۲۷ آذر ۱۳۹۷، ۱۸:۱۷
کد خبر: 83139422
T T
۰ نفر

حماس در آغاز دهه چهارم؛ دستاوردها و چالش ها

۲۷ آذر ۱۳۹۷، ۱۸:۱۷
کد خبر: 83139422
حماس در آغاز دهه چهارم؛ دستاوردها و چالش ها

بيروت-ايرنا- جنبش مقاومت اسلامي فلسطين (حماس) در سي و يكمين سال فعاليت خود توانسته با مقاومت در برابر اشغالگري رژيم صهيونيستي و همچنين جذب حمايت اكثريت مردم ساكن باريكه غزه، به عنوان يكي از تاثيرگذارترين بازيگران عرصه فلسطين دستاوردهاي زيادي بدست آورد، اما اين جنبش چالش هاي داخلي و خارجي كمي هم ندارد.

به گزارش ايرنا، همين يكشنبه گذشته بود كه نزديك به پانصد هزار فلسطيني در حالي كه پرچم هاي سبز حماس و پرچم فلسطين را در دست داشتند در ميدان «الكتيبه» و خيابان هاي منتهي به آن جمع شدند تا جشن سي و يكمين سالگرد تاسيس حماس را با شعار «مقاومت پيروز مي شود و محاصره شكسته خواهد شد» برگزار كنند، بي آنكه ترسي از بمباران احتمالي رژيم صهيونيستي يا هرگونه تجاوز و ترور داشته باشند.
در 23 آذر ماه 1366 (14 دسامبر 1987) حماس كه مختصر شده «حركت مقاومت اسلامي» است، تاسيس شد و به سرعت رشد كرد تا يك جنبش مقاومت در برابر جنبش فتح كه كم و بيش راه سازش با اشغالگران را در پيش گرفته بودند، شكل بگيرد.
بسياري معتقدند يكي از مهم ترين چالش هاي امروز حماس در داخل فلسطين، پرونده مصالحه با رقيب سياسي خود در عرصه فلسطين است كه از سال ها پيش با فراز و نشيب زيادي روبرو بوده است. حماس و ديگر جنبش هاي مقاومت فلسطين همواره از همكاري امنيتي فتح و تشكيلات خودگردان با رژيم صهيونيستي و روند سازشي كه «محمود عباس» در پيش گرفته به شدت انتقاد دارند.
حماس با راهپيمايي هاي بازگشت در مرزهاي غزه با سرزمين هاي اشغالي، وارد مرحله جديدي در كسب اعتماد مردم شد. از فروردين ماه امسال تاكنون 38 هفته است كه راهپيمايي هاي بزرگ بازگشت توسط جوانان فلسطيني و زير نظر حماس برگزار مي شود؛ در اين حركت عظيم فلسطينيان با تقديم ده ها شهيد و هزاران زخمي در رشته راهپيمايي هايي مسالمت آميز، باعث رسوايي چهره رژيم صهيونيستي شدند.
ديگر چالش پيش روي حماس محاصره 12 ساله باريكه غزه از دريا، آسمان و زمين است كه به همراه سه جنگ بزرگ از جمله در تابستان سال 1393 (2014) و تخريب منازل، فشار اقتصادي و نبود امكانات شرايط دشواري را براي زندگي مردم رقم زده است. اما ملت فلسطين همواره در راهپيمايي هاي خود بر ثبات و ادامه راه مقاومت تاكيد دارند و اين مساله اندكي از فشار بر روي رهبران جنبش هاي فلسطيني از جمله حماس را مي كاهد.
علاوه بر اينكه حماس و بيشتر جنبش هاي مقاومت به برپايي كشور فلسطين با آزادي كامل «نهر تا بحر» (از رود اردن تا دريايي مديتريانه) اعتقاد دارند، اما برخي در داخل و خارج، راه حل دو دولت يعني وجود دو كشور با نام فلسطين و اسرائيل را راهكار برون رفت از بحران هفتاد ساله سرزمين اديان الهي مي دانند.
از نظر خارجي نيز روابط حماس با برخي بازيگران منطقه اي در سال هاي گذشته و در پي انقلاب مصر و جنگ سوريه دستخوش تغييرات زيادي شده است. ناظران سياسي مي گويند اين جنبش فلسطيني در مرحله پيش رو بايد روي بازتري به همه طرف هاي تصميم گيري سياسي در منطقه نشان دهد.
همين يك ماه پيش و در آستانه سي و يكمين سال تاسيس حماس، گردان هاي عزالدين قسام عمليات امنيتي رژيم صهيونيستي در نفوذ و ترور به غزه را به شكست كشاند و زماني كه صهيونيست ها رو به تجاوز آوردند، حماس به همراه ديگر جنبش هاي مقاومت فلسطين در يك اتاق عمليات مشترك با موشكباران سرزمين هاي اشغالي چنان واكنشي نشان دادند كه اسرائيلي ها در كمتر از دو روز، سراسيمه رو به يك توافق آتش بس آوردند.
اين عمليات باعث ايجاد يك معادله جديد قدرت و توازن قوي ميان جنبش هاي فلسطيني با رژيم صهيونيستي شد. چرا كه از سويي حماس موفق شد نيروهاي ويژه صهيونيست را كه وارد خان يونس شدند كشف و تصاوير آنها را به همراه اطلاعات مكان ورود و خروج آنها به غزه و زماني را كه در منطقه بودند، منتشر كند و از سويي با تشكيل يك اتاق عمليات مشترك با ديگر جنبش هاي فلسطيني و هدف گيري اتوبوس حامل صهيونيست ها با موشك در شرق جباليا، وزير جنگ رژيم اشغالگر را وادار و شكستي مفتضحانه را به كابينه دشمن تحميل كند.
چالش بزرگ خارجي ديگر، توطئه آمريكايي معروف به «معامله قرن» بود كه با همكاري رژيم هاي عربي يك سالي است در پيدا و پنهان براي پايان دادن به مساله فلسطين دنبال مي شود. به رسميت شناختن قدس به عنوان پايتخت دولت جعلي اسرائيل و پايتخت قرار دادن دهكده اي به نام «ابوديس» براي كشور چند تكه فلسطين و طرح كشور جايگزين براي آوارگان فلسطيني خارج از كشور بخشي از اين طرح شوم «دونالد ترامپ» رئيس جمهوري آمريكاست اما با مقاومت فلسطينيان تاكنون نه برخي رهبران سازشگر فلسطين و نه حكام عرب منطقه جرات امضاي اين ننگ نامه قرن را ندارند و اين را مي توان به دليل بالابردن سطح تنش از سوي حماس و جنبش هاي فلسطيني و بر هم زدن توازن قوي با دشمن دانست.

