به گزارش ایرنا، اقتصاد مقاومتی به عنوان نقشه راه كلان در كشور دارای شاخص های مهمی است كه یكی از این مولفه ها تولید با كیفیت و ارزان قیمت به منظور تقویت رقابت با كالاهای مشابه خارجی است و تحقق این مهم نیاز به الزامات خاص دارد.
بالا رفتن نرخ بهره وری و تولید ناخالص ملی تنها در صورت صادرات كالا، آن هم به شكل انبوه امكان پذیر است و این مهم نیاز دارد تا خلاها و چالش های موجود در زنجیره تولید تا صادرات شناسایی و به سرعت رفع شود.
بر اساس آمار گمرك ایران در پنج ماهه نخست امسال، حجم صادرات غیر نفتی ایران به 46 میلیون و 296 هزار تن رسیده است كه ارزش آن رقمی برابر 19 میلیارد و 318 میلیون دلار، معادل 41 میلیارد و 908 میلیون یورو میشود.
تولیدكنندگان استان مركزی سال گذشته بیش از یك میلیون 555 هزار تن انواع كالا به ارزش بیش از یك میلیارد و 112 میلیون دلار به نقاط مختلف جهان صادر كردند كه این مهم در نوع خود بی سابقه بوده است.
با توجه به توان تولیدی و شمار واحدهای فناور در استان مركزی، صادرات شركت های دانش بنیان استان در سال گذشته از مرز 2 میلیون و 500 هزار دلار گذشت و این سهم را می توان در سایه تقویت زیرساخت های هدفمند در صنعت، كشاورزی و خدمات به صورت جدی افزایش داد.
تولید كنندگان و مسئولان صنعتی استان مركزی معتقدند، در صورتی كه زمینه بازاریابی، شناخت و تصاحب بازارهای بین المللی از سوی مقامات بلندپایه كشور مرتفع شود می توان میزان بیشتری كالا به جهان صادر كرد چرا كه این استان در تولید بسیاری از كالاها در تمام كشور و حتی منطقه خاورمیانه بی بدیل است.
مسئولان استان مركزی معتقدند: عملیاتی كردن برنامه ششم توسعه در استان مركزی نیازمند توجه ویژه به بخش صنعت است و با وجود تحریم ها و تهدیدهای دشمنان نظام اسلامی می توان با تولید با كیفیت و انبوه و صادرات زمینه عبور از تحریم های دشمن را فراهم كرد.
آنان بر این باورند كه این استان با استقرار بیش از سه هزار واحد صنعتی كوچك و بزرگ به عنوان قطب چهارم صنعت كشور در همه نقاط مختلف كشور شناخته شده و در صورت به كارگیری این ظرفیت های صنعتی ارزشمند، می توان نقش موثری در تحقق اقتصاد مقاومتی مورد نظر مقام معظم رهبری ایفا كرد.
نماینده ولی فقیه در استان مركزی در این خصوص گفت: اقتصاد مقاومتی شعار نیست بلكه مدیران دستگاه های اجرایی و صنایع باید با راهبردهای عملی ، نمودهای آن را جلوه گر كنند.
آیت الله «قربانعلی دری نجف آبادی» افزود: حساسیت رهبر معظم انقلاب نسبت به مسائل اقتصادی و ابلاغ اقتصاد مقاومتی از سالها پیش نشان از هوشمندی و درك معظم له از مسائل كشور است و تحقق خواسته ایشان نیازمند جدیت آحاد جامعه به خصوص مدیران و كارگزاران نظام در امور محوله و همچنین درك مفاهیم اقتصاد مقاومتی در لایه های مردمی و مشاركت جویی آنان در این بخش است.
وی اضافه كرد: جذب بازارهای جهانی با تولید با كیفیت و رقابت پذیر دست یافتنی است و صنایع استان مركزی باید نگاه ویژه ای به این مهم داشته باشند.
آیت الله دری نجف آبادی اضافه كرد: صنایع استان باید علاوه بر بهره گیری از تجهیزات و فناوری روز دنیا در افزایش كیفیت تولیدات، توجه ویژه ای نیز به قیمت تمام شده محصولات داشته باشند چرا كه قیمت و كیفیت 2 ركن اساسی رقابت در بازارهای بین المللی است.
