۶ آذر ۱۳۹۷، ۱۳:۴۵
کد خبر: 83114292
T T
۰ نفر
انتخاب وزیران كشور و دفاع، گره كور كابینه عبدالمهدی

بغداد - ایرنا - اختلاف بر سر انتخاب وزیران كشور و دفاع كه دو فراكسیون بزرگ حامی دولت «عادل عبدالمهدی» را كه در هفته های اخیر با هم به نزاع سیاسی كشانده همچنان در زیر سقف پارلمان و فضای سیاسی عراق ادامه دارد و رفته رفته به گره كور تبدیل می شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، در حالی كه قرار بود پارلمان عراق دوشنبه شب و امروز سه شنبه پیرامون 8 وزیر باقی مانده دولت عبدالمهدی بویژه مدیران دو وزارتخانه راهبردی این كشور، تصمیم گیری كند اما به خاطر ادامه اختلافات دو فراكسیون «سازندگی» و «اصلاح»، این موضوع به هفته آینده موكول شد.
«مقتدا صدر» حامی فراكسیون «اصلاح» كه در برگیرنده فراكسیون های سائرون، حكمت (سید عمار حكیم)، الوطنیه (ایاد علاوی)، النصر (العبادی) و تعدادی از نمایندگان عرب سنی است، امروز سه شنبه بار دیگر بر موضع خود درباره وزیران كشور و دفاع تاكید كرد.
وی در توئیتی نوشته است كه مخالف دخالت خارجی در انتخاب وزیران كابینه دولت عراق است و باید این با تصمیم بومی خود عراقی و به دور از دخالت خارجی ها باشد.
به اعتقاد كارشناسان اشاره مقتدا به عامل خارجی در درجه اول به وزیر دفاع است كه گفته می شود دولت قطر از «سلیم الجبوری» رییس سابق پارلمان برای تصدی این پست حمایت می كند و در حال فشار آوردن به دیگر جریان های عرب سنی در عراق برای تقبل او است.
صدر همچنین در توئیت خود با هرگونه وابستگی های حزبی وزیران كشور و دفاع مخالفت كرده كه گفته می شود اشاره او به الجبوری به عنوان یكی از اعضای برجسته حزب اسلامی و همچنین «فالح الفیاض» مشاور سابق نخست وزیر عراق است كه قبل از انتخابات 22 اردیبهشت ماه، جریان «العطاء» را تشكیل داده بود.
اصرار جریان های همسو با مقتدا صدر بر ضرورت انتخاب افراد فاقد گرایش های حزبی، در حالیست كه جریان های عرب سنی تاكنون بر سر یك نامزد واحد برای پست وزارت دفاع به تفاهم نرسیده اند اما فشار قطری ها برای پذیرش الجبوری، هاله تبلیغاتی را پیرامون او بیشتر كرده است.
براساس توافقات جریان های سیاسی عراق كه به عرف سیاسی در این كشور تبدیل شده، وزارت دفاع، سهمیه عرب های سنی است كه به دلیل چند پاره شدن عرب های سنی در این دوره بین دو فراكسیون بزرگ حامی دولت، اختلافات آنها بر سر نامزد مطرح این پست نیز حادتر شده است.
براساس برخی گزارش های تایید نشده، كار به جایی رسیده كه برخی از نامزدها برای تصدی این پست و كنار زدن دیگر رقبا، نرخ تعیین كرده اند.
«احمد عبدالله الجبوری» استاندار سابق صلاح الدین به تازگی به یكی از شبكه های تلویزیونی عراق گفته است كه اگر 30 میلیون دلار به او بدهند، حاضر است كه از كل روند سیاسی عراق كنار بكشد، امری كه جنجال سیاسی به دنبال داشته و آن را دلیل آشكار خرید و فروش وزارتخانه ها در عراق قلمداده كرده اند.
درباره نامزد وزارت كشور نیز فراكسیون اصلاح اصرار دارد كه شخص دیگری جایگزین فالح الفیاض شود، كه این امر به نقطه اصلی اختلاف بین دو رهبر سیاسی شیعی یعنی مقتدا صدر (فراكسیون اصلاح) و «هادی العامری» (فراكسیون سازندگی) تبدیل شده است.
این درحالیست كه فراكسیون سازندگی گفته است كه اگر فراكسیون اصلاح شخصی به عنوان جایگزین فالح الفیاض معرفی نكند، این فراكسیون همچنان بر شخص الفیاض به دلیل تجربه های زیادی كه در حوزه كار امنیتی دارد، برای پست وزارت كشور اصرار می ورزد.
بعد از ناكامی حصول تفاهم بین دو فراكسیون برای پست های كشور و دفاع، فراكسیون سازندگی گزینه رجوع به پارلمان و انتخاب وزیر بر اساس اكثریت آرای نمایندگان را پیشنهاد داده است كه این مسئله نیز به دلیل اختلاف بین نمایندگان دو فراكسیون بزرگ، باعث شد تا جلسه تصمیم گیری پارلمان درباره مابقی اعضای كبینه عبدالمهدی به هفته آینده موكول شود.
برخی از جریان ها اخیرا از هادی العامری به دلیل كوتاه آمدن های زیاد در برابر مقتدا صدر انتقاد كرده و از او خواسته اند كه اگر نمی تواند تكلیف كابینه ناتمام عادل عبدالمهدی را روشن كند، استعفا بدهد.
«ایاد السماوی» از اعضای الفتح در یادداشتی كه امروز منتشر كرده است با تقدیر از همه مجاهدت های هادی العامری در برابر گروه تروریستی داعش گفته است كه كوتاهی العامری در برابر دیگر گروه های سیاسی باعث بالاتكلیفی دولت عبدالمهدی شده در حالی كه العامری می تواند به عنوان فراكسیون بزرگ پارلمان، تكلیف كابینه عبدالمهدی را روشن كرده و به این بحث و جدل ها پایان بدهد.
در حالی كه جلسه تصمیم گیری درباره كابینه ناتمام عبدالمهدی به هفته آینده موكول شده كه هنوز به باور كارشناسان، افق روشنی برای رسیدن به تفاهم بین دو فراكسیون بزرگ حامی دولت وجود ندارد.
به باور كارشناسان، توئیت امروز مقتدا صدر شاهد روشنی بر این است كه فراكسیون اصلاح همچنان بر مواضع خود اصرار می ورزد و فراكسیون سازندگی نیز تاكنون هیچ گونه نرمشی برای بازكردن این گره سیاسی نشان نداده است.
در این میان برخی ها نیز از سكوت عادل عبدالمهدی در برابر اختلافات دو فراكسیون بزرگ درباره دولت او، انتقاد كرده و معتقدند كه عبدالمهدی برای نزدیك كردن دیدگاه ها بین دو فراكسیون حامی دولت اش، باید نقش فعال تری ایفا كند و فقط تماشگر رویدادها نباشد.
در هرحال دو فراكسیون بزرگ به منظور رسیدن به تفاهم بیشتر، یك هفته دیگر وقت درخواست كرده اند شاید این گره كور سیاست در عراق نیز همانند همیشه در دقیقه 90 راهی برای بازشدن پیدا كند.
خاورم *10*353*380*