۱۵ آذر ۱۳۹۷، ۱۴:۳۹
کد خبر: 83125071
T T
۰ نفر

هويت و رسالت دانشجويان از منظر رسانه ها

۱۵ آذر ۱۳۹۷، ۱۴:۳۹
کد خبر: 83125071
هويت و رسالت دانشجويان از منظر رسانه ها

تهران-ايرنا- روزنامه هاي امروز ايران درآستانه شانزدهم آذر و روز دانشجو مطالبي را در مورد هويت و ويژگي هاي جنبش دانشجويي و رسالت هاي دانشجويان در مباحث سياسي منتشر كردند.

به گزارش گروه نشريات خبري، امسال، در آستانه فرارسيدن شصت و پنجمين سالروز شهادت سه دانشجوي معترض دانشگاه تهران به سفر معاون وقت رئيس جمهوري آمريكا به تهران در سال 1332 كه در تقويم كشورمان به نام روز دانشجو ثبت شده است، دكتر حسن روحاني به ديدار دانشجويان دانشگاه علوم پزشكي سمنان رفت.
رسانه هاي داخلي نيز همزمان با روز دانشجو در گزارش ها و مقالات متعدد خود ،ديدگاه هاي مختلفي را در اين باره ارائه داده اند. رسانه هاي كشورمان بر لزوم استكبارستيزي تاكيد كرده و نيز مطالبي از اهميت جنبش دانشجويي و لزوم آزادي دانشجويان منتشر كرده اند.
شيوه دولت در تعامل با دانشگاه‌ها و نظرات دانشجويان از ديگر محورهاي مهم اين رسانه ها بوده است. رسانه هاي وابسته به اصلاح طلبان از بازتر شدن فضاي سياسي در دولت روحاني مي گويند و رسانه هاي موسوم به اصولگرايان از شيوه برخورد دولت با دانشجويان منتقد ابراز نارضايتي كرده اند.
رسانه هاي اصلاح طلب
...............................
** شيوه تعامل دولت با دانشجويان
روزنامه «ابتكار» تعامل دولت‌ها با جامعه دانشجويي را بررسي كرده و مي نويسد: روي كار آمدن دولت يازدهم با رويكردي ميانه‌رو در سال 1392 مانند بسياري از حوزه‌هاي جامعه، فضاي امنيتي حاكم بر دانشگاه‌ها را هم معتدل و شرايطي بهتر براي جنبش‌هاي دانشجويي فراهم كرد؛ شرايطي كه اگرچه بسيار بهتر از سال‌هاي گذشته است اما با فضاي مطلوب و مورد نظر فعالان و مسئولان تشكل‌هاي دانشجويي فاصله بسياري دارد.

روزنامه ايران در يادداشتي نوشت: در دولت روحاني استقلال به دانشگاه‌ها برگشت و فضا به‌طور محسوسي باز شد. دانشجويان ستاره دار به دانشگاه‌ها برگشتند و تمام استادان منتقد دولت كه در دوره مهرورزي حذف شدند دوباره به كلاس‌ها بازگشتند. تشكل‌هاي سياسي پويا شدند و چند صدايي در دانشگاه به وجود آمد.

ايران در مطلبي ديگر با تيتر « صداي دانشگاه را بشنويد» مي نويسد: مطالبه اصلي در حوزه آزادي بيان ايجاد فضاي آزاد براي منتقدين عملكرد دولت (به‌عنوان حقوق اساسي جريان دانشجويي) در چارچوب قانون بود. كه نه تنها اين فضا محقق نشده است بلكه اندك منتقديني هم كه وجود داشت نيز برچسب‌هاي متعددي دريافت كرده و با همه توان سعي در محدود كردن آنها شد. آسيب ديگر ايجاد فضاي نااميدي بواسطه نپذيرفتن نقدها بود. درواقع دولت هم با بستن افواه منتقدين و هم با گرفتن گوش‌هاي خود به روي حرف‌هاي آنها، زمينه بروز هرگونه اصلاحي را بست.

**بي رمقي تشكل ها و جنبش هاي دانشجويي
به گزارش ايسنا عماد افروغ استاد دانشگاه و جامعه‌شناس در آستانه‌ 16آذر؛ روز دانشجو در جمع دانشجويان دانشگاه اديان‌ و مذاهب شهر قم به انتقاد از وضعيت جنبش دانشجويي پرداخت و اظهار كرد: امروزه جنبش دانشجويي ما از رمق افتاده‌ است.آفت جنبش دانشجويي، تقليل قدرت اجتماعي به قدرت سياسي بود و از وقتي جنبش دانشجويي با گروه‌ها و جريان‌هاي سياسي بست و خودش را در قدرت مستقر سياسي و رسمي مستحيل كرد، رسالتش را فراموش كرد.