وی اظهار داشت: با تولید با كیفیت و كار و تلاش شبانه روزی می توان ضمن خنثی سازی تحریم های دشمنان، كشور را در مسیر توسعه و بالندگی قرار داد.
نماینده ولی فقیه در استان مركزی اضافه كرد: در سال حمایت از تولید ملی باید به روز رسانی تجهیزات و عوامل تولید، حمایت از شركت های دانش بنیان و استفاده از فناوری های روز دنیا در راستای بهترین تولیدات در دستور كار صنایع استان و كشور قرار گیرد.
استاندار مركزی نیز گفت: بهبود فضای كسب و كار از طریق توسعه صادرات تنها با مقررات زدایی و حذف قوانین دست و پا گیر و مزاحم محقق می شود كه باید در دستور كار دستگاه های اجرایی قرار گیرد.
سید«علی آقازاده» افزود: صادرات استان مركزی در هشت ماه امسال نسبت به مدت مشابه قبل، 12 درصد افزایش یافته است.
وی ادامه داد: دستگاه های اجرایی به خصوص حوزه خدمات رسان نیز باید حمایت از تولیدكنندگان را در دستور كار خود قرار دهند و نسبت به توسعه اقتصادی استان و در نهایت كشور نقش آفرینی كنند.
آقازاده افزود: بخش خصوصی بدون همكاری نیروهای دولتی توان پیشرفت و توسعه را ندارد از این رو خانواده دولت وظیفه دارد با همفكری و ایجاد تعامل، مسیر توسعه اقتصادی استان را هموار كنند.
استاندار مركزی توضیح داد: این استان ظرفیت های تولیدی چشمگیری دارد كه در صورت حمایت دستگاه های دولتی و بانك ها می توان كالاهای این استان را به تمام نقاط جهان صادر كرد و گامی اساسی در راستای تقویت بنیه اقتصادی مردم برداشت.
وی افزود: تحقیقات نشان می دهد كه ارزش كالاهای صادراتی استان هر سال كیفی تر از سال گذشته می شود كه این مهم نشان از نیاز سنجی بهنگام صاحبان صنایع و در نهایت ظرفیت بالای استان مركزی در بخش تولیدات صادرات محور است.
آقازاده بیان كرد: بر اساس سند چشم انداز 1404، ایران باید قدرت اول منطقه در همه بخش های به خصوص اقتصادی باشد و تنها راه تحقق این مهم افزایش تولیدات صادرات محور است كه باید مورد توجه دستگاه های اجرایی قرار گیرد و با حمایت از بخش خصوصی در این راستا گام بردارند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری مركزی معتقد است: از آغاز فعالیت دولت تدبیر و امید در سال 1392، حفظ اشتغال موجود و ایجاد بسترهای جدید اشتغالزایی در این استان با جدیت دنبال شده است.
«سعید فرخی» افزود: بسیاری از واحدهای تولیدی استان و به ویژه شهرستان اراك به دلیل تشدید تحریم ها و از طرفی واگذاری های بی برنامه و غیر اصولی در سالهای 84 تا 90 در شرایط ویژه ای قرار گرفتند و بسیاری از این صنایع از قبیل آونگان، شركت صنایع و كابل سازی به تعطیلی كشیده شدند و واحدهای دیگری از قبیل هپكو اراك نیز با ركود چشمگیری مواجه شد.
وی ادامه داد: از ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید نامه نگاری های بسیاری از سوی مدیران ارشد استان در خصوص ساماندهی واحدهای تولیدی واگذار شده شهرستان اراك به وزارتخانه های مربوطه انجام شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری مركزی بیان كرد: دولت تدبیر و امید با برنامه های مدون و كاربردی در راستای حل مشكلات صنعتی و اقتصادی استان گام برداشته اما تعیین تكلیف واحدهایی كه در سال های گذشته به بخش خصوصی واگذار شده، زمانبر و نیازمند حمایت های مسئولان دولتی در سطح ملی است.
