به گزارش روز شنبه ایرنا، نشستهای گروه 20 همواره مكانی بوده است برای رایزنی و اتحاد كشورهای عضو در باره چارهجویی برای بحرانهای جهانی حتی اگر این رایزنی ها به نتیجه دلخواهی نمیرسید. اما اكنون چندین سال است حتی اتحاد نسبی برای حل بحران ها چه سیاسی و چه اقتصادی از این نشست رخت بربسته است.
اجلاس 2018 گروه 20(جی 20) روز گذشته با برگزاری مراسم استقبال رسمی از سران كشورهای عضو و ثبت عكسی یادگاری كه سنت دیرینه این گردهمایی است، در بوینس آیرس پایتخت آرژانتین آغاز به كار كرد.
گروه 20 با حضور كشورهای قدرتمند اقتصادی، 85 درصد اقتصاد جهان را در اختیار دارد.
این گروه شامل، آمریكا، اتحادیه اروپا، فرانسه، انگلیس، آلمان، ایتالیا، چین، ژاپن، روسیه، عربستان سعودی، اندونزی، استرالیا، تركیه، برزیل، آرژانتین، كانادا، هند، كره جنوبی، آفریقای جنوبی و مكزیك است.
این اجلاس در بحبوحه جنگ تجاری آمریكا با كشورهای اروپا و شرق آسیا و نیز بحران قتل «جمال خاشقچی» روزنامهنگار سعودی برگزار میشود. تنشهای نظامی اخیر بین روسیه و اوكراین هم از دیگر مواردی است كه بر اجلاس امسال سایه افكنده است.
این اجلاس دو روزه، 10 سال پس از نخستین دیدار سران این كشورها برگزار میشود كه با هدف همكاری برای عبور از بحران اقتصادی 2008 انجام شده بود. حال با گذشت یك دهه، كارشناسان با دیده تردید به عملكرد كشورهای عضو و نقش این گردهمایی در تقویت همكاریهای بینالمللی مینگرند.
انتظار میرود مسائل اقتصادی به ویژه تنشهای تجاری میان چین و آمریكا به عنوان دو اقتصاد بزرگ دنیا، در اولویت گفت و گوهای سران باشد.
هر دو كشور در ماههای گذشته، اقدام به وضع تعرفههای سنگین تجاری روی كالاهای وارداتی از دیگری كرده و دست به اقدامات تلافیجویانه تجاری زدهاند.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا در حاشیه این اجلاس گفته كه «نشانههای خوبی» از پیشرفت گفت وگوها با طرف چینی دریافت كرده است.
از مهمترین مواردی كه بر اجلاس امسال سایه افكنده، حضور پرحاشیه«محمد بن سلمان»ولیعهد عربستان و متهم ردیف اول قتل«جمال خاشقچی» روزنامه نگار منتقد سعودی است.
خاشقچی دو ماه پیش برای كارهای اداری خود به كنسولگری عربستان در تركیه مراجعه كرد و در آنجا به قتل رسید.
با این وجود، اصلیترین حامی سعودیها یعنی آمریكا از محكومیت ولیعهد سعودی خودداری و بر لزوم حفظ قراردادهای هنگفت تسلیحاتی میان دو كشور تاكید كرده است.
اروپا نیز تاكنون موضعگیری محكمی در قبال اقدام ریاض نداشته و بیشترین واكنش صورت گرفته، تعلیق فروش تسلیحات به عربستان از سوی چند كشور انگشتشمار اروپایی بوده است.
از دیگر مواردی كه محور گفت وگوهای سیاسی سران كشورهای گروه 20 قرار گرفته،تنش های دریایی اخیر بین روسیه و اوكراین است.
یكشنبه این هفته، ناوهای مرزبانی روسیه در نزدیكی تنگه كرچ در دریای سیاه سه ناوچه اوكراینی را توقیف و 24 خدمه این كشتی های نظامی را بازداشت كردند.
پس از این اقدام بود كه «پترو پروشنكو» رئیس جمهوری اوكراین، از قرار گرفتن دو كشور در آستانه یك«جنگ تمام عیار» سخن گفت و از كشورهای غربی درخواست مداخله كرد.
