محمود كبریایی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار حوزه سلامت ایرنا افزود: افرادی كه بیش از اندازه از غذای آماده و شیرینی استفاده می كنند، نسبت به كسانی كه از غذاهای سالم استفاده می كنند در طول زندگی كمتر احساس شادی می كنند و در بلند مدت میزان افسردگی در بین آنها بیشتر است.
وی اظهار داشت: بدن دارای میكروارگانیسم هایی است كه اغلب در روده زندگی می كنند و به باكتری های مفید و مضر تقسیم بندی می شوند، زمانی كه غذاهای مفیدی مانند سبزی و میوه، غلات، ماهی، كربوهیدرات تصفیه شده و گوشت فرآوری نشده مصرف شود، تعادل مناسبی از باكتری های مفید در روده برقرار می شود كه به تجزیه مواد غذایی و زائد كمك می كند.
كبریایی ادامه داد: مصرف بی رویه چربی، غذاهای آماده و فرآوری شده باعث افزایش باكتری های مضر و بروز بیماری های روحی و جسمی شده و افراط در مصرف غذاهای آماده و نمك نیز باعث پیری زودرس می شود كه در روحیه فرد موثر است.
این متخصص تغذیه با بیان اینكه تغذیه ناسالم ریشه در مشكلات روحی و روانی دارد، اضافه كرد: لازمه برخوردار بودن از تغذیه سالم، داشتن روان سالم است و در مقابل داشتن رفتار ناسالم و نادرست ناشی از روان ناسالم است.
وی تصریح كرد: برای مثال افرادی كه اضافه وزن دارند ممكن است تحت تاثیر مسائل روحی، روانی، استرس و اضطراب قرار گیرند و تمایل بیشتری به مصرف مواد غذایی پیدا می كنند، اولین راهكار برای كنترل وزن در این افراد تقویت اراده است، به طوری كه فرد بتواند در برابر خوردن مقاومت كند.
به گفته كبریایی، مصرف مایعات فراوان، جایگزین كردن سبزی ها و میوه ها به جای مواد غذایی چرب، شیرین و كم كردن وابستگی به برخی مواد غذایی پركالری در طول زمان، كاهش دادن مصرف مواد پرادویه و مواد غذایی فرآوری شده، فست فودها و داشتن یك رژیم غذایی سالم از جمله اقداماتی است كه توصیه می شود.
* كم آبی بدن، فرد را عصبی می كند
وی افزود: مصرف روزانه آب نیز تا حد زیادی بر سلامت روح و روان افراد تاثیر می گذارد، افرادی كه آب كمتری مصرف می كنند، عصبی تر هستند و استرس آنها هم بیشتر است. به طور كلی مصرف 8 تا 12 لیوان آب در روز، سموم را از بدن خارج می كند.
كبریایی خاطرنشان كرد: مصرف روزانه میوه و سبزی می تواند آب بدن را تامین كند و برخی سبزی ها مثل كاهو از 90 درصد آب تشكیل شده، میوه های آبدار مثل هندوانه و خربزه هم در تامین آب بدن نقش دارد، افرادی كه به میزان كافی آب مصرف می كنند، در شرایط استرس زا بهتر عمل می كنند و اضطراب آنها كاهش پیدا می كند.
وی یادآور شد: مصرف غذاهای حاوی قند و چربی بیشتر و پرهیز از مصرف مواد غذایی تازه نیز می تواند به افسردگی و مشكلات حافظه و غیره منجر شود به عنوان مثال مصرف چربی های اشباع شده كه به مقدار زیاد در غذاهای آماده یافت می شوند روند عملكرد مغز را كند می كند.
وی گفت: در عین حال كمبود كربوهیدراتها یا مواد قندی كه در بسیاری از رژیم های لاغری اتفاق می افتد سبب می شود كه سلول های عصبی دچار كمبود انرژی شده و نتوانند كار خود را انجام دهند، محدودیت شدید كربوهیدرات به مدت طولانی باعث پایین افتادن قند خون می شود و عوارض آن شامل خستگی، بیماری، بی حوصلگی، اضطراب، كاهش قدرت یادگیری است.
كبریایی گفت: كمبود شدید پروتئین نیز موجب بروز عوارض مانند خستگی، بی حالی و سستی می شود. مواد غذایی غنی از پروتئین شامل گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ، لبنیات، حبوبات، مواد مغزها از جمله پسته، بادام، فندق، گردو، تخمه) است و باید مصرف شود.
وی توصیه كرد: برای كاهش بیماریهای روحی و افسردگی باید از غذاهای پتاسیم دار و منیزیم دار و نیز غذاهای دارای ویتامین B استفاده كرد. غذاهایی مثل ماهی جگر، قلوه، تخم مرغ، شیر، عسل، سویا، قارچ، بادام زمینی و جوانه گندم، سبزیجات و مركبات در پیشگیری و رفع استرس موثر هستند.
اجتمام * 9022 * 3063
تهران- ایرنا- یك متخصص تغذیه گفت: تغذیه ناسالم به ویژه مصرف فست فودها عامل بیماریهای روحی و افسردگی است و بر روح و روان تاثیر مستقیم می گذارد.