۲۷ آذر ۱۳۹۷، ۱۵:۴۴
کد خبر: 83139188
T T
۰ نفر
تكميل خط گاز ايران، پايان بخش بحران انرژي پاكستان

اسلام آباد- ايرنا - اين روزها در حالي بحران كمبود گاز بار ديگر گريبانگير مردم پاكستان با جمعيت حدود 210 ميليون نفر شده است كه دولت اسلام آباد مي توانست با تكميل پروژه انتقال گاز ايران موسوم به (آي -پي) از تكرار مشكلات انرژي براي شهروندان و اقتصادش پيشگيري كند.

به گزارش روز سه شنبه ايرنا، آغاز فصل سرما در پاكستان با بحران كمبود گاز در اين كشور همراه مي شود.
طي 10 روز گذشته و با توجه به آغاز بارندگي ها در مناطق مختلف پاكستان، فشار گاز در شهرهاي مختلف كاهش يافته و حتي مشتريان خانگي گاز نيز از آن محروم شدند.
مشتريان خانگي گاز در پاكستان با بحران كمبود مواجه شده و شهرهاي مختلف به ويژه ايالت سند شاهد تشكيل صف‌هاي طولاني براي خريد كپسول‌هاي گاز مايع بود.
كمبود گاز تعطيلي پمپ هاي سي ان جي در مناطق مختلف پاكستان را به همراه داشت تا جايي كه شركت ملي گاز پاكستان موسوم به «سوئي سدرن ناردرن» اعلام كرد كه جايگاه هاي عرضه گاز سي ان جي به خودروها در ايالت سند تا اطلاع ثانوي تعطيل است.
اين مشكل بيش از ديگر ايالت هاي پاكستان، گريبانگير شهر كراچي مركز ايالت سند و قطب صنعت و از بزرگترين شهرهاي اين كشور شد تا جايي كه بسته شدن پمپ هاي سي-ان-جي در شهرهاي مختلف ايالت سند به ويژه شهر كراچي و ايالت بلوچستان، موجب توقف فعاليت اتوبوس هاي مسافربري داخل شهري شد كه مشكلات زيادي براي مردم اين شهر به وجود آورد.
اخيرا نيز اتحاديه پايانه هاي مسافربري و اتوبوسراني شهر كراچي در اعتراض به اين اقدام شركت گاز، اعتصاب همگاني اعلام كرد و روند عرضه گاز به كارخانه ها و شركت هاي توليد كننده برق در بسياري از مناطق پاكستان متوقف شد.
اگرچه اين مشكل طي دو روز گذشته تا حدي كاهش يافته است، نگاه كارشناسان و تحليلگران اقتصادي را به طرح انتقال گاز ايران به پاكستان موسوم به (آي - پي) را بيش از گذشته برجسته مي كند.
تقاضا براي گاز طبيعي در پاكستان بيش از ميزان عرضه آن است و بر اساس گزارش منتشر شده در رسانه هاي پاكستاني، ميزان استحصال گاز در اين كشور در زمان كنوني حدود چهار ميليارد فوت مكعب در روز (CFD) است كه اين ميزان تا سال 2020 كه ميزان تقاضاي گاز طبيعي در اين كشور به هشت ميليارد فوت مكعب(CFD ) افزايش يابد، به دو ميليارد فوت مكعب (CFD) كاهش مي يابد.
به باور كارشناسان و تحليلگران اقتصادي پاكستان، تكميل خط لوله گاز ايران مي تواند به پاكستان كمك كند تا تقاضاي انرژي رو به رشد خود را به پايان رسانده و بحران كمبود گاز در اين كشور را متوقف كند.
در بحبوحه مشكلات كمبود گاز در پاكستان، «اسد عمر» وزير خزانه داري پاكستان به منظور تقاضاي چند محموله گاز مازاد بر قرارداد به قطر سفر كرد.
طبق قرارداد موجود ميان دو كشور هر ماه 6 محموله گاز ال ان جي از قطر وارد پاكستان مي‌شود، ولي اين مقدار كفاف فصول سرد سال را نمي‌دهد.
سفر وزير خزانه داري پاكستان پس از آن انجام شد كه وي در مذاكره با تجار پاكستاني كه به كمبود گاز اعتراض داشتند به آنها وعده حل اين مشكل را داد.
بر اساس خبر برخي رسانه هاي پاكستان وي در سفر به قطر با همتاي خود و امير قطر گفت و گو كرده است.
قرارداد پاكستان و قطر قراردادي براي مدت 15 سال و قابل تمديد بعد از پايان اين مدت است و طبق اين قرارداد، قطر سالانه سه ميليون و 750 هزار تن گاز ال.ان.جي به پاكستان صادر خواهد كرد. ارزش كل اين قرارداد 16 ميليارد دلار است.
پاكستان درحالي به دنبال واردات گاز مايع از قطر است كه بسياري از كارشناسان اقتصادي اين كشور با انتقاد از اين اقدام دولت، معتقدند قيمت تمام شده واردات گاز مايع از قطر به حدي است كه استفاده از آن حتي براي صنايع و كارخانجات پاكستان مقرون به صرفه نخواهد بود.
دولت پاكستان اعلام كرده است كه با توجه به بهاي بالاي گازي كه قرار است از قطر وارد شود، دولت نمي تواند آن را در اختيار مصارف خانگي قرار دهد زيرا قيمت آن براي مصرف كنندگان خانگي حدود 10 برابر گاز طبيعي است.

