در اين مطلب آمده است؟ روغن مايع بدتراست يا روغن جامد سوالي است كه اين روزها براي خانه داران و كساني كه با آَپزي سرو كار دارند به وجود مي آيد. براي پاسخ به اين سوال ما نظرات كارشناسان مختلف را در اين قسمت نوشته ايم.
در سال هاي اخير استفاده از روغن جامد كمرنگ تر شده است و اين روغن جاي خود را به روغن هاي مايع داده است. نظرات ضد و نقيض درباره روغن مايع و جامد وجود دارد و در اين بين سوالات بسياري مبني بر اينكه روغن مايع بدتراست يا روغن جامد در بين مصرف كنندگان وجود دارد. در اين مقاله پاسخ اين سوال را مي توانيد بخوانيد.
روغن مايع بدتر است يا روغن جامد؟
در گذشته نه چندان دور كسي از مضرات روغن جامد مطلع نبود، اما نسل روغن هاي پرطرفدار جامد در حال انقراض است و بخش اعظم روغن هاي مصرفي، روغن مايع گياهي است.
در اين بين روغن هاي مخصوص سرخ كردن نيز با ورودشان به بازار صنايع غذايي، به ما يادآوري كردند كه روغن هاي مايع معمولي هم براي سرخ كردن و حرارت بالا توليد نشده اند. با وجود آنكه هنوز هم خيلي ها اعتقاد دارند روغن نباتي مزه غذا را بهتر مي كند، اما ديگر كمتر كسي است كه براي سرخ كردن از روغن هاي معمولي استفاده كند.
بد اقبالي روغن سرخ كردني در دنيا
فرهنگ غذايي كشورهاي ديگر اين است كه موادغذايي را فقط كمي تفت مي دهند. مسلما چنين فرهنگ غذايي نيازي به استفاده از روغن سرخ كردني ندارد. اين صحبت ها به اين معني نيست كه در ديگر كشورها روغن سرخ كردني وجود ندارد اما مردم عمدتا روغن هاي خالص مثل روغن كنجد، زيتون، سويا و. . . را انتخاب مي كنند. در كشورهاي خارجي براي مصارف خانگي از روغن سرخ كردني استفاده نمي كنند زيرا اساسا چندان غذاهاي سرخ كردني آن هم با سرخ كردن هاي طولاني مدت مصرف نمي كنند. درحقيقت فقط براي مصارف صنعتي و برخي رستوران ها مثل مك دونالد روغن سرخ كردني مصرف مي كنند كه پايه آن پالم و مشتقات پالم است.
در مصرف روغن مايع اعتدال را رعايت كنيد!
تحقيقات نشان مي دهد چربي هاي ترانس، ميزان كلسترول بد خون را افزايش داده و كلسترول خوب را كاهش مي دهند. اين امر سبب افزايش احتمال بيماري هاي قلبي عروقي مي گردد. بيشتر چربي هاي ترانس در غذاهاي سرخ شده، ساندويچ ها و روغن نباتي وجود دارد. با توجه به اين كه طبق آمار موجود، سرانه مصرف روغن جامد براي هر ايراني حدود 14 كيلوگرم و روغن مايع حدود 40 گرم است بايد صنايع كشور استراتژي خود را براي كاهش اسيدهاي چرب اشباع شده و ايزومر ترانس، طوري تنظيم كنند كه مصارف خوراكي مناسب تر و از زيان كمتري برخوردار باشند.
مضرات روغن مايع سرخ كردني
براي سرخ كردن مواد غذايي، هيچ وقت از روغن مايع استفاده نكنيد ، زيرا سريعا اكسيده شده و توليد مواد سرطان زا مي كنند. براي سرخ كردن از روغن مخصوص سرخ كردني و در صورت نداشتن، ازروغن جامد استفاده كنيد. مارك خاصي را توصيه نمي كنم فقط بايد اين نكات را دقت كنيد. تاريخ مصرف روغن و اينكه ذكر شده باشد روغن مخصوص سرخ كردني و درجه چربي ترانس آن كمتر از 10باشد.
چربي هاي غير اشباع بهترين گزينه است
چربي غير اشباع در روغن زيتون گردو، آجيل، غذاهاي دريايي و تخم مرغ يافت مي شود. اين چربي برعكس چربي اشباع، باعث كاهش تري گليسيريد ها (اسيد هايچرب) و افزايش كلسترول خوب و كاهش كلسترول بد مي گردد و به اين طريق كلسترول وارد كبد مي شود.
چربي هاي اشباع در دماي معمولي جامد، ولي چربي غير اشباع در دماي معمولي مايع هستند.چربي غير اشباع براي ساخت سلول هاي مغز، سلامت قلب و نيز براي اعصاب چشم خوب مي باشد.
بهترين روغن مايع و جامد امگا 3 ،بي نظير ترين روغن دنيا
در حدود 20 سال پيش، محققان يكي از انواع چربي هاي غير اشباع را يافتند و آن را ' امگا 3 ' ناميدند و چون اين چربي در بدن ساخته نمي شود، به همين خاطر يكي از چربي هاي ضروري براي بدن است.
امگا 3 موجب كاهش چربي و فشار خون مي شود و جلوي ضربان نامنظم قلب را مي گيرد.
اخيرا تحقيقات نشان داده است كه روغن آفتابگردان صنعتي و روغن هاي حاوي اسيد آراشيدونيك مانند روغن جوانه ذرت،به علت ايجاد التهاب موجب افزايش درد و رنج افراد مبتلا به التهاب مفاصل و همچنين توليد راديكال هاي آزادي است كه براي بدن مضر است.
بررسي هاي جديد دانشمندان نشان مي دهند، روغن هاي مايع آفتابگردان چون به صورت مايع مي باشند زياد مورد استفاده قرار مي گيرند و گاهي عوارض آن ها در ميان غذاها نسبت به روغن هاي جامد دوچندان مي شود از اين رو بهتر است مصرف ان ها را به حداقل رساند و يا روغن هاي ديگري را جايگزين آن ها كرد.
8006**3213
زاهدان - ايرنا - پايگاه خبري زاهدان پيگير مورخ 10 آذر 97 مطلبي با عنوان «روغن مايع بدتراست يا روغن جامد؟» منتشر كرده است.