رئيسجمهوري امريكا در توئيتري كه يكشنبه منتشر كرد، نوشت: «اردوغان مردي است كه ميتواند اين كار را انجام بدهد، تركيه دقيقاً كنار آنهاست. سربازان ما در راه خانه هستند!» به گزارش الجزيره، اين توئيت ترامپ در حالي منتشر شد كه پيش از اين، كاخ سفيد هرگونه مذاكره با تركيه در جريان خروج نيروهاي امريكا از سوريه را تكذيب كرده بود. او روز شنبه هم اعلام كرد كه كشورهاي منطقه بويژه تركيه بايد قادر باشند كه «با هر آنچه كه در سوريه باقي مانده است مقابله كنند». او اعلام كرد، طي تماسي تلفني با اردوغان، خروج نيروهاي امريكايي از سوريه در نهايت «آرامش و همكاري فوقالعاده» صورت خواهد گرفت.
ترامپ درباره محتواي اين تماس تلفني افزود: «ما درباره داعش، مشاركت مشتركمان در سوريه و خروج نيروهاي امريكايي بر اساس همكاري بالا و با آرامش با يكديگر صحبت كرديم. حالا پس از سالها، سربازان ما دارند به خانه ميآيند». ترامپ گفت كه در ادامه گفتوگوي تلفنيشان بر سر توسعه تجارت ميان دو كشور با يكديگر صحبت كردهاند و به وضعيت شكرآبي كه از تابستان ميانشان ايجاد شده بود، هر چه سريعتر پايان بدهند. اردوغان نيز درباره مكالمه تلفنياش با ترامپ در توئيتر خود نوشت: «من تماسي سازنده با دونالد ترامپ داشتم و هر دوي ما توافق كرديم كه در حوزههاي متعدد، از جمله روابط تجاري و مشاركت در سوريه، همكاريمان را گسترش دهيم.»
اكنون امريكا در خاك سوريه، 2 هزار نيرو دارد. پس از آنكه ترامپ در هفته گذشته اعلام كرد نيروهاي امريكايي حاضر در سوريه را از اين كشور خارج ميكند، جيمز ماتيس، وزير دفاع و برت مك گرك، نماينده ويژه ايالات متحده در ائتلاف بينالمللي ضد داعش از مقام خود كنارهگيري كردند. ترامپ در پيامي كه روز يكشنبه منتشر كرد خبر داد ماتيس يك هفته ديگر سمتش را تحويل ميدهد و براي او جانشيني انتخاب كرد. از سوي ديگر، شمار گستردهاي از اعضاي جمهوريخواه كنگره و متحدان بينالمللي امريكا هم از اين تصميم ابراز نگراني كردند و متحدان اروپايي و منطقهاي اين كشور نيز صراحتاً مخالفت خود را با اين تصميم اعلام كردند. حتي امانوئل مكرون يكشنبه در جريان نشستي خبري در چاد گفت: «همپيمان شدن يعني شانه به شانه مبارزه كردن. اين امر براي رئيس يك دولت و ارتش مهمترين نكته است. متحد بايد قابل اتكا و اعتماد باشد.»
رئيسجمهوري امريكا سال پيش هم تمايل خود را براي خروج نظاميان امريكايي از سوريه اعلام كرده بود، اما پس از مدتي با رايزني رهبران سياسي كشورهاي متحد امريكا و سياستمداران امريكايي گفت كه سربازان اين كشور همچنان و بهصورت موقت در سوريه باقي خواهند ماند. اما ظاهراً اين بار براي به ثمرنشاندن اين تصميم عزمي راسخ دارد و حتي دستور او براي خروج نيروهاي امريكايي از سوريه در پنتاگون امضا شده است.
به گزارش آسوشيتدپرس، يكي از مقامهاي ارشد كاخ سفيد، گفت كه اردوغان در ميان صحبتهايش با ترامپ به او قول داده كه كار داعش را تمام كند. اين منبع فاش كرده كه اردوغان خطاب به همتاي امريكايياش چنين گفته است: «آقاي ترامپ، من بهعنوان دوست شما، قول ميدهم تا كار را يكسره كنم. ما يك بار داعش را تا آستانه نابودي كشاندهايم. اگر كمكهاي لجستيك شما به ما جاري باشد، اين اتفاق بار ديگر خواهد افتاد.»
