۲۰ آذر ۱۳۹۷، ۱۷:۲۶
کد خبر: 83131120
T T
۰ نفر
اهمیت زیر ساخت‌ها و فناوری‌های نوین در شهر هوشمند

تهران- ایرنا- زیرساخت ها و فناوری های نوین در شهر هوشمند عنوان یكی از پنل ها در حاشیه دومین همایش بین المللی تهران هوشمند است كه كارشناسان در آن بایسته هایی را همچون نیروی متخصص، توجه به گسترش هوش مصنوعی، جایگاه اپراتورها و ضرورت حمایت از اجرای پروژه های بزرگ IOT ارائه كردند.

به گزارش خبرنگار علمی ایرنا، برج میلاد از دیروز -دوشنبه- به مدت دو روز میزبان دومین همایش بین المللی تهران هوشمند و پنل هایی است كه در حاشیه آن با حضور كارشناسان و فعالان حوزه برگزار شده است.
مهندس آرش بهگو مدیركل طراحی و بهینه سازی هسته شركت ایرانسل، مهندس بابك قالیچی ار همراه اول و دكتر اسماعیل ثنایی از مدیران با سابقه در حوزه فناوری های نوین از جمله شركت كنندگان در پنل زیر ساخت‌ها و فناوری‌های نوین در شهر هوشمند بودند كه در ادامه آن دكتر محمد فرجود مدیرعامل سازمان فاوای شهرداری نیز به جمع سخنران ها اضافه شد و به سوالات پاسخ داد.
دكتر روحانی نژاد كه دبیری این پنل را برعهده داشت در خلال صحبت های اعضای پنل،برای عملیاتی شدن بحث سوالاتی را مطرح كرد.

** حكمرانی هوش مصنوعی
دكتر ثنایی در آغاز سخنان خود به افق فراروی آی سی تی با حضور مسلط هوش مصنوعی اشاره كرد و افزود: گوگل اعلام می كند كه در 10 سال گذشته، درگیر نسل های مختلف موبایل و داده ها بودیم اما در 10 سال آینده حاكمیت هوش مصنوعی در تمام زمینه ها نقش اصلی را ایفا خواهد كرد.
وی ادامه داد: مانع مرتبط با هوش مصنوعی در كسب و كار، مهارت تخصصی است. كل دنیا و بالطبع كل ایران افراد متخصص و كاركرده در این زمینه كم دارند چرا كه برخی داده ها برای عموم قابل انتشار نیستند كه امیدوارم با نظارت وزارت ارتباطات این مسئله حل شود و دیتاهایی كه از دل آن كسب و كارهای مختلف بیرون می آید در دسترس قرار گیرد.
ثنایی در ادامه به پنج سرفصل اصلی و مهم در 10 سال آینده در حوزه هوش مصنوعی اشاره كرد و گفت: سلامت، بازاریابی، سبك زندگی، حمل و نقل و مالی است و علاقمندان به این حوزه باید روی این سرفصل ها كار كنند. اتفاق بزرگی بین نسل چهارم به نسل پنجم رخ می دهد كه كسب و كار ما را متحول خواهد كرد. یكی از بحث ها مدت زمان پاسخ است. زمانی كه در شهر هوشمند ماشین های بدون راننده باشند، باید اطلاعات راس زمان مقرر به آن ها برسد، نه حتی نیم ثانیه كمتر. این سرفصل پاسخگویی است.

** تامین زیرساخت ها
مبحث بعدی را مهندس بهگو مدیركل طراحی و بهینه سازی هسته شبكه ایرانسل ارائه كرد: بحث ما درباره فناوری های نوین و خصوصا زیرساخت های مربوط به آنهاست. فرض كنیم اگر قرار باشد شبكه ای به واقعیت افزوده - Augmented reality- خدمات ارائه دهد، باید زیرساخت های قدرتمندی داشته باشد. مثلا اگر تعدادی توریست وارد كشوری شدند و خواستند با تور مجازی سفر كنند، زیرساخت برای ارائه خدمات به آن ها باید مهیا باشد.
وی در پاسخ به این پرسش كه زنجیره تامین هوشمند چه كاربردی دارد، گفت: در ارتباط با یكی از مزایای هوشمندسازی می توان به كاهش سفرهای درون شهری اشاره كرد، به این كه نیاز نیست افراد برای هر كاری از خانه خارج شوند. انبارداری هوشمند باعث می شود حمل و نقل كالا به صورت هوشمند و بدون فوت وقت انجام شود. خدمات عمومی هوشمند كه تمام خدمات شهری را برعهده می گیرد، مدیریت سوخت از طرق مختلف مانند دوچرخه های اشتراكی و... از جمله مزایای زندگی در شهر هوشمند است.
«ما باید ببینیم مشتری چه چیز از ما می خواهد. متوجه شده ایم در راستای مسائل كلیدی، شهرداری و مجموعه فاوا یكسری طرح هایی دارند كه این طرح ها در خصوص جابه جایی و كیفیت زندگی است. زیرساخت های جدی كه در این خصوص وجود دارد، یكی ارتباطات است و دیگری اطلاعات. با این اوصاف نیازهایی به وجود می آید. برخی نیاز به پایداری در شبكه دارند، برخی سرعت متفاوتی مد نظرشان است و تراكم خاصی از كاربر می خواهند. باید این نیازها برطرف شوند.»

