۲۱ آذر ۱۳۹۷، ۱۶:۴۱
کد خبر: 83132414
T T
۰ نفر
جعبه جادویی؛ از سرگرمی تا آموزش

تهران- ایرنا- 11 دسامبر روز جهانی كودك و تلویزیون، یادآور پیوند میان این جعبه جادویی با آموزش و سرگرم سازی كودكان است و نشان از اهمیت توجه به كاركردهای مثبت تلویزیون برای تعلیم و تربیت نسل ها دارد.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، روز جهانی كودك و تلویزیون، تلاشی برای ایجاد ارتباط مثبت میان كودكان جهان با این جعبه جادویی و بستری برای پیوند سازنده این دو با هم است.
این روزها رسانه هایی چون تلویزیون، رادیو و دیگر وسایل ارتباط جمعی، در كنار بعد سرگرم كنندگی خود نقش مهم و تعیین كننده ‏ای در تعلیم و تربیت گروه های مختلف جامعه و آموزش نسل ها دارند. در این میان، تلویزیون به عنوان رسانه‏ ای دیداری و شنیداری، با حضور پر رنگ خود در خانه ‏ها، تاثیر بسزایی بر افكار عمومی به ویژه كودكان و نوجوانان می‏‌گذارد.
با حضور جعبه جادویی در میان خانواده ها، خانه دیگر تنها جایی برای استراحت نیست و می تواند محلی باشد كه بیش از گذشته از دریچه جادویی تلویزیون در آن آموخت و به داده های فرهنگی دست یافت.
اینجاست كه اهمیت توجه به تولیدات تلویزیونی نمایان می شود. از آنجا كه جامعه به ویژه كودكان تأثیر قابل توجهی از تلویزیون می‏‌گیرند و این رسانه می تواند نفوذ بلامنازعی بر افكار كودكان داشته باشد، آنچه در قالب داده رسانه ای به كودكان منتقل می شود، نیازمند انتخاب آگاهانه و توجه بسیار است.
به طور كلی افزایش آگاهی كودكان در زمینه ‌‏های گوناگون از جمله ارتباطاتِ فردی و اجتماعی و آموزش رفتار انسانی و قانونمدار به كودكان مهم ترین رسالت تلویزیون در زمینه برنامه سازی برای كودكان و نوجوانان است. تلویزیون با نمایش صفات نیك انسانی مانند مهربانی، گذشت، سخاوت، دوستی، مثبت اندیشی، پشتكار، مسوولیت پذیری و داشتن هدف در زندگی و تقبیح رفتارهای ناپسند در قالب برنامه های جذاب و دیدنی می تواند گام مهمی در مسیر جامعه پذیری و آموزش درست نسل ها بردارد.
بی شك كم توجهی سیاستگذاران و برنامه سازان تلویزیونی و حاكم بودن نگاه های فردی و سلیقه ای در تلویزیون، نقش مثبت این رسانه را تحت تاثیر قرار داده و كاركرد این جعبه جادویی را دچار سویه های منفی می سازد. چنین اتفاقی بی تردید از یك سو كاركرد رسانه را ضدفرهنگ می سازد و از سوی دیگر از گرایش جامعه به ویژه كودكان و نوجوانان به برقراری ارتباط با تلویزیون می كاهد. از این منظر تلاش برای پیوند هر چه بیشتر و عمیق تر میان تلویزیون با اقشار مختلف جامعه از جمله كودكان رسالتی است كه بر دوش این نهاد مهم رسانه ای قرار دارد. از آنجا كه كودكان و نوجوانان از برنامه های تلویزیونی الگوپذیری دارند، متولیان و تهیه ‏‌كنندگان تلویزیون همواره باید نسبت به تاثیر تولیدات خود بر ناخودآگاه این گروه سنی آگاه باشند و در تولید هر برنامه ای گام نخست را كسب آگاهی با تحقیق و پژوهش قرار دهند؛ چراكه كودكان و نوجوانان آینده سازان این سرزمین هستند.

پژوهشم**9282**
۰ نفر