وی افزود: دولت تدبیر و امید و شخص رئیس جمهوری بر تدوین برنامه های مشخص، روشن و زمانبندی شده تاكید داشته و مسئولان استانی نیز رهنمودهای دولت را سرلوحه امور خود در حل مسائل استان قرار داده اند.
فرخی بیان كرد: اقتصاد استان در مقایسه استان های دیگر در فصل شكوفایی قرار دارد و بهبود محیط كسب و كار و عمل به برنامه اقتصاد مقاومتی در كنار اجرای سیاست های كلی اقتصادی كشوردر این استان با جدیت دنبال می شود.
معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزی گفت: سال گذشته بیش از یك میلیارد و 112 میلیون دلار انواع كالای غیر نفتی به وزن یك میلیارد و 555 میلیون تن از این استان به نقاط مختلف جهان صادر شد.
«جعفر اصغری» افزود: میزان صادرات كالاهای غیر نفتی استان مركزی در سال گذشته از لحاظ ارزش 27 درصد و از لحاظ وزن بیش از 24 درصد نسبت به سال 1395 رشد داشته است.
وی ادامه داد: كالاهای استان مركزی در سال گذشته به 78 كشور جهان صادر شد كه افغانستان با 35 درصد، تركیه با 20 درصد، عراق با 16 درصد، پاكستان با هفت درصد و تركمنستان با 2 درصد بیشترین كالاهای این استان را وارد كرده اند.
معاون توسعه تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزی گفت: فرآورده های پتروشیمی، شمش آلومینیوم، پسته، آبمیوه، مواد شیمیایی، انواع شیشه و مصنوعات ریخته گری بیشترین كالاهای صادراتی استان مركزی در سال گذشته بوده اند.
وی افزود: امسال نیز صادرات بیش یك میلیارد و 500 میلیون دلاری از استان مركزی هدفگذاری شده كه برنامه های تشویقی و حمایتی بسیاری از تولیدكنندگان در مجموعه سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مركزی تدوین شده است.
اصغری افزود: با وجود اینكه صادرات سال گذشته استان مركزی در تاریخ این استان بی سابقه بود اما از ابتدای امسال تا كنون بیش از 640 هزار تن كالا به ارزش 441 میلیون دلار از این استان به نقاط مختلف جهان صادر شده كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته از لحاظ وزن 14 درصد و از لحاظ ارزش نیز بیش از 12 درصد رشد داشته است.
وی، ارتقاء در كیفیت و كاهش در قیمت تمام شده تولیدات را شرط اصلی ورود به بازارهای جهانی عنوان كرد و گفت: صنعتگران و مدیران صنایع بزرگ استان باید افق دید خود را گسترش داده و انگیزه خود را برای ورود به بازارهای جهانی تقویت كنند و سازمان صنعت، معدن و تجارت استان نیز تمام تلاش خود را برای تسهیل در امور تولیدی و صادراتی این قشر از جامعه بكار گرفته است.
مدیرعامل شركت پتروشیمی شازند گفت: تولیدات این شركت مادر تخصصی در همه خاورمیانه بی بدیل است و كشورهای نقاط مختلف دنیا متقاضی خرید هستند.
«ابراهیم ولدخانی» افزود: سال گذشته 429 هزار و 98 تن انواع تولیدات این شركت به ارزش حدود 13 هزار میلیارد ریال به نقاط مختلف دنیا صادر شد.
وی ادامه داد: امسال نیز بیش از 20 هزار تن انواع تولیدات این شركت به ارزش حدود هشت هزار و 500 میلیارد ریال به نقاط مختلف جهان صادر شده كه نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته است.
مدیرعامل شركت پتروشیمی شازند اظهار داشت: كشورهای چین، هند، تركیه، عراق، افغانستان و كشورهای آسیای میانه و كشورهای آفریقایی بیشترین متقاضیان تولیدات این شركت هستند.
وی بیان كرد: ملاك حفظ و حتی توسعه یك واحد تولیدی، تولیدات صادرات محور است كه چرا بدون شك بازار داخلی از محدودیت های خاص برخوردار است و در صورتی كه واحد تولیدی نتواند در بازارهای جهانی حضور داشته باشد نمی تواند نقش چندان در تولید ناخالص ملی داشته باشد.
