به گزارش خبرنگار ایرنا، كمیسیون حقوقی پارلمان عراق از امروز شنبه پیش نویس لایحه قانونی پایان بخشیدن به حضور نیروهای بیگانه در اراضی عراق را دریافت كرد و انتظار می رود بعد از تدوین كامل لایحه به پارلمان تقدیم شود.
از طرفی تلویزیون بومی «آفاق» عراق در گزارشی از نقل و انتقال گسترده خودروهای نظامی امریكا در جوار مرزهای عراق با سوریه در استان الانبار (غرب عراق)، گزارشی منتشر كرده كه نشان می دهد، آمریكایی ها درصدد تثبیت حضور نظامی خود در خاك این كشور هستند.
این تلویزیون بومی عراقی به دنبال انتشار اخباری مبنی بر قیام نیروهای آمریكایی به ایجاد یك پایگاه جدید در مرزهای عراق با سوریه در استان الانبار، این گزارش خبری را تهیه كرده است.
در این گزارش خبری كه فرمانده عملیات الانبار در الحشد الشعبی، گروه خبری آفاق را همراهی می كند، چگونگی تردد آسوده خاطر و نسبتا زیاد خودروهای سبك و سنگین آمریكایی را در منطقه مرزی استان الانبار با سوریه نمایش داده می شود.
'قاسم مصلح' در ادامه به شبكه خبری آفاق گفته است كه سكوت دولت عراق نسبت به این تحركات مشكوك نظامیان آمریكا در مرزهای عراق و عدم ابراز تنفر و انزجار نسبت به آنها، ممكن است اوضاع را بدتر كند.
وی اضافه كرده است كه اگر وضعیت به همین ترتیب پیش برود و در برابر رفتارهای نظامی امریكا در عراق اقدامی نشود، بیم تكرار حوادث مصیبت بار گذشته و بازگشت تروریسم به عراق می رود.
مصلح تاكید كرده است: تا وقتی «نیروهای اشغالگر آمریكایی» از خاك عراق بیرون رانده نشده اند، تروریسم همچنان در عراق باقی می ماند.
وی از پارلمان و دولت عراق خواسته است تا به اشغال نظامی آمریكا پایان بدهند و گفته است: تا وقتی نظامیان آمریكایی در خاك عراق هستند، نمی توانیم اوضاع را تحت كنترل در آوریم.
عضو شورای استان الانبار دوشنبه گذشته (19 آذرماه) در اظهاراتی به خبرگزاری «سومریه نیوز» عراق گفته بود كه نیروهای آمریكایی بدون اعلام قبلی، یك پایگاه جدید در استان الانبار ایجاد كرده اند.
«فرحان محمد الدلیمی» افزود كه نیروهای آمریكایی اخیرا به صورت غیرمنتظره و بدون اطلاع قبلی در شمال رودخانه فرات در 30 كیلومتری بخش «الرمانه» از توابع شهرستان مرزی «قائم» در استان الانبار، در جوارهای مرز عراق با سوریه یك پایگاه ایجاد كرده و در آن مستقر شدند.
الدلیمی اضافه كرده است كه حضور نظامیان آمریكایی در این منطقه به این نیروها اجازه می دهد كه بر كل صحرای حدفاصل بین دو استان الانبار و نینوا در داخل خاك عراق اشراف داشته باشند.
در گزارش شبكه تلویزیونی آفاق نشان داده می شود كه خودروهای نظامی آمریكایی بدون هیچ گونه نگرانی از تهدید یا حمله احتمالی در حال تردد در جاده مرزی هستند و نیروهای عراق از جمله الحشد الشعلی آنها را بواسطه دوربین ها از دور، زیر نظر دارند.
پیرامون پایگاه های نظامی آمریكا گزارش های مختلفی وجود دارد كه برخی آن را 6 و 8 و 12 پایگاه ذكر كرده اند.
معروف ترین پایگاه های نظامی آمریكا در حال حاضر در عراق، «ویكتوریا» در حومه فرودگاه بین المللی بغداد در غرب پایتخت، «التاجی» شمال بغداد، «الحبانیه» و «عین الاسد» در استان الانبار، «پایگاه هوایی بلد» در استان صلاح الدین، «رینگ» در كركوك، «القیاره» در نینوا و پایگاه اربیل هستند.