*** خط لوله گاز ايران به پاكستان
ايده احداث خط لوله صلح در سال 1990 مطرح شد و قرار بود كه اين خط لوله كه گاز ايران را به پاكستان و هندوستان منتقل مي كرد، پيام آور صلح و دوستي در شبه قاره باشد. با توجه به اينكه توافق شده بود هند و پاكستان براي تامين امنيت اين خط لوله، اختلافات خود را كاهش دهند، اين خط لوله انتقال گاز به خط لوله صلح موسوم شد.
براساس توافق اوليه، قرار بود اين خط لوله دو هزار و 700 كيلومتري گاز صادراتي ايران را از مسير پاكستان به هند منتقل كند.
پيش بيني شده بود كه در صورت توافق نهايي، يكهزار و 100 كيلومتر از اين خط لوله در ايران، يكهزار كيلومتر در پاكستان و 600 كيلومتر در هند احداث شود.
طبق طرح اوليه قرار شده بود كه روزانه 150 ميليون مترمكعب گاز ايران به هند و پاكستان صادر شود كه 90 ميليون مترمكعب آن براي هند و 60 ميليون مترمكعب آن براي پاكستان در نظر گرفته شده بود.
پاكستان كه به بهانه تحريم ها و فشارهاي خارجي، تاكنون به تعهدات خود در قبال قرارداد خاتمه يافته اش با ايران براي تكميل خط لوله آي-پي در خاك خود عمل نكرده است، عنوان مي كند كه سخت در تلاش است تا با احداث خط لوله مربوط به طرح آي-پي در خاك خود (بيش از 700 كيلومتر)، هر چه سريع تر زمينه واردات گاز طبيعي از ايران را فراهم كند.
طبق گفته مقامات رسمي پاكستان، اين كشور قراردادهايي براي احداث خط لوله گاز از بندر 'گوادر'(در 70 كيلومتري مرز ايران) تا 'نوابشاه'(مقصد نهايي خط لوله آي-پي) امضا كرده و براساس آنچه عالي ترين مقامات پاكستان عنوان كرده اند، اين خط لوله، در صورت احداث، در واقع قرار است بخش اصلي خط لوله آي-پي باشد.
ضرب الاجل تعيين شده در قرارداد گازي آي - پي، همزمان با پايان سال 2014 ميلادي به پايان رسيد و جمهوري اسلامي ايران مدت ها قبل از سررسيدن اين ضرب الاجل، به تعهد خود عمل كرد و خط لوله گاز را در خاك خود از ميدان هاي گازي جنوب تا نزديك مرز پاكستان احداث كرد.
طبق قراردادي كه در سال 2010 ميلادي ميان ايران و پاكستان امضا شد و به خط لوله صلح ميان دو كشور معروف شد، گاز طبيعي ايران از ميدان گازي پارس جنوبي در استان بوشهر به بندر ˈنواب شاهˈ در جنوب پاكستان منتقل مي شود.
همچنين بر اساس اين قرارداد، قرار شد كه ايران از فروردين ماه 1393 (2014 ميلادي) روزانه 21 ميليون و 500 هزار مترمكعب گاز و سالانه 8.7 ميليارد مترمكعب گاز طبيعي به پاكستان صادر كند.
پاكستان كه نياز شديد به انرژي دارد، بارها اعلام كرده است كه طرح خط لوله آي-پي كاملا مستقل از طرح تاپي است و اين كشور به اجراي هر دو طرح براي رفع بحران انرژي خود نياز دارد.
البته دولت پاكستان اعلام كرده است كه بر روي كار بر سه گزينه گازي براي حل مشكلات كمبود گاز اين كشور است، يكي از آنها خط لوله انتقال گاز ايران به پاكستان موسوم به آي پي، ديگري پروژه انتقال گاز از تركمنستان، افغانستان، پاكستان-هند موسوم به (تاپي) و ديگري نيز پروژه خط لوله گاز در زير دريا مي باشد.
اما يكي از مهم ترين پروژه هايي كه دولت پاكستان نياز به انجام آن دارد، طرح خط لوله گاز ايران و پاكستان يا خط لوله صلح است.
بر اساس نظر كارشناسان، اين طرح تنها يك خط لوله گاز نيست، بلكه منبع انرژي براي پاكستان بوده و زماني كه اين كشور با بحران كمبود انرژي مواجه است، تكميل پروژه موسوم به ( IP ) اهميت ويژه اي مي يابد.

