به گزارش ایرنا، مهمترین دلیل افزایش چشمگیر قاچاق سوخت در سال جاری اختلاف شدید قیمت فرآورده های نفتی در داخل و خارج از كشور به خصوص در كشورهای افغانستان و پاكستان است كه موجب شده كه میزان قاچاق در مناطق مرزی به شدت افزایش یابد.
سوخت همیشه در صدر فهرست كالاهای قاچاق كشور قرار داشته بطوریكه بر اساس آمارهای رسمی اعلام شده است كه كشف سوخت قاچاق نسبت به مدت مشابه سال قبل چندین برابر افزایش یافته است.
معاون پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق كالا و ارز می گوید: در سه ماه اخیر روزانه ۱۰ تا ۱۳ میلیون لیتر سوخت كشور، قاچاق شده است.
عبدالله هندیانی گفت: با اقدامات كنترلی وزارت نفت و ستاد مركزی مبارزه با قاچاق كالا و ارز و استانهای مرزی، این رقم اكنون 2 میلیون لیتر در روز كاهش یافته است.
وی ادامه داد : بر اساس برآورد ستاد مركزی مبارزه با قاچاق كالا و ارز در سه ماه اخیر ، حدود 3 میلیارد لیتر سوخت قاچاق شده است.
به گفته مدیرعامل شركت پخش فرآورده های نفتی استان خراسان جنوبی، قاچاق سوخت در این استان در ماه های اخیر بیداد می كند، به نحوی كه در نهبندان 60 درصد افزایش برداشت فرآورده نفتی را داشته ایم.
البته با اقدمات كنترلی مسئولان، قاچاق سوخت از مرزهای این استان بسیار ناچیز است و قاچاقچیان با هزار و یك ترفند محموله های خود را برای قاچاق از مرزهای سیستان و بلوچستان، از راه های خراسان جنوبی عبور می دهند.
البته تنها یك عامل در افزایش قاچاق سوخت تاثیرگذار نیست بلكه مجموعه ای از عوامل اجتماعی، اقتصادی و سیاسی دست به دست هم داده اند تا سرمایه ملی كشور با قیمت اندك به سوی مرزها سرازیر شود كه باید این عوامل توسط دستگاه های نظارتی و ملی ریشه یابی و فكری برای رفع آن شود.
**كشف 861 هزار لیتر سوخت قاچاق
سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: در هشت ماه سال جاری 861 هزار و 69 لیتر سوخت قاچاق در استان كشف شده كه نسبت به مدت مشابه سال قبل 14برابر افزایش دارد.
محمدرضا حسنی مقدم افزود: سال گذشته در این مدت 72 هزار و 230 لیتر سوخت قاچاق در استان كشف شده بود.
وی افزایش كیفیت فرآورده های نفتی داخلی و افزایش قیمت فرآورده های نفتی در افغانستان را از علت اصلی قاچاق سوخت ذكر كرد و گفت: به طور مثال قیمت هر لیتر گازوئیل در ایران 350 تومان است، در حالی كه آن سوی مرز قیمت آن بین 15 تا 16 هزار تومان است.
حسنی مقدم اظهارداشت: قاچاق سوخت از مرزهای خراسان جنوبی وجود دارد اما به دلیل اجرای طرح های كنترلی شدید، محدود شده است.
وی بیان كرد: گزارش رسیده حاكی از آن است كه برخی رانندگان در بازارچه ماهیرود، باك خود را در ایران سوختگیری و با قیمت بالا در آن سوی مرز به افغان ها به فروش می رسانند كه برای جلوگیری از قاچاق سوخت، باك خودروها در بازارچه ماهیرود كنترل می شود.
سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان جنوبی گفت: تلاش ما این است كه با اجرای طرح های كنترلی شدید، قاچاق سوخت را در مرزهای استان به حداقل ممكن برسانیم تا سرمایه ملی كشور هدر نرود.
حسنی مقدم اظهار داشت: قاچاقچیان محموله های خود را برای قاچاق از مرز سیستان و بلوچستان از محورهای مواصلاتی استان عبور می دهند؛ اعمال قوانین كنترلی در مرزها و راه های استان همجوار بسیار پایین تر از خراسان جنوبی است.
وی ادامه داد: در چند سال گذشته با توجه اختصاص سهمیه سوخت مرزنشینان و اختلاف پایین قیمت بنزین و گازوئیل در افغانستان، قاچاق سوخت صرفه اقتصادی نداشت، اما هم اكنون اختلاف شدید قیمت ها در آن سوی مرز برخی افراد را وسوسه به قاچاق سوخت می كند.
