به گزارش ايرنا، عباس سعيدي روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران افزود: پسيل، آفت كليدي پسته به شمار مي رود و سالانه خسارت زيادي به باغداران وارد مي كند.
وي با بيان اينكه سالانه هزينه زيادي در راستاي مبارزه با آفت پسيل پسته صرف مي شود تصريح كرد: خشكسالي هاي اخير، كاهش بارندي، دماي بالا در تابستان و نبود سرماي كافي در زمستان موجب رشد اين آفت مي شود.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان كرمان اظهار داشت: تغييرات اقليمي موجب از بين رفتن سبزينه هاي اطراف و كف باغ و همچنين علف هاي هرز به عنوان دشمنان طبيعي آفت پسيل مي شود.
وي افزود: نخستين وظيفه سازمان جهاد كشاورزي تامين سموم در راستاي مبارزه با پسيل، نظارت بر فروشگاه هاي عرضه سم و آموزش كشاورزان در راستاي مبارزه و چگونگي مبارزه با اين آفت است.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان كرمان تصريح كرد: امسال طرح آذر تا آذر در اين سازمان تهيه شد كه در اين طرح اقدامات كشاورزان در رابطه با مقابله با پسيل پسته آموزش داده و اين طرح در 10 درصد از باغات استان كرمان اجرا مي شود.
** كاهش محصول پسته 10 هزار ميليارد تومان به كشاورزان كرماني خسارت وارد كرد
وي همچنين به كاهش مقدار محصول پسته در استان كرمان و كشور اشاره و گفت: اين كاهش در 100 سال گذشته بي سابقه بود.
سعيدي، تغييرات اقليمي در سال قبل و فروردين امسال را از جمله مهمترين عوامل كاهش محصول پسته عنوان كرد و اظهار داشت: بيش از 90 درصد پسته امسال استان كرمان از بين رفت.
وي ادامه داد: اين در حالي است كه پيش بيني ميزان برداشت براي سال جاري 90 هزار تن بود و اين مقدار به هفت هزار تن رسيد.
وي تاكيد كرد: كاهش محصول پسته طي سال جاري در استان كرمان بيش از 10 هزار ميليارد تومان به كشاورزان اين استان خسارت وارد كرد.
سعيدي گفت: افزايش دماي زمستان سال گذشته، گرده افشاني نكردن درختان، نوسانات دمايي و غيره از جمله دلايل كاهش محصول پسته در امسال و سال آينده است.
وي ادامه داد: افزايش دماي فروردين از تشكيل جوانه زايشي سال آينده درختان پسته در كرمان جلوگيري كرد لذا مقدار محصول پسته در سال آينده نيز كاهش خواهد داشت.
** درصدد جبران خسارت پسته كاران كرمان هستيم
رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان كرمان تاكيد كرد: درصدد جبران خسارت صد در صدي پسته كاران توسط بيمه هستيم و در اين راستا جلسات زيادي برگزار شده است.
وي همچنين افزايش قيمت پسته را كمبود اين محصول در كشور بخصوص قطب توليد اين محصول استان كرمان عنوان كرد و گفت:
دومين دليل افزايش قيمت پسته افزايش نرخ ارز است.
وي قيمت پسته را در كرمان متغير و بالاي 100 هزار تومان عنوان كرد.
** مبارزات موفق سازمان جهاد كشاورزي كرمان با آفت كرم خراط و زنجره خرما
وي با اشاره به اينكه آفت كرم خراط به درخت گردو حمله مي كند افزود: كانون هاي آلودگي كرم خراط در 60 هكتار گردوكاري در بردسير بود.
وي گفت: به منظور مهار آفت كرم خراط در باغ هاي منطقه باب زيتون بردسير امسال برنامه ريزي و كميته فني تشكيل شد و با كمك بسيج در سطح بيش از 40 هكتار كار هرس درختان در باب زيتون بردسير منطقه كانون آلودگي انجام شد.
سعيدي، از سم پاشي، تله گذاري فرموني، مبارزه تلفيقي با آفت، هرس و آبياري مجدد درختان به عنوان اقدامات مقابله اي با آفت كرم خراط نام برد و افزود: منطقه باب زيتون بردسير بعد از اجراي اين طرح ها مجدد زنده شد و آفت درختان مهار شد.
وي اظهار داشت: بيش از يك ميليارد تومان طرح آبخيزداري در باب زيتون بردسير در حال انجام است.
سعيدي تاكيد كرد: طرح اجرا شده در منطقه باب زيتون بردسير در حال تامين اعتبار براي اجرا در مناطق گردو خيز ديگر استان كرمان است.
