۲۷ آذر ۱۳۹۷، ۱۹:۵۳
کد خبر: 83139522
T T
۰ نفر

آمریكا ششمین قتلگاه خبرنگاران در جهان

۲۷ آذر ۱۳۹۷، ۱۹:۵۳
کد خبر: 83139522
آمریكا ششمین قتلگاه خبرنگاران در جهان

تهران- ایرنا- گروه گزارشگران بدون مرز در گزارش سالانه خود، برای نخستین بار آمریكا را در میان مرگبارترین كشورها برای روزنامه نگاران در سال 2018 رتبه بندی كرد.

به گزارش روز سه شنبه تارنمای خبری نشریه هیل، در گزارش این گروه، آمریكا پس از افغانستان، سوریه، مكزیك، یمن و هند رتبه ششم در فهرست خطرناكترین كشورها برای روزنامه نگاران در سراسر جهان را به خود اختصاص داده است.
آمریكا از آن جهت در این فهرست جای گرفت كه در سال جاری، صحنه تشدید حملات به روزنامه نگاران بود؛ به طوری كه در این سال شش خبرنگار در این كشور كشته شدند.
تیراندازی تیرماه گذشته در دفتر روزنامه «كپیتال گزت» در شهر آناپولیس ایالت مریلند منجر به كشته شدن چهار روزنامه نگار و فردی دیگر شد.
همچنین مجری و فیلمبردار تلویزیون كارولینای شمالی اردیبهشت ماه گذشته هنگام تهیه گزارش از یك تندباد به دلیل سقوط درختی روی آنان جان باختند.
بر اساس اعلام گزارشگران بدون مرز، در مجموع تعداد بیشتری از اصحاب رسانه در سال 2018 در مقایسه با سال های قبل در سراسر جهان كشته شده، مورد سوء استفاده قرار گرفته یا با خشونت مواجه شده اند.
گروه گزارشگران بدون مرز، این حجم از خشونت علیه روزنامه نگاران را در سال جاری میلادی بی سابقه خواند و یادآور شد كه قتل، زندانی شدن، گروگانگیری و ناپدید شدن اجباری روزنامه نگاران در سال 2018 در مقایسه با سال گذشته افزایش یافته است.
در مجموع، 80 روزنامه نگار در سال 2018 كشته شدند كه 49 نفر آنان به قتل رسیده یا عامدانه هدف قرار گرفتند و 31 نفر نیز هنگام تهیه گزارش، جان باختند.
هرچند در این گزارش، بمب گذاری و تیراندازی به سوی اصحاب رسانه در افغانستان علت افزایش مرگ و میر در میان خبرنگاران شناخته شده، اما در عین حال 45 درصد موارد كشتار روزنامه نگاران در خارج از مناطق جنگی روی داده است.
بنا به این گزارش، 348 خبرنگار در سال 2018 بازداشت شده و 60 روزنامه نگار به گروگان گرفته شده اند؛ زندان های چین پذیرای بیشترین تعداد خبرنگاران بوده؛ به طوری كه 60 روزنامه نگار در بند این كشور هستند. همچنین بر اساس اعلام گزارشگران بدون مرز، 31 روزنامه نگار در سوریه به گروگان گرفته شده اند.
«كریستوفر دلوار» دبیر كل گزارشگران بدون مرز گفت: خشونت علیه خبرنگاران در سال جاری به سطح بی سابقه ای رسیده و اوضاع در زمان حاضر، بحرانی است.
وی افزود: بیان نفرت از روزنامه نگاران كه گاهی اوقات بوضوح از سوی سیاستمداران بی وجدان، رهبران مذهبی و تجار ابراز می شود، تبعات فاجعه باری به همراه دارد و منجر به افزایش خشونت علیه خبرنگاران شده است.
قتل «جمال خاشقچی» ستون نویس روزنامه واشنگتن پست و منتقد خاندان آل سعود در سال جاری یكی از موارد تعرض به اصحاب رسانه بود كه اعتراض و خشم جهانی را در برداشت.
سازمان اطلاعات مركزی آمریكا (سیا) در ارزیابی های خود به این نتیجه رسید كه «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان دستور قتل خاشقچی را در قالب سركوب مخالفان خود صادر كرده است.
خاشقچی دهم مهر ماه سال جاری برای انجام امور اداری به كنسولگری عربستان در تركیه مراجعه كرد و دقایقی پس از ورود، توسط یك هیأت پانزده نفره اعزامی از عربستان به تركیه، به قتل رسید.
حكومت آل سعود پس از 18 روز انكار، در پی فشارهای بین المللی با صدور بیانیه ای به قتل او در ساختمان كنسولگری عربستان در استانبول اعتراف و اعلام كرد كه در ارتباط با پرونده قتل وی، 18 نفر ازجمله 15 مأمور تیم ترور اعزامی از ریاض دستگیر شده اند.
همه مدارك و شواهد نشان می دهد كه 15 مأمور از نزدیكان بن سلمان كه از طرف او به استانبول اعزام شده بودند، عامل قتل خاشقچی هستند و بر این اساس، دولت تركیه خواستار استرداد این افراد برای محاكمه در استانبول است؛ درخواستی كه از سوی مقامات سعودی رد شده است.
گزارشگران بدون مرز خواستار انتصاب نماینده ویژه دبیر كل سازمان ملل متحد برای دفاع از حقوق روزنامه نگاران در سراسر جهان است.
اروپام**9109**شبس*1488