به گزارش ایرنا، گناباد در جنوب خراسان رضوی یكی از این مناطق است كه بخاطر كمبود صنایع بسته بندی مجبور است تولیدات در بخش كشاورزی خود را برای جلب مشتری، كاستن از مشكلات اقتصادی و جلوگیری از فساد محصولات، به صورت خام و یا كلی به فروش برساند.
سالانه فقط در بخش كشاورزی گناباد 178 هزار تن تولید محصول تولید می شود اما فقط 90 هزار تن از این حجم تولید كشاورزی در داخل گناباد فرآوری و مصرف و بقیه آن به دلیل نبود توان بسته بندی و سرمایه گذاری ناكافی در این بخش به صورت خام به دیگر مناطق صادر می شود. بر این اساس وجود كمتر از 10 واحد بسته بندی جوابگوی نیاز منطقه نیست و لزوم سرمایه گذاری بیشتر در این بخش ضروری است.
دبیر خانه صنعت و معدن گناباد به خبرنگار ایرنا گفت: با وجود قابلیتهای بالقوه بسیار در بخشهای مختلف اقتصادی بخصوص كانیهای فلزی و غیرفلزی، بستر لازم برای سرمایه گذاری صنایع بسته بندی در این شهرستان فراهم نشده و این كمبود سبب اجبار در ارسال بخش زیادی از كالاهای تولیدی گناباد به صورت خام به دیگر نقاط شده است.
حسن باصری افزود: با توجه به هزینه های تولید و فرآوری محصولات، سرمایه گذاران بیشتر تمایل به سرمایه گذاری در شهرهای بزرگی مانند مشهد و تهران و نزدیك به بازارهای بزرگ مصرف دارند لذا جلب سرمایه گذار در شهری چون گناباد، حمایت و مشوقهای بیشتر را از سوی مسئولان می طلبد.
رئیس نمایندگی نظام مهندسی معدن گناباد نیز مهمترین مشكلات بخش معدن این شهرستان را عدم بهره گیری لازم از توان كارشناسان و متخصصان برای اكتشاف و استخراج مواد معدنی ذكر و بیان كرد: این امر موجب افزایش هزینه فعالان این بخش و دلسردی تدریجی سرمایه گذاران از كار در این حوزه شده است.
مجید علیزاده افزود: با وجود قابلیتهای بسیار گناباد در زمینه صنایع معدنی هیچ نهاد و بخشی در زمینه بازاریابی مواد معدنی منطقه فعالیت نمی كند و در برخی موارد بروكراسی اداری نیز سرمایه گذاران معدنی را با تنگناهای متعدد مواجه می كند.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت گناباد نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به استخراج سالانه 250 هزار تن خاك و سنگ در این شهرستان اشاره و بیان كرد: برخی از مواد معدنی به خصوص كائولن گناباد به دلیل نبود صنایع فرآوری به صورت خام برای مصارف واحدهای تولیدی به دیگر نقاط كشور ارسال می شود.
هادی ایزدی تولید كائولن را از جمله قابلیتهای خاص گناباد ذكر و بیان كرد: واحدهای استخراج كائولن در این منطقه ملزم به راه اندازی واحد فرآوری شده اند. با فعال شدن واحد تولید كاشی گناباد در آینده نزدیك سالانه 80 هزار تا 100 هزار تن كائولن معادل 70 درصد تولید شهرستان در همین واحد مصرف خواهد شد.
وی در ادامه اظهارداشت: همچنین از مجموع تولید روزانه 200 تن شیر در گناباد تنها 30 تن آن در همین شهرستان فرآوری و بقیه آن به صورت خام به دیگر نقاط ارسال می شود.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت گناباد مهمترین عوامل موثر بر تولید و سرمایه گذاری را ماده اولیه، فناوری، نیروی انسانی و منابع مالی ذكر و بیان كرد: در حالی كه گناباد در زمینه نیروی انسانی ماهر و مجرب با كمبود مواجه است آموزشها و فناوری مراكز آموزش فنی و حرفه ای و دانشگاهها و مراكز آموزش عالی این شهرستان متناسب با نیاز روز جامعه نیست.