*** وزير پيشين اقتصاد پاكستان:گاز ايران، مشكل بحران انرژي پاكستان را حل مي كند
وزير پيشين اقتصادي پاكستان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا در اسلام آباد در خصوص مشكلات اين روزهاي مردم پاكستان براي تامين گاز مورد نياز گفت:وضعيت كنوني گاز در كشور عمدتا به دليل فقدان برنامه ريزي در راستاي تامين تقاضاي مورد انتظار و شهروندان است و و اين مشكل، هميشه در طول زمستان بيش از گذشته خود را نشان مي دهد.
«سلمان شاه» اضافه كرد:شركت هايي كه مي بايست اين محصول را به موقع تحويل مي دادند، كار خود را به خوبي انجام نداده و واردات گاز نيز در موقع مورد نياز خود انجام نشد و همه اين مسائل، به اين بحران منجر شد.
وي گفت: 'اگر خط لوله گاز ايران و پاكستان تكميل شده بود، تامين اين نيازها با تكميل آن طرح امكانپذير مي شد.
دكتر سلمان شاه همچنين با تاكيد بر لزوم تكميل طرح خط لوله گاز موسوم به (آي پي) گفت:اين گاز، منبع قابل اطمينان انرژي براي مردم پاكستان است.
البته پيش از اين نيز، غلام سرخ خان وزير نفت و منابع طبيعي پاكستان گفت كه دولت جديد اين كشور به رياست «عمران خان»، خواهان تكميل خط لوله صادرات گاز از ايران موسوم به'خط لوله صلح» است.

*** سرمقاله نويس پاكستان:احياي طرح انتقال گاز ايران به پاكستان ضروري است
يكي از سرمقاله نويسان و روزنامه نگاران مشهور روزنامه اردو زبان «نواي وقت» پاكستان نيز در خصوص مشكلات اين روزهاي پاكستان در تامين گاز گفت:بحران كنوني تامين گاز در اين كشور به دليل افزايش جمعيت و رشد تقاضاي گاز به ويژه در فصل زمستان است.
«جاويد صديق» افزود كه تقاضاي مصرف در اين كشور به طور مداوم در حال افزايش است، در حالي كه ميدان هاي جديد نيز تاكنون اكتشاف نشده و شكاف زياد بين عرضه و تقاضا در كشور به اين مشكلات دامن زده است.
اين تحليلگر پاكستاني اضافه كرد:كمبود گاز در پاكستان به خصوص در ماه دسامبر و در ماه هاي زمستان وجود دارد.
وي در خصوص پروژه موسوم به IP نيز گفت كه اميدوار است هر چه زودتر اين طرح به سرانجام برسد، زيرا پاكستان واقعا به گاز نياز دارد و اين نياز نه تنها در بخش مصارف خانگي بلكه در بخش صنعت نيز قابل توجه است.
جاويد صديق با بيان اينكه توافق اجراي اين پروژه بيش از 10 است كه انجام شده ولي در حال ناديده گرفته شدن است، ادامه داد:لازم است كه اين طرح كه منافع پاكستان و مردم آن نيز در آن است، بزودي آغاز شود.

****مشكل كمبود گاز در پاكستان، بدون تكميل طرح گاز ايران و پاكستان رفع نمي‌شود
رئيس فدراسيون فرهنگ و تجارت ايران و پاكستان نيز در خصوص طرح انتقال گاز ايران به پاكستان گفت:دولت مركزي براي حل مشكل گاز بايد اقدامات لازم براي تكميل طرح گاز ايران به پاكستان انجام دهد.
« خواجه حبيب الرحمان» ادامه داد:باوجود كمبود گاز تعدادي از كارخانه‌هاي بزرگ و كوچك در حال بسته شدن هستند و حتي قادر به تكميل سفارش‌هاي خارجي خود نيستند، در نتيجه هزاران كارگر بيكار مي‌شوند.
اين فعال اقتصادي پاكستان اضافه كرد: دولت كنوني پاكستان خواستار ارتقاء روابط تجاري بين دو كشور است و لازم است كه با اجراي اين طرح، گامي در تحقق اين هدف برداشته شود.
آساق**6125**1337