به گزارش ايرنا، مهدي زارع روز شنبه در همايش ارزيابي لرزه خيزي يكساله اخير ايران با نگاه ويژه به ريسك زلزله در استان كه در كتابخانه مركزي اصفهان برگزار شد، افزود: همچنين راهبردي نيازمنديم كه مديريت، كارآمدي، حسابرسي، وضوح، توانمندسازي و شفافيت را مدنظر داشته باشد تا چالش هايي كه در زمان زلزله و مخاطرات طبيعي با آن مواجه هستيم به حداقل برسد.
وي با اشاره به وضعيت اصفهان از نظر زلزله خيزي تصريح كرد: منطقه اصفهان به نسبت ديگر مكان هاي فلات مركزي ايران لرزه خيزي پايين تري را نشان مي دهد، ريسك زلزله هاي آينده در كشور به ترتيب در تهران، مشهد، تبريز و بندرعباس است.
استاد تمام پژوهشگاه بين المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله ايران ادامه داد: بازگشت زمين لرزه ها تا حدي در اصفهان طولاني است كه از بين رفتن آثار تاريخي، ساختمان ها و ميراث فيزيكي تمدني در اصفهان رخ نداده است و اين در حالي است كه در تبريز و اردبيل شاهد از بين رفتن آثار تاريخي براثر زلزله در گذشته بوده ايم.
وي با بيان اينكه بناي تاريخي سيلك در كاشان حداقل در هزاره سوم و پنج هزار سال قبل زلزله اي رخ داده است، بيان كرد: نحوه تدفين افراد و زير آوار ماندن آن ها در بناي سيلك خبر از رخداد زلزله در زمان هاي دور در اين مكان مي دهد به همين دليل اصفهان از سمت چهارمحال و بختياري و از سمت شمال نطنز و كاشان شتاب ريسك زلزله بيشتر مي شود.
زارع ادامه داد : درست است كه شتاب رخداد زلزله در اصفهان پايين است اما امكان دارد در فاصله 80 كيلومتري اصفهان (در منطقه زاگرس) زلزله اي رخ دهد اما آسيب هاي بسياري در اصفهان داشته باشد از اين رو بايد از اساس به مساله زلزله در اصفهان توجه شود.
به گفته وي، در كشورهاي در حال توسعه با توجه به اينكه مجتمع، انبوه سازي و برج سازي رواج دارد اگر يكي از مجتمع ها از بين برود تلفات قابل ملاحظه اي را شاهد خواهيم بود.
بيست و نهمين نشست از سلسله نشست هاي شهرسازي و معماري شهرداري و پدافند غيرعامل با حضور نيروهاي نظامي و انتظامي، استانداري و مديران شهري با موضوع همايش ارزيابي لرزه خيزي يكساله اخير ايران با نگاه ويژه به ريسك زلزله در استان اصفهان برگزار شد.
اصفهان از نظر پهنه بندي زمين شناسي در محدوده 'سنندج - سيرجان ' قرار دارد، گُسل هاي اين محدوده از نظر لرزه اي نسبت به گسل هاي 'زاگرس-البرز' فعاليت كمتري دارند و احتمال وقوع زمين لرزه بزرگ در آن كم است.
وي در باره فرونشست زمين در اين منطقه تصريح كرد : وقوع پنج مورد فرونشست زمين در استان اصفهان- اراضي جنوب فرودگاه شهيد بهشتي، گلشهر، اردستان، روستاي پرمه حيدرآباد در بخش چنارود چادگان و شهر دامنه شهرستان فريدن مشهود است.
اين استاد دانشگاه اضافه كرد : اين خطر به ويژه در مناطق شمالي شهر اصفهان همراه با شواهدي مبني بر آسيب واحدهاي مسكوني است.
وي بيان كرد: با توجه به اينكه جنس خاك شمال شهر اصفهان ريزدانه است، هرچه به سمت اين مناطق مي رويم پديده فرونشست زمين شديدتر خواهد بود.
زارع بيان كرد : برداشت آب از منافذ زيرزميني موجب خالي شدن اين منافذ شده و در نتيجه زمين تحمل وزن لايه هاي بالايي خود را ندارد و به تدريج باعث فرونشست مي شود.
وي اظهارداشت: پل هاي تاريخي قرار گرفته روي بستر رودخانه زاينده رود نزديك به پايه هاي كوه بنا شده است اما در صورتي كه قسمتي از آن ها بر روي لايه هاي رسي خاك قرار گرفته باشد، در آينده احتمال فرونشست آن ها وجود دارد.
استاد تمام پژوهشگاه بين المللي زلزله شناسي ادامه داد: سطح آب هاي زير زميني در اطراف رودخانه زاينده رود به شدت پايين رفته و انتظار اين را داريم كه پديده فرونشست در اين مناطق به وجود بيايد.
وي خاطرنشان كرد: فرونشست در بازه زماني 10 تا 30 ساله بررسي مي شود، فرونشست برگشت پذير نيست و تنها با صرف هزينه هاي كلان و در صورت لزومم مي توان فرونشست منطقه اي را ترميم كرد.
63 گُسل در شعاع يكصد كيلومتري كلانشهر اصفهان شناسايي شده اما احتمال وقوع زمين لرزه بزرگ در اين منطقه كم است.
9913/6026/
اصفهان- ايرنا- استاد تمام پژوهشگاه بين المللي زلزله شناسي ومهندسي زلزله ايران گفت: اجراي نقشه زلزله، سيل و لغزش زمين بر اساس داده هاي علمي در همه شهرهاي بزرگ از جمله شهر اصفهان ضروري است.