ولدخانی ادامه داد: محصولات تولیدی پتروشیمی شازند در صنایع نساجی، انواع پلیمرها و پلاستیك ها، چسب سازی، لاستیك سازی، نفت و گاز، لوله های پلی اتیلنی، شوینده ها و پاك كننده ها كاربرد دارد كه مورد نیاز همه كشورها هست، بنابراین جذب بازارهای بیشتر بین المللی در دستور كار شركت پتروشیمی شازند است.
مدیرعامل شركت دیرگداز اراك گفت: سال گذشته حدود یكصد هزار دلار انواع كالاهای این شركت به نقاط مختلف جهان صادر شد.
«محسن گودرزی» افزود: عمده محصولات شركت دیرگداز به كشورهای عراق، عمان و كویت صادر می شود و تقاضاهای بسیاری نیز از كشورهای شرق آسیا و حتی اروپا نیز به این شركت رسیده است.
وی ادامه داد: هم اكنون بیش از 50 نفر در شركت دیرگداز فعالیت می كنند كه در صورت بهره برداری از خط جدید این شركت زمینه فعالیت بیش از 120 نفر دیگر نیز در این شركت فراهم می شود.
مدیرعامل شركت دیرگداز اراك اظهار داشت: كیفیت كالاهای این شركت نسبت به مشابه خارجی بیشتر و حتی در برخی از شرایط قیمت كالاهای این شركت نیز پایین تر از مشابه خارجی است.
وی بیان كرد: هم اكنون شركت دیرگداز اراك در كشورهای قرقیزستان و گرجستان دفتر نمایندگی دائر كرده و چند كشور آسیایی دیگر نیز تقاضای همكاری با این شركت را ارائه كرده اند.
گودرزی نوسانات نرخ ارز را مهمترین مشكل این واححد تولیدی عنوان كرد و گفت: با توجه به اینكه این شركت با هدف صادرات تولید می كند و بازارهای خود را نیز بدست آورده است باید دولت در دریافت ارز ناشی از فروش محصولات این شركت همكاری های لازم را انجام دهد.
مدیرعامل شركت الیاف پلی استر و الیاف شیشه ساینا دلیجان گفت: این شركت سال گذشته به عنوان واحد نمونه صادراتی در كشور معرفی شد.
«بهروز محمدی» افزود: سال گذشته بیش از 48 میلیون دلار انواع تولیدات این شركت به وزن 60 هزار تن به نقاط مختلف جهان صادر شد كه همه مشتریان از كیفیت و قیمت این تولیدات رضایت كامل داشتند.
وی ادامه داد: كشورهای تاجیكستان، ارمنستان، ازبكستان، روسیه، یونان، بلژیك، ساحل عاج، كنیا، آفریقای جنوبی، عراق، افغانستان، پاكستان و تركیه بیشترین بازارهای خارجی شركت الیاف پلی استر و شیشیه ساینا در سال گذشته بودند.
مدیرعامل شركت الیاف پلی استر و الیاف شیشه ساینا دلیجان بیان كرد: امسال نیز صادرات 50 میلیون دلاری در این شركت هدفگذاری شده كه در صورت حل مشكلات ارزی این هدف دست یافتنی است.
وی، شمار نیروی كار شركت الیاف پلی استر دلیجان را بیش از یك هزار نفر عنوان كرد و گفت: این كارخانه یا 100 درصد ظرفیت تولیدی خود در سه نوبت كاری در حال فعالیت است.
محمدی، در خصوص استفاده محصولات شركت الیاف پلی استر گفت: این الیاف برای پوشاندن لوله های نفت و گاز و در صنعت عایق و رطوبتی استفاده می شود و مصارف عمده آن در صنعت هوا فضا، بدنه موشك، زیر دریایی و تانك است كه در صورت حذف محدودیت های صادراتی، می توان محصولات این شركت را به همه نقاط دنیا صادر كرد.
