به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، « پل پیلار » افسر بازنشسته سازمان سیا و از اعضای مركز مطالعات امنیتی دانشگاه جرج تاون در یادداشتی با عنوان 'یك بمب سعودی' افزود: همكاری های دولت 'دونالد ترامپ' در مذاكرات هسته ای با عربستان سعودی به نظر می رسد قرار است واقعیت های امنیتی و برنامه های هسته ای این بخش از جهان را نادیده بگیرد.
نیویورك تایمز در این خصوص مقاله ای منتشر كرده و در آن نوشته است: رژیم عربستان سعودی به تولید سوخت هسته ای در حالی ادامه می دهد كه متفاوت از شرایطی است كه ایالات متحده با برخی كشورهای دیگر از جمله امارات متحده عربی مذاكره كرد.
در امارات آمریكا، برنامه های هسته ای این كشور را از نزدیك نظارت می كرد. اما سعودی ها از اجازه دادن به هرگونه بازرسی های جامع بین المللی برای شناسایی هر گونه كار بر روی سلاح اتمی طفره می روند و 'محمد بن سلمان' ولیعهد سعودی آشكارا تهدید به توسعه سلاح اتمی كرده است. به نظر می رسد این تهدیدات در پاسخ به هرگونه پیشرفت ایران در زمینه برنامه هسته ای باشد.
در ادامه یادداشت این عضو مركز مطالعات امنیتی دانشگاه جرج تاون می خوانیم: در این میان یك مدل مفید برای برنامه صلح آمیز هسته ای، برجام است. برجام توافق چند جانبه است كه ترامپ با آن مخالفت كرد و با تحمیل تحریم های اقتصادی جدید، علی رغم پیروی ایران از این توافقنامه، از آن خارج شد.
برجام تمام مسیرهای ممكن برای توسعه سلاح هسته ای را از طریق محدودیت های شدید بست. این توافق همچنین یك سیستم بازرسی كامل را شامل می شود كه نه تنها نظارت روزمره بر روی تاسیسات هسته ای ایجاد كرد بلكه به بازرسان بین المللی این امكان را می دهد كه از هر سایت مشكوكی، بازدید داشته باشند.
اما در خصوص برنامه هسته ای عربستان اگرچه جزئیات چندانی در دسترس نیست. اما تایمز گزارش می دهد كه براساس توافق صورت گرفته با سعودی ها، محدودیت زمانی 10-15 سال برای تولید سوخت عربستان تعیین شده است؛ همان محدودیتی است كه در برجام برای برنامه هسته ای ایران در نظر گرفته شد و مورد حمله مخالفان این توافق قرار گرفت.
ناگفته نماند رژیم سعودی چندین سال است كه می خواهد 'هر آنچه ایران بدست می آورد' انجام دهد. واكنش ایالات متحده هم به خواست عربستان این می تواند باشد: بسیار خوب شما هم می توانید توافقی همچون برجام داشته باشید. به غیر از محدودیت های شدید در میزان غنی سازی اورانیوم و دیگر بازرسی ها.
علاوه بر این، در مقایسه با تجربیات ایران از برنامه هسته ای، عربستان سعودی هیچ تحریم های اقتصادی به دلیل داشتن برنامه هسته ای متحمل نشده است. اما این تنها یكی از سیاست های منطقه ای نا متناقض و ریاكارانه دولت آمریكا است.
اگر چه ایران در زمان حكومت پهلوی هم همكاری هایی با كشورهای عربی خلیج فارس در جهت توسعه یك برنامه هسته ای داشت، اما در خصوص عربستان سعودی سال هاست نگرانی های فراوانی در خصوص توسعه سلاح هسته ای وجود دارد.
روابط امنیتی ریاض با پاكستان از جمله تأمین مالی برنامه تسلیحات هسته ای آن برای تولید اولین بمب اسلامی از جمله مسائلی است كه نادیده گرفته شده است.
در میان تمامی مخالفان برجام و برنامه موشك های بالستیك ایران، عربستان سعودی به عنوان یكی از همسایگان منطقه ای، در راس مخالفان این برنامه های ایران بود. این در حالی است كه دو دهه پیش، عربستان سعودی به طور مخفیانه موشك های میان بردی از چین خریداری كرد كه اگرچه گزارش شد برای حمل سلاح های متعارف طراحی شده، اما در اصل برای حمل كلاهك هسته ای پیكربندی شده بود. سعودی ها در سال های اخیر نیروی موشكی خود را مدرن كرده و دوباره به چین به عنوان تامین كننده موشكی متكی هستند.
فعالیت های بی ثبات كننده منطقه ای همچنین نشان می دهد كه عربستان سعودی علاوه برنگرانی ها بر سر برنامه هسته ایش، نگرانی های دیگری هم در منطقه ایجاد كرد است. عربستان سعودی در یمن فاجعه انسانی بزرگی رقم زده و چند ماه پیش تلاش كرد نخست وزیر لبنان را مجبور به كناره گیری كند و بی شك ولیعهد بی پروای سعودی پشت تمام سیاست های اخیر عربستان قرار دارد.
قتل جمال خاشقچی روزنامه نگار اهل عربستان از دیگر اقدامات وحشیانه اخیر عربستان است كه توجه بسیاری را به الگوی رفتاری بن سلمان جلب كرده است. هرچند این امر نتوانسته موضع ترامپ در خصوص عربستان و ولیعهد را تغییر دهد اما 'برد شرمن' یكی از اعضای مجلس نمایندگان به تازگی اظهار داشته است: ' كشوری كه نتواند اعتمادها در خصوص نحوه استفاده از اره را جلب كند، نمی تواند برنامه هسته ای داشته باشد.
باید خاطرنشان كرد حمله دولت ترامپ به برجام می تواند باعث شود عربستان سعودی سعی كند چنین سلاح هایی را بدست آورد. لذا اگر سیاست فشار حداكثری ایالات متحده موفق شود مطلوبیت اقتصادی كه ایران براساس برجام بدست آورده بود را به طور كامل از بین ببرد، رهبران ایران ممكن است از این توافق كنار بكشند و در این صورت تمامی محدودیت های هسته ای ایران از بین می رود كه به نوبه خود ممكن است منطق لازم برای ریاض در راستای دستیابی به بمب اتمی به ویژه در زمان زمامداری بن سلمان را ایجاد كند.
'تارنمای لوبلاگ از نام جیم لوب سردبیر این تارنما، روزنامه نگار كهنه كاری كه گزارش های تحلیلی از سیاست خارجی واشنگتن در قبال خاورمیانه می نوشت گرفته شده است. این تارنما اولین وبلاگ برای دریافت جایزه 'آرتور راس' برای گزارش گیری و تجزیه و تحلیل مستقل از آكادمی دیپلماسی آمریكا در سال 2015 بود. این تارنما در سال 2008 راه اندازی شد و هدفش بیشتر تحلیل سیاستهای اتخاذ شده از سوی واشنگتن در قبال تهران بود'.
اروپام**7276 ** 1546
افسر بازنشسته سازمان سیا :
سكوت آمریكا دربرابر پنهان كاری های هسته ای رژیم سعودی
۷ آذر ۱۳۹۷، ۱۱:۱۴
کد خبر:
83115373
تهران - ایرنا - لوبلاگ نوشت: برنامه هسته ای عربستان متفاوت از دیگر كشورهای منطقه در حال انجام است و سعودی ها همواره از پذیرفتن بازرسی های بین المللی طفره می روند. این در حالی است كه ولیعهد عربستان تهدید به ساخت بمب اتمی كرده بود.