به گزارش ايرنا به نقل از اين روزنامه، سوشا سوآراج وزير خارجه هند گفت، نقش منطقهاي و بينالمللي هند و چين تكامل يافته است. دو كشور در گذشته از قدرتهاي اقتصادي بودهاند اما هم اكنون شاهد احياي آن هستيم.
بر اساس گزارش مركز تحليلي گلوبال آسيا، چين و هند تقريباً 57 درصد از توليد جهاني را به خود اختصاص داده و هند نيز به تنهايي يك چهارم از توليد جهان را در دست دارد؛ اما در چند سال اخير، دو كشور از طوفانهاي طولاني مدت تحت سلطه قدرتهاي خارجي رنج ميبرند؛ و اين باعث ميشود كه بدنه آنان بهسوي سياست كاري كشيده شود.
تاريخ شناسان و محققين سياسي بر اين باورند كه چين و هند دو تمدن بزرگ هستند كه در صلح نسبي در كنار هم قرار گرفتهاند. با اين حال، روابط فرهنگي و مذهبي نميتواند حقيقت آنكه دو كشور همسايه نسبت به آن داراي اختلافات مشترك هستند بويژه در دوران پس از استعمار را پنهان كند. در اين ميان بسياري از ناظران بر اين باورند كه هند و چين دوران رقابت ميان يكديگر را به پايان خواهند رساند.
دكتر روپاكجيوتي براح كارشناس منطقه و پروفسور روابط بينالملل ميگويد، چين و هند هر دو كشور در حال توسعه هستند كه به دنبال خروج ميليونها شهروند خود از فقر هستند و اين مستلزم تأمين منابع انرژي است.
روابط تجاري ميان دو كشور در حال رشد است و طبق توافق دوستانه امضا شده ميان طرفين سطح مبادلات تجاري طرفين از سه ميليارد دلار در سال 2000 به 74 ميليارد دلار در سال 2011 رسيده است. دو طرف همچنين برنامه بلند پايه براي رساندن سطح مبادلات تجاري طرفين تا مرز 100 ميليارد دلار را دارند.
در ميان اهداف بلند مدت طرفين براي رشد و افزايش مبادلات تجاري اما هم چنان برخي اختلافات و مشكلات ميان دو كشور وجود دارد كه ميتواند تا حدودي مانع تحقق برنامههاي آتي گردد.
به گفته براح مشكلات اختلافات مرزي و آب از جمله مهمترين عاملاني هستند كه ميتواند روند رشد و پيشرفت روابط پكن و دهلي را با كندي همراه كند.
در اين ميان مشكلات آبي از اختلافات مرزي بسيار مهمتر است، زيرا هر دو كشور از آنجايي كه داراي رودخانههاي مشترك هستند اما از نبود توافق آبي ميان طرفين رنج ميبرند.
در چند سال اخير خبرهاي متعدد مبني بر ساخت سد بر روي رودخانه يار لانگ توسط چين منتشر شده كه با اعتراض هنديها همراه بوده است.
رودخانه يارلانگ قبل از سرازير شدن به آرونچال پرادش از تبت سرچشمه گرفته و به گفته دكتر براح، مسئله تبت ميان دو كشور هند و چين مانند مسئله كشمير در روابط ميان دو كشور هند و پاكستان است، با اين تفاوت كه هند هميشه تبت را بخشي از كشور چين ميداند.
آساق**9473**1663**
تهران - ايرنا - روزنامه يورو آسيا نوشت: به دنبال رشد تحولات عظيم در دو كشور هند و چين، انتظار ميرود كه اين كشورها بتوانند بهعنوان دو بازيكن اصلي تحول بزرگ قرن آسيا را رقم بزنند.