*شهر هوشمند و نیاز به نیروی متخصص
مهندس قالیچی از شركت همراه اول هم در این نشست گفت: تعریف های متعددی از هوشمندی در این نشست ها انجام شده، اما این تعریف بیشتر زمینه مكانیزاسیون و اتوماسیون است تا شهر هوشمند. ما در حال حاضر با همین میزان اطلاعاتی كه داریم می توانیم كارهای دیتایی زیادی انجام دهیم. فكر می كنم هوشمند سازی شهر بیش از آن كه نیاز به اپراتورها داشته باشد، نیاز به آی تی پلیرها دارد. ما خیلی از زیرساخت ها را داریم اما كسی را كه بتواند روی این موارد هوشمندی سوار كند نداریم. این چالشی است كه سازمان فاوا به آن فكر می كند و در گفت و گوهایی كه داشتیم بارها به آن پرداخته شده است. باید سعی كنیم به جای این كه مدام راجع به یك چیزی صحبت كنیم، برای كار كردن در جهت آن قدم برداریم. مثل IOT كه مدت هاست راجع به آن صحبت می شود و آن قدر آن را شنیده ایم كه فكر می كنیم خیلی كارها در این حوزه انجام داده ایم، در حالی كه این طور نیست و حتی در برخی موارد در حال عبور از آن هستیم.

**تكلیف اپراتورها در هوشمندسازی معلوم شود
فرجود مدیر سازمان فاوا شهرداری نیز گفت: خلاهایی وجود دارند كه احتمال دارد مانع از رشد مناسب هوشمندسازی شوند. در برخی موارد نمی توان از پروژه ای توقع مالی داشت، اما در مقابل پروژه هایی تعریف می شوند كه هزینه ها را كاهش می دهند و اگر بتوان مدلی پیدا كرد كه منجر به صرفه جویی برای سرمایه گذاران شود و بازگشت پول داشته باشد می توان از فضای صرفا پیمانكاری كارفرمایی بیرون آمد.
وی در ادامه گفت: به نظر من باید موضع اپراتورها در هوشمندسازی مشخص شود. این كه تمایل دارند در چه قسمتی ورود كنند و در كدام قسمت دخالتی نداشته باشند. این كار باعث می شود اگر كسی سراغ سازمان فاوا آمد تا طرحی ارائه كند بتوانیم به او بگوییم هر كدام از اپراتورها چه زیرساختی برای طرح مورد نظر او مهیا می كنند.»
وی ادامه داد: نگاه ما این است كه برای شروع اقدام جدید، چارچوب‌های درست آن را از ابتدا مشخص كنیم. اگر تعاریف و نیازها درست عنوان شده باشد بازیگران این حوزه و بخش خصوصی یكدیگر را پیدا خواهند كرد. وظیفه بخش حاكمیتی نیز تعیین درست چارچوب‌ها و حركت در این مسیر است.
فرجود بحث را با این موضوع به پایان رساند: انجام پروژه‌های بزرگ حوزه IOT كه بسیاری از آنها در حوزه شهر هوشمند تعریف می‌شود باید مورد حمایت قرار گیرد. البته برخی پروژه ها نیز ذاتا باعث كاهش هزینه‌ها و صرفه جویی می‌شود و می‌توان مدلی طراحی كرد كه از این منابع در جای درست استفاده كرد.
همایش بین المللی تهران هوشمند كه از دیروز در برج میلاد شروع شده است امروز پایان می یابد.
در این همایش 10 نشست تخصصی با موضوع شهر هوشمند برگزار شد كه از جمله محورهای آنها «نقشه راه شهر هوشمند؛ از ایده تا بلوغ»، «الگوهای مشاركت ذینفعان»، «زیست بوم نوآوری در شهر هوشمند»، «حكمروایی هوشمند و تحول دیجیتال»، «پایداری و زیست پذیری هوشمند سازی شهری و نهادهای ملی» اعلام شده است.
علمی*م.ش*2017
۰ نفر