به گزارش دوشنبه ايرنا از وزارت جهادكشاورزي، «هوشنگ جزئي» افزود: عمليات آبخيزداري و آبخوانداري از محل اعتبار صندوق توسعه ملي در 340 شهرستان و 649 حوزه آبخيز در سال جاري در دست اجراست.
به گفته وي، با اجراي اين عمليات در هر هكتار حدود 530 متر مكعب آب در مناطق كوهستاني استحصال و بين 2 تا 9 تن در هر هكتار كنترل فرسايش خاك خواهيم داشت.
وي، افزايش توليد علوفه، 42 تن ترسيب كربن در هر هكتار و كاهش سيل را از مزيت هاي اجراي عمليات آبخيزداري و آبخوانداري برشمرد و اظهار داشت: سيل ساليانه به طور متوسط 400 ميليارد تومان خسارت وارد مي كند كه از نتايج فرسايش خاك و سيل، ساليانه 250 ميليون متر مكعب رسوب وارد سدها مي شود.
وي با بيان اينكه امسال توزيع اعتبار بر اساس شاخص هايي همچون ميزان سيل، خشكسالي، فرسايش خاك، رسوب، آب و دشت هاي بحراني انجام مي شود، تصريح كرد: استان هاي كشور نسبت به امتيازاتي كه بر اساس اين شاخص ها كسب مي كنند، اعتبار دريافت خواهند كرد به طوري كه استان هاي گلستان و مازندران به دليل تعدد سيل و فارس، كرمان و سيستان و بلوچستان به علت بحران خشكسالي بيشترين اعتبار را براي اجراي عمليات آبخيزداري و آبخوانداري دريافت مي كنند.
دبير ستاد هماهنگي اجراي عمليات آبخيزداري و آبخوانداري با بيان اينكه با منابع صندوق توسعه ملي به پيشرفت فيزيكي 70 درصدي اين پروژه از تيرماه امسال تاكنون دست يافته ايم، پيش بيني كرد: تا پايان آذرماه اقدامات مكانيكي و بيومكانيكي و تا پايان اسفند ماه اقدامات بيولوژيكي تمام مي شود.
به گفته وي، براي انجام پروژه آبخيزداري و آبخوانداري در سطح موثر 800 هزار هكتار، نزديك به 923 كارگاه راه اندازي و 835 پيمانكار جذب شده كه به نظر مي رسد حدود 5 هزار نفر امسال براي اجراي اين پروژه مشغول به كار شوند كه علاوه بر اثرات اشتغالزايي، احياي چشمه و قنوات و از بين نرفتن اراضي در شهرستان ها را در پي خواهد داشت.
وي هدف گذاري برنامه ششم توسعه براي اجراي عمليات آبخيزداري و آبخوانداري را 10 ميليون هكتار عنوان كرد و اظهارداشت: طبق اين برنامه ما بايد هر سال در سطح 2 ميليون هكتار اين پروژه را اجرا كنيم در حالي كه به علت محدوديت بودجه در سال جاري 800 هزار هكتار آن محقق مي شود.
مديركل دفتر آبخيزداري و حفاظت خاك سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري كشور، نبود تعادل در نظام بودجه و برنامه ريزي براي منابع زيستي، حياتي و منابع طبيعي را از دلايل تحقق نيافتن برنامه هاي كلان دانست و گفت: اكنون به مسايل زير ساختي بيشتر از حفظ منابع پايه به لحاظ تامين منابع مالي توجه مي شود.
جزئي به افزايش مشاركت مردمي و خيرين در اجرا و تكميل پروژه آبخيزداري و آبخوانداري تاكيد كرد و افزود: امسال در زمينه مشاركت مردمي در اجرا و تصميم گيري ها برنامه هاي خوبي داريم كه در تحقق اهدافمان موثر است.
به گزارش ايرنا، آبخيزداري علم و هنر مديريت منابع آب، خاك و پوشش گياهي يك آبخيز است، به شكلي كه بهره برداري مداوم از اين منابع برآورده شود و حوزه آبخيز محدودهاي است كه آب ناشي از باران و ذوب برفها به يك آبراهه يا رودخانه سرازير ميشود.
اقدامات بيولوژيكي (ايجاد يا تقويت پوشش گياهي از طريق نهالكاري، بذركاري، كپهكاري)، اقدامات مكانيكي (پخش سيلاب، بندخاكي، بندهاي رسوبگير ملاتي، گابيوني و خشكهچين)، اقدامات بيومكانيكي (سكوبندي، تراسبندي، بانكتبندي همراه با تقويت پوشش گياهي) و اقدامات مديريتي (حفاظت و قرق، كشاورزي حفاظتي) از جمله فعاليت ها در حوزه آبخيزداري است.
اقتصام**9186*2025
تهران- ايرنا- مديركل دفتر آبخيزداري و حفاظت خاك سازمان جنگل ها، مراتع و آبخيزداري كشور گفت: عمليات آبخيزداري و آبخوانداري در 800 هزار هكتار از اراضي كشور با استفاده از اعتبار 200 ميليون دلاري صندوق توسعه ملي اجرا مي شود.