وی نوسانات قیمت ارز را از مهمترین مشكلات تولید و صادرات در شرایط كنونی عنوان كرد و گفت: با توجه به اینكه مواد اولیه شركت الیاف پلی استر وارداتی است و همچنین تولید نیز در این شركت با هدف صادرات انجام می شود در صورت تداوم شرایط كنونی امیدی به فعالیت در آینده وجود ندارد.
مدیرعامل شركت الیاف پلی استر و الیاف شیشه ساینا دلیجان اظهار داشت: شرایط ارزی كشور ارتباطی با تحریم و تهدیدهای خارجی ندارد و یك مشكل داخلی محسوب می شود بنابراین مدیران و مسئولان رده بالای دولتی باید نسبت به حل این مسئله تدبیر كنند.
وی اضافه كرد: استاندار و مسئولان استان مركزی با جدیت هر چه تمامتر به دنبال حل مشكلات تولیدكنندگان و صادركنندگان داخلی هستند اما این مسئله باید در سطح ملی مرتفع شود.
محمدی افزود: بالا بودن نرخ بهره های تسهیلات بانكی از دیگر مشكلات پیش روی صادر كننده هاست و بسیاری از شركت های تولیدی در نقاط مختلف كشور و استان مركزی ظرفیت بالایی در تولید دارند اما، بالا بودن نرخ بهره تسهیلات بانكی باعث شده تا قیمت تمام شده كالای تولیدیشان بالا برود و قدرت رقابت با كالاهای مشابه خارجی نداشته باشد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معدن و كشاورزی استان مركزی گفت: مشكلات و موانع گذشته در مقوله صادرات از قبیل بازاریابی و مالیات بخشی از سوی نظام حاكمیتی و بخشی نیز از سوی تولیدكنندگان مرتفع شده است.
«منوچهر توسطی» افزود: نوسانات نرخ ارز یكی از مهمترین مشكلات امروز تولیدكنندگان است چرا كه این مهم هم بر روی خرید نهاده های تولید و هم قیمت تمام شده محصول تاثیر مستقیم دارد.
وی ادامه داد: نوسانات نرخ ارز و نداشتن خط اعتباری قدرتمند با كشورهای مقصد صادراتی برای معامله با ارز ملی كشور مذكور فعالیت صادركنندگان را به چالش كشده و در صورت تداوم این مهم، بازارهای بین المللی از دست صادركنندگان خارجی می شود.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی استان مركزی اظهار داشت: كیفیت كالاهای تولیدی در این استان با مشابه خارجی رقابت پذیر و مطلوب است اما قیمت تمام شده محصول به دلیل بالا رفتن نهاده های تولید كیفیت كالا را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث می شود مشتریان به كالاهای مشابه كشورهای دیگر گرایش داشته باشند.
وی اضافه كرد: تنها راه مقابله با توطئه های اقتصادی دشمنان و همچنین رسیدن به توسعه پایدار افزایش صادرات است و مسئولان باید نسبت به ثبات نرخ ارز و همچنین حل مشكلات بانكی و تسهیل در مراودات بازرگانی صادركنندگان در اسرع وقت تمهیدات كارگشا اتخاذ كنند.
توسطی افزود: اكنون تحریم نفتی همه بخش های اقتصادی كشور را به چالش كشیده است در صورتی كه اگر در گذشته زیرساخت های تولید و صادرات در كشور فراهم شده بود امروزه این تحریم ها نه تنها مشكلی برای اقتصاد كشور ایجاد نمی كرد بلكه این شرایط فرصت ایده پردازی ها و خودكفایی كشور در همه بخش ها را فراهم می كرد.
وی تاكید كرد: باید با حل مشكلات و چالش های تولید و فراهم كردن زمینه صادرات كالاهای غیر نفتی به نقاط مختلف جهان از اقتصاد نفتی به اقتصاد صنعتی حركت كنیم.
بیش از 2 هزار و 800 واحد صنعتی كوچك، متوسط و بزرگ در نقاط مختلف استان مركزی فعالیت می كنند.
3017/3075
اراك - ایرنا - افزایش صادرات نخستین گام در جهت توسعه پایدار است و فعالیت بیش از 2 هزار و 800 واحد تولیدی در نقاط مختلف استان مركزی، می تواند نقش موثری در این فرآیند خطیر داشته باشد.