**وحدت در داخل، ستيز با اشغالگري
«خليل الحيه» عضو دفتر سياسي حماس در گفت و گو با ايرنا، ضمن بيان اينكه اين جنبش در سالروز تاسيس خود همچنان بر گزينه جهاد و مقاومت تاكيد دارد، مردم و گروه ها را به هم افزايي و حمايت همه جانبه مادي، نظامي و سياسي از مقاومت فلسطيني فراخواند.
الحيه خاطرنشان كرد: در سالي كه گذشت با چالش هاي بزرگي روبرو شديم، از نبرد تا تلاش براي كنارگذاشتن مقاومت؛ اما توانستيم با مقاومت مردمي به وسيله هاي مختلف و از طريق راهپيمايي هاي بازگشت، وحدت مان را حول محور سياست ها، تاكتيك ها و تجميع همه نيروها حفظ كنيم و نمونه اي بارز از اتحاد را ارائه كرديم.
عضو ارشد حماس گفت: همچنين يك اتاق عمليات مشترك با جنبش ها و احزاب ملي و نظامي تشكيل داديم و الگويي براي ضربه زدن به دشمن را به نمايش گذاشتيم تا تاكيدي باشد بر وحدت و روحيه يكي شدن همه ما.
وي افزود: علاوه بر آن ما در حماس و فلسطينيان در غزه در سالي كه گذشت با افزايش محاصره و تشديد آن مواجه بوديم، و با راهپيمايي هاي مسالمت آميز بازگشت در مرزهاي باريكه غزه به رويارويي آن رفتيم.
الحيه، جشن بزرگ تاسيس حماس را كه روز يكشنبه برگزار شد، داراي چندين پيام دانست و عنوان كرد: نخستين پيام به درون فلسطين و دعوت همه به وحدت ملي و سر و سامان دادن به وضعيت داخلي مان بود؛ اين مساله از اولويت هاي ما است كه بر پايه مشاركت همگاني و نه كنار زدن همديگر استوار است. اين كار براي بازسازي نهادها و ساختار تشكيلاتي فلسطين جهت ايستادن با تمام قوا در برابر تلاش ها براي پايان دادن به مساله فلسطين و آوارگان يا طرح هايي چون وطن جايگزين است.
عضو دفتر سياسي حماس، پيام دوم را به جهان و به دشمنان اشغالگر اسرائيلي دانست و تصريح كرد: ما يك جنبش مقاومت هستيم و مقاوم باقي خواهيم ماند و از اين مساله نه خجالت مي كشيم و نه از آن كوتاه مي آيين، از هزينه هايي كه مي پردازيم و خواهيم پرداخت نمي ترسيم و از خون دادن و فداكردن جان خود و فرزندان و زنان و مردان مان دريغ نمي كنيم.
الحيه از روند عادي سازي روابط رژيم هاي عربي با دشمن به شدت انتقاد كرد و گفت: اين جايز نيست كه در هر صورتي درهاي پايتخت ها به روي اشغالگران و قاتلان كودكان و زنان ما و ويران كنندگان خانه هاي فلسطينيان گشوده شود، بلكه همه درها بايد روبه اشغالگران صهيونيست بسته شود چرا كه محكوم به رفتن از سرزمين ما است.
وي خواستار محاكمه سران رژيم صهيونيستي در دادگاه بين المللي به جرم ارتكاب جنايت هاي جنگي عليه ملت فلسطين شد.
«فوزي برهوم» سخنگوي حماس نيز در گفت و گو با ايرنا، درباره چالش هاي پيش رو اظهار داشت: چالش هاي زيادي وجود دارد كه ملت فلسطين به صورت كل و جنبش حماس و مقاومت با آن دست و پنجه نرم مي كنند، اما امروز با تكيه بر تاييد و پشتيباني مردمي كه از حماس و مقاومت مي شود، مي توان گفت كه وضع مان و ملت فلسطين خوب است و بهتر هم خواهد شد.
وي افزود: ما با همه چالش هايي كه وجود دارد با وحدت و مقاومت و با پيروزي ها و پايگاه مردمي مان روبرو خواهيم شد.
سخنگوني حماس خطاب به ملت هاي عرب و مسلمان تاكيد كرد: بايد همگي با فلسطين و در كنار قدس، غزه و مسجد الاقصي و مقاومت بايستيم.
برهوم به كشورهاي حامي اسرائيل در جهان نيز گفت: هر چقدر از اشغالگران حمايت كنيد هيچ فايده و خيري ندارد و سبب نمي شود كه پايه هاي اين دولت جعلي تثبيت شود، بلكه ما در سرزمين خود خواهيم ماند و از ملت و خاك خود و مقدسات مان با تمام توان دفاع مي كنيم.
خاورم**2054