۲ دی ۱۳۹۷، ۱۰:۰۵
کد خبر: 83143989
T T
۰ نفر
زنگ پژوهش نجات خليج گرگان در محيط زيست به صدا درآمد

تهران - ايرنا - اولين زنگ پژوهش با موضوع طرح ضرورت نجات خليج گرگان و تالاب ميانكاله در سازمان حفاظت محيط زيست به صدا در آمد.

به گزارش روز يكشنبه خبرنگار ايرنا از پايگاه اطلاع رساني سازمان حفاظت محيط زيست، در اولين جلسه زنگ پژوهش كه با حضور عيسي كلانتري رييس سازمان برگزار شد، فريدون عوفي عضو هيات علمي و مديرگروه بوم شناسي دريا در موسسه تحقيقات علوم شيلاتي كشور به بررسي شرايط خليج گرگان و تالاب ميانكاله پرداخت.
وي گفت: از ديدگاه زيست محيطي وضع خليج و تالاب گرگان به رغم نوسانات و مشكلات موجود، در وضعيت اضطرار شديد و بسيار بحراني نيست اما براي تكميل اطلاعات نياز به انجام پروژه هاي تكميلي كوتاه مدت ووجد دارد.
عوفي بيان كرد: هر چند سناريوهاي پيشنهادي براي حفاظت از اين تالاب از مزاياي نسبي نسبت به وضعيت موجود برخوردار است اما دستكاري در محيط طبيعي منطقه اثرات منفي محيط زيستي به دنبال خواهد داشت.
اين استاد دانشگاه افزود:انجام لايروبي در دو كانال چپاقلي و خزيني به عنوان تسكين و تا حدودي خروج از بحران فعلي خواهد بود.
وي ادامه داد: براي بهبود وضعيت زيست محيطي منطقه بايد مديريت حوضه آبريز پيرامون خليج گرگان و تالاب ميانكاله در دستور كار قرار گيرد و همچنين در صورت افت تراز آب تا 5/27 متر مي توان گزينه لايروبي كانال آشوراده را اجرا كند.
خليج گرگان تنها خليج درياي خزر در محدوده جغرافيايي ايران و استان گلستان بوده كه به دليل پسروي زياد آب و ناتواني در اجراي طرح هاي مناسب و كارشناسي، فاصله چنداني با خشكي كامل ندارد.
اين خليج در سال 1354 به همراه تالاب ميانكاله و لپوي زاغمرز (درگلستان و مازندران) به‌ عنوان نخستين مجموعه تالاب بين‌المللي جهان در فهرست تالاب‌هاي كنوانسيون رامسر به ثبت رسيد تا ثابت شود نه فقط اين خليج، بلكه نواحي اطراف آن شامل شبه جزيره ميانكاله (پناهگاه حيات‌وحش) و تالاب بين‌المللي گُميشان يك مجموعه ارزشمند زيست ‌محيطي است.
خليج چهار هزار هكتاري گرگان يكي از بزرگترين مخازن آب شيرين متصل به درياي خزر نيز است و تداوم زندگي بسياري از جانداران در بزرگ‌ترين درياچه زمين به اتصال اين خليج با دريا وابسته است؛ خليجي كه حالا با مشكلات متعدد دست ‌و پنجه نرم مي‌كند.
عمق خليج گرگان كه در برخي نقاط به حداكثر سه متر مي‌رسيد، اينك دراثر رسوب‌گذاري به 1,5 متر كاهش يافته و به سمت نابودي پيش مي‌رود.
خليج گرگان از لحاظ موقعيت جغرافيايي در جنوب شرقي درياي خزر و حوزه شهرستان هاي بندرتركمن، بندرگز، نوكنده و بهشهر از 60 كيلومتر طول و حداكثر 12 كيلومترعرض برخوردار بوده و داراي امتداد شرقي - غربي است.
3091