** نيروهاي تركيه در مرز سوريه
مكالمه تلفني اردوغان و ترامپ در ميانه افزايش تحركات تركيه در مرز با سوريه روي داد. به گزارش خبرگزاري فرانسه، روز يكشنبه، اردوغان فرمان داد نيروهايي نظامي در منطقه اعزام شوند. او كه طي هفتههاي اخير، بارها تهديد كرده كه در شمال سوريه دست به عمليات نظامي بزند، روز شنبه گفت شايد عمليات برنامهريزي شده خود عليه گروه «نيروهاي دموكراتيك سوريه» را به تأخير بيندازد. با وجود اين، بسياري از بازيگران اروپايي و حتي همحزبيهاي ترامپ در كنگره ايالات متحده نگران آينده شبهنظاميان نيروهاي دموكراتيك سوريه هستند و ميگويند پس از خروج نيروهاي امريكا از سوريه، اين احتمال وجود دارد كه تركيه با دست بازتر اين جريان نزديك به پكك را در سوريه سركوب كند. روز گذشته نيز هزاران غيرنظامي سوري از ترس وقوع درگيري در شرق فرات از اين منطقه خارج شدند. مركز موسوم به ديدهبان حقوق بشر سوريه كه به مخالفان اين كشور تعلق دارد، اعلام كرد دهها خودرو حدود چهار هزار غيرنظامي سوري را از شرق فرات خارج كردند.
واشنگتن سالهاست كه از نيروهاي دموكراتيك سوريه حمايت ميكند و به آنها تضمين داده اگر اين گروه با داعش مبارزه كند، حمايت امريكا را به همراه خواهد داشت. تركيه گروه پكك را كه از حمايت امريكا برخوردار است، گروهي تروريستي قلمداد ميكند و همواره از امريكا خواسته است دست از حمايت اين گروه بردارد. تركيه طي دو سال اخير، دو عمليات با نامهاي «سپر فرات» و «شاخه زيتون» عليه كردها اجرا كرده است.
بهگزارش واشنگتنپست، ژنرال مظلوم عبدي، فرمانده نيروهاي دموكراتيك سوريه، تصميم ترامپ براي باز كردن عرصه به نفع تركيه را خيانتي آشكار به كردها ميداند. او در مصاحبهاي تلفني با واشنگتنپست، گفت: «اين چيزي است كه ما هرگز نميپذيريم. ما تا الان تمام تلاشمان را براي راضي كردن آنها كردهايم. به همين خاطر است كه كاملاً غافلگير شدهايم. ما براي چنين تصميمي آماده نيستيم.»
اما با وجود هياهوهاي بسيار بر سر تصميم ترامپ، سخنگوي اين گروه اعلام كرد كه تاكنون به شكل عملي هيچ عقبنشينياي از سوي نيروهاي امريكايي از سوريه انجام نشده است.
از سوي ديگر، در حالي كه پس از اعلام تصميم ترامپ، رسانهها خبر دادند كه سربازان امريكايي قرار است راهي پايگاهي در اربيل عراق شوند، جبار ياور، دبيركل وزارت پيشمرگ اقليم كردستان عراق روز گذشته در كنفرانسي مطبوعاتي اعلام كرد سربازان امريكايي بدون مجوز نميتوانند وارد اربيل شوند. او در سخنان خود افزود: «نميتوان پذيرفت كه نيروهاي امريكايي كه از سوريه عقبنشيني ميكنند، بدون موافقت دولت مركزي در بغداد، به پايگاههاي امريكايي موجود در اربيل منتقل شوند و انجام چنين كاري بدون اطلاع دولت به معناي نقض حاكميت كشور است.»
** سفر رئيس دفتر امنيت ملي سوريه به مصر
در حالي كه امريكا با خروج نيروهاي خود از سوريه، از تركيه خواسته جاي خالياش را پر كند، دولت اين كشور در تلاش است روابط ديپلماتيك خود را با كشورهاي منطقه ترميم كند. در همين راستا، روزنامه الوطن سوريه جزئياتي جديد از سفر كمسابقه علي مملوك رئيس دفتر امنيت ملي سوريه به مصر منتشر و اعلام كرد سفر او به قاهره براي احياي وحدت عربي انجام گرفته است. بنا به گفته منابع مطلع، هدف دو كشور احياي روابط سوريه و مصر در درجه اول و روابط كشورهاي عربي در وهله دوم است بخصوص كه مصر نقش برجستهاي در اين زمينه دارد و قرار است مقامهاي مصر نيز بزودي به دمشق بروند.
هفته پيش نيز عمر البشير، رئيسجمهوري سودان به دمشق سفر كرده بود تا اولين رئيس جمهوري كشورهاي عربي باشد كه از زمان شروع درگيريها در سوريه در مارس 2011 به دمشق سفر كرده است.
منبع: روزنامه ايران؛ 1397،10،4
گروه اطلاع رساني **1699**2002
تهران- ايرنا- دو روز پس از اعلام تصميم مناقشهانگيزش، دونالد ترامپ در صفحه توئيتر خود نوشت رجب طيب اردوغان همتاي تركيهاياش به او اطلاع داده كه «تتمه داعش در سوريه را نابود خواهد كرد». يكي از فرماندهان نيروهاي دموكراتيك سوريه، واگذاري عرصه به تركيه را خيانتي آشكار به كردها دانست.