وی افزود: همچنین با وجود فراهم بودن ماده اولیه و نیروی انسانی ماهر، سرمایه گذاری در بخش صنعت بسته بندی گناباد به دلیل فقدان ساز و كارهای مناسب سرمایه گذاری در این بخش توفیق چندانی نداشته است. اداره صنعت، معدن و تجارت و فرمانداری گناباد تعامل خوبی با متقاضیان سرمایه گذاری در بخشهای مختلف صنعتی و معدنی به خصوص واحدهای صنایع بسته بندی و فرآوری دارند و حتی برخی از امتیازات و مجوزها كه برخی شهرستانها به مركز استان حواله می دهند، در گناباد در اسرع وقت به متقاضیان اعطا می شود.
ایزدی ادامه داد: امكان فرآوری مواد معدنی برای كاهش خام فروشی ظرفیت مهم اقتصادی این شهرستان است لذا در طول فعالیت دولت تدبیر و امید ظرف چهار سال اخیر افزون بر 25 میلیارد ریال تسهیلات برای تكمیل زیرساختهای این بخش پرداخت شده است.
وی گفت: كاهش مشكلات و حفظ واحدهای تولیدی موجود از طریق پرداخت تسهیلات سرمایه در گردش و رونق تولید مهمترین اولویت ه است زیرا این اقدام موجب افزایش جذب سرمایه گذاران به فعالیت در گناباد می شود.
مدیر جهاد كشاورزی گناباد هم عمده توانایی این شهرستان را مربوط به كاشت زعفران و پسته، كشت گلخانه ای، دامداری و نیز قابلیت بالا برای عمل آوری گیاهان دارویی ذكر و بیان كرد: گناباد با بیش از 100 گونه گیاه دارویی استعداد مناسبی برای توسعه صنایع تبدیلی در این بخش دارد.
علیرضا حسین زاده افزود: توسعه صنایع تبدیلی این حوزه نیازمند همراهی و تعامل سایر بخشها از جمله بهداشت و درمان برای گسترش طب سنتی و بهبود نگرش مردم در استفاده از گیاهان دارویی است زیرا هر اندازه طب سنتی گسترش یابد مردم بیشتر به سمت گیاهان دارویی گرایش پیدا می كنند.
وی ادامه داد: صنایع تبدیلی و تكمیلی مهمترین حلقه ارتباط بین صنعت و كشاورزی هستند كه با حمایتهای مسئولان می توان از این ظرفیت برای توسعه گناباد بهره گرفت.
172 واحد صنعتی در بخشهای صنایع كانی فلزی و غیرفلزی، صنایع غذایی، شیمیایی و سلولزی و سه شهرك و ناحیه صنعتی با 447 هكتار زمین و 54 واحد در گناباد فعال است. تاكنون در این بخش هزار و 273میلیارد ریال سرمایه گذاری و برای سه هزار و 284 نفر بطور مستقیم و دو برابر این تعداد اشتغال غیرمستقیم ایجاد شده است.
همچنین 34 هزار بهره بردار بخش كشاورزی گناباد با 20 هزار هكتار كشتزار آبی، 1700 هكتار دیمزار و 500 هزار راس دام سالانه 87 هزار تن محصولات زراعی، باغی و دامی تولید و روانه بازار مصرف می كنند. گناباد در فاصله 287 كیلومتری جنوب مشهد واقع است.
2095/1858
گناباد- ایرنا- برخی مناطق با وجود برخورداری از ظرفیتهای صنعتی، معدنی و كشاورزی مناسب، بخاطر محرومیت از سرمایه گذاری مطلوب و فقدان صنایع فرآوری بهره چندانی از داشته های خدادادی خود برای رشد و رونق اقتصادی نمی برند زیرا ناگزیر از عرضه تولیدات خود به صورت خام هستند.