۴ دی ۱۳۹۷، ۱۲:۴۳
کد خبر: 83146769
T T
۰ نفر

چین به دنبال پایان سلطه دلار

۴ دی ۱۳۹۷، ۱۲:۴۳
کد خبر: 83146769
چین به دنبال پایان سلطه دلار

پكن - ایرنا - چین سال ها است می كوشد با بین المللی كردن «یوان» پول ملی خود و تبادلات تجاری با كشورهای دیگر با ارزهای ملی آنها، به «سلطه دلار» پایان دهد اكنون نیز در بحبوحه جنگ تجاری و بازداشت مدیر 'هوآوی'، به طور جدی تری روی این موضوع متمركز شده است.

به گزارش ایرنا از یك سال قبل دولت 'دونالد ترامپ' رییس جمهوری آمریكا تعرفه های فزاینده ای روی 250 میلیارد دلار از كالاهای چین اعمال كرد و امتیازات خوبی هم از چین گرفت با این وصف همزمان با توافق دو كشور در پایان سال 2018 میلادی برای آتش بس سه ماهه، پلیس كانادا 'سابرینا منگ وانژو' رییس مالی هوآوی را به خواست آمریكا بازداشت كرد موضوعی كه باعث ایجاد تنش جدید در روابط چین با آمریكا شد.
اقدامات یك سال گذشته آمریكا بخصوص دستگیری مدیر ارشد مالی شركت 'هوآوی' اكنون چین را به این باور رسانده است كه اگر به سلطه دلار بر تعاملات پولی و مالی دنیا پایان ندهد به هیچ وجه قادر نخواهد بود ارتباطات تجاری و اقتصادی عادی با دیگر كشورها داشته باشد.
چینی ها می دانند تا وقتی ذخیره ارزی دلاری فراوانی داشته باشند و مجبور باشند به تحریم های آمریكا علیه كشورهای دیگر پایبند باشند، باید تسلیم زورگویی ها و باج خواهی های آمریكا شوند.
برای همین پس از دستگیری این مدیر شركت مخابراتی چین، این موضوع بار دیگر مطرح شده است كه اگر به برتری دلار در عرصه تجارت بین المللی پایان داده نشود و كشورها به تجارت با ارزهای دیگر روی نیاورند، دیگر هیچ بانك و موسسه مالی از تحریم های آمریكا در امان نخواهد بود و این كشور به آسانی شركت های بزرگ و كوچك چین را كه طرف قرارداد های مشروع با دیگر كشورها هستند، مورد تحریم و فشار قرار می دهد و از آنها امتیاز و پول های كلان می گیرد.
این تجربه ای بود كه برای شركت 'زد تی یی' دیگر شركت مخابراتی و از بزرگترین سازنده های تلفن هوشمند دنیا نیز رخ داد این شركت نیز مجبور شد به بهانه اینكه از تحریم های آمریكا در معامله با دیگر كشورها تخطی كرده است بیش از یك میلیارد و 400 میلیون دلار جریمه بپردازد و هنوز هم فعالیتش در آمریكا و برخی از نقاط دیگر جهان به دلیل این تحریم ها، در ابهام است.
دولت چین و شركت های این كشور سال ها است برای برون رفت از این شرایط تلاش می كنند اما عزم جدی برای این منظور نداشته اند اما حالا به نظر می رسد كه نه فقط دیگر كشورها بلكه خود چینی ها هم در دام آمریكا افتاده اند به طوری كه هر روز یكی از شركت ها و موسسات این كشور به دلیل ارتباطات عادی تجاری با دیگر كشورها جریمه می شود و مدیرانش دستگیر می شوند كه نمونه جدیدش دستگیری همین مدیر ارشد بوده است.
تسلط آمریكا بر بازارهای مالی دنیا دیگر برای چین و بسیاری از كشورهای دیگر قابل قبول نخواهد بود و امروز از گوشه و كنار دنیا شنیده می شود كه شركت ها، كشورها و ملت ها می خواهند با ارزهای دیگری غیر از دلار با یكدیگر معامله كنند و تحریم ها را بشكنند و تسلیم زورگویی ها نشوند.
چین و كشورهای دیگر می خواهند ارزهای دیگر را جایگزین دلار كنند و برای همین تحولاتی از این دست طبیعتا عزم آنها را برای رسیدن به این هدف جزم تر می كند.
كارشناسان بر این باورند كه باید ساز و كارهای مالی و بانكی تازه ای در دنیا شكل بگیرد كه دیگر زیر تسلط دلار و دولت آمریكا نباشد و نتواند معاملات تجاری كشورها را محدود كند و تحریم های یكجانبه و خودساخته آمریكا نیز به شكست كشانده شود.
