طرح شهرك تخصصي به منظور تجميع و تقويت صنوف توليدي و توزيعي در عرصه آجيل و خشكبار توسط بخش خصوصي مطرح شد اما عمليات اجرايي آن پس از دريافت مجوزهاي اوليه و خريد زمين، نتوانسته مسير خود را طي كند.
اتحاديه صنف آجيل و خشكبار مشهد به عنوان دومين اتحاديه كشور داراي هزار و 200 عضو، 280 واحد فرآوري، 150 واحد عمده فروشي و 700 واحد خرده فروشي است.
اين كلانشهر با توجه به تعداد بسيار زائران و علاقه شهروندان به مصرف آجيل و خشكبار بيشترين سرانه مصرف اين نوع محصول و خريد آن را به صورت سوغات در كشور دارد.
مشهد انحصار توليد تخمه جاباني (ژاپني) و آلو خشك را در جهان دارد و همچنين 50 درصد از توليدات انجير خشك استان فارس كه از مرغوبيت و محبوبيت خاصي در ايران برخوردار است توسط صادركنندگان مشهد به خارج از كشور ارسال مي شود.
علاوه بر آن با توجه با توسعه كشت پسته در خراسان رضوي و بحران كم آبي در كرمان پيش بيني مي شود طي پنج سال آينده خراسان رضوي گوي سبقت را در اين زمينه از كرمان ربوده و به رتبه اول توليد اين محصول در كشور دست يابد.
بيشترين محصولات آجيل و خشكبار به صورت خام از ساير استانها يا كشورهاي همجوار وارد مشهد مي شود زيرا اين شهر مركز درجه يك فرآوري آجيل و خشكبار خام است.
به همين سبب طرحي از سوي بخش خصوصي به منظور تجميع و تقويت ظرفيت هاي آجيل و خشكبار در اين شهر در قالب راه اندازي نخستين شهرك تخصصي آجيل و خشكبار كشور ارائه گرديد كه مي تواند گام بلندي در مسير توسعه و درآمدزايي براي اين منطقه باشد.
رئيس اتحاديه صنف فروشندگان آجيل و خشكبار مشهد به عنوان يكي از متوليان ساخت اين شهرك در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: ساخت نخستين شهرك تخصصي آجيل و خشكبار كشور براي اولين بار در سال 1393 توسط بخش خصوصي مطرح و به تصويب دستگاه هاي اجرايي متولي در خراسان رضوي رسيد.
عليرضا ارزاني ممقاني افزود: به همين منظور زميني به مساحت 20 هكتار در منطقه ميامي مشهد خريداري شد تا فضايي براي 130 واحد صنفي فرآوري، توليد و بسته بندي آجيل و خشكبار و اشتغالزايي براي سه هزار و 500 نفر فراهم شود.
وي اظهار داشت: تاكنون همه دستگاه هاي اجرايي متولي حوزه آجيل و خشكبار براي صدور مجوزهاي لازم با بخش خصوصي همكاري كرده اند و زمين مورد نظر تسطيح و آماده ديوار كشي و اجراي عمليات است.
وي گفت: هفت ماه است كه اين پروژه معطل گرفتن پروانه ساخت از شهرداري است و هنوز اين نهاد پروانه ساخت را صادر نكرده و هر روز به پشتوانه فلان ماده و تبصره قانوني به دنبال چاق تر كردن پروانه و گرفتن پول بيشتر است.
ارزاني ممقاني افزود: شهرداري هزينه صدور پروانه ساخت شهرك آجيل و خشكبار مشهد را 280 ميليارد ريال اعلام كرده كه اين هزينه بايد توسط واحدهايي كه قصد استقرار در اين شهرك را دارند، پرداخت شود.
وي با پيش بيني هزينه سه هزار و 500 ميليارد ريالي ساخت كامل شهرك تخصصي آجيل و خشكبار مشهد اظهار داشت: در شرايط كنوني و با توجه به كاهش فروش آجيل و خشكبار، واحدهاي فعال در اين حوزه صنفي با مشكلات عديده مواجه هستند و پرداخت چنين مبلغي براي صاحبان اين واحدها توجيه اقتصادي ندارد.
وي گفت: شهرك تخصصي آجيل و خشكبار مشهد به اشتغالزايي، ارزآوري و درآمدزايي براي استان، ساماندهي صنوف مزاحم و كاهش آلودگي هوا كمك شاياني مي كند و در انتظار همكاري شهرداري براي شروع عمليات ساخت اين شهرك هستيم.
رئيس اتحاديه صنف فروشندگان آجيل و خشكبار مشهد افزود: شهرك تخصصي آجيل و خشكبار در منطقه كم برخوردار مشهد قرار گرفته و فعاليت آن بسياري از مشكلات منطقه حاشيه نشين اين شهر را نيز حل مي كند.
وي اظهار داشت: رويكرد شهرداري نسبت به پروژه شهرك تخصصي آجيل و خشكبار بايد مبتني بر تعامل و همياري باشد زيرا با ساخت اين شهرك باري از دوش شهرداري برداشته مي شود اما شهرداري مانع ادامه روند ساخت اين شهرك شده است.
* پاسخ شهرداري
شهردار منطقه پنج مشهد كه مديريت منطقه ميامي (محل استقرار شهرك تخصصي آجيل و خشكبار) را برعهده دارد، در باره پروانه ساخت اين شهرك به خبرنگار ايرنا گفت: براي ارائه مجوز ساخت شهرك تخصصي آجيل و خشكبار لايحه اي به شوراي شهر ارائه شد.
حسين عبدالله زاده افزود: صنوف توليدي آجيل و خشكبار جزو مشاغل مزاحم به شمار مي روند لذا راه اندازي شهرك تخصصي در اين زمينه به جمع آوري اين نوع مشاغل كمك مي كند و اين موضوع در لايحه مربوطه در نظر گرفته شد.
وي اظهار داشت: از شوراي شهر مشهد نيز براي شهرك تخصصي آجيل و خشكبار به اندازه تعداد واحدهايي كه در آن مستقر خواهند شد، مصوبه لازم گرفته شده است.
وي گفت: طبق ماده 101 قانون شهرداريها، بايد سهم سرانه شهرداري از سوي متولي ساخت شهرك آجيل پرداخت شود كه براساس مصوبه شوراي شهر، اين شهرك از پرداخت 22 ميليارد و 700 ميليون ريال نيز معاف شده و باقي بدهي آن بايد به شهرداري پرداخت گردد.
عبدالله زاده افزود: اين امر به صورت كتبي نيز به شركت متولي ساخت اين شهرك اعلام شده است.
وي اظهار داشت: بدهي اين شركت به شهرداري 212 ميليارد و 700 ميليون ريال است كه در صورت پرداخت اين بدهي، منعي براي ساخت شهرك مزبور نخواهد بود.
وي گفت: صنف آجيل و خشكبار درخواست بخشش سهم سرانه شهرداري از ساخت شهرك تخصصي را دارد كه اين درخواست خلاف قانون است.
7489 / 6053
مشهد- ايرنا- نخستين شهرك تخصصي آجيل و خشكبار كشور پس از گذشت سه سال از آغاز طرح آن هنوز در گير و دار گرفتن پروانه ساخت از شهرداري است و معلوم نيست چه زماني اين گره كور از پروژه آجيلي مشهد باز مي شود.