دولت سابق عراق به ریاست «حیدر العبادی» چند بار اعلام كرده بود كه تعداد نیروهای امریكایی و پایگاه های نظامی انها در عراق محدود است و اغلب نیروهای آمریكایی نقش مشورتی دارند اما برخی نمایندگان پارلمان و فعالان حزبی از حضور نظامی گسترده و رو به فزونی آمریكا در نقاط مختلف عراق سخن می گفتند.
براساس گزارش منابع مطلع از جمله نمایندگانی از پارلمان عراق، آمریكا بین 5 تا 12 هزار نیروی نظامی در عراق دارد.
«محمد العسكری» مشاور وزیر دفاع عراق نیز چند روز قبل در اظهاراتی تاكید كرد كه در سطح مردمی و دولتی در عراق با حضور نظامیان آمریكایی در این كشور مخالفت وجود دارد.
تعدادی از نمایندگان پارلمان عراق پیشتر اعلام كرده بودند كه یكی از اولویت های چهارمین دوره این پارلمان پایان دادن به حضور نظامیان آمریكا درعراق است.
همزمان «محمد البلداوی» نماینده پارلمان عراق امروز شنبه به خبرگزاری «المعلومه» عراق گفته است كه پیش نویس لایحه قانونی بیرون راندن نیروهای آمریكایی از خاك عراق به كمیسیون حقوقی پارلمان این كشور رسیده است.
وی اضافه كرده است كه كمیسیون قانونی پارلمان عراق بعد از مرور پیش نویس و تدوین لایحه قانونی، آن را با هدف رای گیری به پارلمان تقدیم می كند.
وی خاطر نشان ساخته است كه رویكرد دولت جدید بیرون كردن نیروهای بیگانه از اراضی عراق است و پارلمان نیز در این رویكرد همسو با برنامه دولت برای پایان دادن به حضور نظامیان آمریكایی در خاك عراق است.
البلدوای به زمان ارائه لایحه قانونی خروج نیروهای بیگانه از اراضی عراق به پارلمان این كشور و سقف زمانبندی لازم برای خروج این نیروها اشاره نكرده است اما به نظر می رسد این موضوع به سال آینده موكول شود.
با اعتقاد كارشناسان، با توجه به اصرار آمریكایی ها به ماندن در خاك عراق تحت هر شرایطی و از طرفی اصرار عراقی ها به بیرون راندن این نیروهای بیگانه از خاك كشورشان، عراق را در برابر چالش جدی قرار داده است.
این نگرانی وجود دارد كه در صورت اصرار نیروهای آمریكایی به ماندن در خاك عراق برخلاف اراده دولت، پارلمان و ملت این كشور، عراق به صحنه برخورد بین نیروهای نظامی آمریكا و گروه های مقاومت ضد آمریكایی تبدیل شود.
نیروهای مقاومت و برخی احزاب سیاسی عراق تاكنون بارها هشدار داده اند كه ادامه حضور نظامی آمریكا در عراق پس از شكست نظامی داعش، اشغالگری است و اگر پایان نیابد همچون قبل به عنوان نیروهای اشغالگر با آنان رفتار خواهد شد.
نیروهای آمریكایی و همپیمانان كه از سال 2003 به بهانه داشتن سلاح كشتار جمعی كه بعدا دروغ بودن آن ثابت شد، عراق را اشغال كردند اما سرانجام در سال 2011 بدلیل ناكامی ها و ضربات سختی كه از مقاومت اسلامی عراق خوردند مجبور به ترك خاك عراق شدند، آنها در سال 2014 این بار به بهانه مبارزه با داعش در قالب ائتلاف مدعی مبارزه با این گروهك تروریستی دوباره وارد خاك عراق شدند.
حضور مجدد نظامی آمریكا در عراق و دخالت های آشكار سیاسی در مسائل داخلی این كشور، تاكنون بارها مورد اعتراض شخصیت ها و احزاب عراقی قرار گرفته است و حتی پارلمان سابق عراق قانونی را تصویب كرد كه بر اساس آن دولت وقت موظف شد جدول زمانی خروج نیروهای آمریكا از خاك عراق را تهیه و اعلام كند اما با گذشت یك سال گزارشی درخصوص اقدامات احتمالی در این خصوص منتشر نشده است.
خاورم *10*353*380*
بغداد – ایرنا – همزمان با تلاش آمریكایی ها برای تثبیت حضور نظامی خود در خاك عراق از طریق افزایش پایگاه های نظامی در این كشور، دولت و پارلمان عراق تحركات خود را برای پایان بخشیدن به این حضور نیروهای بیگانه تشدید كرده اند.