حسنی مقدم گفت: بیشترین سوخت قاچاق در استان از نوع گازوئیل و بنزین است، برخی افراد با استفاده از خودروهای سواری، اتوبوس و كامیون به هزار و یك ترفند در تلاش هستند تا سرمایه ملی كشور را به قیمتی بسیار كمتر از قیمت واقعی به آن سوی مرزها هدایت كنند كه در ایست های بازرسی استان متوقف می شوند.
**افزایش 14برابری قاچاق سوخت
مدیرعامل شركت پخش فرآورده های نفتی خراسان جنوبی هم گفت: با توجه به تفاوت فاحش قیمت فرآورده های نفتی در داخل كشور نسبت به كشورهای همسایه و نوسانات ارزی، در چند ماه اخیر به خصوص در تیرماه قاچاق فرآورده های نفتی در استان رشد قابل ملاحظه ای داشته است.
قربانعلی مردانی بیان كرد: با توجه به كنترل های صورت گرفته از سوی شركت های پخش فرآورده های نفتی و ادارات متولی، قاچاق سوخت در مردادماه و شهریورماه نسبت به تیرماه كاهش یافته است.
وی با تاكید بر اینكه آمار سوخت قاچاق در هشت ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل 14برابر افزایش یافته است، اضافه كرد: همچنین در این مدت تعداد كارت های مسدود شده سوخت كه سوخت گیری غیرمجاز داشته اند، نسبت به مدت مشابه سال قبل 87 درصد افزایش یافته است.
مردانی اظهار داشت: بررسی های نشان داد كه قاچاق سوخت در مرزهای استان از طریق باك خودروهایی انجام می شد كه وارد بازارچه و منطقه ویژه اقتصادی ماهیرود استان می شدند.
وی ادامه داد: بر اساس مصوبه كارگروه فرعی مبارزه با قاچاق كالا و ارز استان از سوم آذرماه امسال تمامی خودروهایی كه وارد بازارچه ماهیرود می شوند، كنترل باك می شوند و اگر پس از تبادل كالا، سوختی كمتر از زمان بازرسی داشته باشند ما بعد التفاوت آن به نرخ شناور مرزی از رانندگان اخذ شود.
مدیرعامل شركت پخش فرآورده های نفتی خراسان جنوبی افزود: این مصوبه ضمن كاهش آمار قاچاق سوخت به اقتصاد كشور نیز كمك كرده است.
مردانی با تاكید براینكه قاچاق سوخت، مصرف بنزین در خراسان جنوبی را 13درصد افزایش داد، اضافه كرد: از ابتدای سال حدود 154 میلیون لیتر بنزین در استان مصرف شده كه 21 میلیون لیتر نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته است.
وی با اشاره به افزایش 15 درصدی مصرف نفت گاز گفت: میزان افزایش این فرآورده های بنزین و نفت گاز در كشور به ترتیب 10 و 7.2 درصد بوده است.
**افزایش 30 برابری پرونده های قاچاق سوخت در نهبندان
مدیركل تعزیرات حكومتی خراسان جنوبی هم گفت: نوسانات نرخ ارز و شكاف قیمتی بین سوخت توزیعی داخل كشور با كشورهای همجوار، باعث افزایش قاچاق سوخت از سوی افراد سودجو در استان شده است.
محمدحسین اشرفی افزود: در شهرستان نهبندان به دلیل خروج سوخت به سمت استان سیستان و بلوچستان و در نهایت قاچاق به همسایگان شرقی كشور، آمار پرونده های تخلفات سوختی در آبان ماه 97 در مقایسه با آبان ماه پارسال 30 برابر شد.
وی بیان كرد: در آبان امسال از سوی واحدهای انتظامی این شهرستان 119 فقره گزارش كشف سوخت به اداره تعزیرات حكومتی نهبندان ارسال شده كه پس از طی تشریفات قانونی، علاوه بر ضبط سوخت های مكشوفه، متخلفان به پرداخت بالغ بر 3 میلیارد ریال جزای نقدی محكوم شده اند.
اشرفی ضمن هشدار به قاچاقچیان سوخت و افراد سودجو از برخورد قاطع مراجع مسئول در مقابله با این پدیده خبر داد و اضافه كرد: به موجب ماده 18 قانون مبارزه با قاچاق كالا و ارز، هر شخصی كه مرتكب قاچاق فرآورده های سوختی و یا حمل و نگهداری آن شود، علاوه بر ضبط سوخت مكشوفه به پرداخت دو برابر ارزش فرآورده محكوم می شود.
گزارش از حكیمه مصطفایی
7556*6054*1630
بیرجند - ایرنا - قیمت بالای سوخت در كشورهای همسایه از جمله پاكستان و افغانستان باعث شده كه قاچاقچیان ، سوخت كشور را با ترفندهای مختلف از محورهای مواصلاتی استان های مرزی به آن سوی مرزها قاچاق كنند.