۱۰ آذر ۱۳۹۷، ۱۲:۱۹
کد خبر: 83118488
T T
۰ نفر
بازگشت آوارگان سوری؛ مساله ای انسانی و نه سیاسی

بیروت-ایرنا- شخصیت های سیاسی، فكری و دیپلماتیك در نشستی در بیروت ضمن بررسی آخرین وضعیت طرح روسیه برای بازگشت پناهجویان سوری به كشورشان، تاكید كردند كه بازگشت آوارگان سوری، یك مساله انسانی است و نه سیاسی و نباید آن را به موضوع حل و فصل سیاسی در سوریه ربط داده و شركت هایی كه مایل به بازسازی آن كشور هستند، تحریم شوند.

به گزارش ایرنا، شامگاه جمعه به همت باشگاه فرهنگی عربی در پایتخت لبنان، نشستی با عنوان «طرح روسیه به كجا رسید» برگزار شد كه شركت كنندگانی از جمله «الكساندر زاسپكین» سفیر روسیه در بیروت و «فؤاد السنیوره» نخست وزیر پیشین لبنان در آن حاضر بودند.
زاسپكین در سخنان خود با اشاره به فضاسازی های آمریكا و برخی كشورها علیه حضور ایران و روسیه در سوریه گفت: حملات تروریست ها علیه سوریه پیش از ورود روسیه و ایران به خاك آن كشور آغاز شد. هدف راهبردی ما از حضور در سوریه حفظ حاكمیت آن كشور بود.
دیپلمات ارشد روس، وجود هرگونه وصایت و قیمومیت را در سوریه نفی و خاطرنشان كرد: ماموریت ما پس از آنكه مبارزه با تروریسم به طور كامل در سوریه انجام شود، به پایان می رسد.
وی اقدام آمریكا در تحریم شركت هایی كه قصد مشاركت در بازسازی سوریه را دارند، محكوم كرد و ضمن دعوت همه به همكاری برای ساخت دوباره سوریه و تسهیل امور قانونی در این زمینه، اظهار داشت: از كشورهای غربی كه از تروریست ها حمایت كردند، می خواهیم تا در بازسازی سوریه نیز سرمایه گذاری كنند.
زاسپكین همچنین هرگونه همكاری در آینده میان روسیه و آمریكا در سوریه را بعید دانست و تصریح كرد: طرح روسیه برای بازگشت آوارگان، آنگونه كه برخی به موضوع می نگرند، سیاسی نیست، بلكه انسانی است و به دور از هرگونه سیاسی بازی است.
وی افزود: در سال های اخیر ما در همه جا این موضوع را دنبال می كنیم، به خصوص اینجا در بیروت و در محافل بین المللی. البته این نتیجه مبارزه حقیقی با تروریسم است كه امكان آن را فراهم كرده تا درباره بازگشت پناهجویان بتوانیم سخن بگوییم. اینك مناطق زیادی در سوریه می تواند آوارگان را مورد استقبال قرار دهند و از سویی هم مبارزه با تروریسم ادامه دارد.
سفیر روسیه در بیروت با بیان اینكه موضع لبنان در قبال طرح روسیه مثبت بوده، تحقق طرح بازگشت هزاران آواره به سوریه را دشوار دانست و خواستار كار روزانه و مستمر برای هموار كردن این راه و برداشتن موانع شد.
روسیه چندی پیش طرحی را برای بازگشت بیش از یك و نیم میلیون پناهجوی سوری از برخی كشورها از جمله حدود 890 هزار نفر از آنان از لبنان را مطرح كرده است و كمیته هایی در كشورهای میزبان آوارگان برای اجرایی شدن آن تشكیل شده است.

*ضرورت تسهیل در روند بازگشت
فواد السنیوره نخست وزیر پیشین لبنان نیز پرونده آوارگان سوری را موضوعی بسیار داغ توصیف كرد كه برای رسیدن به نتیجه مطلوب به بررسی آن با آرامش نیاز دارد.
نخست وزیر پیشین لبنان گفت: ما خواهان بازگشت هرچه زودتر آوارگان سوری به سرزمین شان هستیم و اگر وضعیت در سوریه بهبود نیابد، وضعیت در لبنان و منطقه نیز به حالت طبیعی بازنخواهد گشت.
بیش از یك ونیم میلیون پناهجوی سوری در مناطق مختلف لبنان حضور دارند كه این تعداد مساوی با یك سوم جمعیت كشور لبنان است، و وجود آنان مشكلاتی به ویژه در زمینه های اجتماعی و اقتصادی، برای لبنان به بار آورده است.
«زیاد الصایغ» كارشناس مسائل آوارگان كه مدیر این نشست بود نیز اظهار داشت: بنابر نظرسنجی های دولت لبنان از پناهجویان سوری، 88 درصد آنان به دنبال بازگشت به كشورشان هستند.
«عمر عبدالعزیز الحلاج» مدیر اجرایی دبیرخانه سوریه برای توسعه نیز درباره حجم خسارت های وارده به سوریه خاطرنشان كرد: با اینكه آمار دقیقی وجود ندارد، اما حجم خسارت های ناشی از ویرانی ها در سوریه را 150 میلیارد دلار برآورد می كنیم. سوریه به ازای هر ماه جنگ، به مقدار یك سال از توسعه خود را از دست می دهد و عقب می افتد.
وی افزود: بازسازی سوریه یك حركت اقتصادی در كل منطقه را می طلبد. 40 تا 50 میلیارد دلار نیاز است تا موتور بازسازی و اقتصاد را برای 5 سال آینده به حركت درآوریم. بخشی از این مبلغ را سرمایه داران سوری مقیم خارج تامین می كنند و نیروی كار سوری هم كه بیشتر آنان از پناهجویان هستند با بازگشت آنها فراهم شده و این با دستان آنان این حركت سرعت می گیرد.
الحلاج با بیان اینكه نسبت فقر در سوریه به 40 درصد رسیده و این نگرانی زیادی در میان پناهجویان بوجود آورده، تاكید كرد: بهبود اوضاع امنیتی اولویت نخست برای بازگشت آوارگان است و پس از آن بهبود وضع اقتصادی و ایجاد فرصت های شغلی در اولویت می باشد.
«ربي محیسن» فعال مدنی نیز نقش سازمان های مردم نهاد و جامعه مدنی سوریه و كشورهای میزبان پناهجویان را در تشویق آنان به بازگشت مهم برشمرد چرا كه مساله حیثیت و آبروی انسان هایی است كه بیشترشان در چادرها زندگی مناسبی ندارند.
وی همچنین از نیروهای سیاسی لبنانی و كشورهای غربی و عربی خواست تا این مساله را سیاسی نكنند.
«ناصر یاسین» استاد علوم سیاسی دانشگاه آمریكایی بیروت با بیان اینكه هنوز طرح روسیه برای بازگشت آوارگان از جانب مراجع بین المللی واكنش مناسبی را دریافت نكرده گفت: اروپایی ها نیز با این طرح به خوبی همراهی نكرده اند چرا كه آنان نمی خواهند چیزی را كه همه باهم ویران كرده اند، دوباره بسازند.
وی یادآور شد: كمتر از 53 درصد از آوارگان سوری حاضر در لبنان در اتاق هایی زندگی می كنند كه فاقد شرایط زندگی محترمانه است.
خاورم**2054