به گزارش ايرنا ترامپ مدت ها است تلاش مي كند تعرفه بر روي اقلام ژاپني وارداتي به آمريكا را بخصوص خودروسازان ژاپني كه بازار آن كشور را تصاحب كرده اند، افزايش دهد اما «سياست همراه با مماشات» 'شينزو آبه' نخست وزير ژاپن در قبال دولت آمريكا مانع اين امر شده است.
با اين حساب برايند توافق چين و آمريكا به دنبال ديدار سران دو كشور در حاشيه اجلاس گروه 20 در آرژانتين، مي تواند فشار فزاينده آمريكا بر ژاپن براي گرفتن امتيازات بيشتر باشد.
اقتصاد ژاپن به دليل وابستگي فراواني كه به آمريكا دارد مي تواند آسيب پذيري بالايي داشته باشد و هر گونه تعرفه بر روي خودروهاي صادراتي و خودروسازان ژاپني مي تواند روابط طرفين را به تنش بكشاند و يك نبرد تجاري را ميان طرفين آغاز كند.
از طرف ديگر نبايد فراموش كرد كه آبه تا كنون با خريدهاي فزاينده نظامي از آمريكا توانسته است اين روند را كند كند اما به نظر مي رسد اين اقدام و خريد جنگنده هاي اف 35 آمريكا، نمي تواند تضميني براي توقف تعرفه ها و راهبرد فشار تجاري واشنگتن بر توكيو باشد.
از سوي ديگر ترامپ توانسته است با مكزيك و كانادا توافق تجاري تازه اي امضا كند كه جايگزين موافقنامه قبلي آنها به نام 'نفتا' شده است و آتش بس آمريكا دربرابر چين هم به اين موضوع مضاعف شده است و اين روند در واقع به معناي تنها ماندن ژاپن در عرصه رويارويي تجاري با آمريكا است موضوعي كه باعث يك برخورد و مناقشه ميان طرفين خواهد شد و توكيو اكنون در انديشه اقدامات مقابله جويانه است.
نگراني از همين موضوع بود كه باعث شد وزير صنعت ژاپن اعلام كند كشورش مذاكرات تجاري پيش رو بين آمريكا و چين را به دقت دنبال خواهد كرد تا تاثيرات احتمالي اين مذاكرات بر شركت هاي ژاپني را بسنجد.
'هيروشيگه سكو' روز گذشته در يك كنفرانس خبري در توكيو با اشاره به تصميم آمريكا براي به تعويق انداختن افزايش تعرفه ها بر كالاهاي چيني تاكيد كرد از نظر بين المللي براي آمريكا و چين بسيار حائز اهميت است تا رابطه اي ايجاد كنند كه منجر به رشد و توسعه با ثبات اقتصاد جهاني شود.
او گفت: دولت ژاپن به دقت اين مذاكرات تجاري را دنبال خواهد كرد چون بسته به اينكه نتيجه اين مذاكرات چه خواهد شد، ممكن است تعرفه هاي اضافي اعمال شود و شركت هاي ژاپني تحت تاثير قرار گيرند.
«شي جين پينگ» رئيس جمهوري چين و همتاي آمريكايي اش «دونالد ترامپ» اول دسامبر در ديداري حساس در آرژانتين توافق كردند تا پس از ماه ها جنگ تجاري، آتش بسي 90 روزه اعلام كنند.
كسري تراز تجاري آمريكا در سال 2017 در برابر چين به 375 ميليارد دلار رسيده است طبق آمار، اين رقم در هشت ماهه نخست سال جاري ميلادي نيز به 261 ميليارد دلار رسيده است.
با اين حال اواسط ماه آينده ميلادي يعني در ژانويه سال 2019 ميلادي، واشنگتن وارد گفت و گوهاي تازه تجاري با توكيو خواهد شد كه اصلي ترين هدف آن كاستن از مازاد تجاري ژاپن در برابر آمريكا است.
ترامپ با شعار «اول آمريكا» روي كار آمده است و در همين راستا تلاش كرده است تا هر گونه بي توازني تجاري ميان اين كشور با كشورهاي ديگر را از بين ببرد و براي همين بعيد است در مورد ژاپن نيز كوتاه بيايد و در مذاكرات آتي، اين توكيو است كه هدف درخواست هاي بيشتر آمريكا قرار خواهد گرفت و اگر اين طور شود تعرفه هاي بيشتري در انتظار توليد كنندگان ژاپني خواهد بود.
ترامپ حتي در جريان ديداري كه با 'آبه' در حاشيه اجلاس گروه 20 داشت صراحتا از وجود كسري بسيار بالاي تجاري آمريكا در قبال ژاپن ابراز نگراني كرد و گفت كه اين شرايط بسرعت تغيير خواهد كرد.
ژاپن تاكيد مي كند كه دو كشور بايد در مورد كالاهاي صادراتي و وارداتي با يكديگر به توافق برسند اما آمريكا به اين قانع نيست و مي خواهد موضوع تسعير ارز ملي ژاپن و همچنين بخش خدماتي نيز در گفت و گوها مطرح شود.
پيش بيني مي شود كه رياست دور بعدي گفت و گوهاي دو كشور را 'رابرت لايتزينگر' نماينده تجاري آمريكا و 'توشيميتسو موته گي' وزير تجديد ساختار امور اقتصادي ژاپن برعهده داشته باشند.
'كوهيرانو' از كارشناسان امور اقتصادي ژاپن مي گويد اگر ترامپ بخواهد خيلي سريع به نتيجه برسد آن زمان بعيد است توافق خوبي حاصل شود و طرفين برعكس تنها به صورت محدود براي پاره اي موارد به توافق خواهند رسيد.
او مي افزايد: اگر موضوع خودرو مطرح شود آن زمان ژاپن كه البته تعرفه اي براي خودروهاي وارداتي در نظر نمي گيرد از لحاظ امنيت محيط زيست براي خودروهاي آمريكايي وارداتي مقررات ساده تري وضع خواهد كرد.
با اين احوال موضوع فقط خودرو و خودروسازان نيست و در مذاكراتي كه پيش رو است طبيعتا مسايل بسيار بيشتري از كشاورزي و خدمات گرفته تا صنايع اتومبيل سازي، تسعير ارز و فناوري پيشرفته مطرح خواهد شد.
آساق**231**1904**
پكن- ايرنا- به نظر مي رسد با توافق ضمني كه آمريكا و چين براي كاستن از اختلافات تجاري بدست آورده اند، راه براي افزايش فشارهاي 'دونالد ترامپ' رييس جمهوري آمريكا بر ژاپن هموارتر شده است موضوعي كه با واكنش توكيو مواجه شده است.