'لی خون هوی' از اقتصاددان آكادمی علوم اجتماعی چین می گوید وقتی اعتمادها از بین برود طبیعی است كه كشورها به دنبال دفاع از خود خواهند بود و ساز و كارهای تازه ای راه اندازی خواهند كرد كه منافع آنها را تامین كند.
وی بروز جنگ تجاری میان چین و آمریكا و دستگیری مسئول مالی هواووی را مورد توجه قرار داد و گفت این موضوعات باعث خواهد شد تا پكن هم در اندیشه راه اندازی چنین سامانه های مستقلی باشد.
به گفته وی كشورهای دیگر هم از نزدیك در حال مشاهده درگیری های تجاری و سیاسی آمریكا و چین هستند و می دانند كه باید از خود در برابر واشنگتن دفاع كنند آنها می خواهند به سلطه دلار پایان داده شود آنها نمی خواهند بیش از این برای تجارت به دلار تكیه كنند.
برای نمونه همكاری هایی كه بانك های 'اچ اس بی سی' و استاندارد چارتر با آمریكا و كانادا در روزهای اخیر كرده اند باعث شده است تا كشورهای دیگر و بخصوص چین این موضوع را در نظر بگیرند كه دیگر باید از اتكا به این بانك های زیر سلطه غرب بخصوص آمریكا كاسته شود.
روزنامه مورنینگ پست هنگ كنگ می نویسد ساز و كار و سامانه های بسیار پیچیده مالی و بانكی آمریكا باعث شده است تا كشورها و بانك های خارجی و بین المللی مجبور شوند در ارتباط با كشورهای مورد تحریم، تمامی گزارش ها را در اختیار مسئولان آمریكا قرار دهند ولی كشورهای زیادی هستند كه دیگر نمی خواهند زیر بار این سامانه ها باشند.
گزارش حاكی است آمریكا از طریق اداره كنترل دارایی های خارجی خود بیشترین فشارها، تحریم ها و جریمه ها را برای خاطیان تحریم ها در نظر می گیرد.
گزارش خاطر نشان می كند امروز كشورهای نوظهور اقتصادی از جمله روسیه، برزیل، چین، هند و آفریقای جنوبی كه اعضای بریكس هستند به دنبال راه هایی برای پایان دادن به سلطه دلار در معاملات خارجی هستند و امیدوارند از ارزهای ملی و ساز و كارهای مالی جدید برای این كار بهره گرفته شود.
با این حساب به باور بسیاری از كشورها تا زمانی كه آنها تحت سلطه دلار و بانك های تحت سلطه آمریكا باشند و از نظام های اعتباری آمریكا بهره بگیرند هیچ كنترلی بر امور امنیتی، انرژی و تجارت خود نخواهند داشت و هر روز با جریمه های سنگین بانكی و مالی واشنگتن روبرو خواهند شد.
به هر صورت كشورهایی نظیر چین اكنون به دنبال راهی برای تغییر این شرایط هستند آنها از اینكه 62 درصد از ذخایر بانك های مركزی دنیا دلار است و 98 درصد از پرداخت آمریكا به چین با دلار انجام می شود و 43 درصد از داد و ستدهای مالی سوئیفت نیز با دلار آمریكا انجام می شود، ‌خرسند نیستند.
به هر صورت قدرت اقتصادی مانند چین كه سكان دوم اقتصاد جهان را در اختیار دارد نمی تواند تسلیم این فشارها شود سهمیه بانكی سرمایه های خارجی یوانی كشورهای دیگر اكنون به 100 میلیارد دلار در سپتامبر سال 2018 رسیده است سرمایه گذاران خارجی نیز در همین ماه 400 میلیارد دلار برای خرید اوراق قرضه یوانی چین هزینه كرده اند كه این قدرت بسیار بالایی در چانه زنی های آینده تجاری به چین خواهد داد.
اگرچه فقط 1 درصد از تعاملات و تجارت خارجی دنیا با یوان چین انجام می شود اما نباید از نظر دور داشت كه 1.8 درصد از ذخایر بانك های مركزی دنیا به یوان چین است كه بسرعت در حال افزایش است.
چین و دیگر كشورها امروز خوب می دانند تا زمانی كه به سلطه دلار در جهان پایان داده نشود این آمریكا است كه تصمیم می گیرد چه كشوری می تواند و چه كشوری نمی تواند از سامانه مالی بین المللی استفاده كند به همین سبب اتحاد كشورها برای استفاده از ارزهای ملی و ایجاد سامانه های مالی بین المللی مرتبط بین بانك ها می تواند آنها را از این شرایط اجباری و هژمونی دلار رها كند.
آساق**231**1904**