تنشها تا جایی پیش رفت كه رئیس جمهوری آمریكا دیدار برنامهریزیشده با «ولادیمیر پوتین» همتای روس خود در حاشیه اجلاس گروه 20 را لغو كرد.
همچنین، ولادیمیر پوتین جمعه شب در اجلاس سران گروه 20 در بوئنوس آیرس آرژانتین ضمن تاكید بر حفظ برنامه جامع اقدام مشترك موسوم به «برجام» اظهاركرد:حفظ برجام امكان می دهد از آغاز موج جدید تنش ها پیرامون برنامه هسته ای ایران جلوگیری شود بنابراین باید تمام اقدامات لازم را برای حفظ برجام را بكار گرفت.
اگرچه انتظار میرفت با شكلگیری نهادهای بینالمللی امكان مشاركت بیشتری برای همه كشورهااعم ازتوسعه یافته ودر حال توسعه در مناسبات جهانی فراهم گردد اما تفاوت در توان اقتصادی و سطوح توسعهیافتگی كشورها این فرصت را برای برخی از آنها فراهم ساخت تا با تشكیل مجامع محدود و چندكشوری عملاً نقش قطب و صدای واحد را در فرآیندهای تصمیمگیری بینالمللی ایفا نمایند.
گروه هفت كشور صنعتی وتوسعهیافته (G7)كه بعدها درمواجهه با بحران نفتی و فروپاشی نظام برتونوودز و در پاسخ به انتقادات مبنیبر عدم عضویت برخی كشورهای مهم و تأثیرگذار به گروه 8 وسپس گروه 20 (G20) توسعه یافت از این نوع است.
اگرچه دستوركار این گروه پرداختن به مسائل كلان اقتصادی و نظام مالی بینالمللی است اما تركیب اعضا و برخی تصمیمات گروه نشان از عقبه سیاسی شكلگیری این جریان وتلاش اعضای اصلی به ویژه آمریكا برای مدیریت روند تحولات اقتصاد جهانی در دوران پس از جنگ سرد دارد. بهطوری كه برخی معتقدند این گروه در حال تبدیل شدن به مهمترین نهاد سیاسی و اقتصادی جهان میباشد.
در این چارچوب، نشست گروه 20دربوینس آیرس آرژانتین نیزكه بایدمحل گفت و گوهای اقتصادی وتبادل نظر درباره مناسبات كلان اقتصاد جهان باشد تبدیل به نشست و گردهمایی رهبران برخی كشورها و گفت وگو تبدیل شده وتاثیرات دوجانبه یا چندجانبه چندانی بر روندهای سیاسی و اقتصادی بین المللی نداشته است.
اگرچه جهان هنوز با مشكلات گسترده اقتصادی از آمریكای لاتین گرفته تا غرب و شرق اسیا روبه رو است اما در نشست آرژانتین تنها موضوعی كه در حاشیه قرار گرفته، اقتصاد است وحتی موضوعات اقتصادی دوجانبه مانند جنگ تجاری حول تحولات و چانه زنی های سیاسی انجام می شود. درك رهبران جهانی نیز از فضای نشست، بیشتر با وجود طرح موضوعات اقتصادی، رایزنی ها و چانه زنی های سیاسی است.
نشست گروه20 اگرچه تنها نشستی نیست كه درآن سیاست براقتصاد غلبه دارد، اما همواره انتظارات از نشست هایی كه جمعی از بیست اقتصاد جهانی حضور دارند، بالا بوده و انتظار جهانی اقدامات عملی برای اقتصاد جهانی است.
اروپام**2040**1590
تهران - ایرنا - نشست گروه 20 در حالی روز گذشته در بوینس آیرس آرژانتین آغاز به كار كرد كه به نظر می رسد، بیش از آنكه گردهمایی رهبران این كشورها با هدف حل و فصل مشكلات اقتصادی باشد، این سیاست است كه خود را بر این نشست تحمیل كرده است.