاراتی است كه تهران از پایبندی خود می خواهد.كما اینكه سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه با بیان اینكه توازن«بده - بستان» برجام از بین رفته است تاكید كرد كه «اگر ایران از مزایای برجام بهره‌مند نشود این توافق زنده نمی‌ماند».


**صریح ترین سخن عراقچی
شاید صریح ترین موضع گیری عراقچی اظهارات وی در گفت و گوهای سطح بالا بود كه گفت: «تعلل در اجرای تعهدات، این دستاورد مهم دیپلماسی برای جامعه بین المللی را با چالش جدی روبرو خواهد ساخت و جمهوری اسلامی ایران در این صورت بر اساس استقلال و منافع خود تصمیم خواهد گرفت».
به گزارش ایرنا گذشته از مباحث اقتصادی قید شده در توافق هسته ای، بخش مهمی از برجام ضمیمه سه آن است كه همكاری های هسته ای صلح آمیز ایران است كه اعمال مجدد تحریم های آمریكا این بخش از برجام را تحت‌الشعاع قرار داده است.
به گفته عراقچی همكاری‌های هسته‌ای محدود به اراك و فردو نیست بلكه طرح‌های زیادی وجود دارد كه جنبه‌های تجاری دارند اما به دلیل تحریم‌های آمریكا، نبود كانال مالی و تهدیدهای آمریكا، متوقف‌شده اند.
علی اكبر صالحی هم در نشست خبری مشترك با كمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا ابراز امیدواری كرد جامعه جهانی و اعضای برجام تمام تلاش خود را برای حفظ این توافق صورت دهند، چون اگر این توافق از بین برود «نه كشور من، نه اتحادیه اروپا و نه جامعه جهانی از آن نفعی نخواهند برد».به گفته معاون رییس جمهوری«این نبردی است كه بایستی در آن پیروز شویم چون ازعهده بازنده شدن برنمی‌آییم.»

**سایه روشن های سازوكار مالی
به گزارش ایرنا، راه اندازی سازوكار ویژه مالی شاید مهمترین گام عملی اتحادیه اروپا برای حفظ برجام طی ماه های اخیر باشد، سازوكاری كه در جریان نشست وزیران خارجه ایران و 1+4 در حاشیه هفتاد و سومین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورك رونمایی شد.
چهارشنبه هفته گذشته عراقچی در صفحه شخصی خود در توییتر از ابتكارات جدید اروپایی ها برای این سازوكار خبر داد و شب گذشته روزنامه وال استریت ژورنال خبری منتشر كرد كه بر اساس آن فرانسه و آلمان طرح‌هایی را آماده كرده‌اند تا این مكانیزم را از شكست نجات دهند.
وال استریت ژورنال به نقل از دیپلمات های اروپایی خبر داد كه فرانسه یا آلمان میزبان نهادی می شود كه برای ایجاد كانال مالی با ایران طراحی شده است؛ در صورتی كه فرانسه میزبان شود، یك مقام آلمانی ریاست این نهاد را به عهده می گیرد و در صورتی كه آلمان میزبان آن را به عهده بگیرد، ریاست این نهاد مالی اروپایی به یك فرانسوی سپرده می شود.
به نوشته این نشریه این نهاد از سوی آلمان و فرانسه تامین مالی می شود و به صورت مستقیم تحت مالكیت دولت های اروپایی مشاركت كننده است تا از تحریم های احتمالی واشنگتن مصون بماند.
اتحادیه اروپا ابراز امیدواری كرده است كه بیش از 10 كشور اروپایی در این سازوكار مالی مشاركت كنند و احتمالا با گذشت زمان كشورهای بیشتری از جمله چین به این گروه بپیوندند.
دیپلمات های اروپایی گفتند كه هنوز تصمیم رسمی در این باره گرفته نشده و در صورتی كه پیشرفت حاصل شود، راه اندازی رسمی آن تا آغاز سال جدید میلادی طول می كشد.
ابتكارات جدید درباره سازوكار ویژه مالی گام بلندی برای اجرایی شدن تعهدات اروپایی هاست. اتحادیه اروپا و سایرشركای برجام در معرض آزمونی هستند كه آیا می خواهند كماكان زیر سیطره و هژمونی آمریكای ترامپ قرار بگیرند یا توان و ظرفیت این را دارند كه از استقلال و حاكمیت خود در مقابل یكه تازی های آمریكا ایستادگی كنند.جمهوری اسلامی ایران با عنایت به ظرفیت های درونی و تجربیاتی كه از چهاردهه تحریم و تهدید و فشار كسب كرده توان عبور از این دور از تحریم ها را هم دارد.باید دید نحوه كنشگری این روزهای اروپایی ها چه تصویری در افكار عمومی اروپا و ایران ایجاد خواهد ؛ بازیگری مستقل یا دنباله رو آمریكا.
سیام**2021**1553
۰ نفر