محمد مهدی جوادیان زاده روز چهار شنبه در حاشیه نشست شورای حفاظت از منابع آب شهرستان ابركوه به خبرنگار ایرنا اظهار كرد: باید با مدیریت درست برداشت آب، در حفظ منابع آب های موجود زیرزمینی منطقه تلاش كنیم .
وی طرح خاموشی چاههای كشاورزی فصل زمستان را به نفع بهره برداران دانست و ادامه داد: این طرح در دشتهای استان در حال اجراست.
این مسئول ارشد منابع آب یزد تصریح كرد: سال 1396 در اجرای طرح خاموشی 45 روزه چاه های كشاورزی حدود 75 میلیون مترمكعب در مصرف آب صرفهجویی شد.
وی خاطرنشان كرد: از 2 هزار و 284 حلقه چاه بخش كشاورزی استان ، هزار و 328 حلقه آن با هدف مدیریت در برداشت آب با همكاری بهرهبرداران به سامانه كنتور هوشمند تجهیز شده است.
مدیرعامل آب منطقهای یزد بیلان منفی سالانه آب استان را 252میلیون مترمكعب ذكر كرد و یادآور شد: از سال 1393 طرح ملی احیاء و تعادل بخشی منابع آب های زیرزمینی در استان آغاز شد.
جوادیان زاده بیان كرد: با قطع برق چاههای كشاورزی ابركوه، بخش قابلتوجهی از كسری مخزن آب زیرزمینی جبران میشود.
وی با اشاره به تداوم خشكسالی و مشكل كم آبی در بخش كشاورزی افزود: برای مدیریت برداشت آب و با مصوبه شورای حفاظت منابع آب در مرحله نخست برق 626 حلقه چاه كشاورزی ابركوه از 26 آبان ماه قطع شد.
وی با اشاره به نتایج مثبت اجرای طرح خاموشی چاه های بخش كشاورزی تاكید كرد: این امر موجب كنترل بخشی از افت سطح آب زیرزمینی منطقه شده است.
به گفته جوادیان زاده طرح خاموشی چاههای كشاورزی ابركوه با هدف كاهش افت سطح آبهای زیرزمینی در 2 دوره زمانی از 26 آبان تا 26 آذرماه ماه و از یازدهم دیماه تا یازدهم بهمن اجرا خواهد شد.
این مسئول اظهار امیدواری كرد كه با همكاری كشاورزان و مسئولان شهرستان، در مرحله دوم شاهد آثار مثبت طرح خاموشی 60 روزه امسال بر روی چاههای منطقه باشیم.
این مسئول بابیان اینكه بهترین روش آبیاری بخش كشاورزی اجرای طرحهای آبیاری نوین است، اضافه كرد: 82 درصد آب استحصالی استان در بخش كشاورزی، 11 درصد در بخش شرب و بهداشت بقیه در حوزه صنعت مصرف میشود.
در مجموع سه هزار و 873 حلقه چاه در استان یزد وجود دارد كه آب بخش كشاورزی از 2 هزار و 284 حلقه چاه ، 2 هزار و 630 رشته قنات و 387 دهنه چشمه تامین میشود.
سالانه 140 میلیون مترمكعب آب در ابركوه برداشت كه 85 درصد آن صرف كشاورزی میشود و در خوش بینانه ترین حالت میزان بهره وری در آبیاری سنتی 35 تا 40 درصد است .
هم اكنون 648 حلقه چاه كشاورزی و 13 رشته قنات، منابع تامین آب بخش كشاورزی دشت های ابركوه و چاهگیر است و به دلیل خشكسالی بسیاری از قنات ها خشك شدند.
35 درصد اشتغال مردم ابركوه وابسته به فعالیت های كشاورزی ، دامداری و دامپروری است و هفت هزار و 500 خانوار از این طریق امرار معاش می كنند.
سطح زیركشت محصول زراعی و باغی شهرستان 15هزار هكتار است كه سالانه 190 هزار تن محصول كشاورزی و دامی تولید و بخشی از هزینه های زندگی آنها را تامین می كنند.
مركز شهرستان 53 هزار نفری ابركوه در 140 كیلو متری جنوب غربی شهر یزد قرار دارد.
هماكنون از 6 هزار و 733 منبع آبی استان یك میلیارد و 78 میلیون مترمكعب برداشت میشود كه 833 میلیون مترمكعب آن از چاهها ، 163 میلیون مترمكعب از قنات و بقیه از چشمهها تأمین میشود.
آب تجدیدشونده منابع زیرزمینی یزد 827 میلیون مترمكعب است، به همین دلیل سالانه 50 سانتیمتر از سطح منابع آبهای زیرزمینی یزد كاسته میشود.
آب استحصالی از منابع آب شیرین استان در سال 1387، سه هزار و 166 لیتر در ثانیه بود كه این عدد در سال 1395 به 2 هزار و 631 لیتر در ثانیه كاهش یافت.
7540/ 2047/
هشدار مدیرعامل آب منطقهای،
برداشت بیرویه سبب افت سطح آب های زیرزمینی در یزد شد
۷ آذر ۱۳۹۷، ۱۱:۳۰
کد خبر:
83115399
یزد - ایرنا - مدیرعامل شركت سهامی آب منطقهای یزد گفت : برداشتهای بیرویه و غیراصولی از منابع آبی، خشكسالی پیاپی و كاهش بارندگی ها ، باعث افت شدید سطح آب های زیرزمینی استان شده است.