عبدالله ناصري فعال سياسي در روزنامه ابتكار نوشت: تشكل‌هاي دانشجويي يا جامعه دانشجويي بسيار بي‌رمق شده است. يك اتفاق ديگري هم كه در دو دهه اخير رخ داده اين است كه نهادهاي قدرت در بيرون از دانشگاه به سمت بازسازي يا تاسيس نهادهاي دانشجويي خاص رفتند. اين نهادهاي حكومتي و قدرت ساخته‌اي كه در دانشگاه‌ها شكل گرفت با امكاناتي كه در اختيار داشتند فضاي دانشجويي را اشغال كردند. آنها تا آنجا كه در توان‌شان بود در مقابل جنبش دانشجويي و انجمن‌هاي اسلامي اصيل مقاومت كردند. اين روند در واقع روندي است كه از سر بي‌تدبيري و تغيير نگرشي بود كه در بخشي از اركان حاكميت پيش آمد.

محمدعلي ابطحي در يادداشتي در روزنامه اعتماد نوشت: متاسفانه در سال‌هاي اخير دانشگاه‌ها در حوزه سياسي بي‌رمق شده‌اند. اخيرا نيز رييس نهاد براي همين دانشگاه بي‌رمق خط و نشان هم كشيده است كه سياست جيز است و نبايد به آن وارد شوند. همين امسال به مناسبت روز 16 آذر يكي، دو دانشگاه براي سخنراني من را دعوت كردند و مي‌گفتند اولا اجازه سخنراني وجود ندارد بلكه بايد مناظره شكل بگيرد از دوجناح. كاملا به شكل درهم ميوه فروشي‌ها. بعد از موافقت دو طرف، مراكز امنيتي بايد مجوز صادر كنند.

روزنامه اقتصاد به نقل از مصطفي ميرسليم در مراسم روز دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامي خراسان رضوي نوشت: «ما در حال حاضر با دانشگاه خاموش مواجه هستيم»،دانشگاه در زمينه مسائل كشور احساس تعهد نمي‌كند. تنها ايراد گرفتن كافي نيست، بلكه بايد چاره‌جويي نيز انجام شود. اميدواريم دانشگاه و مجامع علمي ما زنده شوند تا بتوانيم گره از مشكلات كشور بگشاييم.

**بودجه دانشگاه ها
علي خاكي صديق (رئيس دانشگاه خواجه نصيرالدين طوسي) در گفت‌وگو با خبرنگار ايلنا درباره بودجه كم دانشگاه‌ها در مقابل بودجه‌هاي ميلياردي مراكز آموزشي و پژوهشي خارج از حوزه وزارت علوم گفت: اولويت اول كشور هرچيزي كه باشد، بودجه‌ها صرف آنجا مي‌شود به هر حال آموزش عالي آن طور كه بايد و شايد جزو اولويت‌هاي اول نيست و اين مشكلي است كه الان با آن مواجه‌ايم، البته در كشور ما اينطور است.

رسانه هاي اصولگرا
.........................
** دانشجو و لزوم استكبار‌ستيزي
به گزارش وطن امروز بيش از 25 حزب، گروه‌ و تشكل‌ انقلابي درباره بزرگداشت 16 آذر بيانيه‌اي صادر كردند كه در بخشي از آن آمده است:دانشگاه و دانشگاهيان در طول ايام پس از پيروزي انقلاب اسلامي نيز همچنان اين پيشتازي را با اشغال سفارت آمريكا، مركز جاسوسي و براندازي نظام نوپاي اسلامي، حضور گسترده در دفاع‌مقدس و فعاليت در حوزه‌هاي سازندگي كشور و توليد علم و فناوري حفظ كردند. برخي امروز اگر ترامپ به ايران بيايد حاضرند دانشجويان را هم پايش ذبح كنند. اين ميزان ارادت برخي به آمريكا يا از سر جهل تاريخ است يا از سر وادادگي.

روزنامه كيهان در گزارشي از 16 آذر با استناد به «موسسه مطالعات تاريخ معاصر ايران» مي نويسد: مناسبت روز 16 آذر به روز دانشجو به سال 1332 و سفر ريچارد نيكسون معاون رئيس‌جمهور آمريكا به ايران باز مي‌گردد. روزي كه دانشجويان تلاش كردند از فضاي رسانه‌اي آن استفاده كرده و صداي اعتراض و نارضايتي خود را به دنيا مخابره كنند. در واقع ملت از دخالت بيگانگان به ستوه آمده بودند.

