به گزارش ایرنا، «عبدالباری عطوان» تحلیلگر مسایل عرب و سردبیر روزنامه رأی الیوم سفر «عمر البشیر» رئیس جمهوری سودان به دمشق و استقبال گرم از وی را شروعی برای پایان یك مرحله و آغاز مرحله ای جدید دانست كه در آن به پیروزی سوریه و شكست توطئه ها آمریكا و متحدانش برای از بین بردن وحدت و انسجام این كشور اعتراف می شود.
وی افزود: البشیر اولین رهبر عربی خواهد بود كه این گام را برداشت اما آخرین رهبر عربی نخواهد بود كه وارد دمشق می شود و فهرست طویلی باقی است و سفارت خانه های بسته بار دیگر افتتاح خواهند شد، بعید نیست كه شیخ «صباح جابر الصباح» امیر كویت دومین و «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر كه همواره خواستار بازگشت سوریه به اتحادیه عرب بوده سومین مقام عربی است كه به دمشق سفر خواهد كرد همانطور كه پارلمان عربی نیز خواستار این مساله است.
عطوان افزود كه البشیر تنها نماینده سودان نیست بلكه نماینده یك محور عربی در رأس آن عربستان و كشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله قطر، امارات و مصر است كه به اشتباه خود در توطئه چینی ها ضد سوریه زیر چتر آمریكا پی برده اند.
این تحلیلگر معتقد است كه دیدار پشت درهای بسته البشیر با «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه در كاخ «الشعب» اشاره به دلایل و چرایی این دیدار داشته و دربردارنده پیام های مهمی از مهمان سودانی به نمایندگی از متحدان عرب به خصوص ریاض است كه حمایت خود را از مخالفان سوریه متوقف كرده و هیات عالی مذاكره كننده مخالفان سوریه را كه مقر آن در ریاض بود ملغی كرد و در آخرین بیانیه ای كه از سوی شورای وزیران این كشور صادر شد بر راهكار سیاسی برای حل و فصل بحران سوریه تاكید شد.
عطوان اضافه می كند كه یكی از این پیام ها می تواند از سوی «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور تركیه باشد كه برآوردهای منطقه ای خود را تغییر داده و برای باز گشت به روابط با سوریه مقدمه چینی می كند این موضوع را «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه تركیه در نشست بین المللی دوحه افشا كرد و گفت كه اگر بشار اسد در انتخابات شفاف انتخاب شود، احتمال دارد با اسد وارد تعامل شویم.
وی یاد آور شد كه البشیر با انتقادهای شدیدی به دلیل پیوستن به ائتلاف سعودی ضد یمن با طمع دستیابی به كمك های عربستان و نیز درز اخباری درباره تمایل به عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی روبرو است خارطوم گمان می كرد این امر كوتاه ترین مسیر برای حذف نامش از فهرست تروریسم آمریكا و نیز حذف نام وی از فهرست افراد تحت پیگرد دادگاه بین المللی است و دیدار وی از دمشق می تواند در این انتقادهای منفی نیز تاثیر داشته باشد.
عطوان در ادامه نوشت كه البشیر كه كشورش به دلیل حمایت آن از محور مقاومت اسلامی فلسطین (جنبش های حماس و جهاد اسلامی) با دشمنی های آمریكا و اسرائیل مواجه شد بار دیگر در سوریه بر اعلام سوریه به عنوان كشور «خط مقدم» تاكید كرد در حالی كه این كلمه از قاموس رسمی عربی طی سال ها حذف شده بود و نیز تاكید كرد كه امیدوار است كه سوریه باردیگر نقش خود را در منطقه عربی بازیابد و مردم این كشور خودشان بدون دخالت خارجی سرنوشت خود را تعیین كنند. چه بسا این اظهارات رئیس جمهور سودان به تمایلش برای بازگشت به محور مقاومت اشاره داشت.
سردبیر رای الیوم افزود كه رهبران عربی درب كاخ الشعب در قلب دمشق را برای شكست انزوا و غربت خود و نه انزوای سوریه پس از هفت سال می كوبند درحالی كه در این سال ها مورد بهره كشی آمریكا و غارت اموالشان بوده اند و ارزش های ملی عربی و اسلامی آنها خدشه دار شد و گمراه شدند.
عطوان اضافه كرد مهم است كه این بازگشت كشورهای عربی به سمت سوریه در شرایط كنونی كه برخی تلاش ها برای عادی سازی روابط با رژیم اشغالگر اسرائیل وجود دارد؛ صورت گیرد و شاید این آغازی برای بیداری و دوری از سازش با اسرائیل بعنوان یك رژیم جعلی و متهم است كه تلاش می كند تا نگاه ها را از جرایم جنگی خود ضد مبارزانی كه از وطن خود و مقدساتشان در فلسطین اشغالی دفاع می كردند، دور كند.
خاورم**9366**1049
تهران-ایرنا-روزنامه فرامنطقه ای «رای الیوم» در مطلبی نوشت كه دیدار «عمر البشیر» رئیس جمهوری سودان با «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه اعتراف رسمی كشورهای عربی به شكست توطئه های خود علیه این كشور و موسمی برای بازگشت سایر رهبران عرب به آن و آشتی با دمشق است.