۱۲ آذر ۱۳۹۷، ۱۱:۱۹
کد خبر: 83120858
T T
۰ نفر
وقتی كه گردش نخبگان بر نتیجه گرایی غلبه می كند

تهران- ایرنا- كسب عنوان پنجمی المپیاد شطرنج زیر 16 سال توسط تیم ایران هر چند كه نسبت به چهار دوره گذشته نتیجه مطلوبی به شمار نمی رود اما فراموش نكنیم پوست اندازی تیم ملی در این رده سنی می تواند سرآغازی بر معرفی نخبگان جدید شطرنج باشد.

به گزارش ایرنا، هر چند كه تیم شطرنج زیر 16 سال ایران توانست تیم های قدرتمند چین و آمریكا را از پیش رو بردارد اما 2 باخت متوالی در دور هشتم و نهم به ازبكستان و هند امید ها را برای رسیدن به سكوها كمرنگ كرد.
تیم ایران در دور پایانی این مسابقات در حالی به مصاف هند تیم چهارم جدول رده بندی رفت كه در صورت برتری نایب قهرمانی آن قطعی بود اما شكست 2.5 بر 1.5 برابر این تیم موجب شد هند در جایگاه دوم قرار گیرد و ایران با سه پله سقوط، پس از تیم های ازبكستان، هند، چین و بلاروس به عنوان پنجمی بسنده كرد.
بررسی كارنامه شطرنج زیر 16 سال ایران در چهار المپیاد گذشته حكایت از 2 عنوان قهرمانی، یك نایب قهرمانی و یك عنوان سوم دارد و كسب عنوان پنجمی برای این تیم در سال 2018 می تواند یك افت محسوس به شمار آید اما آیا این افت نشانه ها سراشیبی در شطرنج ایران قلمداد می شود؟
در پاسخ به این پرسش «مهرداد پهلوان زاده» رییس فدراسیون شطرنج مدعی است كه این نتایج نه تنها افت نیست بلكه دوره جدیدی از نخبه پروری در شطرنج به شمار می رود.
وی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: از تیم طلایی كه توانست دو عنوان قهرمانی و یك نائب قهرمانی را كسب كند تنها علیرضا فیروزجاه به تركیه اعزام می شود و دیگر شطرنج بازان مانند «امیرضا پورآقابالا» نخبگانی هستند كه در آینده از آنان بسیار خواهیم شنید.
كسب عنوان پنجمی در المپیاد زیر 16 سال شطرنج جهان در حالی برای ایران رقم خورد كه در رده بندی نخست شانس های كسب عنوان قهرمانی ایران در بین سه تیم برتر جایگاهی نداشت بلكه كمیته برگزاری این رقابت ها ایران را شانس پنج پس از ازبكستان، روسیه، آذربایجان و هند دانست.
در این زمینه «علیرضا فیروزجاه» با سابقه ترین عضو تیم شطرنج زیر 16 سال ایران پیش از اعزام به تركیه به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به تجربه شطرنج بازان حاضر در تیم و مدعیانی كه به این رقابت ها اعزام می شوند شانس ایران برای كسب مدال كم می باشد زیرا تیم هایی مانند ازبكستان با نفرات اصلی تیم ملی در این دوره از رقابت ها حضور پیدا خواهد كرد.
كسب این عنوان هر چند ایران را پس از چهار سال متوالی از رسیدن به یكی از سكوها محروم كرد اما نباید فراموش كنیم كه روند تكامل شطرنج در ایران به پروسه ای برنامه محور تبدیل شده است؛ پروسه ای كه «احسان قائم مقامی» استاد بزرگ شطرنج ایران از آن به عنوان الگویی برای دیگر كشور ها یاد می كند.
او در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به روند موفقیت و نخبه پروری در شطرنج كشور گفت: در پنج سال گذشته شطرنج ایران در دو بخش آقایان و بانوان در سطح جهان خوب درخشیده و این درخشش ناشی از نهضت تكامل شطرنج می باشد؛ نهضتی كه در صورت استمرار می تواند به الگویی برای دیگر كشورها تبدیل شود.
نهضتی كه استاد بزرگ شطرنج ایران از آن به عنوان الگویی برای دیگر كشورها یاد می كند شامل 2 عنوان قهرمانی یك نایب قهرمانی و یك عنوان سوم در المپیاد زیر 16 سال جهان، قهرمانی آسیا در بخش تیمی، قهرمانی انفرادی جوانان جهان و قهرمانی در گروه b المپیاد جهانی است. عناوینی كه موجب شد تا اخبار بیشتری از نخبگان جوان ایران در این رشته در سطح جهان منتشر شود. اخباری كه موجب شد روند لژیونر شدن شطرنج بازان ایرانی نسبت به سال های گذشته شدت بیشتری گرفته و هم اكنون ملی پوشان اصلی ایران در لیگ های آلمان و چین در حال رقابت با حریفان می باشند.
رقابتی كه رییس فدراسیون شطرنج آن را زمانی برای كسب تجربه و افزایش ریتینگ جهانی می داند. او در پاسخ به انتقاد برخی رسانه ها از سطح پایین لیگ شطرنج ایران به خبرنگار ایرنا گفت: حضور فیروزجاه، طباطبایی، مقصودلو، خادم الشریعه و ... در لیگ های معتبر دنیا یك فرصت است زیرا آنان در رقابت با بزرگان شطرنج هان كسب تجربه خواهند كرد و می توانند ریتینگ بین المللی خود را نیز افزایش دهند.
كسب عناوین تیمی و انفرادی موجب شد تا شطرنج ایران در رده بندی جهان در چهار سال گذشته از رتبه 51 به 25 صعود كند و در بخش انفرادی نیز «سادات خادم الشریعه» در بین 19 شطرنج باز زن برتر جهان قرار گیرد. همچنین مبینا علی نسب دیگر بانوی شطرنج باز ایرانی برای نخستین بار در رقابت های قهرمانی شطرنج زنان جهان به مرحله دوم و سوم این رقابت ها صعود كند.
در پایان المپیاد زیر 16 سال شطرنج جهان علیرضا فیروجاه با تجربه ترین عضو تیم شطرنج ایران توانست در میز یك با كسب 8 امتیاز از 9 دور بازی مدال طلای این دوره از رقابت ها را از آن خود كند.
ورزشی ** 2052**9118
۰ نفر