وي ادامه داد: حدود 2 و نيم ميليارد تومان اعتبار براي آغاز كار با مشارت كشاورزان براي اين مبارزه نياز است.
وي تاكيد كرد: تاكنون آفت زنجره خرما و كرم خراط در استان كرمان مهار شده و با برنامه ريزي هاي انجام شده پسيل پسته نيز امسال مهار خواهد شد.
سعيدي به جابجايي و حذف 12 هزار نخل در شهرستان بم در راستاي مقابله با آفت پسيل پسته اشاره كرد و افزود: سم پاشي هوايي براي حفظ سلامت خرما در اين شهرستان حذف شد.
** بيشتر محصولات كشاورزي كرمان عاري از باقي مانده سموم است
رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان كرمان گفت: باقي مانده سموم در محصولات كشاورزي اين استان وجود ندارد.
وي گفت: گاهي باقي مانده سموم در برخي محصولات گلخانه اي ديده مي شود.
سعيدي، مبارزه تلفيقي را اصلي ترين راه مبارزه با آفات كشاورزي در استان كرمان عنوان و تصريح كرد: حدود 180 هكتار گلخانه در شمال اين استان وجود دارد كه 120 هكتار در پنج سال گذشته توسعه پيدا كرده است.
وي ادامه داد: 70 تا 80 تن محصول از هر هكتار از گلخانه هاي شمال استان كرمان برداشت مي شود.
وي گفت: با وجود اينكه جنگ اقتصادي در كشور جريان دارد اما جاي هيچگونه نگراني براي تامين محصولات كشاورزي وجود ندارد.
** مبارزه تلفيقي مهمترين راه مبارزه با آفات است
مدير حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزي استان كرمان با بيان اينكه پسيل يكي از آفات مهم و غيرقابل حذف در پسته است گفت: بايد با مديريت تلفيقي آفت را كنترل و ميزان خسارت را كاهش داد.
ناصر طاهري تصريح كرد: تدبير جديدي در راستاي كنترل آفت پسيل پسته در كرمان انديشيده شده است.
وي ادامه داد: طرح مديريت تلفيقي آفت پسيل پسته با عنوان طرح آذر تا آذر در كرمان اجرا مي شود.
طاهري افزود: اين طرح با مشاركت كشاورزان در سطح باغ هاي پسته استان كرمان انجام مي شود.
وي تاكيد كرد: براي كنترل آفت پسيل در اين طرح بايد از زمان آغاز فصل سرما جمعيت آفات را كه در تنه درختان و زمين زندگي مي كند با شخم زمستانه و يخ آب از بين برد و كنترل كرد.
وي مصرف مناسب كودهاي ازته را نيز از ديگر اقدامات مبارزه با پسيل پسته عنوان كرد و اظهار داشت: در فروردين ماه نيز حشرات بالغ پسيل را با استفاده از كارت و نوارهاي زرد از بين مي بريم.
وي تصريح كرد: ارديبهشت و خرداد نيز به دليل حمايت از دشمنان طبيعي آفات از صابون هاي كشاورزي استفاده مي شود.
طاهري، استفاده از سمومي كه طيف وسيع حشره كشي ندارند و حداقل خسارت را به دشمنن طبيعي وارد مي كنند را ديگر راه مبارزه با پسيل پسته در طرح از آذر تا آذر عنوان كرد.
وي گفت: در نيمه تيرماه و مرداد نيز يك تا 2 نوبت استفاده از سموم توصيه مي شود.
وي افزود: حذف سم پاشي هاي غيرضروري نيز يكي ديگر از راههاي مبارزه با آفت پسيل پسته است.
مدير حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزي استان كرمان از اجراي طرح از آذر تا آذر در سراسر كشور با محوريت استان كرمان خبر داد و گفت: اين طرح توسط سازمان جهاد كشاورزي كرمان برنامه ريزي و پيشنهاد داده شده است.
وي اظهار داشت: طرح مبارزه با پسل پسته با مشاركت كشاورزان قابل اجرا و موفق خواهد بود.
طاهري ادامه داد: كارشناسان كشاورزي در طرح مبارزه با پسيل پسته فقط مشاروه فني و علمي به كشاورزان ارائه مي دهند و اين طرح با كمك خود كشاورزان اجرا مي شود.
3029
كرمان - ايرنا - رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان كرمان گفت: طرح مقابله تلفيقي با آفت پسيل پسته با عنوان از آذر تا آذر در كرمان به مرحله اجرا در آمد.