به گزارش روزنامه رسالت محمدمهدي زاهدي عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلس گفت: 16 آذر جريان بين‌المللي مقاومت مقابل استكبار را كليد زد. حوادثي كه در اين چند سال اخير در منطقه و كشور رقم خورده به نوعي متأسي از 16 آذر است كه جريان بين‌المللي و فراملي تحت عنوان مقاومت مقابل استكبار را ايجاد كرده است.

**تعامل دولت روحاني با دانشجويان
كيهان در انتقاد به سخنان روحاني در مراسم روز دانشجو در دانشگاه علوم پزشكي سمنان مي نويسد: در ديدار مهرماه گذشته رئيس‌جمهور با دانشجويان دانشگاه تهران به هيچ يك از دانشجويان مستقل و منتقد اجازه سخنراني داده نشد و دانشجويان نتوانستند صحبت و يا درد دلي با رئيس‌جمهور داشته باشند، رئيس‌جمهور 22 مهرماه سال جاري درحالي در دانشگاه تهران در يك سالن 400 نفره براي دانشگاهيان سخنراني كرد كه به گفته نمايندگان تشكل‌هاي قانوني اين دانشگاه تنها 5 درصد صندلي‌ها در اختيار دانشجويان قرار گرفته است!

به گزارش فارس محمد حسين كاظمي دبير واحد تشكيلات اتحاديه جامعه اسلامي دانشجويان درباره برگزاري مراسم روز دانشجو در سمنان مي گويد: مراسم به اصطلاح روز دانشجو در دانشگاه و استاني كه برخي اتحاديه‌هاي بزرگ و تاثيرگذار دانشجويي نماينده‌اي در آن ندارند، برگزار شد؛ اما سخنران‌ها و پرسشگر‌هاي به اصطلاح منتقد اين روز كاملا مهندسي شده انتخاب شده بودند و در كمال تعجب به تشكل‌هاي بزرگي همچون تشكل جامعه اسلامي دانشجويان كه بيش از 70 دفتر فعال در سطح كشور دارد، تريبوني داده نشد!

فارس در گزارشي مي نويسد: از ابتدا مشخص بود سخنراني رئيس‌جمهور در هر دانشگاهي برگزار شود، دانشجويان انتقادات تندي را در زمان حضور وي خواهند داشت. رئيس جمهور در سمنان هم از تير تند انتقادات دانشجويان در امان نماند و دانشجويان در مقابل وي از نابسماني بازار اقتصادي و مشكلات مردم گرفته تا وضعيت و مشكلات دانشجويان و دانشگاه‌ها انتقاد كردند.

**رسالت جنبش ها و تشكل هاي دانشجويي
روزنامه جوان در يادداشتي درباره رسالت جنبش دانشجويي مي نويسد: نفوذ و بهره برداري از جنبش دانشجويي. يكي از آفات حركت دانشجويي اين است كه عناصر و مجموعه‌هاي ناباب به آن طمع بورزند و بخواهند از آن سوءاستفاده كنند. دور شدن و پشت كردن به آرمان‌ها و فراموش كردن آن‌ها نگرش سطحي به پديده‌ها. آنجا كه مي‌فرمايند؛ يكي ديگر از آفات مهم جنبش دانشجويي، سطحي شدن است. عزيزان من! از سطحي‌انديشي به‌شدت پرهيز كنيد. خصوصيت دانشجو، تعمق و تدقيق است. هر حرفي را كه مي‌شنويد، رويش فكر و دقت كنيد.

روزنامه فرهيختگان ميزگردي با موضوع عدالتخواهي و مصداق‌هاي آن در جنبش دانشجويي تشكيل داده و مي نويسد: تشكل‌هاي دانشجويي رسالت‌شان اين است كه تعريف كاملي از عدالت را تبيين كنند. بايد با نخبگان جلسه بگذاريم و اصلا بفهميم كه دنبال چه چيزي در عدالت هستند؛ يعني ما از قوه قضائيه چه عدالتي مي‌خواهيم؟ عدالت در ساختار، محتوا، رفتارشناسي حاكمان، سبك زندگي، طبع مردم در چه چيزي عدالتخواهي را مي‌خواهيم تعريف كنيم؟ ساختار جمهوري اسلامي پيچيده شده است و رفتار حاكمان در اين 40 ساله پيچيده‌تر، مشكلات جمهوري اسلامي هم به همين پيچيدگي ايجاد شده‌اند و همين مساله نوع كنش فعالان سياسي را در اين 40 سال تغييرداده است. شما ببينيد پنج سال پيش چرا دانشجويان سياسي دانشگاه‌ها به كارگران سرنمي‌زدند، اما الان چه اتفاقي افتاده كه دانشجويان دانشگاه‌ها براي اعاده حق كارگران اعتراض مي‌كنند.
*گروه نشريات خبري
پژوهشم**9344**1732